Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Rawfoodisme, razendgezonde rauwkost

Rauwkost kan heerlijk zijn, zoals een crudité, een salade, verkrijgbaar bij de betere Franse restaurants

Er is sinds enkele jaren een nieuwe trend op het gebied van bewust eten; raw food. Letterlijk vertaald betekent dit rauw eten of rauwkost. Het eten van rauwkost is niet echt nieuw; al sinds de jaren 50 adviseren diverse deskundigen dat het eten van gemalen groentes meer effectief is voor het lichaam. Door het koken verliest de groente voedingsstoffen. Rauwkost eten betekent veel salades eten. Maar je kunt ook snacken met groentes, groentes pureren en genieten van vers fruit.

Je kunt als rawfoodist koude groentesoep ofwel gazpacho, smoothies en veel los fruit of groenten als snack eten.


Dieet

Raw food is creatief eten wat erg lekker en puur smaakt. Groentesappen, fruitsappen, lekkere zoete hapjes en allerlei gezonde snacks vormen een belangrijk onderdeel van raw food. 

Overigens kun je het raw fooddieet ook gedeeltelijk opnemen in je dagelijkse voedingspatroon. Het zorgt ervoor dat je niet dik wordt en dat je uit alle voedsel meer enzymen, mineralen en vitaminen opneemt dan met gekookt voedsel.


Vegetarisch

Raw food is vegetarisch eten. Rawfoodisten wijzen erop dat er een link is tussen varkensvlees eten en kanker. Allerlei hartproblemen ontstaan hoogstwaarschijnlijk mede door vlees eten. Er zijn hiervoor duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen. Het is geen geheim dat gezond eten goed is voor het lichaam en ziektes tegen gaat.

Toch eten vele mensen liever vlees, en transvetten in de vorm van patat en mayonaise. Daar wordt veel verleidelijke reclame voor gemaakt. De vooringenomen vleesliefde van velen voorkomt dat wetenschappers subsidie krijgen voor onderzoeken die zouden moeten plaats vinden in het belang van de volksgezondheid.


Dierlijke eiwitten oorzaak kanker

Superlekkere salade

Er zijn aanwijzingen vanuit wetenschappelijke onderzoeken dat vooral dierlijke eiwitten bijdragen aan de groei van kankercellen, alsmede aan vele andere veel voorkomende ziektes in de westerse wereld. In gebieden waar meer zelf gekweekte groenten worden gegeten zoals in Afrika komt kanker nauwelijks voor; het is een echte welvaartsziekte.

De mensen in de derde wereld die kanker krijgen, behoren vrijwel zonder uitzondering tot de rijke klasse die een westerse leefstijl heeft geadopteerd. De China studies zijn beschreven door Thomas Campbell en ze vormen het grootste lifestyle-onderzoek ter wereld. 

Er komt een duidelijk en consistent verband naar voren waaruit blijkt dat het voeden middels een plantaardig dieet ervoor zorgt dat er minder kankerrisico is.


Moermandieet

In Nederland was Dr Moerman een soort rawfoodist avant-la-lettre. Hij at alleen plakken appel en sinaasappel op biologisch brood. Het Moerman-dieet was een anti-kanker dieet wat inmiddels in de vergetelheid is geraakt omdat de universitaire wetenschappers het verband tussen gezond eten en kankerpreventie categorisch ontkennen, en daardoor ook niet wetenschappelijk onderzoeken.


Natuurlijke zoetmiddelen

Om iets zoeter te maken wordt door rawfoodisten geen geraffineerde suiker gebruikt. Gedroogde dadels zijn van nature zoet; deze kunnen ook worden gebruikt om eten zoeter te maken. Rozijnen, ofwel gedroogde druiven zijn zoet, net als allerlei natuurlijke siroop zoals ahornsiroop.

Honing is een bekend zoetmiddel maar het is allen niet plantaardig! Er worden immers vele bijen aan het werk gezet om honing te maken. Stevia, agavesiroop, en rijststroop zijn wel plantaardig.


Van fruit word je niet dik

Uit wetenschappelijk, Amerikaans onderzoek uit 2015, dat 22 andere studies vergeleek, blijkt dat het drinken van 100% fruitsap als dieet geen obesitas veroorzaakt. 

Sommige wetenschappers vermoedden dat alleen fruit drinken ervoor zorgt dat er te veel suiker in het lichaam komt, maar dat is dus niet zo. Alleen kristalsuiker is dikmakend gif, maar suiker uit fruit, wat gepaard gaat met enorm veel voedingsstoffen die nodig zijn om het goed te verteren, is niet dikmakend.

Een zelfde soort onderzoek dat werd gepubliceerd in 2017 kwam tot dezelfde conclusie: fruit leidt niet tot een verhoging van de BMI, de Body-Mass-Index.


Notenmeel

Voor het maken van raw food taarten of zoete snacks worden noten gemalen tot meel. De noten worden aangevuld met dadelstroop, honing of diksap oftewel geconcentreerde vruchtensiroop. Kokosbloesemsuiker of gewoon kokos is ook een bekende zoetmaker.

Kokos en noten bevatten veel eiwitten en vetten, maar dan de goede soort vetten waar je niet dik van wordt. Van het eten van noten wordt juist het cholesterol verlaagd. Dat staat in tegenstelling tot het eten van dierlijke vetten of het eten van transvetten die worden gebruikt in de industrie om producten te bereiden, of te frituren; daar word je dik van.

Andere gezonde eiwitrijke noten en zaden zijn: sesamzaad, zonnebloempitten, pecannoten, walnoten en paranoten.


