Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Medicinale werkingen van  teunisbloemolie

Latijnse naam: Oenothera Biennis
Oenothera biennis

De olie van Middelste teunisbloem wordt vooral gebruikt bij PMS. Ondanks dat het daar veel bij wordt gebruikt is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs om aan te tonnen dat het daadwerkelijk werkt. Dat komt omdat er nog niet genoeg onderzoek wordt gedaan. Er is wel redelijk wat onderzoek gedaan naar de werking tegen atopisch eczeem,en daarvan constateert men voorzichtig dat het werkzaam is. Echter, het is te weinig getest op kinderen om het daaraan voor te schrijven volgens het Europees Medicijn Agentschap.


Naamgeving

De Latijnse naam voor Middelste Teunisbloem is Oenothera Biennis. Deze bloem wordt nachtkaars genoemd omdat hij vooral ´s nachts bloeit. Het is een tweejarige plant die het goed doet op een steenachtige bodem in Midden Europa. Van oorsprong komt de plant uit Noord-Amerika alwaar hij bij de indianen bekendstond als geneesplant. Zij benutten niet alleen de olie maar alle delen van de plant.


Linoleenzuur is bouwsteen voor hormonen

Uit de zaden van de Middelste teunisbloem wordt teunisbloemolie gewonnen. Dit heeft alleen waarde als het koud is geperst en het niet met chemicaliën is bewerkt. Middelste teunisbloemolie is rijk aan onverzadigde vetzuren in de vorm van essentiële vetzuren.

Essentieel betekent in dit geval dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Bij andere vetzuren is dat wel het geval. Uit essentiële vetzuren bereidt het lichaam gamma-linoleenzuur of GLA die bouwstenen vormen voor prostaglandinen, hormoonstoffen die een belangrijke rol spelen in de spijsvertering.


Medicinale effecten

Bloem van de Middelste teunisbloem

De maagzuurproductie wordt door middelste teunisbloemolie of nachtkaarsolie verminderd. Omdat deze olie ontstekingsremmend werkt is het een hulpmiddel in de verlichting van reumatische pijnen. Teunisbloemolie bevordert zowel de geestelijk als lichamelijk welbevinden.

Middelste teunisbloemolie heeft een oestrogeenachtige werking waardoor het kan worden ingezet in de jaren van de overgang. Middelste teunisbloemolie kan zelfs worden aangewend bij onvruchtbaarheid.


Essentiële vetzuren

Er zit redelijk veel basis omega 6 vetzuur in teunisbloemolie. Daarnaast bevat het basis omega 3 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die het lichaam dagelijks nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken.

Dat staat in tegenstelling tot de afgeleide en bewerkte soorten omega 3 vetten die in visoliesupplementen zitten of die een boterfabrikant aan zijn transvettenrijke margarine kan toevoegen; deze laatste soorten omega 3 vetten kan de mens zelf aanmaken uit basis omega 3 en omega 6 vetzuren.


Medicinale werkingen teunisbloemolie

Uit een wetenschappelijk rapport dat in 2019 in Iran is opgesteld blijkt dat teunisbloemolie werkt bij een reeks aan verschijnselen die te maken hebben met het premenstrueel syndroom of PMS. PMS wordt als verzamelterm gebruikt voor verschillende mogelijke aandoeningen tijdens de menstruatieperiode, of daaraan vooraf gaand, menstruatieproblemen zoals angst, depressie, acne, vermoeidheid, hoofdpijn, opvliegers.

In de praktijk wordt teunisbloemolie waarschijnlijk het meest gebruikt bij pijn in de borst, waarvan de medische term mastalgie is. Uit het onderzoek blijkt dat teunisbloemolie beter werkt dan een synthetisch middel bij pijn in de borst, en dat teunisbloemolie te prefereren is.
Het rapport haalt vele andere onderzoeken aan en ziet dat teunisbloemolie, naast bij PMS, wordt voorgeschreven bij de volgende medische indicaties.

  1. Mastalgie (pijn in de borst),
  2. Fibroadenomen,
  3. Zwangerschapsdiabetes,
  4. Cervicale rijping en verwijding,
  5. Atopisch eczeem,
  6. Diabetische neuropathie,
  7. Multiple sclerose,
  8. Reumatoïde artritis,
  9. Syndroom van Sjögren,
  10. Coronaire hartziekte,
  11. Nierziekte,
  12. Gastro-intestinale stoornissen,
  13. Virale infecties
  14. Post-virale vermoeidheid,
  15. Endometriose,
  16. Schizofrenie,
  17. Alcoholisme
  18. Dementie


Biologische olie kan kanker stoppen en voorkomen

Middelste teunisbloem groeit in het wild in Europa

Essentiële vetzuren zijn enorm gezond. Ze nestelen zich in het celmembraan. Daar oefenen ze de functie uit van zuurstofdoorlater. Ze zorgen voor een gezond zuurstofmetabolisme in de cel.

Professor en Nobelprijswinnaar Otto Warburg heeft in de jaren 30 van de vorige eeuw ontdekt dat het zuurstofmetabolisme van cellen cruciaal is. In de jaren 50 en 60 ontdekte hij dat wanneer een cel een zuurstoftekort heeft van 35% er kanker kan ontstaan.

Kanker wordt helemaal niet veroorzaakt door een foutje in de genen, maar door een zuurstoftekort op celniveau. Deze laatste opmerking van Warburg heeft kwaad bloed gezet bij andere onderzoekers die de oorzaak van kanker in de genen zoeken. Overigens is anno 2013 nog steeds geen onderzoeker erin geslaagd om de oorzaak van kanker bij de genen neer te leggen.

De laatste ontwikkeling is dat bepaalde externe stoffen zogenaamde kankergenen zouden moeten aan- en uitzetten. Dit idee is een hopeloze poging om aan de ´genen veroorzaken kanker´-theorie vast te houden. Brian Peskin heeft in zijn boek ´Het verzwegen verhaal over kanker´ haarfijn uit de doeken gedaan hoe allerlei vooraanstaande genetisch onderzoekers de ´genen veroorzaken kanker´-theorie als een grote wetenschappelijke dwaling zien die in de praktijk tot de dood van miljoenen patiënten heeft geleid.

Voor het gebruik van teunisbloemolie tegen kanker kun je het beste dit vermengen met lijnzaadolie; dan ontstaat er een ideale verhouding basis omega 3 en basis omega 6-vetzuren.


Teunisbloemolie

Bovenstaand verhaal over kanker wordt niet tot de alledaagse wetenschap gerekend; het is eerder een voorbeeld van hoe de reguliere wetenschap soms met de oogkleppen van consensus op bedreven wordt. Er zijn allerlei werkingen van teunisbloemolie die wel door wetenschappers algemeen worden aangenomen.

Bloem van de Oenothera biennis

Teunisbloemolie op de huid kan de schade die UV-straling veroorzaakt verminderen en daardoor huidkanker voorkomen. Teunisbloemolie wordt gebruikt als extra hulpmiddel in de chemotherapie omdat het de nadelige effecten van chemokuur zou verminderen, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Sevilla uit 2012.

Verder heeft wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Sevilla in 2012 aangetoond dat teunisbloemolie ontstekingsremmend werkt en het ook kankertumors tegengaat. Deze bevindingen sluiten aan op het verhaal van Brian Peskin en Otto Warburg, behalve dat de reden waarom de olie kanker bestrijdt bij de in de Spaanse onderzoeken onbekend is.


Teunisbloemolie op de huid

De huidverzorgende en genezende eigenschappen kunnen worden aangewend voor een gezonde huid. Het is jeukremmend en werkt daarom goed bij neurodermitis en allergieën.

De talgproductie wordt gereduceerd en de cellen van de huid regenereren zich sneller door gebruik van teunisbloemolie. Teunisbloemolie is extra goed inzetbaar bij een huid die is aangetast door de zon, hitte of stress. Littekens kunnen kleiner worden door het gebruik van teunisbloemolie. Daarnaast wordt het ingezet bij zwangerschapsstriemen; een 
zwangere buik kun je begieten met teunisbloemolie om het daarna zachtjes uit te wrijven. Teunisbloemolie is genezend voor mensen met psoriasis of eczeem.
Vetzuren in middelste teunisbloemolie:

  • Palmitinezuur: 6.0%
  • Stearinezuur: 1.8%
  • Oliezuur: 7.5%
  • Linolzuur: 71%
  • Alfalinoleenzuur: 12%
  • Overige vetzuren: 1.7%


Antikankermiddel

Oenothera biennis Blad van Middelste teunisbloem

Een Pools onderzoek vertelt in 2018 dat er in teunisbloemolie genoeg omega 3 en omega 6 zit om het als een natuurlijk supplement hiervoor te gebruiken. Het ondersteunt meerdere processen in het lichaam.

Het werkt als ontstekingsremmend middel en het gaat kankervorming tegen, zo zien de Poolse onderzoekers.


Veiligheid

Teunisbloemolie is een relatief veilig middel. Bij een overdosis worden milde diarree en buikpijn als bijwerkingen omschreven, maar niet in die ernst dat er een medisch ingrijpen nodig is.


Bijwerkingen

Bij inname van de voorgeschreven dosis vallen er hooguit relatief milde bijwerkingen te verwachten. Deze zijn gastro-intestinale effecten, indigestie, misselijkheid, verzachting van ontlasting en hoofdpijn. Deze zijn niet zo ernstig en verdwijnen weer als wordt gestopt met inname van teunisbloemolie.


Interactie

Tekenng van N. Meerburg, jaar onbekend, uit Naturalis in Leiden

Mensen die medicijnen tegen epilepsie nemen moeten voorzichtig zijn met teunisbloemolie innemen, omdat het een epileptische aanval kan veroorzaken door interactie met het medicijn.
Er is een risico op interactie met ontstekingsremmende geneesmiddelen, corticosteroïden, bètablokkers en antipsychotica. Voer overleg met uw arts als u deze middelen gebruikt voordat u teunisboemolie inwendig gebruikt.


Zwangerschap en borstvoeding

Bij zwangerschap dient u eerst met uw arts te overleggen voor het inwendig gebruik van het middel. Het kan zijn dat de eventuele bijwerkingen dermate minimaal zijn dat de voordelen overwegen ten opzichte van de nadelen.


Bronnen

  1. Foto's: Wikimedia commons
  2. Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  3. Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  4. Teunisbloemolie is ontstekingsremmend en gaat tumors tegen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22819447
  5. Teunisbloemolie als hulpmiddel bij borstkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22819447
  6. Iraans rapport 2019 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6718646/
  7. Pools onderzoek 2018 PDF
  8. Veiligheid en interactie: EMA PDF