Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie oefening eetbare planten plukken

Video: 10 wilde groenten die in vrijwel elke tuin groeien

  1. Veel mensen willen wel eetbare planten plukken maar ze hebben ook drempels en doen het daarom niet. Met wat eenvoudige kennis en wetenschap kun je over die drempels worden heen gezet. Een drempel is bijvoorbeeld dat je niet weet welke planten te plukken. Maar toch kent iedereen wel minimaal twee eetbare planten, namelijk brandnetel en paardenbloemblad, Deze kun je dus nu al plukken. Maak je nog even geen zorgen om andere planten, want als je deze gaat plukken, dan is dat al een mooi begin. Probeer bijvoorbeeld een grote hoeveelheid brandnetel te plukken die je vervolgens laat drogen. Zoek de juiste handschoenen en papieren of stoffen tassen om te plukken, zoek een goede locatie en begin gewoon. Pluk echter wel alleen de brandneteltoppen. Dat doe je vooral zodat je de hele top inclusief steeltje kan gebruiken bij het verpoederen van de plant. Lagere gedeelten van de steel zijn te vezelig en de bladeren zijn te veel aangevreten door insecten. Pak ook alleen hoge planten die niet over de grond hangen. In september en oktober begint de brandnetel te bloeien, maar dat maakt niet uit want brandnetelzaad is ook gezond. Als je verse brandnetelsoep wilt malen is het nodig om lekker veel te plukken. Met 10 takjes kom je er niet, Stop gewoon een hele tas vol en zorg dat je minimaal een kilo verse toppen hebt. Misschien met je zelfs twee tassen meenemen. Wat je niet gebruikt voor de soep, kun je drogen.
  2. Paardenbloem heeft grote en makkelijk herkenbare bladeren. In de lente zijn de bladeren niet bitter, maar vanaf juni worden ze bitter. Je kunt ze dan nog steeds eten maar sommige mensen vinden het te bitter. Je kunt ook iets minder ervan gebruiken. Wanneer je slechts drie paardenbloemblaadjes per dag gebruikt op je boterham met kaas of ei, dan is dat al bijzonder goed voor de lever.
  3. Als je een tweede keer gaat plukken, leer dan één nieuw kruid uit je hoofd. Dus pluk gewoon weer paardenbloemblad en brandnetel als je dat wilt, maar leer een nieuw blad wat je nog niet kende. Een heerlijk kruid is hondsdraf. De bladeren daarvan groeien op enorm veel plaatsen in Nederland. Misschien groeit het zelfs in je eigen tuin. Het heeft een hele volle smaak, het smaakt eerder naar een soort kruidenmix dan naar één kruid. Dus dat is een goede om te leren. Als je het echt niet weet, of twijfelt over een plant, dan moet je een mobiele telefoon met plantenapp gebruiken.
  4. Met brandnetel, paardenbloem, hondsdraf heb je eigenlijk ook drie theekruiden te pakken. Je kunt dan eenvoudig twee nieuwe theekruiden erbij plukken, van planten die je waarschijnlijk al zonder app herkent. Dat zijn braamblad en egelantierblad. Egelantier is de plant die in het najaar rozenbottels maakt. Het wordt ook wel de hondsroos genoemd, het is dus een soort roos, vaak groeit deze in Nederland in het wild aan bosranden. Maar hij wordt ook wel in tuinen gezet. Van de hondsroos en braam pluk je alleen de jonge bladeren. Deze gebruik je alleen voor de thee; ze zijn niet eetbaar. Droog ze, en bewaar ze apart in een potje, om later een theemix mee te maken.
  5. Er zijn zeer veel eetbare planten of wilde theekruiden. Je kunt eerst een lijstje maken met wat je wilt, want als je alleen een app gebruikt, zit je de hele tijd op je telefoon te kijken. Schrijf bijvoorbeeld op eetbare groente: dovenetel, madeliefblad, ganzenvoet. Schrijf daarnaast: Theekruid: weegbree, heermoes, robertskruid. Als je foto's van de planten hebt gezien voordat je weggaat, kun je ze makkelijker onderweg herkennen. Bij twijfel gebruik je nog even de app.
