Latijnse naam: Phaseolus vulgaris
De mungboon is ook een andere boon, dat is de Vigna radiata. Ook de sojaboon is een andere soort, namelijk de Glycine max.
Bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en worden nu in heel de tropen en de gematigde klimaten gekweekt. Er zijn bewijzen gevonden dat bonen 8000 jaar geleden werden gecultiveerd in Peru en Mexico.
De jonge bladeren, niet volwassen peulen en zaden kunnen worden gegeten.
Van kousenband kunnen de bladeren niet worden gegeten, maar dat is dan ook een hele andere plant.
In Azië worden thans jonge bladeren van de bonenplant vaak in salades gedaan. De plant die overblijft na het oogsten wordt als veevoer gebruikt.
In Afrika bezuiden de Sahara worden bonen gekweekt om geld te verdienen, en om de familie en dieren te voeden.
Daarnaast kunnen bonen worden geplant als wisselgewas, om de grondkwaliteit te verbeteren.
Voedingsdeskundigen roemen de boon om zijn hoog proteïnegehalte, goed vezelgehalte , de complexe koolhydraten die het bevat en de vele andere voedingsstoffen.
In Afrikaanse landen hebben veel huizen en families een moestuintje waar bonen in staan voor eigen gebruik.
Kidneybonen heten daar uiteraard kidney beans. Men maakt een onderscheid tussen green beans of string beans, verse bonen die inclusief peulen worden gegeten, en dry beans, waarvan alleen het zaad wordt gegeten.
In Nederland hebben we allerlei namen voor verse bonen zoals sperziebonen en snijbonen.
Overigens kent elk Spaans land en elke Italiaanse regio een andere naam voor de boon.
In bonen zitten anthocyaninen, brassinosteroïden, koffiezuur, catechinezuur, galluszuur, coumestrol, daïdzine, delfinidine, equol, ferulazuur, galactomananen, genisteïn, hemagglutininen, kaempferol, lectinen, malvidine, myrecitineglycoside, paracoumaarzuur, petunidine, faseolamine, faseoline, parahydroxybenzoïdezuur, fytinezuur, fytohaemagglutinine, proanthocyanidinen, proanthocyaninen, quercetine, robinine en vanillinezuur.
Traditioneel worden bonen aangewend als medicijn bij de volgende ziekten: Eczeem, flatulentie, diabetes, als diureticum bij vochtophopingen en reumatische aandoeningen, brandwonden, acne, blaasproblemen,, tegen de hik, tegen jeuk, dysenterie en als verzachtend middel voor de darmen.
Veel van deze werkingen zijn bewezen, zo staat bijvoorbeeld vast dat bonen in staat zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Bonen zijn pijnstillend, anti-obesitas, antibacterieel, tegen kanker, antidiabetes, ontstekingsremmend, antioxidant, leverbeschermend, verlagend voor het bloedvettenniveau en anti-niersteen.
Dan kunnen we over het algemeen zien dat wetenschappers al sinds geruime tijd weten dat elke pijnervaring na een maaltijd minder is, vooral na een gezonde maaltijd. Dat komt omdat gezond voedsel met medicinale kwaliteiten ontstekingen remt.
Polyfenolen in bonen werken als antioxidant, antidiabetisch, anti-obesitas, ontstekingsremmend, DNA-schade-herstellend en ze hebben kankerremmende eigenschappen.
De polyfenolen in bonen zijn
De meest voorkomende polyfenolen stoffen zijn quercetine, myricetine, cynidine, procyanidine, naringenine, catechine, hesperetine en kaempferol.
Studies laten zien dat het koken van bonen op hoge temperatuur de polyfenoleninhoud niet aantast.
Het consumeren van bonen is een kosteneffectieve manier van diabetes voorkomen en genezen, zo vertelt dit onderzoek dat werd gehouden in de Democratische Republiek van Congo.
Overigens geldt het woord pandemie alleen voor besmettelijke ziekten, maar men bedoelt er uiteraard mee dat de aantallen diabetespatiënten in de wereld zeer hoog zijn.
Deze onderzoekers zien nog een ander feit, namelijk dat door bonen het gevoel van verzadiging toeneemt door aanmaak van leptine. Het hormoon ghreline wordt minder aangemaakt en dat zorgt ervoor dat we stoppen met eten.
Dat is een reden dat mensen met overgewicht minder gaan eten als ze bonen op hebben gegeten.
Regelmatig bonen eten reduceert het risico dat iemand darmkanker krijgt met 47%, prostaatkankerrisico wordt gereduceerd met 22% en het borstkankerrisico neemt zelfs met 67% af.
Aangezien bonen in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd dan geneesplanten, kan het wel eens zo zijn dat mensen meer baat hebben bij het eten van bonen dan van geneesplanten.
Een onderzoek schaart de boon onder andere voedingssoorten die tegen de ziekte van Parkinson werken, zoals Theobroma cacao, koffie en sojabonen.
Je kunt allerlei voedsel eten tegen flatulentie, zoals groene kruiden. Bonenkruid heeft speciaal deze naam gekregen omdat het flatulentie tegengaat.
De bakbanaan kun je bakken in rode palmolie. Eventueel kun je kokosnootolie gebruiken, maar dan wordt het niet rood.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.