Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De medicinale werkingen van wonderboom

Castorolie of wonderolie wordt gebruikt voor huid en haar 

Ricinus communis

 

Latijnse naam: Ricinus communis

 

De boom behoort tot de Euphorbiaceae-familie. In Ghana is Adedenkuma de naam voor deze geneeskrachtige struik. Deze plant wordt gebruikt om castorolie te produceren. Behalve medische applicaties heeft de olie in de geschiedenis lang gediend als goedkope lampolie.
Verder bevat het zaad de giftige stof ricine die in de wapenindustrie wordt gebruikt als onderdeel van een biochemisch wapen. 

Het gedetoxificeerde meel wat vrijkomt bij de productie van castorolie kan worden gebruikt als meststof of diervoeder.


Ricinus communis Geografische verspreiding wonderboom. Hij komt bijna overal voor maar groeit vooral goed in de tropen en subtropen.



Traditioneel gebruik wonderboom 

In De Ghanese kruidengeneeskunde worden de bladeren, wortel en het zaad van de plant gebruikt bij constipatie en lumbago. De bladeren, wortel en het fruit worden ingezet bij lumbago, hoofdpijn en dermatitis.
De wortel en het zaad kunnen dienen als medicijn bij hypertensie

Het zaad wordt gebruikt als middel tegen astma. De castorolie wordt op plekken gedaan waar de tropische huidziekte framboesia opkomt. 

De bladeren worden verwerkt tot purgeermiddel. Ze helpen bij malaria. Verder worden allerlei oogaandoeningen met de bladeren aangepakt zoals trachoom, oogpupilontsteking, oogbindvliesontsteking en pijnlijke ogen.

In Zuid Ghana vertelt een inwoner van Adjua dat de bladeren van Ricinus communis goed zijn tegen brandwonden. 

Ze worden op de plek gelegd waar de huid is verbrand en afgewikkeld met bananenblad. Na een paar dagen ziet de huid er weer goed uit.


Diaserie wonderolie en wonderboom

  • 640px-Fleur_ab3
  • 640px-Ricinus_closer_9-2-06
  • 640px-Ricinus_01
  • 640px-Ricinus_communis_-_Früchte
  • bijna overal kleiner
  • 640px-Ricinus_communis_semen
  • 640px-Ricinus_communis_Mamona
  • 640px-Ricinus_communis_at_Venezuela
  • 640px-Ricinus_communis,_keimend
  • Botanischer_Garten_der_Universität_Würzburg_-_IMG_6819
  • Castor_Bean_Plant_(PSF)
  • Fruits_of_ricinus_002
  • Ricinus_communis_Bois

 

Ricinus communis als Anticonceptiemiddel

In een ander dorp in Zuid Ghana vertelt de lokale kruidendokter dat de zaden van de Ricinus communis een anticonceptiemiddel is voor de vrouw. 

Als ze één zaadje inneemt, kan ze een jaar lang geen kinderen krijgen. 

Als ze 7 zaadjes inneemt, kan ze 7 jaar lang geen kinderen krijgen. 

Dit lijkt een ritueel gebruik, maar aan de andere kant staat de plant wetenschappelijk te boek als onvruchtbaarheidsplant voor vrouwen.

De kruidendokter vertelt dat het opeten van het blad als groente giftig is. Hun lokale naam betekent in het Nederlands 'word gek en ga dood'.

 

Pijnstillende werking van Ricinus communis

Ricinus communis heeft pijnstillende werking. Dat zou kunnen komen door alkaloïden, steroïden en saponinen, zo meldt een wetenschappelijke studie. 

De Indiase onderzoekers vertellen dat in de Indiase traditionele geneeskunde het blad, de wortel en de zaadolie is gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en leverziekten. 

Men laat weten dat collega-wetenschappers hebben aangetoond dat de leverbeschermend, tegen diabetes werkt en laxerend is. Een wortelextract is bewezen ontstekingsremmend en werkt als antioxidant.

De belangrijkste fenolen met antioxidantwerking in de bladeren zijn galluszuur, quercetine, gentisidezuur, rutine, epicatechine en ellageenzuur. 

Opvallend is dat biochemisch gezien de werking van Ricinus communis vergelijkbaar is met die van standaard niet steroïde ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol, die bij de drogist te koop zijn en allerlei gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals schadelijkheid voor de lever.


