Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van Rourea coccinea 

Latijnse naam: Rourea coccinea

Rourea coccinea

Deze klimplant of liaanachtige met witte bloemen is deel van de Connaraceae-familie. Het fruit is rood-geel. In Ghana heet het Awendade. De hele plant wordt in Ghana op medicinale wijze toegepast bij wonden, jicht en vergif. Het fruit van de boom wordt Ploem-tjo of sjo-tami genoemd.


Naamgeving Rourea coccinea en familie

De plant zelf heeft meerdere namen, afhankelijk van het gebied: Tsaamiyar-kasa; Oke abolo; Orikoteni; Amuje; Ganganlissè;Vikplomba. 

De familie van de Rourea omvat 6 soorten, namelijk: R. coccinea, R. doniana, R. cuspidata, R. induta, R. microphylla, and R. minor. De Cnestis ferruginea is familie van de Rourea coccinea.


Rourea coccinea Geografische verspreiding Rourea coccinea


Te weinig onderzochte familie

In 2020 vertellen Braziliaanse onderzoekers in een studie dat slechts een klein deel van de 38 planten uit de  Connaraceae-familie goed is onderzocht. 

Men zegt dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan, zodat men weet wat voor medicinale werkingen deze plantenfamilie ten toon spreidt. 

Zelf deden de Brazilianen onderzoek naar de medicinale werkingen van alle soorten uit deze familie. 

Het blijkt dat Rourea coccinea relatief veel medicinale toepassingen heeft, in vergelijking met de andere planten uit zijn familie. Deze ziekten of aandoeningen staan hieronder opgesomd.


Traditioneel gebruik Rourea coccinea

In West Afrika wordt de Rourea coccinea gebruikt tegen de volgende aandoeningen:
  1. Geelzucht, 
  2. Geslachtsziekten, 
  3. Als een kalmerend middel
  4. Tegen diarree
  5. Ontsteking, 
  6. Urogenitale ziekten, 
  7. Urinewegproblemen, 
  8. Tumoren, 
  9. Oorpijn, 
  10. Spierproblemen, 
  11. Salmonellavergitiging, 
  12. Malaria, 
  13. Reumatische pijnen, 
  14. Ter verbetering van de moedermelkproductie, 
  15. Als anti-kanker activiteit en 
  16. het is een middel wat wordt ingezet bij hoge bloeddruk.

 

Inhoudsstoffen Rourea coccinea

Deze plant bevat de volgende groepen medicinaal relevante fytocomponenten: Alkaloïden, anthrachinonen, coumarines, flavonoïden, glycosiden, fenolen, saponinen, sterolen, tanninen, en vluchtige oliën.


Goed voor het immuunsysteem

Het ARC Journal of Immunology and Vaccines heeft een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat Rourea coccinea goed is voor het afweermechanisme van de mens

Men meet eerst de antilichamen, witte en rode bloedcellen en een paar andere immunologische parameters bij proefdieren, die een niet goed werkend immuunsysteem hadden.

Men zag vooral dat een schorsextract van de plant het aantal antilichamen doet verhogen, waardoor het immuunsysteem een betere afweer toont tegen de veroorzaakte schade bij de dieren. 

Dit schorsextract is niet giftig voor mensen en het kan daardoor een middel worden om de werking van het menselijk immuunsysteem te verbeteren.


Rourea coccinea Witte bloemen Rourea coccinea


Rourea coccinea herstelt alcoholschade sexorganen

Onderzoekers uit Benin zien dat methanol de werking van de sexorganen aantast. 

Methanol is de soort alcohol die in drank zit. Men gaf methanol aan ratten in het laboratorium en mat parameters die het sexuele leven in kaart brengen, zoals het spermaprofiel en de testosteronniveaus. 

De spermakwaliteit gaat beduidend omlaag door alcoholgebruik, en net testosteronniveau ook. 

