Botanische Latijnse naam: Cucumis sativus
Reis met ons mee terwijl we de geschiedenis, wetenschap en praktische toepassingen van deze vergeten superfood onthullen. Van de bescherming van je hart tot het bestrijden van ontstekingen, van het reguleren van de bloedsuikerspiegel tot het bevorderen van een stralende huid, de komkommer heeft veel te bieden. Duik in de wereld van natuurlijke remedies en ontdek hoe de kracht van moeder natuur ons kan helpen om gezonder en vitaler te leven. Dit artikel laat je de oranje komkommer met nieuwe ogen bekijken, en nodigt je uit om deze genezende schat te omarmen en te integreren in je dagelijkse welzijn.
Wist je dat in de tropen een oranje komkommer wordt gegeten die veel meer smaak, voedingswaarde en geneeskracht heeft dan de kaskomkommer uit Nederland?
Komkommer kennen we in Nederland meestal als een donkergroene, smalle lange kaskomkommer maar er zijn ook lichtgroene dikkere en kortere biologische komkommers. Bovendien bestaat er een korte, dikke oranje komkommersoort.
In Nederland worden komkommers in kassen verbouwd, niet in de volle grond, maar op substraat, een soort water met synthetische mineralen zodat ze groeien. Bij de groeimethode is de voedingswaarde over het algemeen een stuk minder. Uit onderzoek blijkt dat het tussen de 30% en 50% minder voedingswaarde heeft, maar de Nederlandse komkommer is niet gesignaleerd in een onderzoek over voedingswaarde.
Een alarmerend feit over Nederlandse kasgroenten is dat ze geen smaak meer hebben, omdat ze op synthetische mineralen zijn gekweekt. Maar dat is opgelost door, schrik niet, synthetische smaakstoffen aan de substraatvoeding mee te geven zodat komkommers weer naar komkommers smaken. De bron hiervoor is een anonieme kasmedewerker.
Als je in dit artikel verderop het woord 'komkommer' leest, bedoelen we een biologisch-dynamische gekweekte komkommer, en niet de synthetisch geëvolueerde namaak-komkommer die gekweekt wordt met steun van overheidssubsidie van de Nederlandse regering doordat kaskwekers enorme kortingen krijgen op hun milieuverwoestend energieverbruik.
De geneeskracht van komkommerbladeren
De bladeren van de komkommerplant worden niet gegeten maar ze worden wel getest op medicinale werkzaamheden. Wetenschappers zien er steeds meer heil in om op zoek te gaan naar hoeveelheden componenten in planten en naar eventuele nieuwe componenten.
Op deze manier kan van bladafval een supplement of nutraceutical worden gemaakt.
Onderzoek laat zien dat Cucumis sativus de bloedsuikerspiegel nivelleert. Het past dus in een alternatieve therapeutische benadering van diabetes.
Alternatief betekent in dit geval 'met afbouw van reguliere medicijnen'. Er is al veel bekend over het peil houden houden van de bloedsuikerspiegel met voeding.
Mensen met diabetes hebben op een gegeven moment in het verloop van hun ziekte verhoogd risico op last van de lever. Komkommer is niet alleen goed voor de bloedsuikerspiegel maar ook voor de leverwerking.
Er zit veel tocoferol in het zaad van komkommer, iets meer nog dan in pompoenzaad, maar minder dan in de zaden van Cucumis melo, de cantaloupe of suikermeloen. Tocoferol, ook bekend als vitamine E, is een fytocomponent met sterke antioxidantactiviteit.
In sommige delen van de wereld komen maag- en darminfecties zoals maagzweer veel voor.
Wetenschappers denken dat een combinatie van teveel medicijngebruik en overmatige aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie belangrijke redenen zijn hiervoor.
Men gaat op zoek naar plantaardige middelen tegen pathogene bacteriën, omdat antibioticagebruik op den duur averechts werkt. Dat wordt de vicieuze cirkel van antibiotica genoemd.
Tegen plantaardige stoffen worden bacteriën niet resistent, dat is een helder feit onder biochemici, die meestal de onderzoeken naar medicijnen en medicinaal werkzame stoffen uitvoeren.
Onderzoekers zien dat een bladextract van de komkommerplant goed werkt tegen de Helicobacter pylori bacterie. Dat komt waarschijnlijk door medicinale werkingen in de fytocomponenten: Alkaloïden, steroïden, flavonoïden en polyfenolen. Het werkt goed tegen maagzweer. Verder heeft het niet alleen ontstekingsremmende eigenschappen maar ook verbeterende kwaliteiten voor het immuunsysteem of de levensenergie.
Nigeriaanse onderzoekers beginnen hun studie met te stellen dat ontstekingen als ziekteoorzaak van chronische ziekten een algemene zaak van de volksgezondheid is. Er zijn veel farmaceutische pijnstillers op de markt, maar die hebben negatieve bijwerkingen, zoals het feit dat ze juist vrije radicalen genereren, en dus ontstekingen veroorzaken.
Mexicaans onderzoek stelt dat ontstekingen en oxidatieve stress voor veel medische problemen zorgen zoals aderverkalking, hoge bloeddruk, hartaanval, hartziekten en nierontstekingen. De onderzoekers zien dat een extract van Cucumis sativus oxidatieve stress vermindert en dat stoffen die gezien worden als markeerpunten van de aanwezigheid van vrije radicalen verminderen in aantal.
Onderzoekers zien dat de huidstructuur sneller wordt opgebouwd als proefdieren een gel op basis van komkommer krijgen opgedaan.
De gel beschermt de huid tegen infecties maar het bevordert ook processen die nieuw huidweefsel en nieuwe bloedvaten produceren. Komkommer kan huidziekten stoppen.
De plakjes kunnen gewoon op de huid worden neergelegd om hun flavonoïden aan de huid af te geven. Flavonoïden zijn stoffen in planten die net zo sterke antioxidantwerking vertonen als vitamine C of vitamine E.
Uit onderzoek blijkt dat komkommer de stoelgang minder zuur maakt en dat er mede daardoor minder flatulentie plaats vindt. Komkommer bevat aldus spijsverteringsbevorderende werkzaamheid. Het effect van komkommer op de flatulentie is vergelijkbaar met dat van natriumbicarbonaat, een bekend middel voor dat probleem.
Uit prematuur onderzoek blijkt dat de bloemen van komkommer een antikankerwerking vertonen tegen leverkanker.
De onderzoekers weten nog niet welke stoffen in de komkommerbloemen daarvoor verantwoordelijk zijn. Komkommerbloemen kun je eten en op salades doen, maar er komen vervolgens geen komkommers meer op de plek waar de bloem is geplukt.
Uit onderzoek blijkt dat komkommerfruit pijnstillende werking heeft. Het heeft een ontstekingsremmende werking en hierdoor worden ook pijnlijke ontstekingen tegengegaan, maar daarnaast is het ook een directe pijnstiller. Het medicijn 'komkommer' is getest en de werking is vergeleken met dat van diclofenac.