De gezonde voordelen van de okoubakaboom
De onderdelen van deze geneeskrachtige boom behoren volgens een onderzoek van Tinde van Andel, een Nederlandse wetenschapper en ethnobotanicus die meerdere onderzoeken heeft gedaan naar geneesplanten, tot de meest verkochte producten in Accra en Kumasi, de twee grootste steden van Ghana. De Okoubakaboom is een relatief dure boom op de medicijnmarkten van Afrika, omdat, zeggen de verkopers, de boom schaars is. Ondanks deze schaarste wordt hij niet gecultiveerd waardoor het tegelijkertijd een bedreigde boom is geworden.
In veel gebieden is de boom uit het bos verdwenen. Het probleem hierbij is dat de bast het meest wordt gewonnen om medicinale redenen, en als een boom te veel van zijn bast verliest gaat deze dood.
Sporadisch onderzochte okoubaka
Ondanks het veelvuldig gebruik van de boom in West-Afrika is hij slechts sporadisch onderzocht door wetenschappers.
De meeste van deze onderzoeken zijn klein van opzet. Een groot deel van de informatie over het medicinaal gebruik van de boom komt van traditionele helers.
Wel komen er enkele onderzoeken uit Duitsland, waar okoubaka als homeopathisch medicijn populair is.
Diaserie okoubaka
Naamgeving Okoubakaboom
De naam komt van de taal Anyin in Ivoorkust en is een samenstelling van Oku Baka, wat letterlijk betekent ''de boom die zijn omgeving dood maakt'', of de doodboom.
In het Duits en Engels heet de boom respectievelijk okoubakabaum en okoubaka tree.
Vandaar dat het niet moeilijk is om te kiezen voor de Nederlandse naam Okoubakaboom.
Traditioneel gebruik okoubaka
- In de traditionele volksgeneeskunde van Ghana wordt deze geneesplant toegepast bij epileptische aanvallen en het helpt om miskramen te voorkomen.
- Daarnaast heeft de boom allerlei rituele en magische toepassingen. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld: het verhelpen van slechte huwelijken, nare dromen, en een teveel miskramen.
- In West-Afrika wordt deze boom als een magische boom gezien en delen ervan worden gebruikt om kwade krachten mee te verdrijven.
- In de traditionele geneeskunde in West-Afrika wordt het gebruikt voor huidproblemen, ook huidinfecties die te maken hebben met syfilis of lepra.
- Een afkooksel van de bast wordt gedronken tegen hartritmestoornissen.
- Het wordt als stoombad of neusdruppels gebruikt tegen oedeem of vochtophoping. In de westerse wereld worden delen van deze boom als fytotherapeutisch medicijn gebruikt, bijvoorbeeld tegen maagproblemen na vergiftiging.
- In Nigeria wordt de boom gebruikt bij lepra, syfilis, en maagproblemen door voedselvergiftiging met als gevolg daarvan lichamelijke ziekten.
- Ook pesticiden zijn een oorzaak van maagproblemen net als en zelfvergiftigingsziekten, waarmee men doelt op lethargie, depressie en allergieën.
Okoubaka is een veilig medicijn
Een onderzoek uit 2018 meldt dat in de laatste 20 jaar mensen enorm veel meer interesse zijn gaan tonen in geneesplanten, maar dat nog lang niet alle geneesplanten wetenschappelijk zijn onderzocht op werking en veiligheid.
De onderzoekers wilden vooral weten of het gebruik van de okoubakaboom veilig is en dat blijkt inderdaad zo te zijn.
Men ziet onder andere dat gifstoffen worden binnengedrongen door deze boom, zodat ze beter kunnen worden afgebroken. Men bekeek in een studie verschillende organen na het innemen van een plantextract en zag dat er geen schade ontstaat aan vitale organen.
De onderzoekers concluderen dan ook dat de Okoubaka aubrevillei een boom is die de mensheid veilige, betaalbare, natuurlijke remedie kan geven om ziekten te genezen en te voorkomen.
Okoubakaboom in de homeopathie, en als supplement
Deze boom wordt niet alleen in West Afrika en centraal Afrika gebruikt, ook in vele westerse landen wordt de schors als homeopathisch product verkocht.
Daarnaast zijn er capsules op de markt waarin een poeder van de schors zit. Dit wordt vooral ingezet tegen darmproblemen.
Een van de meest bekende werkingen van de Okoubakaboom is tegen diarree en reizigersdiarree.
Goed voor ons microbioom
Onderzoekers uit België en Duitsland publiceerden in 2021 een onderzoek waaruit blijkt dat de schors van deze boom tegen enkele pathogene bacteriën werkt, doordat het ons microbioom sterker maakt.
De mens is dan beter in staat oorzaken van ingewandsziekten tegen te gaan.
Ons microbioom bestaat uit talloze bacteriesoorten die ervoor zorgen dat ons eten wordt verteerd, en tegelijkertijd ervoor zorg dragen dat ziekmakende stoffen worden uitgeschakeld.
Gebruik in de homeopathie
In de homeopathie wordt de okoubakaboom al een tijdje gebruikt.
Het is vooral in Duitsland zeer populair. Het wordt vooral ingezet bij ziekten van het spijsverteringsstelsel, de galblaas, de lever en de alvleesklier of pancreas.
In de homeopathie wordt okoubaka in verschillende verdunningen ingezet bij de volgende aandoeningen:
- Prikkelbare darmsyndroom
- Vervuiling door zware metalen
- Voedselallergie
- Voedselvergiftiging
- Indigestie
- Maagklachten van allerlei aard
- Braken
- Misselijkheid en overgeven
- Allergieën
- Koortsblaasjes
- Moeite met slapen en concentreren na de griep of een griepachtige infectie
- Vaginale schimmelinfecties
- Premenstrueel syndroom (PMS)
Bronnen bij artikel over okoubaka
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's: De foto's van schors op blauwe achtergrond zijn van H. Zell
- Overige foto's:http://www.westafricanplants.senckenberg.de
- Informatie is verworven tijdens interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande, down;oadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4