Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskrachtige voordelen van Salam

Botanische Latijnse naamSyzygium polyanthum

Syzygium polyanthum Foto: Herusutimbul

Syzygium polyanthum, beter bekend als "Salam," of "salamblad"is een krachtige  en veelzijdige plant die een belangrijke rol speelt in verschillende culturen en geneeskundige tradities. De naamgeving van deze plant weerspiegelt zijn veelzijdige karakter, met verschillende namen die worden gebruikt in diverse talen en regio's. De bladeren van Syzygium polyanthum hebben een kenmerkende aromatische geur en worden vaak gebruikt in culinaire gerechten zoals soepen en sauzen.


Naamgeving Syzygium polyanthum

De Engelse naam is Indonesian bay laurel. De Indonesiërs zeggen in West Papoea 'salam' of 'daun salam' tegen dit blad. 

Dat is eigenlijk ook de naam die Nederlanders gebruiken, naar het Indonesisch, maar in die taal zijn er nog veel meer namen voor deze plant. In Indonesië wonen veel verschillende cultaren en er worden meerdere talen gesproken, daarom zijn er veel namen voor elke plant in dit land: : Daun salam, Selam, Salam koja, Salam daun, Salam jawa, Daun salamkoja, Sela, Koja, Kojo, Selampandjang, Karei, Bara, Barah, ook de namen “ubar serai”,  “ meselengan”,  “ manting” worden er gebruikt. 


  1. Engels: Indonesian bay laurel
  2. Indonesisch: Salam
  3. Nederlands: Salam
  4. Maleis: Salam, serai kayu, samak kela
  5. Japans: インドネシアンベイローレル (Indonesian beiro-reru)
  6. Duits: Indonesischer Lorbeer
  7. Spaans: Laurel de Indonesia
  8. Italiaans: Alloro indonesiano
  9. Portugees: Louro indonésio
  10. Russisch: Индонезийский лавр (Indoneziyskiy lavr)
  11. Chinees (Mandarijn): 印度尼西亚月桂 (Yìndùníxīyà yuèguì)
  12. Koreaans: 인도네시아 라베릿 (Indonesia raberis)
  13. Frans: Laurier des Indes
  14. Turks: Endonezya defnesi
  15. Arabisch: لوراصنوبر إندونيسي (Lawra snawbar 'iindunisii)
Syzygium polyanthum Botanische tekening uit 1915 van dr. S.H. Koorders


Algemene informatie salam

De bladeren van deze plant zijn aromatisch en worden vaak gebruikt ter bereiding van soepen en sauzen. In Nederland wordt als alternatief voor dit tropische blad laurier gebruikt.
Op markten in West Papoea worden in het goede seizoen ook de besjes van deze plant verkocht als vruchten. Ze zijn redelijk zeldzaam. 

De besjes zijn niet echt duur en ze hebben een grote pit waardoor ze niet makkelijk te eten zijn. Maar ze zijn op zich wel lekker, besachtig, licht zurig van smaak, prima om een frisse drank van te maken.


Syzygium polyanthum bij diabetes

Syzygium polyanthum Bloem van de salam boom, Foto: 阿橋 HQ

In Medan, Noord Sumatra, Indonesië is salam het meest gebruikte blad tegen diabetes. Het blad wordt niet alleen daartegen gebruikt maar ook bij jicht, artritis, verhoogde bloeddruk, gastritis en diarree. De eerste drie werkingen hebben te maken met een verbeterde werking van de nieren door het blad van Syzygium polyanthum en de twee laatste werkingen hebben met verbeterde spijsvertering te maken.
In 2015 is naar aanleiding van het medicinaal gebruik in Medan, voor het eerst de antidiabeteswerking van salam onderzocht, door Nigeriaanse en Maleisische onderzoekers en een Indonesische onderzoeker. 

Men begon met te stellen dat er meer dan 1000 planten onderzocht zijn op verbeterende werking voor de bloedsuikerspiegel, en dat er vele zijn gevonden, maar dat het traditionele medicijn salam nog niet was onderzocht.

Uit deze studie kwam naar voren dat de bloedsuikerspiegelnivellerende werking overeenkomt met dat van metformine, een standaard antidiabetesmedicijn. 

Men zag dat de proefdieren die diabetes hadden, ook meer urinewegproblemen kregen, en dat staat in lijn met de praktijk bij mensen waar ook veel nierproblemen en bijkomende plasproblemen ontstaan dor diabetes. Een van de plasproblemen die ontstaan is polyuria, Dat is de medische term voor 'veelvuldig moeten plassen'.


