Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Tropische kruiden schenken geneeskracht: Schwenkia americana 

Latijnse naam: Schwenkia americana

Schwenkia americana
Dit kruid hoort tot de botanische categorie Solanaceae, ook bekend als nachtschadefamilie. In Ghana heet het Agengyansu. De wortel apart en de hele plant worden ingezet bij hoest, steenpuisten en gele koorts. De Hausa, een volk in in Ghana en Nigeria, gebruiken het bij verkoudheid, oogbindvliesontsteking en hoofdpijn.
In andere delen van Afrika wordt de plant gebruikt bij reumatische pijnen, zwellingen, astma, sexueel overdraagbare ziekten, diarree na een bevalling, ingewandeninfecties en koorts.

 

Traditioneel gebruik Schwenkia americana

In Nigeria kennen de Hausa het als dandana en de Yoruba als  igbaleodan. Schwenkia americana is vaak gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen en zwellingen. 

Het sap van de hele plant wordt aangebracht als oogdruppels en neusdruppels om respectievelijk conjunctivitis en sinusitis te behandelen. 

Hoofdpijn en schimmelinfecties worden er in de volksgeneeskunde ook mee behandeld.

Schwenkia americana wordt eveneens aangewend voor koortsachtige aandoeningen en algemene zwakte van het lichaam, als hoestmiddel voor kinderen, pijnstillend en als ontstekingsremmend middel.

Schwenkia americana Geografische distributie van Schwenkia americana

 

Schwenkia americana tegen diarree

In 2018 verschijnt er een onderzoek gedaan door wetenschappers uit Nigeria naar de antidiarree werking van Schwenkia americana

Men introduceert het onderzoek door statistische cijfers aan te halen: jaarlijks overlijden er 5 miljoen mensen wereldwijd aan de gevolgen van chronische diarree, waarvan 2.5 miljoen kinderen zijn. 

Het komt vooral voor in tropische en subtropische landen, en in ontwikkelingslanden. 

In veel van deze landen zijn te weinig toiletten, is er geen afgesloten riool maar een open riool, en wordt voedsel niet altijd op een veilige, hygiënische manier gekweekt. Dat zijn factoren die het risico op diarree vergroten.

Antibiotica is een standaard middel tegen diarree, maar het probleem hiervan is dat steeds meer bacteriën resistentie hebben opgebouwd, en dat het te veel bijwerkingen heeft. Schwenkia americana is een plant die traditioneel wordt gebruikt tegen diarree.
De onderzoekers gaven knaagdieren, albino ratten en muizen, castorolie van de wonderboom, waardoor de dieren diarree krijgen. 

Daarna gaf men een groep proefdieren een extract van Schwenkia americana, en men kan zien dat bij deze dieren de diarree sneller overgaat dan bij de dieren die dat extract niet kregen toebedeeld. 

Een wortelextract van deze plant blijkt beter tegen diarree te helpen dan een extract van de bovengronds groeiende delen. 

Men weet niet welke stoffen verantwoordelijk zijn, maar men vermoedt dat er minder uitscheiding is van het darmslijmvlies, en dat er minder darmbewegingen plaatsvinden na inname van het extract.


Schwenkia americana tegen maagzweer

Een onderzoeksteam uit Benin en Nigeria deed in 2019 een studie naar de werking tegen maagzweer

Men hanteerde een standaard manier om proefdieren een maagzweer te geven, namelijk het drie dagen lang toedienen van 500mg aspirine. 

Hierdoor wordt de balans in de maag totaal verstoord en treedt er een maagzweer op, die in principe is bedoeld om de balans te herstellen.

Maagzweer treedt op als gevolg van onbalans tussen factors als zoutzuur, pepsine, gal, oxidatieve stress en beschermende factoren, zoals bijvoorbeeld prostaglandinen en de bloedstroom in het maagslijmvlies.
Roken en medicijngebruik zijn versterkende factors voor het risico op maagzweer. 

Synthetische, farmaceutische medicatie heeft vrijwel altijd bijwerkingen, dus gaan onafhankelijke wetenschappers op zoek aar veilige middelen tegen maagzweer en komen dan uit bij traditionele geneesplanten. 

