Aderverkalking is het dichtslibben van de bloedvaten. Aan de bloedvatwanden kan zich door verkeerde eetgewoonten oxicholesterol hechten. Dat is geoxideerd cholesterol. Cholesterol oxideert door overmatige aanwezigheid van vrije radicalen. Het oxideren van cholesterol wordt voorkomen door antioxidanten. Cholesterol is over het algemeen heel nuttig in het lichaam. Hersenen bestaan voor een groot deel uit cholesterol, maar deze soort wordt door de lever aangemaakt. Cholesterol uit natuurproducten kan geen kwaad. Het is industrieel vervaardigde cholesterol die aderverkalking veroorzaakt omdat er te weinig antioxidanten in industriële voeding zit.
Antioxidanten zitten vooral in groente en fruit. Daarom is het goed om deze te eten als je veel sport, of een topsporter bent.
Aderverkalking kan al door eenvoudig voedsel als melk komen. Een glas melk per dag kan geen kwaad, maar bij twee of drie glazen per dag begint het risico op ziekten door melk, zoals aderverkalking op te lopen. Verder zie je dat er allerlei onverwachte oorzaken zijn van aderverkalking, zoals roken, blowen en pesticiden.
Zelfs te veel sporten is een oorzaak van aderverkalking, want het lichaam produceert toxinen tijdens het overmatig inspannen. Zware fysieke arbeid zoals handmatig puinruimen in de bouw kan ook gifstoffen in ons lichaam veroorzaken, want het is fysiek gezien vergelijkbaar met topsport.
Aderverkalking leidt tot een verhoogd risico op minder elastische bloedvaten, en dat is een van de redenen waarom mensen hoge bloeddruk hebben. Ook geeft het een verhoogd risico op hartaanval, wat dodelijk kan zijn. Verder is aderverkalking de oorzaak van een beroerte, wat ook dodelijk is, of voor verlammingen kan zorgen. Allerlei hersendegeneratieve ziekten zoals Parkinson, Alzheimer en dementie worden in risico verhoogd door aderverkalking.
Het is daarom uiterst belangrijk om te weten wat aderverkalking veroorzaakt, en om te weten hoe je het kan voorkomen.
Elke vrije radicaal kan ervoor zorgen dat cholesterol geoxideerd wordt en hecht aan de wanden van de bloedvaten. Omdat ieder mens anders in elkaar zit, zullen vrije radicalen in ieder mens voor andere ziekten zorgen.
Als mensen te weinig voedsel met antioxidanten eten dan is er een overschot aan vrije radicalen waardoor het lichaam steeds weer om gezond eten blijft vragen en men nooit het gevoel heeft vol te zitten. Zo ontstaat obesitas.
Te veel vrije radicalen in het lichaam kunnen kankertumoren triggeren doordat ze cellen binnen komen en het DNA vernietigen.
Vrije radicalen kunnen diabetes mellitus veroorzaken. Hun aanwezigheid breekt de alvleesklier cel voor cel af en dit orgaan maakt insuline waaraan diabetici tekort hebben. Er kan ook sprake zijn van insulineresistentie, en dat heeft ook te maken met een tekort aan allerlei voedingsstoffen zoals flavonoïden, fenolzuren en mineralen.
Vrije radicalen zorgen dat cholesterol zich bindt aan de wanden van de bloedvaten waardoor aderverkalking ontstaat.
Kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes mellitus zijn welvaartsziekten die door een overvloed aan vrije radicalen ontstaan.
Om aderverkalking tegen te gaan is het van elementair belang om voeding met veel antioxidanten te eten. Fruit is daar een voorbeeld van. Wanneer je tussen de maaltijden door, om wat voor reden dan ook, extra trek hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om enkel een aantal fruitsoorten te eten.
Schil een papaja, avocado, banaan, sinaasappel en appel, leg het op een bord in hapklare stukken en prik het met een vork op. Dat is beter dan fruit eten na een maaltijd.
Het is namelijk zo dat de maag zich instelt op het verteren van voeding, en fruit vereist een andere verhouding aan maagsappen, darmflora en enzymen dan groente. Las dus een pure fruitmaaltijd in. Wanneer je fruitsoorten als banaan, avocado en papaya gebruikt dan krijg je niet snel weer honger. Ook aardbei, kaki en perzik kunnen de honger al stillen. Vooral aardbei, banaan en avocado hebben iets meer gezonde vetten en koolhydraten zodat je er langer vol van zit.
Aderverkalking is de basis van alle ziekten die met het hart en bloed te maken hebben. Hart- en vaatziekten kun je voorkomen door inzicht in juiste voeding.
De beste fruitsoorten om aderverkalking tegen te gaan zijn rode fruitsoorten zoals rode bessen, bramen, aardbeien, frambozen, papaja, kerspruim, kersen, zure kersen, zwarte bessen, en cranberry's. De rode kleurstof die erin zitten zijn anthocyaninen, en deze stof remt ontstekingen in het bloed en, ook belangrijk, in de hersenen. Bij topsporters is het zo dat ze veel vrije radicalen opbouwen gedurende een sportprestatie, dus voor hen zou het logisch zijn om na de sportactiviteit veel van deze rode fruitsoorten te gebruiken.
