Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Ontgiften met paardenbloemhttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg

Botanische, Latijnse naam: Taraxacum officinale

Taraxacum officinale

Een paardenbloem kun je als belangrijkste ingrediënt van een ontgiftingskuur of detox zien. Mellie Uyldert zei al dat het verstandig is voor ieder mens om elke dag twee blaadjes paardenbloem te eten. Je kunt dit op je brood doen als blaadjes tussen de plakjes kaas of je kunt het versnipperen door een salade. Uiteraard kan paardenbloemblad ook door de soep of op een boterham met pindakaas. 

Paardenbloemblad eten kan een onderdeel van een levenslange kuur zijn maar er bestaat ook een 14-daagse kuur met de steeltjes van de paardenbloem. Lees ook een heel artikel over de geneeskracht van paardenbloem in het algemeen.



Een mooi ontgiftingsmiddel

De geneeskracht van paardenbloem is zeer bekend in de Europese geschiedenis. Paardenbloem is een mooie bloem om te zien. Je kunt de verse bladeren eten en je kunt van de gedroogde bladeren thee zetten. 

Daarnaast kan een paardenbloem een middel zijn om te ontgiften. In feite is het zo dat het lichaam permanent te veel slechte stoffen binnen krijgt.

Wij als moderne mensen eten te veel voedingssoorten die geen voedingswaarde hebben zoals suiker, witmeelproducten, transvetten, E-nummers en keukenzout of natriumchloride verrijkt met synthetisch jodium en een aluminiumoplossing om het zout niet te laten klonteren.


Hoe werkt de paardenbloem?

Taraxacum officinale

Paardenbloemen bevatten bitterstoffen. Deze bitterstoffen helpen de gal om zijn productie op te voeren. De lever werkt beter als de galblaas meer gal afscheidt. Hierdoor kan de lever meer gifstoffen aan. Verder is een beter werkende lever goed voor de hele spijsvertering. Er worden meer voedingsstoffen uit de voeding gehaald. Paardenbloem kan hierdoor ook een antivermoeidheid effect bereiken; we krijgen weer voldoende voedingsstoffen binnen.


Permanent kuren met paardenbloemblad

Het dagelijks eten van twee blaadjes paardenbloemen is in feite een kuur doen; een permanente, levenslange kuur om te ontgiften. Er zitten veel afvalstoffen of toxinen in ons lichaam en een ontgifting kunnen we daardoor altijd gebruiken.


Taraxacum officinale Zaadbollen van paardenbloem


14-daagse kuur met paardenbloemsteeltjes

De steeltjes van de paardenbloem moet je normaal gesproken niet eten. Maar je kunt ze wel twee weken lang gebruiken om een kuur te doen. Zoals je misschien wel weet zijn er veel paardenbloemen in het voorjaar. Vanaf juli zijn de paardenbloemen grotendeels uitgebloeid. Een kuur met paardenbloemsteeltjes doe je het best als er legio paardenbloemen zijn; zodat er altijd genoeg steeltjes zijn.


Hoe ga je te werk met steeltjes van paardenbloem?

  • De eerste dag: eet 1 paardenbloemsteel
  • De tweede dag: eet 2 paardenbloemsteeltjes
  • De derde dag: eet 3 paardenbloemsteeltjes
  • Etcetera tot de zevende dag. Dan eet je 7 paardenbloemsteeltjes. Hierna begin je weer af te tellen; je vermindert het aantal paardenbloemsteeltje elke dag met één.


Twee manieren

Paardenbloemen zijn aldus op twee manieren te gebruiken om mee te ontgiften:

  • 1. Dagelijks gebruik van minimaal twee blaadjes
  • 2. De 14-daagse paardenbloemsteeltjeskuur

Met de steeltjes van paardenbloemen, die je normaal gesproken niet eet, kun je een ontgiftingskuur doen.


