Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Meditatie oefening leer je zwakke plekken kennen

  1. Voor iedereen, niet alleen voor spiritueel geïnteresseerde mensen, is het belangrijk om je zwakke plekken te kennen, zodat je deze kan versterken, aanvullen en verbeteren. Laten we ervan uitgaan dat iedereen begrijpt dat lichaam en geest verbonden zijn, en alle lichamelijke en psychische problemen of ziektes voorkomen uit het etherische lichaam, op basis van karma, constitutie, en cultuur. Je kan op meerdere manieren je zwakke plekken leren kennen, bijvoorbeeld door een horoscoop te laten maken door een spiritueel astroloog. Echter, in onze tijd zijn deze er niet bijzonder veel, en begrijpen mensen deze waarheid bijna niet meer. Een andere manier om je zwakke punten te herkennen, is weten waar je lichaam het eerst ziek wordt. Stel dat, je door veel stress wordt getart, of dat, je erg veel hebt moeten werken in een paar weken, bijvoorbeeld 90 uur per week, of dat je stress krijgt van een plotselinge ramp in de sociale, natuurlijke of economische omgeving, dan zijn er bij iedereen andere fysieke uitingen van deze stress. Is het bij jou hoofdpijn? Dan is daar een zwakke plek. Het kan ook zijn dat je psychisch volledig uit balans slaat, of dat je verkouden wordt, of dat je ineens moeite hebt met urineren, of dat je huiduitslag krijgt; iedereen heeft andere fysieke en psychische gevolgen van een grote stresservaring. Je haar kan uitvallen, je kan regelmatig struikelen, vallen en door een ongeluk wekenlang uit de roulatie zijn, je kan een artrose-aanval krijgen; er zijn dus vele mogelijke zwakke plekken in een menselijk lichaam of geest. Het is belangrijk deze te weten, zodat je hier op voorhand rekening mee kan houden. Dan kun je bijvoorbeeld met kaneel een gewrichtsontsteking voorkomen, met adapatogene kruiden als rozenwortel voorkomen dat je psychisch uit balans slaat en een woede-aanval krijgt, of je kan je lever ondersteunen met bittere kruiden en voeding zodat het risico op huiduitslag of hoofdpijn minder wordt. Ergo, naast het kennen van je zwakke plekken is het ook goed om te weten hoe je deze plekken kunt verbeteren en versterken.
  2. Als je gaat vasten, dan kun je ook je zwakke plekken ontdekken. Je kunt dan merken aan de probleempjes en aandoeningen die je krijgt, wat de zwakke plekken zijn in je lichaam. Dat gaat als volgt in zijn werk. Door het vasten worden gifstoffen die waren opgeslagen in het lichaam sneller verwerkt. Tijdens dit verwerkingsproces, een uitgesteld verteringsproces, kunnen er ontstekingen plaatsvinden. In de organen en gebieden van je lichaam die sterk zijn, worden deze ontstekingen veerkrachtig opgevangen, maar in de organen die iets zwakker zijn, krijg je problemen. Krijg je bijvoorbeeld een huiduitslag tijdens het vasten, dan moet je je daarover onderwijzen, en kom je er waarschijnlijk achter dat de huid communiceert met de lever, in die zin dat als de lever niet goed genoeg werkt, afvalstoffen via de huid worden uitgescheiden, en in het laatste fase van uitscheiding, een ontsteking in de huid kan ontstaan. Het heeft dus iets minder zin om ontstekingsremmende producten op de huid te smeren, hoewel dat ook helpt. Steviathee, of brandnetelthee, zijn goed om de huid mee te wassen. De ontstekingsremmende stoffen worden dan opgeslagen in de huid en zelfs in de bloedbaan. Nog beter is het om de lever te stimuleren, wat bijvoorbeeld kan met paardenbloemblad.
  3. Je zwakke plekken kennen in je lichaam en geest is eigenlijk een onderdeel van je spirituele ontwikkeling. Probeer hier je bewust van te worden. Dat kan eventueel met behulp van allerlei mensen, zoals astrologen, therapeuten, psychologen, natuurgeneeskundigen, zelfhulpboeken, zelfhulpwebsites, en contemplaties. In vele gevallen kennen je vrienden en familie je het beste en je kunt daarom naar feedback van familie en vrienden luisteren en het ter harte nemen.
  4. Je zwakke plekken kennen is één ding, maar er niets aan doen zou wel een beetje gek zijn. Je creëert dan zelf de werkelijkheid dat je wel weet wat er aan de hand is, maar er niets aan doet. Dus je moet ook iets praktisch doen met je kennis, zorgen dat je zwakke plekken verbeterd worden.
  5. Als je kinderen hebt, en zelfs als je die niet hebt maar met kinderen omgaat, houden zij je een spiegel voor. Onbewust doen ze dat. Je kunt van het gedrag van kinderen iets leren, en je kunt iets leren van wat kinderen zeggen. Ook je zwakke plekken kunnen dan in jouw bewustzijn komen bovendrijven.
