Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Pachypodanthium staudtii


Latijnse naam: Pachypodanthium staudtii

Synoniem Latijnse naam: Duguetia staudtii

Deze boom is lid van de Annonaceae-familie. In Ghana wordt het Duawusa genoemd. De steeltjes en de schors worden door Ghanese kruidenartsen voorgeschreven bij onderbuikpijn, hoest en artritis. De schors op zich is de basis voor een middel bij borstpijn, spijsverteringsstoornissen en tumors. In Kameroen is het een plantmedicijn bij vergelijkbare gezondheidsproblemen namelijk: borstpijn, tandpijn, oedemen, tumors en bronchitis.

De WHO stimuleert het gebruik van medicinale planten, wat momenteel 80% van de wereldbevolking gebruikt.


Pachypodanthium staudtii


Duguetia staudtii als plantaardig antibioticum

Onderzoek laat zien dat Pachypodanthium staudii medicinale werkingen heeft tegen verschillende bacteriën.

Het blijkt dat wetenschappers medicinale stoffen in deze plant hebben gevonden die behoren tot de categorieën alkaloïden, flavonoïden, sterolen en triterpenoïden.

Het onderzoek geeft meer informatie over de werking van deze geneesplant tegen een aantal bacteriën die resistent zijn tegen meerdere medicijnen.


Traditioneel gebruik  Pachypodanthium staudii

Het gebruik als medicinale plant is wijd verspreid over het westen en de Centraal-Afrikaanse regio.

Het schorsafkooksel wordt genomen om verkoudheid, hoest en andere klachten van luchtwegen en het dient als purgatief, anthelmintica en afrodisiacum.
Het wordt verder gebruikt als mondwater tegen kiespijn en om haar te wassen om van luizen af te komen.
Een pasta van gestampte schors wordt extern aangebracht op plekken waar pokken en mazelen zich voordoen.

De schors wordt ook gebruikt voor de behandeling van tumor, oedeem, lepra en gonorroe. Verpulverde schors met kolanoot wordt tegen gastro-intestinale stoornis.


Pachypodanthium staudtii Geografische verspreiding Pachypodanthium staudtii


Traditionele inzet bevestigd door wetenschap

Een onderzoek uit 2021 meldt dat de traditionele gebruiken van Pachypodanthium staudii deels zijn bevestigd door de wetenschap.

De meeste oorzaken van de ziekten waarvoor et traditioneel gebruik wordt liggen in infecties door pathogene bacteriën.
In deze geneeskrachtige plant huizen thymol, betulinezuur, ursolzuur en β-sitosterol. Deze stoffen konden door onderzoekers worden geïsoleerd uit de planten en het zijn terpenoïden met antimicrobiële activiteit.
Extra interessant is de volgende zin waarmee de onderzoekers uit Nigeria hun studie inleiden:


“In the developing countries the use of herbal medicine is attracting attention as a result
of resistance posed by synthetic drugs. These synthetic drugs are expensive with numerous side effects. The support for the use of medicinal plants by the WHO is quite encouraging due to their unlimited therapeutic benefits


Vertaald


In de ontwikkelingslanden trekt het gebruik van kruidengeneeskunde de aandacht door de resistentie van synthetische drugs. Deze synthetische drugs zijn duur met tal van bijwerkingen. De steun voor het gebruik van medicinale planten door de WHO is vrij bemoedigend vanwege hun onbeperkte therapeutische voordelen


WHO beveelt planten aan

De WHO ziet dat 80% van de wereldbevolking vertrouwt op plantaardige medicijnen, terwijl 20% van de bevolking vertrouwt op synthetische medicijnen die gebaseerd zijn op planten, delen ervan of bepaalde plantaardige fytocomponenten, waarvan men aanneemt dat ze medicinaal werkzaam zijn.


Traditioneel gebruik  Pachypodanthium staudii in Ghana

De schors heeft een scherpe smaak als hij vers is en wordt gezet tot een aantal medicinale toepassingen. 

In Ghana wordt het gekookt en gebruikt als medicijn voor ademhalingsproblemen. 

In Ivoorkust wordt het schorsafkooksel gebruikt voor bronchitis en als medicijn tegen hoest in Congo.