In verse voeding zitten meer antioxidanten dan in voeding uit diepvriespakjes, potjes, zakjes, doosjes en blikjes. Maak een tomatensaus van echte, biodynamisch gekweekte tomaten, niet van tomaten uit pak of blik. Laat de groenten niet eindeloos doorkoken want daardoor gaan de antioxidanten kapot.
Groente blancheren is goed genoeg. Het roerbakken van groente kan in drie minuten of uiterlijk 5 minuten klaar zijn.
Naast gezond eten is niet roken en drinken zeer belangrijk voor het tegengaan van antioxidanten. Overige drugs zijn uiteraard eveneens uit den boze. Er zijn daarnaast onverwachte oorzaken van aderverkalking.
Antioxidanten kunnen in het lichaam komen door overmatige fysieke inspanningen. Iedereen weet dat topsporters minder lang leven dan niet-topsporters; Het feit dat ze veel toxinen ontwikkelen door te grote lichaamsactiviteit draagt daar sterk aan bij.
Ook amateursporters die over de grens gaan creëren een hogere aanwezigheid van toxinen in hun lichaam. Wat toxinen betreft is sport net zo gevaarlijk als roken en drinken.
De invloed van drinkgedrag op de balans tussen antioxidanten en vrije radicalen is één van de kenmerken van het feit dat alcohol het grootste probleem van Nederland is. Alcoholisten hebben namelijk vaker aandoeningen en ziekten; dat komt doordat antioxidanten en het immuunsysteem druk zijn met het teniet doen van de schade die alcohol aanricht.
Verschillende ziekten zoals aderverkalking, diabetes en obesitas ontstaan door vrije radicalen welke bestreden worden door antioxidanten.
Er is een aantal externe factoren die bijdragen aan het voorkomen van antioxidanten. Zo kunnen groenten en fruit pesticiden bevatten; sterker nog: niet-biologische groente en fruit bevatten altijd pesticiden.
Er zijn daarnaast meer redenen waarom biologisch eten beter is. Sommige soorten verswaar bevatten 30 tot 50 verschillende soorten pesticiden. Hiervan krijg je maar een klein deel binnen; het percentage ligt in 80-90% van de gevallen onder de toegestane norm. Echter, de binnen gekregen landbouwgifstoffen cumuleren in het lichaam en gifstoffen worden niet gelijk verwerkt maar ingekapseld in vetten. Het lichaam kapselt de toxinen in zodat ze geen schade kunnen veroorzaken.
Zo kan het zijn dat als je afvalt en het overtollig vet vrijkomt, de gifstoffen voor complicaties zoals een leverziekte kunnen zorgen. Daarom is het belangrijk om de lever te stimuleren in werking, zoals met kruiden als mariadistel, paardenbloemblad, kurkuma en laos.
Een andere externe factor is milieuvervuiling. Wanneer je in een grote stad woont heb je last van uitlaatgassen. Op het platteland staan fabrieken of bio-industriebedrijvendie voor gifstoffen kunnen zorgen. Deze worden allemaal, als ze eenmaal in het lichaam zitten, vrije radicalen die schade kunnen aanrichten. Bovendien is er de stralingsvervuiling. Het is bekend dat mensen die onder of in de buurt van een hoogspanningskabel wonen, vaker leukemie of bloedkanker hebben. Straling zorgt ook voor vrije radicalen. Tegenwoordig is er zeer veel straling zoals GSM-masten, WIFI-netwerken, deurbellen, dect-telefoons, en andere draadloze netwerken. Deze komen bovenop de ´gewone´ straling van radiofrequenties.
Al deze stralingen samen kunnen voor vrije radicalen zorgen die uiteindelijk celmutaties kunnen veroorzaken die tot kanker leiden.
Hier is terecht veel maatschappelijke onrust over; het verleden heeft bewezen dat geruststellende onderzoeken van belanghebbende bedrijven niet betrouwbaar bleken.
Denk maar aan de tv-straling, vroeger hadden tv´s enorme hoeveelheden straling, in de jaren 90 was dat al met een factor 100 gereduceerd, mede onder druk van de groeiende wetenschappelijke aandacht, en tegenwoordig worden plasmaschermen geprefereerd omdat deze geen straling hebben.
Maar er zijn wel andere stralingsbronnen vrijgekomen die opeens gevaarloos zouden zijn!
Wie de absurditeit van deze redenering, die gehanteerd wordt door overheid en bedrijfsleven, inziet, zal zich oprecht verbazen over de snelheid waarmee nieuwe stralingsapparatuur is ingevoerd in de maatschappij.
In dit artikel is veel gesproken over antioxidanten uit groente en fruit, maar ons lichaam maakt ook antioxidanten aan. Deze werken nog sterker dan plantaardige antioxidanten. Lees daarover meer in het artikel lichaamseigen antioxidant enzymen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.