Men gebruikt ruwe flavonoïden uit Schwenkia americana en ziet dat in de juiste dosis dit even sterk werkt als omeprazol, een standaard medicijn tegen maagzweer, maar dan zonder de bijwerkingen. 

Men concludeert dat Schwenkia americana in de juiste dosis en extractvorm inderdaad een middel is tegen maagzweer.


Schwenkia americana Bladgroei Schwenkia americana

Maagzweerremmend zonder bijwerkingen

Er zijn diverse onderzoeken gedaan in verschillende landen naar de werking tegen maagzweer. In een onderzoek uit 2014 werd aspirine gegeven aan proefdieren waardoor een maagzweer ontstaat. 

Uiteraard is aspirine ook bij mensen een veroorzaker van maagzweren, maar daar ging dit onderzoek niet over. Een groep proefdieren kreeg samen met aspirine een extract van Schwenkia americana toegediend, en deze groep dieren kreeg geen maagzweer.

De onderzoekers concluderen daaruit dat deze plant een verzachtende werking heeft op het ziekteproces dat maagzweer veroorzaakt. 

Dat maakt de plant tot een potentieel kandidaat om als medicijn te dienen bij maagzweren, zo laten de onderzoekers weten. Men ziet onder andere dat de maag meer maagsappen gaat produceren, zodat er betere bescherming ontstaat tegen stoffen die een maagzweer veroorzaken.

Men laat duidelijk weten dat medicijnen de oorzaak van een maagzweer kunnen zijn, naast psychische stress, fysieke stress en alcoholgebruik.


Een quote uit het onderzoek:

 

“Currently the NSAIDs such as aspirin and indomethacin are preferred drugs for various diseases like arthritis, inflammation, and cardiovascular protection. However, they cause gastrointestinal complications such as ulcers and erosions.”

 

Vertaald:

 

“Momenteel zijn NSAID medicijnen zoals aspirine en indomethacine voorkeursmedicijnen voor verschillende ziekten zoals artritis, ontstekingen en cardiovasculaire bescherming. Echter, zij veroorzaken maagdarmcomplicaties zoals zweren en maagwandschade.”

 

Daarnaast melden de onderzoekers dat er al synthetische medicijnen tegen maagzweer bestaan zoals omeprazol, maar dat deze allerlei ernstige bijwerkingen hebben.
Wat vooral duidelijk wordt, bij mensen die plantmedicijnen bestuderen, is dat alle synthetische medicatie beschikt over ongewenste bijwerkingen waardoor plantmedicijnen te prefereren zijn.

Schwenkia americana Bloemen van dit in Afrika en Zuid-Amerika groeiend kruid

 

Schwenkia americana tegen diabetes type 2

Ondanks dat er synthetische middelen beschikbaar zijn om diabetes te behandelen is een echt effectieve en goed door het menselijk lichaam getolereerde behandeling tot nu toe uitgebleven, zo luidt een zin uit de inleiding van een onderzoek naar de antidiabetesactiviteit van Schwenkia americana.
In Nigeria wordt de verpoederde plant Schwenkia americana gebruikt als medicijn bij diabetes

Wetenschappelijk onderzoek zag dat dit middel de bloedsuikerspiegel verlaagt en concludeert daaruit dat het gebruik als volksmedicijn wordt ondersteund door wetenschappelijke onderzoeksmethoden.

De onderzoekers zien dat er wetenschappelijke bewijzen zijn dat de plant antibacterieel, ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. 

Er is nog geen studie gedaan naar de werking tegen diabetes. Wat blijkt uit deze Nigeriaanse studie? Insuline wordt meer afgegeven door de alvleesklier. 

Dat houdt tegelijkertijd in dat het niet zou werken tegen diabetes type 1, waarbij te weinig of helemaal geen insuline wordt geproduceerd door de alvleesklier.

Toch houden de onderzoekers wat dit betreft een slag om de arm en zegt men dat het kan zijn dat als het langer wordt gebruikt wellicht wel behulpzaam is bij diabetes type 1. 

Daarnaast wordt in Nigeria de plant niet op zich gebruikt tegen diabetes type 1, maar in een kruidencombinatie die zowel voor diabetes type 1 als type 2 genezend zou zijn. Het kan daarom zijn dat een van de andere planten helpt tegen diabetes type 1. Voor nu is het in ieder geval duidelijk dat het gebruik van deze plant bij diabetes type 2 gerechtvaardigd is.

