Wanneer iemand erop gericht is om een spirituele ontwikkeling te volgen, worden er veel hobbels overwonnen. De meeste aardgerichte gewoonten worden met gemak aan de kant gezet, maar sommige gewoonten zijn zeer hardnekkig. Alcohol drinken is voor de meesten een makkie om mee te stoppen.
Het is ook niet moeilijk om in te zien dat alcohol slecht is voor de geest, de zielenstaat, en het lichaam.
Dit geldt ook voor , maar daar is het wat moeilijker mee te stoppen. Nog moeilijker is het om met de sociaal geaccepteerde dingen te stoppen als vlees en vis eten, suiker eten, koffie drinken, frisdrank drinken en televisie kijken. Al deze dingen houden iemand tegen op het spirituele pad, maar het staat de persoon zelf niet altijd helder voor ogen waarom dat zo is.
Op een gegeven moment, als de spiritualiteit zich een vaste plek in het leven heeft veroverd, en dagelijks uitbreidt naar nieuwe gebieden van de belevingswereld, zal ook koffie een hindernis blijken op het spirituele pad.
Maar waarin zit dan de hindernis van deze drank die door wetenschappers gezond wordt genoemd? Sommige wetenschappers, met name dieetwetenschappers die zweren bij het ketonendieet, zullen melden dat koffie nog gezonder is dan sinaasappelsap. Dat mag misschien zo zijn voor materieel ingestelde personen, maar spiritueel ingestelde mensen hebben andere levenspatronen.
Er zijn vele mensen die 10-20 koppen koffie per dag drinken, en dan laten we even buiten beschouwing hoe groot één kop is, of hoe sterk je de koffie zet. Alles boven de 3 is te veel voor de spirituele mens, en voor sommige mensen is zelfs alles meer dan 1 te veel. Iedereen zit namelijk anders in elkaar en reageert anders op stoffen.
Laten we eerst vaststellen dat koffie niet zomaar een gezelligheidsdrank is, het is wetenschappelijk gezien een psychotrope drug, een middel dat de hersenwerking verandert, en waaraan we verslaafd kunnen raken.
Het moge dan een gezonde drug zijn, maar toch is het best lastig om er vanaf te komen. Als je tussen de 8 en 20 koppen per dag drinkt, zul je zeker last krijgen van afkickverschijnselen als je stopt met koffie nuttigen.
De bekendste is hoofdpijn, maar vermoeidheid is ook een zeer veel voorkomend ontwenningsverschijnsel. Je bent niet meer vooruit te branden. Daarom is het van belang om de eerste dagen voor het totaal stoppen met koffie toch nog 1 a 2 koppen te drinken. Dan is het risico op hoofdpijn krijgen lager, en kun je toch normaal functioneren ondanks het afkicken van koffie.
Na een dag of 9 moeten alle ontwenningsverschijnselen verdwenen zijn. Een nadeel van koffie is dat stevige koffiedrinkers sneller geïrriteerd raken, dat zal een stuk minder zijn na deze 9 dagen. Maar ook de hoofdpijn en vermoeidheid heeft dan plaatsgemaakt voor een natuurlijke vorm van helderheid.
Vrijwel iedereen die stopt zal ook een ander verschijnsel kunnen opmerken. Mensen die afkicken van koffie krijgen meer heldere, vaak zelfs lucide dromen, en kunnen deze zich veel beter herinneren. Hoe komt dat?
Door de cafeïne in koffie slapen koffiedrinkers erg licht, en vertoeven ze vooral in de eerste fase van de slaap. In de tweede fase is er de REM-slaap, en dat is de fase waarin je droomt en zaken psychisch verwerkt.
Juist deze fase duurt langer als mensen stoppen met koffie drinken. Daarom zijn we ons meer bewust van onze dromen, als we niet of nauwelijks koffie drinken. Na de dromen staan we uitgeruster op.
Dromen is belangrijk voor de spirituele ontwikkeling. Waarom dat zo is is aan een materieel ingesteld persoon slechts moeilijk uit te leggen. Maar iemand die spiritueel is ingesteld snapt vanzelf dat dromen zeer belangrijk kunnen zijn. Behalve de warrige dromen waarin alles heel chaotisch gebeurt, zijn er ook heldere en lucide dromen waarin je veel kunt leren. Laten we volstaan met het gegeven wat al in het antieke Egypte werd onderwezen: we kunnen in onze dromen naar de zelfde plaats gaan als, als we na onze dood gaan. Dat is eigenlijk een initiatie, een les die een spiritueel leraar aan een leerling meegeeft, maar deze les kun je ook in je dromen leren, als je goed oplet, genoeg bewustzijn hebt.
Zelfs als je materieel bent ingesteld, dan is het belangrijk om goed te dromen. In je dromen verwerkt je geest allerlei gebeurtenissen, zodat je meer uitgeslapen opstaat na goed dromen. Het risico op geïrriteerdheid, ochtendhumeur, boos opstaan en chagrijnig gedrag is een stuk kleiner.
Rudolf Steiner, de beroemde antroposoof en spiritueel onderzoeker van weleer, heeft ook over koffie geschreven, dat te veel koffie het contact met het etherische lichaam vermindert. Steiner schreef ''Van koffie kan bijvoorbeeld worden gezegd dat het zo werkt dat het menselijk organisme zijn etherische lichaam uit het fysieke lichaam optilt, maar op zo'n manier dat het laatste als een solide basis voor het eerste wordt gevoeld.''
