Meditatie oefening om zelf recepten te ontwikkelen
- Voor mensen die dagelijks hun eten maken klinkt het misschien raar, maar in onze tijd is gezond koken steeds lastiger gemaakt. Er zijn daarnaast legio mensen die niet verder komen dan het smeren van brood en daarnaast eten halen, of opwarmen, soms in de magnetron. Dit apparaat biedt allerlei gevaren, en hoewel het is goedgekeurd door overheden in deze wereld, is het toch verstandig om je eten op de ouderwetse manier op te warmen, namelijk boven een vuur. Maar aangezien gas in Nederland er in fasen wordt uitgerangeerd, blijft er keramisch koken of inductiekoken over. Inductiekoken is een variant van de magnetron en derhalve ook niet aan te raden. Keramisch koken kan op twee manieren gebeuren, met infraroodlampen en met een metalen spiraal. Met infraroodlampen is niet aan te raden, dus als je wilt elektrisch koken, zorg dan dat je een keramische kookplaat met metalen spiraal hebt, of een ouderwetse elektrische kookplaat, maar die verbruiken iets meer. Je kunt ook kiezen voor butagas, dat gebruiken mensen met iets meer geld in Afrika en Azië, in gebieden waar geen gasnet is. Butagas hoeft niet erg duur te zijn.
- Als je zelf gaat koken, neem dan nooit een plastic snijplank, want doordat het mes er sneetjes in maakt, komt er plastic los, en eet je dat uiteindelijk op. De tweede reden is dat plastic snijplanken altijd bacteriën bevatten. Die zitten niet in houten snijplanken, omdat het hout van de boom genoeg stoffen bevat om de groei van bacteriekolonies tegen te gaan. In marmeren en glazen snijplaten kunnen geen sneetjes komen, dus die zijn altijd goed.
- Gebruik nooit pakjes, zakjes, blikken, potjes en doosjes waar voorgekookt voedsel in zit. Diepvries, gedroogde soeppoeders, fabriekssauzen en allerhande soeppoeders bevatten allemaal stoffen die het lichaam en de geest beschadigen, verlagen in frequentie, ziek maken of uit balans brengen.
- Gebruik geen pannen met antiaanbaklagen, want er komen altijd moleculen van de antiaanbaklaag in ons eten, zo kunnen wetenschappers meten, ook als we niet met metalen attributen in de pan werken. De laag wordt steeds dunner. Gebruik daarom stevige metalen pannen, vaak van de iets duurdere soort. Stop ook nooit zelf iets in een plastic fles; gebruik glazen potjes en flessen om dingen in te bewaren. Gebruik en hergebruik weckpotten om soep, jam of saus in te bewaren. Gebruik als het kan een papieren zak voor brood, geen plastic. Koop zo weinig mogelijk producten in plastic zakjes, gebruik papieren zakken. Als je zelf kruiden en groenten in het wild plukt, gebruik dan ook papieren zakjes.
- Maak zoveel mogelijk zelf, ook je drinken, koop geen drinken uit kartonnen pakken, of plastic zakjes, of plastic flessen. Koop hooguit soms iets in een glazen fles. Vermijd alles wat in een verpakking zit.
- Weet, ervaar en proef dat alles wat zelfgemaakt is lekkerder smaakt.
- Besef dat er energie door je handen stroomt dus als je eten maakt met een negatief gemoed, zal de maaltijd niet lekker smaken, of je uit balans kunnen brengen, of jou en je disgenoten verder neerslachtig maken. Richt je in je achterhoofd op iets hogers dan jezelf, bijvoorbeeld de zin van het leven, en ga in dankbaarheid voor wat moeder aarde jou gegeven heeft, eten maken.
- Van pizza, tot patat (met kokosolie gefrituurd), van Indiase curry tot groentetaart, van suikervrij gebak tot chocoladebonbons, uiteraard zonder suiker, alles kun je zelf leren maken. Maar kies eerst voor simpele gerechten. Doe het aandachtig.