Een extract van Rourea coccinea kan deze oorzaken van libidoverlies herstellen.


Koortsverlagende effect Rourea coccinea

De Rourea coccinea heeft in een wetenschappelijk onderzoek op dieren uitgewezen dat het beschikt over koortsverlagende werking. 

Laboratoriumratten was en koorts gegeven met amfetaminen en gist, en na toediening van een groep ratten met een extract van Rourea coccinea verdween de koorts. 

De wetenschappers achter het waarschijnlijk dat de productie van prostaglandine wordt veranderd door stoffen in deze Afrikaanse geneesplant, waardoor mogelijk de koorts daalt.


Ontstekingsremmede werking Rourea coccinea

Onderzoekers hebben gezien dat een op water gebaseerd extract van Rourea coccinea een ontstekingsremmend effect heeft, maar ze konden niet helemaal achterhalen welke stoffen daar verantwoordelijk voor zijn. 

Ze denken dat de ontstekingen worden geremd door enzymactiviteit, namelijk het instigeren van het enzym fosfolipase A2 of cyclooxygenase. 

In hun onderzoek gebruikten de wetenschappers als proefdieren ratten.


Rourea coccinea is een antioxidant

Onderzoekers hebben gezien dat Rourea coccinea een antioxidantactiviteit in gang zet. 

Men heeft een standaard model gemeten voor de antioxidantactiviteit, namelijk door een aantal parameters te meten, in dit geval: de niveaus van superoxidedismutase en catalase. 

Dat zijn twee lichaamseigen antioxidant enzymen die altijd meer in het lichaam komen als mensen gezonde planten of plantmedicijnen consumeren. 

Twee andere parameters zijn het niveau glutahion peroxidase en malondialdehyde. 

Glutathion wordt ook geactiveerd, en malondialdehyde. Malondialdehyde is een bekende biomarker voor oxidatieve stress, en wanneer deze afneemt in aantal, is er minder malondialdehyde in organen te vinden. 

Glutatthion is ook een lichaamseigen antioxidant, maar het is strikt genomen geen enzym, doch een tripeptide, die in vrijwel elke lichaamscel zit. 

Wanneer een geneesplant een sterke antioxidantwerking heeft, dan is dat een aanleiding om het traditionele volksgeneeskundig gebruik ervan te onderschrijven. 

Oxidatieve stress is namelijk de grondoorzaak van alle ziekten.


Rourea coccinea tegen diabetes

In een standaard wetenschappelijk model om de werking tegen diabetes van een plant of synthetisch medicijn te testen, zagen onderzoekers dat  Rourea coccinea beschikt over een bloedsuikerspiegelregulerende werking. 

De pieken en dalen va de bloedsuikerspiegel worden minder extreem door inname van dit Afrikaanse plantenextract. Muizen werd alloxaan gegeven, waardoor ze diabetes krijgen. Alloxaan is giftig voor de lever, alvleesklier en nieren. Daardoor kan geen insuline meer worden aangemaakt, zodat de proefdieren diabetesverschijnselen krijgen.

Overigens wordt alloxaan gebruikt in de voedselindustrie om wit meel nog witter te maken. In elk witmeelproduct zit daardoor een restant aan alloxaan. 

Spiritueel levende mensen en iedereen die zijn gezondheid belangrijk vindt, dienen daarom alle witmeelproducten te vermijden. 

 Mensen die hun gezondheid op de eerste plaats stellen zouden dat moeten doen, maar gezien het aantal witmeelproducten wat verkocht wordt in de vorm van taartjes, koekjes, pizza's, brood en cakes, zou je bijna zeggen dat veel mensen hun gezondheid belangrijk vinden.


Rourea coccinea De struikachtige klimplant Rourea coccinea


Rourea coccinea verlaagt cholesterolgehalte

Zowel het bloedlipidenniveau als het cholesterolniveau wordt verlaagd door een extract op basis van  Rourea coccinea. Men deed een onderzoek op ratten. 