Het komt erop neer dat door koffie onze spirituele interesses ondergeschikt zijn aan de materiële neigingen en impulsen.
Steiner schreef ook
''We kunnen koffie de overhand laten nemen in het maken van logische verbanden en in het vasthouden aan één gedachte, maar dit is natuurlijk in ruil voor een verzwakking van onze specifieke innerlijke krachten. Wat ik bedoel is te zien in de neiging van roddels tijdens een koffiepauze, om zich vast te klampen aan een onderwerp, totdat het volledig uitgeput is. Dit is niet alleen een grap. Het toont ook de effecten van koffie.''
Steiner zei in een lezing:
''Zoals koffie de drank is voor journalisten, zoals is thee de drank voor diplomaten.''
Steiner ziet dat koffie de concentratie vasthoudt, het vergroot het vastbijten in een onderwerp, wat journalisten nodig hebben, en het verbetert de cognitieve functies, maar waarvoor we de concentratie gebruiken soms ook gebruiken, tijdens werkpauzes bijvoorbeeld, is roddelen, en dat is niet echt spiritueel verheffend.
We kunnen koffie ook gebruiken om echt zwaar mentale arbeid te verrichten, zoals het studeren voor een examen. Ook Geert Verhelst meldt in zijn Groot Handboek Geneeskrachtige Planten dat koffie goed is voor de hersenfuncties.
Maar in het algemeen is het waarschijnlijk niet echt slim om koffie zomaar dagelijks te gebruiken zonder doel. Dan werkt het verslavend, zowel psychisch als fysiek. Het is weliswaar makkelijker om van koffieverslaving te genezen dan bijvoorbeeld van tabaksverslaving, maar toch zal het moeite kosten om van 10+ koffie per dag naar 0 te gaan.
Socrates zei dat filosoferen, wijsheid verkrijgen, over wat er na onze dood gebeurt, de hoogste vorm van wijsheid is. Daar ligt het belangrijkste leerterrein voor de spirituele mens. En als je dit inziet, dan snap je ook ineens waarom koffie altijd de spirituele groei heeft vertraagt, niet dat dat erg is, want aan het begin van het spirituele pad is onze geest veelal bezaaid, bepakt en bezakt met spirituele groeivertragers. Tijdens het wandelen van een spirituele weg is het de bedoeling dat je deze ballast één voor één, vaak in vol bewustzijn over het hoe en waarom, van je af laten glijden.
Want spirituele groei is vooral inzien dat er ruimte voor een nieuwe ontwikkeling wordt geschapen, en die komt vanzelf als je je richt op het einddoel; het bouwen van een tweede lichaam voor de ziel, zeg maar een zielen-ruimteschip waarmee je andere dimensies kunt betreden. En ondertussen mag je soms een proefritje maken in je dromen, tenminste als je goed slaapt, zonder slaapbelemmerende middelen als farmaceutische middelen, koffie, alcohol, tabak, frisdranken en energiedranken.
Het is extra makkelijk om van koffie af te kicken als je een paar koppen sint janskruidthee drinkt. Kun je soms niet slapen door koffiegebrek? Bij stevige koffieverslaafden komt ook dat voor. Het is makkelijker om te slapen als je lavendelthee of kamillethee drinkt. Ook in fruit zoals bananen en kersen zit veel natuurlijke melatonine waardoor je goed slaapt groter is en de kans op heldere, lucide dromen toeneemt.
Wanneer je een stevige koffiedrinker bent, 10-20 koppen per dag, dan is het zeer moeilijk om ervan af te komen. Het is dan beter om eerst terug te gaan naar 1-2 koppen per dag, dat twee weken vol te houden en dan proberen naar nul te gaan.
Want anders dan ervaart het lichaam teveel afkickverschijnselen, niet alleen hoofdpijn, dat is na 4 dagen over, maar ook algehele lamlendigheid en sterk afgenomen concentratieniveau.
Het kan dan bijvoorbeeld gevaar opleveren in het verkeer, omdat je niet scherp genoeg oplet. Bereid je voor op het hebben van onbehaaglijke gevoelens, en probeer met thee van sintjanskruid dit gevoel te overbruggen.
Wat gezondheid betreft is er één ding dat geldt voor zowel koffie als koffievervangers. Ze zijn allemaal gebrand, en als het gebrand wordt, wordt er acrylamide aangemaakt. Dit is een kankerverwekkende stof. Deze zit zowel in cichorei als koffie. Daarom is het gezondheidstechnisch niet raadzaam om koffie en koffievervangers in grote hoeveelheden te blijven drinken,
Wees ook weer niet te streng voor jezelf in het geval van koffie, want de koffieboon op zich is niet eens zo ongezond. Er zitten veel ontstekingsremmende stoffen, antioxidanten in koffie. Toch is het begrijpelijk om niet afhankelijk te willen zijn van iets.
Koffie is een maatschappelijk geaccepteerde softdrug, en het kan soms sociaal gewenst zijn om gewoon ergens mee te doen met de omgeving. Maar zorg dat je op den duur ook dagenlang zonder koffie kan. Er zijn veel alternatieve koffiesoorten op de markt, dat kan ook enigszins helpen om van deze gezonde drug af te komen.
Teksten Rudolf Steiner: https://rsarchive.org/
Koffie goed voor mentale arbeid: Geert Verhelst, Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
Foto's: Wikimedia commons
Verder mediteren:
Meditatie 10 stoppen met dagelijks naar de supermarkt gaan
Verder lezen:
Verder filosoferen:
Liefde geven is een vorm van voeding