Ricinus communis De wonderboom groeit goed in tropische en subtropische gebieden

 

Antibacteriële werking Ricinus communis

Uit Pakistaans onderzoek blijkt dat een methanolextract van Ricinus communis werkzaam is tegen de pathogene bacteriekolonies Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa en Klebsiella pneumoniae en tegen de ziekteveroorzakende fungi Aspergillus fumigatus en Aspergillus flavus.
De Pakistaanse onderzoekers openen hun onderzoek met een spirituele constatering: 

Een groot aantal geneesplanten zijn gegeven aan de mensheid door de natuur. 

Om te vervolgen met de mededeling dat een significant aantal natuurlijk gekende medicinale planten zijn gefabriceerd tot moderne medicijnen.

Dat is exact de reden dat onderzoekers naar nieuwe medicijnen altijd te raden gaan bij kennis die voortkomt uit de wereld van de geneesplanten. 

Vooral kennis uit traditionele volksgeneeskunde wordt door lieden die werken voor de farmaceutische industrie, omgezet in lucratieve, synthetische pillen met een reeks aan bijwerkingen.

De Pakistanen noemen Ricinus communis een goed medicijn, omdat het zelfs in lage concentraties antibacteriële activiteit vertoont. 

Een ander Pakistaans onderzoek voegt daaraan toe dat Ricinus communis ingezet kan worden tegen pathogene bacteriën. 

Verder bevat deze plant volgens hen sterke natuurlijke antioxidanten, die kunnen worden gebruikt in de plaats van synthetische antioxidanten.


Ricinus communis De zaden waarvan wonderolie wordt gemaakt.

 

Wat te doen bij vergiftiging?

Een Duits onderzoek heeft een groot aantal medische gevallen bekend gemaakt van vergiftigingen met ricine, teneinde de medische gemeenschap te informeren over wat er het beste kan gebeuren bij zo een vergiftiging. 

Men heeft als doel een medische standaardbehandeling te creëren.

Ricinus communis is het meest bekend van de castorolie. Als castorolie wordt gemaakt dan blijft er een meel over, wat wordt gebruikt als diervoeding voor schapen, rundvee, kippen en vissen. 

Het meel wordt eerst gedetoxificeerd of ontgift, want er zit de lectine ricine in. 

Ricine is wateroplosbaar dus het komt niet voor de in castorolie. Ricine is erg giftig, vandaar dat het wordt gebruikt als biochemisch wapen tijdens een oorlogvoering.
Onderzoekers hebben gepoogd om een gecultiveerde variant van Ricinus communis te ontwikkelen waarin de lectine ricine niet zit, maar dat is tot nu toe niet gelukt. 

Er zijn soms gevallen van vergiftigingen, zoals mensen die uit nieuwsgierigheid zaden van Ricinus communis gaan opeten. 

Zij komen vervolgens snel in het ziekenhuis terecht waar ze opknappen na braakmiddelen te hebben ingenomen.

Zelfs wetenschappers zijn soms nieuwsgierig en er is een geval bekend van een wetenschapper die zichzelf uit nieuwsgierigheid inspoot met 150mg ricine. 

Hij kreeg leverschade, hoofdpijn en zware koorts maar werd na 10 dagen ontslagen uit het ziekenhuis.

In de V.S.A. at een jongen 4 kralen van een ketting op die zaden van Ricinus communis bleken te zijn. 

Hij moest braken en werd in het ziekenhuis verder behandeld met braakmiddelen. Wat helpt bij vergiftigingen die men oraal binnenkrijgt is geactiveerde kool en braakmiddelen. Een probleem bij vergiftigingen is dat men vaak last krijgt van uitdroging. Door de diarreemiddelen als medicijn, en door het vele braken ontstaat een groot vochtverlies.

Er zijn slechts weinig gevallen bekend van vergiftigingen met het zaad met dodelijke afloop, planten van de Datura-soort zijn veel beruchter als het gaat om dodelijke vergiftigingen. 

In Malta werd een oudere man naar het ziekenhuis vervoerd omdat hij continu diarree had en moest overgeven. Deze man had enorme last van uitdroging, onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk. 

Toch kon ook hij na 10 dagen het ziekenhuis verlaten.

Een ernstig geval gebeurde in Japan, waar een man zaden werd gegeven om zijn reumatische aandoening te behandelen. 

Hij had niet begrepen dat de zaden alleen uitwendig moesten worden gebruikt en at 30 zaden op. De volgende dag meldde hij zich bij een ziekenhuis wegens aanhoudende diarree, overgeefneigingen en buikpijn. 

Ook hij kon na 8 dagen het hospitaal weer gezond verlaten.

Bronnen bij artikel castorolie en wonderboom

 

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Publiek domein, Wikimedia commons
  • Informatie is deels afkomstig uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5