  6. Weet je ergens een berk te staan, die je kan gebruiken voor een dagje? Dan kun je van een lage tak een stukje afzagen of knippen, en er een fles aan binden. Je verkrijgt dan berkenwater, wat een beetje zoet maakt. Door het in te dikken wordt berkensuiker gemaakt, maar het berkenwater is zo al heerlijk drinkbaar. Je moet wel een halve dag later al terugkomen, want dan kan de fles al vol zitten. Gebruik een driekwart literfles met beugeldop, die kun je beter om een tak heen binden. Berkenwater kun je ook in je haar doen. Als je goed kijkt naar een berk waar nog geen bladeren aan zitten, zie je waarom het goed is voor je haar. Dat is de signatuurleer. Alle fijne zijtakjes hangen als lang meisjeshaar naar beneden.
  7. Vond je de brandnetelsoep lekker? Maak dit dan vaker. Besef dat brandnetel een biodynamische groente is. Alles wat je uit de natuur haalt is biologisch-dynamisch, dus dat betekent dat er meer voedingsstoffen in zitten. Het is gezonder dan groente en kruiden uit de winkel. Dat is een goede reden om het te blijven doen.
  8. Stap voor stap leer je een kruid en eetbare groente erbij. Op den duur krijg je een hele kruidenplank van gedroogde kruiden uit de vrije natuur en daar kun je soepen, salades en dressings mee kruiden. Ook kun je het als theekruid gebruiken. Als je een bad hebt, kun je ze inzetten als badkruiden. Je ziet, er zijn zeer veel mogelijkheden met deze kruiden. Om er nog eentje te noemen: maak eens een fles kruidenazijn van je wilde kruiden voorraad. Dat is ook een leuk cadeautje voor een vriend of vriendin.
  9. Nu je toch bezig bent, zie je soms bijvoorbeeld een robertskruid in de tuin van een bekende staan. Vraag of je die mag plukken. Zo kun je iemand helpen onkruid uit zijn tuin te halen, en tegelijkertijd zelf je kruidenvoorraad aanvullen.  
  10. In Nederland is het niet erg gebruikelijk om kruiden en groeten zelf te plukken, In andere Europese landen is dat heel gebruikelijk. Pluk in principe nooit in een park, want eigenlijk is plukken verboden, en er zal maar een boa of agent zijn die zich verveelt. In de vrije natuur plukken wordt in principe wel gedoogd, aangezien er geen berichten bekend zijn uit de laatste jaren dat iemand daar een boete voor heeft gekregen. Verder zijn er in het park overal honden en mannen die zomaar hun behoefte ergens doen, of mensen lopen over kruiden heen, en je wilt eigenlijk voorkomen dat je dat opeet.
  11. Trek een plant niet zomaar met wortel en al uit de grond, want als je goed luistert dan slaakt hij een astrale schreeuw. Pluk bewust alleen de bladeren van een plant en doe het als een indiaan, maar doe geen veer in je haar. Vraag aan de plant of je de bladeren mag plukken en mag gebruiken om ze als eten of drinken te gebruiken. Stuur het beeld mee dat je de lichtomzetting van de plant, bijvoorbeeld het blad, wilt omzetten in een lichaamsmolecuul. Dan zal de plant zich blij voelen en een beetje vereerd dat hij degene is die mensen mag helpen. Ook is hij blij dat je het vroeg. Vergeet niet dat de plant een weerslag is van een grotere plantenziel, een plantenetherisch wezen die de plantenwereld overkoepelt en doordringt. Dit wezen van de plant maakt contact met mensen voordat de mens contact maakt met de plant. Kijken naar de plant is communiceren met de ziel van de plant. Gevoelige mensen kunnen van grote afstand planten herkennen, en soms zelfs geroepen worden door een plant. Als je een geneesplant al van verre ziet, doordat deze je roept, is de kans groot dat je die plant nodig hebt.
Verder mediteren:
Verder lezen:
Verder filosoferen: