Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Longan: GeneesKrachtige Bron van Gezondheidsvoordelen

Botanische Latijnse naamDimocarpus longan

Dimocarpus longan Longan

Longan is een unieke vrucht, een soort gele lychee met gladde schil die heerlijk smaakt. Maar er is meer: deze vruchten herbergen antioxidanten die de eigen antioxidanten van ons lichaam overtreffen, en hun impact reikt verder dan smaak alleen. Ze beloven het ontstekingsremmende effect van longan en de traditionele geneeskundige kracht van longanzaden, tot de nieuwe vooruitzichten op gebieden zoals diabetesbehandeling, obesitasbestrijding en kankeronderzoek. 

Verken de longan en geniet van deze buitengewone bron van gezondheid en welzijn. In allerlei landen in Zuidoost Azië kun je hem kopen, en soms als je geluk hebt ook bij een speciale Aziatische winkel of goede fruitmarkt in Nederland. 


Dimocarpus longan Zo ziet een longan er van binnen uit


Naamgeving longan

In China heet de vrucht drakenoog, wat wordt uitgesproken als 'Lung Ngaan'. Daarvan komt het woord longan. Dimocarpus is een samenstelling van Didimus, wat dubbel of tweeling betekent, en carpus, wat vrucht betekent. 

Er zijn 20 plantensoorten met de naam dimocarpus, en van elke soort zijn de vruchten zijn vrijwel identiek. Dat in tegenstelling tot vele andere vruchten die net een andere vorm of kleur hebben, zoals bij appels of peren het geval is. 

Elke vrucht is een dubbelganger van andere vruchten, en daarom kreeg deze soort de naam dimocarpus. 

In Indonesië heet deze vrucht lengkeng. In Nederland gebruiken we het Engelse en Latijnse woord longan voor deze vrucht. De lengkeng wordt vaak verward met langsat, omdat ze enigszins op elkaar lijken. 

Het zijn beide vruchten uit de lychee-familie. Zowel longan als langsat hebben een okerkleurige, gladde schil, anders dan de roodgekleurde bultige schil van lychees, maar als de schil eraf is dan lijkt het vruchtvlees erg veel op elkaar.


Ontstekingsremmend effect van de vruchten

Dimocarpus longan Longan op de markt, links ramboetan en rest mandarijntjes

In de vruchten van Dimocarpus longan zitten veel antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat de vrucht de aanmaak van lichaamseigen antioxidant enzymen in gang zet. Dat zijn vormen van antioxidanten die nog sterker werken dan antioxidanten uit groenten en fruit.
De enzymen catalase, superoxidedismutase en glutahioneperoxidase worden in de lever aangemaakt, en longan stimuleert de aanmaak van deze enzymen. Longan blijkt tumors te remmen in hun groei. 

De onderzoekers stellen in hun conclusie dat de antioxidantwerking van longan gerelateerd kan zijn aan het stagneren van een tumorgroei. Hierdoor is deze vrucht een middel om kanker te voorkomen.

Verder spreken de onderzoekers de verwachting uit dat longan of lengkeng potentieel heeft om ontstekingsprocessen in het lichaam tegen te gaan, als zijnde een natuurlijke antioxidant.


Traditionele toepassing zaden longan

Dimocarpus longan Mand met longan in de Filipijnen

De zaden van longan worden in China vaak gegeten om hun medicinale eigenschappen. Ze werken vooral tegen ontstekingen. Ze worden ingezet door mensen met hernia, bloedende wonden, eczeem, uitslag door mijten, ook acariasis genoemd, en scroful, wat een lymfeklierontsteking in de hals is.
De zaden hebben verder regulerende activiteit op de  bloedsuikerspiegel en ze hebben een diuretische werking. De longanzaden zijn een rijke bron van fenolen zoals gallluszuur, ellageenzuur, en corilagine.