- Maak altijd een kleine salade bij elke maaltijd. Een paar blaadjes sla, of Chinese kool, met wat paprikasnippers, een paar plakjes tomaat, een paar uiringen, olie, azijn, peper en zout is al een salade. Maar wat komkommerplakjes is ook al iets, een bijna salade. Waarom altijd een salade? Omdat in rauwe groenten meer enzymen zitten, en die hebben we nodig om het eten beter te verteren. Verder is rauw voedsel altijd meer puur, meer de directe lichtomzetting van moeder natuur, en dus meer helend, meer gezondmakend. Het is nog beter om vrijwel alles rauw te eten, maar dat kan bijna niet meer in onze wereld, of dan is ons eten te saai. Bovendien is het ook zo dat voedingsstoffen gebonden zitten aan de vezels, en dat ze los komen door te koken. Dat gebeurt al bij kort koken, bijvoorbeeld 3 minuten. Sommige groenten zijn al klaar door te blancheren, wat maximaal 1 minuut koken betekent. Kook echter nooit iets langer dan 10 minuten, behalve sommige soorten rijst en bonen.
- Eet peulvruchten als bonen en linzen met mate. Doe bijvoorbeeld een handjevol in een pan zilvervliesrijst, maar een hele bonenschotel is voor veel mensen moeilijk te verdragen. Bonen of linzen kun je koken en als onderdeel aan een salade toevoegen. Verder is het goed om te weten dat je wat soep betreft altijd iets te veel moet maken. Je houdt dat over voor de volgende dag, of als het zo uitkomt voor over twee a drie dagen. Dan gebruik je het overgebleven restje soep, als bouillon, als smaakgever, in plaats van bouillonblokje of bouillonpoeder, en het is bovendien rijk aan voedingsstoffen. Zo wordt elke soep, maar ook saus lekkerder. Dit houdt wel in dat je dagelijks een soep eet, maar dat is juist goed. Je maakt elke dag een verse soep. In vele Afrikaanse en Aziatische landen eten ze altijd zo, alleen wij zijn het in Europa verleerd. Vroeger aten mensen niet anders. Doe als in tropische landen: voeg gekookte rijst toe aan de soep, en eet zo je warme maaltijd. Het is een eenvoudige en goedkope manier van maaltijdbereiding. Naast je soep eet je dus een salade. Verder kun je denken aan een dessert van bijvoorbeeld een boekweitpannenkoek, met verse vruchten en room. Je kunt ook zelf pudding maken door zwarte rijst te koken en te mengen met kokosroom en zoetmakers als banaan en dadels, eventueel vergezeld van de gezonde zoetmaker palmsuiker. Zo zijn er zeer veel mogelijkheden om zelf eenvoudig verse groenten en fruit te bereiden tot een heerlijke maaltijd. Pas later, als je al een ervaren kok of kokkin bent, waag je je aan ovenschotels als groentetaarten, suikerloze fruittaarten, groenteballetjes, vegetarische bakschijven, het zelf maken van sauzen, het zelf bakken van brood, het bakken van kruidige groentemuffins.
- Nog later ga je zelf recepten verzinnen. Dan loop je met een mand verse waar naar de keuken en kook je terwijl je daar mediteert, rangschikt, changeert en componeert. Je laat de groenten en fruit, samen dansen in verschillende choreografieën, totdat de juiste zich manifesteert, naar jouw hoogreikende believen. Je pakt een noot en voelt zijn dankbaarheid om omgezet te worden in een bepaald orgaan van jou, bijvoorbeeld je hersenpan, wat jou zo inspireert dat voor je geestesoog je plan ontluikt, dan harmonieert je voedsel met de stand der sterren die je aanvoelt door je hoofd, hart en handen. Bewerk het voedsel tot een kunstwerk op de borden van de mensen die gezond gevoed willen worden. Zoals een schilder zijn kunstwerk creëert, en een virtuoos muzikant zijn melodieën uit de ether opveert, pakt en vertolkt, zo kies je de juiste maat, ritme en tijd, voor de kleurencomposities die je op de borden en schalen tentoonspreidt. Je laat je mes rikketikken en rept op de snijplank in gedachten naar het tussendoel van je nog nooit beschreven recept. Al improviserend en door bouwend op je ervaring, kunde en explosieve geestkracht, verras je jezelf door een unieke smaakcombinatie neer te leggen naast een imponerende kleurenpracht. Tijdens het sudderen in de pannen, vlucht je ineens de tuin in om het laatste onmisbare ingrediënt, wat ineens in je hart opkwam te plukken, en met een handvol verse blaadjes die de stand der planeten weerkaatsen, kom je weer in het keukenatelier gedoken, om met het juiste fingerspitzengefühl de finaliserende aanraking van de oneindige punt gracieus in de innerlijke lichtwetenschap der overwinning op de materie te plaatsen. Dat is koken!
Verder mediteren:
Meditatie 18 Leer suikervrije bonbons maken
Verder lezen:
Artikel 13 Antigif
Verder filosoferen:
Artikel 13 De energie van handen