Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Het metabool syndroom is een ziekte die verband het met het metabolisme, de spijsvertering. Het wordt ook wel insulineresistentiesyndroom genoemd. Het wordt over het algemeen gezien als een voorstadium van diabetes mellitus type 2 maar het geeft eveneens een groter risico op het verkrijgen van een hartaanval en beroerten. Medicijnen en verkeerde voeding zijn oorzaken van metabool syndroom.
Er zijn drie basisoorzaken van metabool syndroom:
1. Bijwerkingen van medicijnen
2. Vulling uit het industrievoedingsdieet
3. Inactief leven
Metabool syndroom levert niet enkel een grote kans op diabetes mellitus type 2 maar ook op hart- en vaatziekten zoals een hartaanval en beroerte. Symptomen van deze ziekten zijn onder andere een te grote buikomvang en hoge bloeddruk. Daarnaast is er sprake van een verhoogde bloedsuikerspiegel en een verhoogd aantal triglyceriden (bloedvetten) in het bloed.
Verhoging van het aantal bloedvetten leidt tot plaque, aanslag aan de aderwanden, ook wel bekend onder de naam aderverkalking. Dat leidt er weer toe dat het bloed minder goed door de aderen stroomt. Hierdoor wordt de bloeddruk hoger. De laatste jaren komt metabool syndroom steeds vaker voor. Dat heeft onder andere te maken met de obesitasepidemie .
Obesitas vergroot het risico op diabetes en diabetes verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en kanker.
In feite staan alle belangrijke welvaartsziekten ziekten met elkaar in verband, aangezien ze een gezamenlijke oorzaak hebben, oxidatieve stress wat grotendeels wordt veroorzaakt door voeding met een tekort aan fytonutriënten zoals vezels, vitaminen, mineralen, flavonoïden en fenolzuren.
Merk goed op dat de oorzaak van alle in de hierboven alinea genoemde ziekten met voeding te maken hebben en niet met toeval of erfelijkheid, zoals artsen plegen te melden. Dat betekent dat deze ziekten voorkomen kunnen worden. het zijn leefstijlziekten.
Een belangrijke reden dat mensen obesitas krijgen is omdat mensen niet meer weten wat gezond voedsel is. Men denkt dat voedsel uit de supermarkt gezond is maar dat is een misvatting.
Alleen op de versafdeling zijn gezonde zaken zoals groenten te koop, tenminste als ze niet te veel pesticiden bevatten. Vrijwel alles wat in een fel gekleurde, begeerlijke en marketingtechnisch gezien prachtige verpakking zit bevat suiker, transvetten en wit meel.
Dat is ongezonde vulling die het risico op overgewicht doet toenemen.
Suiker is slecht voor de lever omdat het is geraffineerd. Oorspronkelijk is suiker donkerbruin, als het uit de rietstengel komt. Het wordt wit gemaakt in de fabriek, maar wat er dan feitelijk gebeurd is dat alle voedingsstoffen aan suiker worden onttrokken, en dat er alleen pure koolhydraten overblijft.
Nu heeft ons lichaam voedingsstoffen zoals mineralen en fenolzuren als quercetine nodig om suiker te verteren. Dus als we alleen koolhydraten eten, zoals suiker of wit meel, dan gaat het lichaam op zoek naar voedingsstoffen om deze te verteren. Daar beginnen de ziekteproblemen.
Niet zelden onttrekt het lichaam voedingsstoffen uit het lichaam zelf om suiker te verteren, Er worden in eerste instantie mineralen uit het bloed onttrokken, later zelfs uit organen en botten, en dat geeft een verhoogd risico op ziekte.
Als snelle koolhydraten niet kunnen worden verteerd door een gebrek aan voedingsstoffen, worden ze omgezet in glycogeen, levervet, orgaanvet en huidvet.
Wetenschappers zijn erg goed bekend met de oorzaak van metabool syndroom. Deze wordt echter niet overgenomen door medicinale professionals. Zij zien bijvoorbeeld insulineresistentie als oorzaak van metabool syndroom.
Dat is echter een cirkelredenering want insulineresistentie is ook een symptoom van metabool syndroom. Verder dan het benoemen van erfelijke factoren willen geneesheren vandaag de dag niet gaan. De genetica is een zeer jonge, totaal andere wetenschap waarvan de beoefenaars hele andere denkbeelden hebben dan artsen.
Genetici kunnen nog steeds niet de kleur van de ogen van een baby voorspellen, terwijl dat genetisch gezien iets erg simpels is. Een bedreven astroloog kan de kleuren van de babyogen wel voorspellen.
Hoe moet een geneticus iets kunnen zeggen over zoiets ingewikkelds als erfelijkheid van ziekten, terwijl het simpele vraagstukjes niet kan oplossen?
Sinds de genetica steeds vaker wordt beoefend is er een algemeen idee van ‘alles zit in de genen. Dit idee is gebaseerd op een geloof. Dat is namelijk het geloof in de wetenschap, die de functie van religie in de samenleving goeddeels heeft overgenomen.
Toch komt het vaak voor dat ziekten in één familie bevinden.
Dat is echter geenszins genetisch bewijs. In een gezin heeft iedereen hetzelfde eten op het bord liggen. Daardoor kunnen dezelfde ziekten ontstaan. Het feit dat ziekten in één gezin voorkomen is juist een bewijs dat ziekten door voeding komen.
Het is juist een sterke aanwijzing voor de onjuistheid van de genetica als ziekteoorzaak.
Los van industriële voedingspatronen die ziekten veroorzaken, is het al sinds de jaren 30 bekend dat slechte voeding voor fysieke degeneratie zorgt.
Met andere woorden: de informatie in de genen wordt verkeerd overgedragen doordat het lichaam jarenlang is voorzien van minderwaardig vulsel, in plaats van nutriëntrijke voeding. Weston Price was de eerste wetenschapper die dit in zag.
Hij schreef het op in zijn boek voeding en fysieke degeneratie. Price ging oorspronkelijke volken langs die zelf hun voedsel verbouwden. In die tijd kregen deze volken vaak de verleiding om over te stappen op industriële vulling zoals wit meel, suiker en blikvoer.
De mensen in deze volken kregen binnen twee jaar een sterk verhoogd risico op welvaartsziekten en ze hadden een slecht gebit, wat meestal een teken is van andere sluipende ziekteprocessen in het lichaam.
De kinderen van volken die waren overgestapt op industrieel voedsel, kregen nog meer ziekten. Ze zagen er bovendien veel minder mooi en authentiek uit; ze verloren allerlei specifieke gezichtskenmerken voor hun volk, en leden aan zaken als onderbeet, overbeet en dergelijke. In de westerse samenleving heeft het gros van de mensen een onderbeet of overbeet, wat een teken van fysieke degeneratie is, maar dat komt dus door het overstappen naar industrievulsels.
Pubmed is een site waar allerlei wetenschappelijke informatie wordt verspreid. Men heeft de wetenschappelijke consensus over allerlei ziekten beschreven. Op de Pubmed-pagina over metabool syndroom staat dat het veroorzaakt kan worden door medicijnen tegen ontstekingen, allergieën, HIV, depressies en allerlei andere mentale ziekten. Artsen vinden het heel gewoon dat een medicijn tegen een ziekte een andere ziekte veroorzaakt. De genoemde medicijnen veroorzaken veranderingen in de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
De oorzaak hiervan is gelegen dat elk medicijn slecht is voor de lever. Er bestaan geen synthetische stoffen die goed zijn voor de lever, maar vele natuurlijke stoffen in voeding en kruiden is wel gezond voor de lever.
Aan de lever zit de alvleesklier verbonden, die insuline aanmaakt. Deze klier vermindert sterk in functie als de lever slechter functioneert. Een gezonde lever kan zelfs de functie van de alvleesklier overnemen, door ook insuline aan te maken, maar als we te veel medicijnen innemen, dan lukt dat niet meer.
Er is nog een ernstige en vaak dodelijke ziekte die vaker voorkomt bij diabetici. Het gaat hier om een beroerte. Deze dodelijke ziekte wordt ook vermeld op de wetenschappelijke site. Een beroerte ontstaat door plaque dat los scheurt van de aderwand waarna een wond achterblijft.
Dit wondje stolt dicht. Het bloedstolsel laat op een gegeven moment ook weer los. Dat kan, afhankelijk van waar het stolseltje zich bevindt, voor een hartaanval of voor een beroerte zorgen doordat de bloedader op een gegeven moment dicht zit. Ook een beroerte wordt uiteindelijk of veroorzaakt door verkeerde voeding, of veroorzaakt als bijwerking van medicijnen.
Een depressie kan ook diabetes mellitus type 2 mede-veroorzaken. Je kunt dat zo zien: door gebrek aan zoetheid in het leven. Bittere mensen eten suiker om tegen beter weten in te proberen meer zoete ervaringen te verkrijgen.
Door gebrek aan liefdevolle en zoete ervaringen, neigen we als mens ertoe om te compenseren door veel zoet snoep, koekjes en gebak te eten. Vaak is er een bittere gebeurtenis in de relationele sfeer aan vooraf gegaan, en blijven we onder deze gebeurtenis gebukt gaan.
De zoete vulling bevat uiteraard veel suiker maar ook glucose-fructosestroop, en die twee zoethoudertjes dragen sterk bij aan het veroorzaken van diabetes mellitus. Kijk dus goed uit met een depressie, en los het op met natuurlijke middelen, want een langdurige depressie kan een sterk negatieve weerslag hebben op het lichaam.