Dimocarpus longan Half open geschilde longan


Zaden longan onderdrukken kankerproces

Uit onderzoek uit 2016 blijkt dat longanzaden een werking tegen kanker hebben. Het ontstekingsmechanisme dat gepaard gaat bij de ontwikkeling van kanker, wordt verminderd. De ontwikkeling van kanker als ziekte zou wel eens onderdrukt kunnen worden doordat de ontstekingsgraad in het lichaam wordt verminderd.
Hoe kijken onderzoekers uit Bangladesh tegen longan?
Onderzoekers uit Bangladesh introduceren hun onderzoek op een wijze die indruist tegen de farmaceutische benadering van onderzoekers in de EU en de VS. 

Ze schrijven, vertaling: ”Synthetische medicijnen zijn duur om te ontwikkelen. Daarentegen zijn veel oorspronkelijke plantmedicijnen al honderden jaren gebruikt zonder enige onwenselijke effecten. Daarom is het essentieel dat pogingen worden ondernomen om nieuwe plantmedicijnen te introduceren, zodat er nieuwe medicijnen ontwikkeld worden. Omdat planten een belangrijke bron van nieuwe chemische substanties plegen te bieden met potentiële therapeutische effecten, worden deze gebruikt in Bangladesh voor de behandeling van verschillende ziekten.''


De geneeskracht van longanzaden

Dimocarpus longan Longans zijn klein in verhouding met een appel

Bovengenoemde vertaling van een  inleiding staat in een onderzoek naar het gebruik van longanzaden als medicijn. De onderzoekers concluderen in hun onderzoek dat de zaadextracten sterk rustgevende werking heeft op het centrale zenuwstelsel.
Hierdoor kan het als  middel tegen depressie worden gezien. Er zitten stoffen in longanzaden die rust geven en die door de GABA-receptors in ons lichaam worden geaccepteerd. Deze receptors maken een belangrijk deel uit van ons centrale zenuwstelsel.
Er zitten neuroactieve steroïden in longanzaden. De neuronen, de hersencellen, gaan beter functioneren door stoffen in longanzaden.
Verder hebben de zaden antidiarreekwaliteiten die vrijwel gelijk zijn aan die van een standaardmedicijn. Daarnaast hebben de zaden een pijnstillende werking. 

De onderzoekers zien dat pijnprocessen verschillende fasen van ontstekingsmechanismen doorlopen. In sommige fases werken longanzaden beter dan NSAID-pijnstillers zoals indomethacine.


Wortel van Dimocarpus longan

Dimocarpus longan Longans

In Thailand wordt er soms de Ben-Cha-Moon-Yai-therapie toegepast. Dat houdt in dat gelijke delen van de wortel van de volgende planten wordt gebruikt: Aegle marmelos, Oroxylum indicum, Dimocarpus longan, Dolichandrone serrulata en Walsura trichostemon.
Dit traditionele middel is erg lang gebruikt in Thailand tegen koorts, ontstekingen en pijn. Er was echter nog geen wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid gedaan. 

Bij zulke onderzoeken wordt er in eerste instantie gekeken of plantenproducten mutaties kunnen veroorzaken. 

Het blijkt dat deze plantencombinatie veilig is, maar als het langdurig wordt gebruikt, moet men geen nitriet eten. Nitriet wordt toegevoegd aan rood vlees om de kleur mooier rood te maken.

Vroeger werd in Nederland verteld dat sommige groenten een bron van nitriet zijn, maar dat was een Nederlands fabeltje. In de rest van de wereld wist men dat zaken als ''spinazievergiftiging'' ingebeelde ziekten waren die alleen enkele Nederlanders kregen, door misdiagnose.
Nitriet kan nooit in het lichaam komen door groenten te eten, alleen vlees is een bron van nitriet. Echter, sommige darmflorasoorten kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en dat proces kan versneld worden als je langdurig gebruik maakt van de Ben-Cha-Moon-Yai-therapie gebruik maakt.