Meerdere kruiden om de lever te ontgiften

Taraxacum officinale Zet eens paardenbloem in je moestuin

Er zijn legio andere manieren om de lever te ontgiften. Het mooie aan de paardenbloem is dat het een gratis manier is. Mariadistel is het sterkste middel om de lever te ontgiften. Wortel, andijvie en witlof komen ook in aanmerking om gebruikt te worden door iemand die zijn lever wil ontgiften. Verder zijn kurkuma en laos een goede specerijen die de leverwerking stimuleren

Voor een gezonde leverwerking is het belangrijk om koffiegebruik te minderen of er helemaal mee te stoppen. Het kan al helpen om een mix te drinken van cichorei en koffie. Cichoreiwortel en -blad helpen eveneens om de lever te ontgiften. 

Ook paardenbloemwortels worden als koffiesurrogaat ingezet. Je kunt zelf paardenbloemwortels opgraven, schoonmaken, drogen en roosteren om ze vervolgens te verpoederen en als koffiemix te gebruiken.


Regelmatig ontgiften is jezelf gezondheid cadeau geven


Wetenschap meldt ontgiftende werking op lever

Taraxacum officinale Zwart-wit tekening van paardenbloem

Niet alleen traditionele kennis, ook de wetenschap ziet dat de paardenbloem meehelpt bij ontgiften van de lever. Dat komt volgens de onderzoekers door de werking als antioxidant van het paardenbloemblad, en omdat er ontstekingsremmende stoffen in zitten. De Koreaanse onderzoekers zagen dat een leververvetting die niet is ontstaan door alcohol, maar door suiker, sneller geneest als we paardenbloemblad eten.


zes manieren om paardenbloemblad te consumeren

Er zijn meerdere manieren om de paardenbloemblad in te zetten als leverreinigingsmiddel. Hier staan de belangrijkste opgesomd, los van de 14-daagse paardenbloemsteeltjeskuur.

  1. Thee
  2. Saladeblad
  3. Op de boterham met tahin  of pindakaas
  4. Door de soep, als soepkruid
  5. Versnipperd door een saus
  6. 6 Fijn gesneden door een groentemix


Hoe maak je paardenbloemthee?

Paardenbloemthee kun je eenvoudig maken door paardenbloembladeren te drogen. Deze kun je vervolgens verpoederen. Het is mogelijk om dit tot poeder maken van droog blad met een handblender of gewone keukenblender te doen. 

Als het verpoederd is kun je paardenbloemblad gebruiken als basis voor thee. Het is een goed idee om op dezelfde manier brandneteltoppen te verzamelen en deze eveneens te drogen en te verpoederen.

Brandnetels werken stimulerend voor de nieren en de urinewegen. Met een mengsel van brandnetel en paardenbloem kan het lichaam nog beter zuiveren.

Taraxacum officinale Paardenbloemen in het wild


Paardenbloemen in de moestuin

Paardenbloemen zijn vrij plukbaar in de natuur. Je kunt ze echter ook zelf kweken. Ten eerste kun je de pluizenbollen verzamelen en deze over een afgebakend stukje in je moestuin doen, ten tweede kun je wortels of planten uit de natuur verzamelen en deze in je eigen moestuin planten. Het voordeel aan paardenbloembladeren uit eigen tuin is dat je weet dat je geen rotzooi gebruikt in de tuin. In het wild zijn de paardenbloemen erg flexibel en groeien ze zelfs door nadat er onkruidbestrijdingsmiddelen overheen zijn gegooid.

Op die manier weet je niet precies wat je eet. Paardenbloemen die in de vrije natuur zijn geplukt, zijn vrijwel altijd gegroeid zonder chemische middelen. Maar van paardenbloemen uit je moestuin weet je het pas echt zeker.


Overige ontgiftingsmethoden

Taraxacum officinale Botanische tekening paardenbloem

Behalve het nuttigen van paardenbloem is het belangrijk om veel te zweten, bijvoorbeeld in de sauna; zo raak je afvalstoffen kwijt. Door zweten wordt de belasting op de lever vermindert. Na het zweten drink je veel water, het liefst met een beetje Keltisch zeezout of Himalayazout om het mineralenniveau op peil te houden. Zweten doe je door:

  • Hard werken, bijvoorbeeld door te spitten in je moestuin.
  • Sporten, bijvoorbeeld veel hardlopen of fietsen.
  • Een bezoek brengen aan de sauna.


Bronnen bij artikel over paardenbloem als detox

  • Paardenbloem als detox: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23256442/
  • Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
  • Boek: Mellie Uyldert Lexicon der geneeskruiden