De nadelen van metformine

Syzygium polyanthum Salamboom: Raffi Kojian

Verder merken de onderzoekers de nadelen van metformine op. Dit medicijn verlaagt de glucoseverbranding van de lever waardoor er minder bloedsuikers in het bloed komen. Echter, daardoor wordt het bloedsuikerprobleem verschoven naar de lange termijn. Omdat de productie van insuline niet wordt gestimuleerd, worden er niet meer bloedsuikers afgebroken.
De onderzoekers zeggen daarom en om andere redenen dat metformine nooit de bloedsuikerspiegel naar normaal niveau kan krijgen, alleen iets verlagen. Syzygium polyanthum doet net wat de meeste antidiabetes planten doen: het stimuleert de aanmaak van insuline waardoor leverglucose wordt afgebroken.
Dit mechanisme geeft ook inzicht waarom vrijwel iedereen op metformine last krijgt van overgewicht; de leverglucose en andere orgaanvetten blijven door het medicijn langer opgeslagen. 

Met andere woorden, metforminegebruikers lijden aan overgewicht door het medicijn dat ze gebruiken, en overgewicht zorgt voor een extra risico op diabetes en andere ziekten. Begrijpt u nog waarom artsen dit medicijn, metformine, überhaupt voorschrijven?


Salam, Goed voor de Alvleesklier

Uit ander onderzoek blijkt ook de verbeterde werking van de alvleesklier door salam. 

Dit onderzoek meldt dat de fytonutriënten flavonoïden, glycosiden en squaleen mede verantwoordelijk zijn voor de medicinale werking van salam. 

Verder wordt de glucose-opname door de spieren verbeterd door dit tropisch keukenkruid en dat is een essentieel onderdeel van medicinale werking tegen diabetes.


Nog meer diabetesonderzoek over salam

Syzygium polyanthum Bladgroei daun salam, Foto Raffi Kojian

Weer ander antidiabetesonderzoek vertelt dat waarschijnlijk de fytonutriënten linalol en betasitosterol actieve biocomponenten zijn tegen de degeneratieve ziekte diabetes. Het kan natuurlijk ook zijn dat een veelvoud aan losse medicinale werkingen in de plant een sterk medicinale therapie bij diabetes teweegbrengt.
De stoffen stimuleren elkaar in antidiabeteswerking. Eigenlijk moet je zeggen: de plant stimuleert ons lichaam om diabetes beter onder controle te houden omdat vele organen, klieren en enzymprocessen beter gaan werken.


Salamblad Beter dan Sopropo tegen Diabetes

In een onderzoek waarbij de sap van salamblad werd vergeleken met het fruit van sopropo, bleek dat salambladsap een superieure werking heeft ten opzichte van sopropo. 

Het sap bevat meer antioxidant stoffen dan quercetine, een zeer gezonde stof die in veel onderzoeken als standaard middel dient om af te wegen hoe gezond andere stoffen zijn. 


Antibacteriële werking salamblad

Etherische olie van Syzygium polyanthum heeft antibacteriële werking tegen Bacillus subtilis, meer dan Syzygium aromaticum, een andere soort uit de familie.
Maar de S. aromaticum heeft weer meer antibacteriële werking tegen Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium en Vibrio cholera, hoewel S. polyanthum deze werking ook vertoonde. Beide bacteriën hebben geen medicinale werking tegen de bacterie Escherichia coli.


Syzigium polyanthum tegen Alzheimer

Syzygium polyanthum Besjes van salam, Foto: Nguyễn Thanh Quang

Wanneer een plant goed werkt bij diabetes, dan is de kans groot dat het ook werkt tegen Alzheimer. Een groeiende groep onderzoekers noemt Alzheimer diabetes type 3, omdat de grondoorzaken zoals insulineresistentie, hetzelfde zijn.
Acetylcholinesterase is een enzymomzettingsproces dat in gang wordt gebracht door Syzygium polyanthum, en andere geneesplanten. Acetylcholinesterease en antioxidantwerkingen zijn belangrijke medicinale werkingen tegen Alzheimer, zo stellen wetenschappers.
Verder ziet men dat oxidatieve stress de vorming van degeneratie van choline-neuronen kunnen veroorzaken. Syzygiun polyanthum is in staat om zowel aan de antioxidantkant als aan de cholinekant van het verhaal zijn bijdrage te leveren tegen Alzheimer.


Syzygium polyanthum tegen kanker

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de Syzygium polyanthum over veelbelovende antioxidant eigenschappen en medicinale activiteit tegen kanker bezit. Het is een sterk kankerremmende plant, concluderen onderzoekers, wat een aanbeveling is om meer geld vrij te stellen naar onderzoek naar deze op het eerste gezicht krachtige kankergeneesplant.