Een in het onderzoek niet hardop overdachte mogelijkheid is het gegeven dat ook de lever insuline kan produceren. 

Het kan in principe mogelijk zijn dat de lever net zoveel insuline aanmaakt als de alvleesklier gewoonlijk doet. De geneesplant zou daarom op lange termijn de insuline-aanmaak door de lever kunnen stimuleren, wat de reden kan zijn dat in de praktijk blijkt dat mensen met diabetes type 1 geholpen zijn met deze plant.

 

Als antibiotica geen medicijn meer is

Een magazine genaamd International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences publiceerde in 2018 een Nigeriaans onderzoek naar de antidiarreewerking van Schwenkia americana.
Ongeveer 5 miljoen mensen gaan per jaar dood aan diarree, waarvan ongeveer 2.5 miljoen kinderen onder de 5 jaar, zo melden deze onderzoekers. 

Antibiotica was altijd een standaardmedicijn maar helaas worden artsen en patiënten geconfronteerd met resistentie van bacteriën waardoor deze medicatie onbruikbaar is of alleen bijwerkingen geeft in plaats van genezing. In veel tropische landen wendt men zich tot kruiden die diarree bestrijden. In West-Afrika komt men dan onder meer bij Schwenkia americana terecht.

In West-Afrika worden in de traditionele geneeskunde vaak of de wortel, of het bovengrondse deel van de plant, of de hele plant gebruikt. 

Diarree bij kinderen

Een afkooksel van het blad wordt aan zwangere vrouwen gegeven zodat de foetus zich ontwikkelt tot een baby met verminderd risico op diarree. 

Vrouwen die kinderen de borst geven wordt een afkooksel van de wortel van Schwenkia americana gegeven om diarree bij het kind te voorkomen.

Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt voor de eerste keer dat deze plant inderdaad anti diarree werking heeft. Men vermoedt dat de plant een rustgevend effect heeft op de beweeglijkheid van de darmen. 

Maar het is nog niet duidelijk wat het mechanisme achter het antidiarree-effect wat men constateerde bij proefdieren. Daarvoor zijn weer andere onderzoeken nodig, zodat er in de toekomst een veilig en werkbaar medicijn ontstaat wat niet resistent is voor de diarreeveroorzakende bacteriekolonies.


Fotoserie Schwenkia americana

  • Schwenkia americana kleiner
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-16-08 Schwenkia_americanaA44750278_fl_1.JPG (JPEG-afbeelding 2272 × 1704 pixels) - Geschaald (43%)
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-17-05 ob_5849ac_schwenckia-americana-7.jpg (JPEG-afbeelding 1600 × 1236 pixels) - Geschaald (59%)
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-17-27 ob_978deb_schwenckia-americana-5.jpg (JPEG-afbeelding 1414 × 1600 pixels) - Geschaald (46%)
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-20-27 ob_b0cbab_schwenckia-americana-10.jpg (JPEG-afbeelding 1600 × 1536 pixels) - Geschaald (48%)
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-19-07 americana0.jpg (JPEG-afbeelding 436 × 600 pixels)
  • Screenshot 2023-05-09 at 13-17-52 e3577f10dbcf7445f4ef9aa73bfc5330.jpg (JPEG-afbeelding 1185 × 1600 pixels) - Geschaald (46%)

 Antibacterieel en antifungaal

In een onderzoek naar de antibacteriële en antifungale werking van verschillende geneesplanten komt Schwenkia americana voor. 

De onderzoekers vertellen dat alkaloïden in deze plant antivirale en antikankerwerkingen hebben en dat flavonoïden erin de beschikking hebben over een breed spectrum aan activiteiten.

Een ander onderzoek ziet dat bepaalde bacteriën verantwoordelijk zijn voor diverse ziekten, en dat deze effectief worden bestreden door een extract van deze plant. 

In de conclusie schrijft men dat de bevindingen van de onderzoekers het ethnomedicinaal gebruik ondersteunen. Het volksgeneeskundig gebruik bij reumatische pijnen, koorts, algehele lichaamszwakte, als hoestmedicijn voor kinderen, en borstklachten, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door de pathogene organismen, wordt ondersteund.

Bronnen bij artikel over Schwenkia americana


  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's:: publiek domein
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7