Medicinaal voedsel

Rauw voedsel op basis van groente is medicinaal voedsel. Een salade van geraspte rauwe wortelen is extra goed voor de lever en nieren, veel beter dan gekookte wortels. Omdat de lever en de nieren gestimuleerd worden, verdrijft het lichaam sneller afvalstoffen of toxinen uit het lichaam.

Hierdoor wordt de algemene gezondheid verhoogd en komen de afvalstoffen bijvoorbeeld in mindere mate in de huidcellen zodat de kans op bijvoorbeeld eczeem kleiner is. In het lichaam staat alles met elkaar in verbinding.


Niet warmer dan 40 graden

Over het algemeen is het consumeren van kolen zoals groene kool en rode kool erg gezond voor het hele lichaam. De mens is tegenwoordig gewend om zijn eten dermate te koken, magnetroniseren, frituren, stomen en bakken dat het eten heel zacht wordt en van vele vitaminen en mineralen wordt ontdaan. Door het verwarmen van het eten verdwijnen de meeste vitaminen. Kort koken wordt daarom aangeraden door lichtplant, maar rawfoodisten koken allee bij lage temperaturen. .

Wanneer eten met meer dan 40 graden verwarmd wordt, verdwijnen er belangrijke enzymen die het voedsel beter doen verteren.


Smoothie

Een voorbeeld van raw food is de smoothie. Er zijn duizenden soorten smoothies met groenten en fruit. De natuurlijke smaak van eten wordt gebruikt om een mooie combinatie aan ingrediënten te maken. Een smoothie is binnen een handomdraai gemaakt. Men doet een aantal vruchten in de blender en combineert dit met bijvoorbeeld rozijnen en een paar soorten noten.

Het is mogelijk een smoothie te maken met spinaziebladeren, andijvie, broccoli in combinatie met een banaan, avocado, of noten en eventueel rozijnen en dadels om het zoeter te maken.


Snackgroenten

Snackgroenten zijn hipper dan hip

Snackgroenten zoals tomaat, wortel, komkommer, courgette, bleekselderij en paprika kun je op een bord neerleggen en weg knabbelen. Het is extra lekker om het te dippen in een dressing zoals een oliedressing met allerlei groene kruiden zoals munt en rozemarijn.


Genezende groentesappen

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Dan wordt het immuunsysteem sterker en word je minder snel ziek. Maar als je een ziekte hebt, dan kun je de nadruk op bepaalde ingrediënten leggen.

Wie bijvoorbeeld eczeem heeft kan natuurlijke middelen tegen eczeem zoals extra druiven, sesamzaad en wortelen gebruiken in het eten; dat voorkomt eczeem en andere allergieën doordat de lever afvalstoffen efficiënter uit het lichaam verwijdert.

Genoemde voedingsstoffen stimuleren de werking van de lever. Leverproblemen kunnen ook worden tegen gegaan door het eten van extra witlof en bietjes. Kanker kan voorkomen worden door het eten van extra peterselie, andijvie, boerenkool en appel. Rauw voedsel is het ultieme preventiemedicijn en als groentesap smaakt het nog lekker ook.


Driedaagse groentesapkuur

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat een driedaagse groentesapkuur het microbioom dermate verandert dat er meer bacteriesoorten zijn die geassocieerd worden met gewichtsverlies. Mensen met obesitas hebben een totaal ander microbioom, een andere samenstelling van de darmflora, dan mensen die slank zijn. Al na drie dagen is het microbioom dusdanig veranderd, dat mensen weer een gezond microbioom krijgen, zodat ze af kunnen vallen.
De onderzoekers zagen ook dat het lichaam allerlei afvalstoffen in verhoogd tempo afvoert bij een groentesapkuur.


Sapkuur met groentesap en fruitsap

Smoothie valt onder de raw food

Je kunt een sapkuur tijdens het vasten doen met groentesappen en fruitsappen, als je maar blijft vasten met gezond verstand. Wanneer je een week alleen maar sappen drinkt, krijg je enorm veel voedingsstoffen en vocht naar binnen, en je lichaam kan zich even helemaal reinigen.

Leg de lat niet te hoog. Zelfs een driedaagse groentesapkuur is gezond. Het is wel aan te raden dit niet in een gewone werkweek te doen, maar tijdens de vakantie, of als je door een lichte ziekte als griep thuis moet blijven.


Rauwkost integreren in je eetpatroon

Je kunt er ook voor kiezen om rauwkost te integreren in je dagelijkse eetpatronen. Dan is er al heel wat extra geneeskracht, energie en gezondheid gewonnen.

Maak gewoon een salade op basis van rauwe groente bij elke maaltijd. Eet wat vaker groente of een zelf gemaakte groentespread op je biologische boterham. Maak regelmatig een gazpacho op basis van komkommer of biologische tomaat. En gebruik dagelijks snackgroenten als extra lekkernij.


Ontbijtsmoothie

Het is goed om dagelijks minstens een groentesap of fruitsap in te nemen. Probeer dit eens als ontbijt:

  • 1 banaan
  • 100 gram spinazie of alfalfa uit je eigen tuin
  • een appel zonder klokhuis
  • gemberpoeder, of een stukje verse gember
  • 50 gram geweekte muesli
  • een paar eetlepels geraspte kokos

Week eerst de muesli, samen met de kokos. Doe daarna alles in de blender met 200ml water. Zo maak je twee heerlijke glazen smoothies voor een krachtig, gezond ontbijt.


Bronnen bij artikel rawfoodisme

  • http://www.rawfood-superfoods.nl/voeding-als-medicijn.htm
  • http://www.gezondesnacks.nl/
  • http://www.nvvm.org/Macroartikelen/Macro71/ChinaStudy.htm
  • http://rawfood-nederland.nl/rawfoods.htm
  • Van fruit word je niet dik: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26091353/
  • onderzoek 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5369671/
  • groentesap microbioom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5438379/