Lengkeng of longan fruitschil tegen diabetes

“Synthetische medicijnen tegen diabetes werken door de  alfaglucosidase activiteit te vergroten waardoor bloedsuikerspiegels worden verlaagd, maar helaas hebben deze medicijnen onwenselijke effecten zoals leververgiftiging, diarree en flatulentie.” 
Zo schrijven Chinese onderzoekers in 2015. Uit hun onderzoek blijkt dat de schil van longan eveneens de alfaglucosidase activiteit vergroot, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt verminderd.
Galluszuur en ellageenzuur in de schil zorgen mede voor de bloedsuikerspiegelnivellerende werking. Dat loopt synchroon met het feit dat enzymen als alfaglucosidase een essentiële rol spelen in bloedsuikerspiegelverhoging. 

De onderzoekers denken dat een medicijn op basis van een schilextract van Dimocarpus longan een goede natuurlijke kandidaat is om diabetes mee te behandelen.

Normaal gesproken worden schillen als afval gezien maar in onze huidige tijd wordt er steeds vaker onderzoek gedaan naar fruitschillen en andere afvalsoorten, om te bestuderen of daar een nutraceutical van kan worden gemaakt dat veel antioxidantwaarde heeft. 

Het bijkomstige effect is dat de afvalberg kleiner wordt en dat past in een duurzame samenleving en circulaire economie.


Fotoserie longan

  • 640px-1528Food_Fruits_Cuisine_Bulacan_Philippines_26
  • 640px-08947jfPhilippine_Fruits_Foods_Bulacanfvf_31
  • 640px-5395Balete_Malunggay_Longan_leaves_Common_houseflies_20
  • 640px-Frutos_Exóticos-LonganFruit-002
  • 5395Balete_Malunggay_Longan_leaves_Common_houseflies_28
  • 640px-Frutos_Exóticos-LONGAN
  • 640px-9701Foods_Fruits_Baliuag_Bulacan_Philippines_45
  • 640px-1528Food_Fruits_Cuisine_Bulacan_Philippines_19
  • Dimocarpus_longan_-_Wellesley_College_-_DSC09765
  • 640px-09843jfCuisine_Foods_Philippines_Baliuag_Bulacanfvf_10
  • 640px-1528Food_Fruits_Cuisine_Bulacan_Philippines_25


Longan tegen obesitas, de slimax-formule

Slimax is een kruidenformule waarin ook Dimocarpus longan is opgenomen. Alle kruiden die in deze formule zitten zijn: Hordeum vulgare, Polygonatum multiflorum, Dimocarpus longan, Ligusticum sinense, Lilium brownii en Zingiber officinale (gember).
De formule is bedoeld om obesitas tegen te gaan. Deze formule wordt vooral in China gebruikt. Australische onderzoekers waren benieuwd of het werkte en deden een onderzoek.
Men concludeert dat slimax inderdaad een effectieve methode biedt om af te vallen. Het lipidemetabolisme, de omzetting van vetten, wordt in positieve zin veranderd door de slimax-formule. Omdat het onderzoek uit 2000 is, heeft men het niet over ontstekingen op celniveau als oorzaak van obesitas.
Pas een tiental jaar later zal er wetenschappelijke consensus ontstaan over het feit dat obesitas wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau, en aangezien de planten uit de slimax-formule over veel antioxidanten beschikken, wordt obesitas ook op deze manier bestreden, naast het verbeteren van de vertering van vetten.


Geneeskracht van bloemen Dimocarpus longan

Dimocarpus longan Longans met hun bladeren

De bloemen van Dimocarpus longan bieden al jaren medische hulp in  de Chinese traditionele geneeskunde. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bloemen urinewegproblemen en kunnen tegen gaan.
Daarnaast is het een middel wat bewezen werking heeft tegen darmkankercellijnen, maar het werkt ook tegen longkanker, leverkanker, baarmoederkanker en borstkankercellen. Stoffen in de bloemen zorgen dat de groeiprocessen van een tumor gestopt worden.


Bronnen bij artikel over longan

  • longanzaden tegen kanker: https://www.wjgnet.com/2220-315X/full/v2/i4/78.htm
  • Algemene informatie:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453020300331
  • Antioxidant: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7221113/
  • Ontstekingsremmend: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433710/
  • Foto's: Wikimedia commons, publiek domein