  6. Stel je hebt je nog nooit jaloers gevoeld. En dan krijg je een relatie en je ziet je geliefde praten met een vriend of vriendin van je. Je kunt dan een jaloers gevoel krijgen, als dat een zwakke plek is. Het kan natuurlijk ook een ''waar'' gevoel zijn, een idee dat er overspel gaande is. Maar zelfs dan is een jaloers gevoel niet op zijn plek, want dan is het maar beter dat je dat weet. Uiteindelijk is iedere relatie die je hebt met vrienden en vriendinnen, en des te meer je relatie met je geliefde, een spiegel voor jou. Je leert zo meer hoe je bent. Mensen die dit inzien zeggen soms na beëindiging van een relatie: ik heb in ieder geval heel veel geleerd over mezelf. De relatie was als een wijze les.
  7. De emoties en gevoelens die komen bovendrijven tijdens je werk, tijdens omgang met collega's, in het verkeer en als je naar nieuwsuitzendingen luistert, zijn allemaal een spiegel voor hoe je zelf bent. Zo leer je ook je sterke en zwakke punten kennen. Als je weet dat je soms iemand kunt uitschelden in het verkeer, dan kun je daar jezelf op voorbereiden. Misschien is er een andere trigger van buitenaf, zoals een stresssituatie. Werk daar dan aan. Of probeer het luchtig op te nemen op de volgende manier. Stel je hebt vaker dat je scheldt terwijl je fietst door de stad. Fiets dan door de stad met de gedachte, 'Ik ben benieuwd wie vandaag mij gaat testen of ik sterk genoeg ben!', of denk 'Ik hoop dat ik weer een les krijg in hoe neutraal te blijven staan als mensen iets in mijn ogen iets verkeerd doen.' Wat ook erg helpt is mensen gedag zeggen die je niet kent. In plaats van het negatieve schelden als een voetganger net door jou wordt ontweken, kun je ook vriendelijk, ''Hallo, goedemiddag'' zeggen.
  8. Sommige zwakke punten heeft iedereen, en dat hoort nu eenmaal bij de mens. Hoogmoed kan voor velen een valkuil zijn, maar het is vooral iets wat bij de jonge mensen past, de spreekwoordelijke arrogantie van de jeugd. Als je daarmee rekening houdt als je jong bent, kun je allerlei misslagen voorkomen. Bega je toch een misslag, bedenk dan dat je van misslagen meer leert dan van successen.
  9. Zelfs in je eigen keuzes voor voedsel kun je zwakke plekken herkennen. Stel je hebt een neiging tot zoetheid, ook al eet je geen suiker meer, je wilt veel alternatieve zoetheid tot je nemen, elke dag weer. Dan mis je misschien zoetheid in het leven, of je hebt bittere dingen ervaren die je met eetbare zoetheid probeert in te vullen. Of je bent niet zoet genoeg, je weet dat je een neiging hebt tot valsheid naar anderen, of lichte of zware criminaliteit, maar je probeert dat bewustzijn weg te drukken door extra zoet te eten. Een ander bekend eetgedrag is nooit zelf maaltijden klaarmaken. Dat kan een uiting zijn van desinteresse, gemakzucht of luiheid.
  10. Spiritueel leven is: vanuit je hoofd en hart de zelfautoriteit met beide handen opnemen, en zelf de koning worden van je eigen leven, je eigen leraar en leerling worden, en je eigen hogepriester worden. We kunnen wel anderen zien als richtingaanwijzers. Wanneer we bij een piepklein medisch probleem direct naar de huisarts snellen, en dus onze autoriteit op gezondheidsvlak uit handen geven, dan weten we hoever we staan in ons spirituele leven. Dat geldt niet enkel op medisch vlak. Klagen bij de baas over collega's, op vakantie gaan in een groep met een reisleider, je levenspartner laten beslissen welke grote nieuwe aanschaf als een huis of auto moet gebeuren, het zijn allemaal uitingen van hoe je handelt, en wat je sterke en zwakke plekken zijn. Elke stap in je leven is daar een uiting van. Stel, het is al 's avonds laat en je fietst naar huis. Alle straten zijn leeg en je komt bij een volledig verlaten kruispunt aan. Het stoplicht staat op rood. Ook dan moet je een beslissing nemen. Blijf ik uit angst voor boetes of iets dergelijks staan, of moet ik tijdelijk ongehoorzaam zijn? De aard van de overwegingen die je maakt, leren hoe je in elkaar zit, en wat je sterke en zwakke punten zijn. Dit lijkt een psychische overweging, maar uiteindelijk kan de mate van stress die zoiets veroorzaakt, bijvoorbeeld de angst voor een boete, zijn stoffelijke weerslag krijgen als een nieuwe ziekte-aanval in de vorm van artrose, huiduitslag, verkoudheid, jicht, blaasontsteking, griep, eczeem of haaruitval Alle psychische aspecten van jouzelf kunnen ook het lichamelijke deel van jou aandoen.
  11. Een sterk punt kan bij hoogmoedig gebruik een valkuil zijn.

Verder mediteren:

Meditatie 17 Leer zelf voedsel bereiden

Verder lezen:

Artikel 12 Vlees eten is angst eten

Verder filosoferen:

Artikel 14 De geneeskracht van musiceren

Liefde is medicinale voeding