De wetenschappers verbinden de cholesterolverlagende werking aan de fytocomponenten in de plant, maar hebben niet geanalyseerd welke biochemische stoffen verantwoordelijk zijn voor dit medicinale effect.


Antibacteriële werking Rourea coccinea

De Rourea coccinea heeft een bescheiden maar effectieve antibacteriële werking tegen drie soorten bacteriën, namelijk de Escherichia coli, Staphylococcus. Aureus en de Salmonella typhi. Onderzoekers zijn altijd nieuwsgierig naar antibacteriële werkingen van een plant, aangezien dit een indicatie geeft van de medicinale werking in het algemeen. 

Een bacteriële infectie gaat altijd gepaard met bacteriële overgroei van een bepaalde soort, dus een antibacteriële plant kan deze soort weer indammen, waardoor de infectie zal verdwijnen. Zo kunnen ziekten tot een halt worden geroepen.


Rourea coccinea Achterkant van de bladeren


Tegen schimmels en wormen

De plant is ook werkzaam tegen de schimmelsoort Candida albicans

Verder was het actief tegen een pathogeen wormpje, namelijk de T. brucei , waarvan wetenschappers weten dat het een ziekte veroorzaakt, namelijk Afrikaanse trypanosomiasis. 

Verder ziet men dat het extract dodelijk werkt voor een van de malariaparasieten, namelijk de T. falciparum..


Versterkend voor de urinewegen

Onderzoekers zien dat Rourea coccinea een versterkend effect heeft op de baarmoeder. 

Het is vaak traditioneel ingezet bij baarmoederproblemen dus dit vesterkende effect laat zien dat die aanwending op juiste inzichten is gebaseerd. 

In medische termen heet deze werking uterotonisch, de juiste vertaling daarvan is 'versterkend voor de baarmoeder'.


Anti diarree effect Rourea coccinea

Rourea coccinea heeft een anti diarree effect op ratten. De onderzoekers zien dat de anti diarree activiteit verband kunnen houden met remming van α-adrenerge receptoren die de darmvoortstuwing en de afscheiding van het darmslijmvlies regelen. 

Meestal voert men eerst onderzoek uit op proefdieren en pas later op mensen om het effect nader te bestuderen.


Fotoserie Rourea coccinea

  • Rourea coccinea kleiner
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-40-32 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • 46d3faa9d4f0bba8285be646b7c4e3af(1)
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-26-39 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-28-34 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-28-19 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-27-53 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-27-39 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 19-27-31 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth
  • Screenshot 2023-05-08 at 23-12-40 West African Plants - A Photo Guide - Rourea coccinea (Thonn. ex Schumach.) Benth


Anti-tumorwerking Rourea coccinea 

Onderzoek uit 2016 laat zien dat de bladeren van Rourea coccinea ervoor zorgen dat een tumor niet verder groeit. 

Het heeft dus een anti-kanker effect. Men deed dit onderzoek niet op dieren maar om menselijke kankercellijnen, die speciaal voor onderzoek worden bewaard. 

Men onderzocht de werking op zowel borstkanker als prostaatkanker, en daartegen lijkt de plant een anti-kankerwerking te hebben. 

De tumors groeiden niet verder, en de onderzoekers denken dat de synergetische werking tussen de verschillende plantenstoffen daarvoor verantwoordelijk zijn. 

Synergetisch betekent 'elkaar versterkend'. Het is bekend in de wetenschap dat meerdere stoffen elkaar versterken in werking, en daardoor is een plant in feite altijd beter dan een medicijn. 

Helaas is dit wetenschappelijke gegeven nog niet doorgedrongen tot de medische praktijk in Nederland en veel andere westerse landen. In andere landen worden mensen wel met planten genezen.

Bronnen bij artikel Rourea coccinea


  • Herstelt alcoholschade: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33756034/
  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4