Uitzonderlijk hoge antioxidantwerking

De antioxidantwerking van Syzygium polyanthum is uitzonderlijk hoog, zowel die van de besjes als die van het fruit. Om een vergelijking te maken: de besjes bevatten 15 keer zoveel antioxidanten dan gemberwortel. De bladeren bevatten zelfs meer dan 20 keer zoveel antioxidanten.
Deze antioxidantwerking zorgt dat oxidatieve stress in het lichaam effectief wordt tegengegaan, zo effectief, dat vele ziekten die gepaard gaan met oxidatieve stress, verminderen in hevigheid. 

Kanker is zo'n ziekte die gepaard gaat met vrije radicalen die oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress wordt ook wel ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen genoemd.


Syzygium polyanthum tegen hoge bloeddruk

Een bladextract van Syzygium polyanthum is in staat om de aderwanden van de kransslagaders bij proefdieren te ontspannen waardoor verhoogde bloeddruk wordt verminderd.
Het blad heeft dus een bloeddrukverlagende werking, iets waarvoor het in de traditionele geneeskunde ook wordt gebruikt. 

Voordat de onderzoekers adviseren om dit blad daadwerkelijk als hogebloeddrukverlager te gebruiken, is het goed om naar een aantal zaken onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de precieze werking van vasorelaxtie of bloedvatspierontspanner


Salam tegen Myocarditis

Syzygium polyanthum Bloesem en blad salam, foto W.A. Djatmiko (Wie146)

In 2020 verscheen er een een onderzoek waarbij de wetenschappers concluderen dat een extract van salam het risico op myocarditis verlaagt. Stoffen in het blad zijn in staat om de celschade door oxidatieve stress dermate te reduceren dat een myocarditis minder vaak voorkomt. Een myocarditis is een ontsteking van de hartspier, waardoor er uiteindelijk niet meer genoeg bloed kan worden rond gepompt. Wel moet gezegd worden dat het onderzoek op proefdieren is uitgevoerd, en dat de werking bij mensen nog moet worden uitgetest. 


De belangrijkste conclusies over salam

Hier zijn de belangrijkste conclusies van het artikel over Syzygium polyanthum ("salam") puntsgewijs op een rij:

  1. Syzygium polyanthum, bekend als "salam," is een veelzijdige plant met diverse toepassingen in zowel traditionele geneeskunde als modern wetenschappelijk onderzoek.
  2. De aromatische bladeren van salam worden niet alleen culinair gebruikt, maar hebben ook medicinale eigenschappen die al lang worden ingezet bij aandoeningen zoals diabetes, jicht, artritis, hoge bloeddruk en spijsverteringsproblemen.
  3. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat salam de bloedsuikerspiegel effectief kan reguleren, vergelijkbaar met farmaceutische antidiabetesmedicijnen.
  4. Salam vertoont ook opmerkelijke antibacteriële werking en toont potentieel in de bestrijding van degeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer en kanker.
  5. De hoge antioxidantwerking van salam draagt bij aan het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam, waardoor het een breed scala aan therapeutische toepassingen heeft.
  6. Het vermogen van salam om de aderwanden van de kransslagaders te ontspannen, suggereert een mogelijke rol bij het verlagen van hoge bloeddruk.
  7. De brede reikwijdte van de eigenschappen van Syzygium polyanthum, variërend van antidiabetische tot neuroprotectieve en antioxidant effecten, maakt het tot een veelbelovende plant voor verder onderzoek en potentiële integratie in de moderne geneeskunde.


Bronnen artikel over salam

 

  • Traditionele werking:  https://www.researchgate.net/publication/357329995_Review_of_Ethnopharmacology_Morpho-Anatomy_Biological_Evaluation_and_Chemical_Composition_of_Syzygium_polyanthum_Wight_Walp
  • Traditioneel: https://pubs.aip.org/aip/acp/article/2168/1/020072/611824/Bioactivities-of-Salam-leaf-Syzygium-polyanthum
  • Vergelijking sopropo:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29625934/
  • Myocarditis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7879374/
  • Medicinale werkingen:  https://www.researchgate.net/publication/331191740_Syzygium_polyanthum_Wight_Walp_A_Potential_Phytomedicine
  • Alzheimer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183156/
  • : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9179155/
  • Tegen diabetes:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309675/
  • Kopfoto: Herusutimbul
  • Botanische tekening: Koorders, S. H.; Valeton, Theodoric
  • Foto bloem: 阿橋 HQ
  • Foto Salamboom: Raffi Kojian