De schors wordt geacht pijnstillende eigenschappen te hebben en is dus goed voor kiespijn.
In Ivoorkust, De schors verpulverd in een vijzel met een kolanoot, en dit wordt gegeten voor gastro-intestinale pijnen.
De stengelschors met bladeren van Ficus exasperata en de schors van Pachypodanthium staudii worden gestampt met water en het geheel wordt met klei tot een pasta en gebruik. Dit mengsel wordt op de huid aangebrach om pijn en ontsteking te behandelen.
In Ghana en Gabon, wordt een schorsafkooksel gebruikt om het lichaam te wassen. Het doodt ongedierte, vandaar de naam 'Wasa' wat 'het doden van luizen' betekent.


Schors is ntstekingsremmende pijnstiller

Onderzoeker van Ghanese universiteiten hebben in 2019 gezien dat er diverse fytocomponenten in de schors zitten, die een medicinale werking hebben.

De fytochemische screening van de stengelschors toonde de aanwezigheid van saponinen, tanninen, glycosiden, coumarinen, fytosterolen, triterpenoïden, flavonoïden en alkaloïden.
De farmacologische activiteit van het plantenextract zou grotendeels afhankelijk kunnen zijn van deze fytochemicaliën. Van fytochemicaliën zoals coumarinen, flavonoïden en andere fenolen in medicinale planten is aangetoond dat het ontstekingsremmend werkt en antioxidant eigenschappen vertoont.


Pachypodanthium staudtii


Essentiële olie van Duguetia staudtii

Een onderzoeksteam bestaande uit mensen uit Ivoorkust en Frankrijk publiceerde een studie naar de drie soorten essentiële oliën van Pachypodanthium staudii.

Een bladolie, een wortelolie en een schorsolie. In al deze oliën zaten een behoorlijke hoeveelheid sesquiterpenen, maar over het algemeen verschilde de samenstelling van de oliën drastisch.
Het doel van de onderzoekers is om medicinale en aromatische planten van Ivoorkust in kaart te brengen en hun componenten op een rij te zetten in een fytochemisch profiel.


Zoeken naar een chemotherapie die wél werkt

Een Duits-Kameroens onderzoeksteam publiceerde in 2017 een studie naar planten met antikankerwerking. De publicatie meldt dat vele kankersoorten resistent zijn tegen synthetische chemotherapie. Dat is de hoofdreden dat veel uitkomsten van een chemotherapie geen voldoening geven.
De wetenschappelijke bevinding en waarheid dat de meeste kankercellen in meer of mindere mate resistent zijn tegen de stoffen in chemotherapie, wordt niet vaak gedeeld op wetenschappelijk niveau.

In de medische wereld is men altijd in spanning of een chemotherapie 'aanslaat'. Dat betekent in feite dat men een gokje doet, werkt het middel, of werkt het niet?
Er zijn volgens de onderzoekers meer dan 3000 planten gemeld in wetenschappelijke onderzoeken die een antikankerwerking laten zien. Pachypodanthium staudtii is daar één van.


Kanker in Afrika

Ook in Afrika slaat kanker steeds vaker toe. Bij mannen is er sprake van ongeveer tweemaal zoveel gevallen van leverkanker dan in de rest van de wereld.

Vrouwen hebben vooral last van baarmoederkanker. In Afrika heeft 80% van de bevolking alleen toegang tot plantmedicijnen. Vandaar dat de stap naar het onderzoeken van nieuwe therapieën op basis van planten of plantmoleculen niet erg groot is.
In hun onderzoek presenteren de wetenschappers niet alleen antikankerplanten maar ook plantcomponenten die in staat zijn om zich te binden aan antikankerstoffen zodat ze vervoerd kunnen worden naar een kankercel.
De onderzoekers hopen vooral dat andere laboratoria mee gaan zoeken naar een voor het eerst in de moderne geschiedenis echt effectief en bevredigend antikankermedicijn.

Een nieuwe, dit keer wel werkzame chemotherapie tegen kanker met hooguit lichte, acceptabele bijwerkingen, zou wel eens uit een Afrikaans laboratorium kunnen komen.


Bronnen bij artikel over Pachypodanthium  staudtii

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: https://annonaceae.myspecies.info
  • Informatie komt deels uit interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4