Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van mosterd en geel mosterdzaad

Latijnse naam: Sinapis alba

Sinapis alba Franse mosterd

Sinapis alba wordt in vele onderzoeken nog Brassica alba genoemd, wat zijn oude botanische naam is. Gele mosterd is een plant die goed groeit in Nederland. In Nederland en België wordt mosterd sinds lange tijd verbouwd, en het is onder andere een deel van de mayonaise, die in deze contreien voor het eerst gemaakt moet zijn.

Mayonaise kan een hele geneeskrachtige saus zijn, als de juiste olie wordt gebruikt, en daarvoor moet je het zelf maken, want de mayonaise uit de fabriek is zonder meer ernstig ziekmakend. Eigenlijk is het een beetje vreemd dat we in een wereld leven waarin veel ontstekingsveroorzakende en ziekteverwekkende producten mogen worden verkocht, maar de maatschappij is nog niet af, het is ene proces waaraan nog erg veel verbeterd kan worden. 


Mayonaise en mosterd

In mayonaise hoort mosterd. Je kunt een hele gezonde, pittige mayonaise zelf maken, als je geen mosterd toevoegt, maar mosterdolie gebruikt als basis. 

Je kunt ook olijfolie of biologische zonnebloemolie gebruiken in combinatie met echte mosterd.



Soorten mosterd

Gele mosterd wordt het meest gebruikt om mosterd van te maken, maar ook andere planten kunnen worden gebruikt voor het maken van deze pittige saus, zo zien ook onderzoekers. Hier een overzichtje met 13 soorten mosterdplanten


  1. Knoflookmosterd, Alliaria petiolata,
  2. Witte mosterd, Brassica alba
  3. Ethiopische mostard, B. carinata),
  4. Asiatische mostard, B. juncea,
  5. Raapolie, B. napus,
  6. Zwarte mosterd, B. nigra,
  7. Raapzaad(B. rapa), Bekend van de canola-olie
  8. white ball mustard (Calepina irregularis),
  9. ball mustard (Neslia paniculata),
  10. treacle mustard (Erysimum repandum),
  11. hedge mustard (Sisymbrium officinale),
  12. Asian hedge mustard (S. orientale),
  13. smooth mustard (S. erysimoides)


Mosterd als wasabi-vervanger

Een studie zie een oneigenlijk gebruik van mosterd, namelijk voor de productie van wasabi-pasta. 

Wasabi is een zeer dure wortel met pittige smaak, en met mosterd wordt een soort nep-wasabi gemaakt. 

Deze komt meestal uit een tube. Hiervoor wordt echter geen wasabi gebruikt, maar mosterdzaad, wat gemengd wordt met rettich en een groene kleurstof.


Sinapis alba


Mosterd is een mediterrane plant

Van oorsprong groeide mosterd alleen in het Mediterrane gebied, zo meldt een onderzoeksteam. De parabel in de bijbel over mosterdzaad houdt in dat een zaadje tot een zeer grote plant met vele mogelijkheden kan leiden, en een vergelijkbaar goddelijk zaadje is in de mens gelegen.

In onze tijd groeit mosterd als onkruid, ook in Nederland en België en je zal als je de plant herkent de mosterdbladeren kunnen plukken als geneeskrachtige groente. 

Mosterdblad zit ook door sommige slamelanges die in supermarkten te koop zijn.


Traditioneel gebruik mosterd

In Eritrea wordt mosterdzaad traditioneel ingezet door het maken van een thee van de zaden tegen chronische bronchitis, reumatische aandoeningen, spierpijn, botpijn, en het is een middel om de bloedcirculatie in het pijngebied te verbeteren, zo meldt een studie

Verder wordt het gebruikt als aanvullend middel tegen allerlei chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker.


Mosterd tegen verstopte neus

Een onderzoek meldt dat gele mosterd wordt gebruikt als braakmiddel, als middel om extra vitamine C toe te dienen, als stimulerend middel, tegen verkoudheid en griep, tegen verstopte neus en als laxeermiddel.

In Australië wordt mosterdzaad gebruikt als gorgelmiddel voor verkoudheid, hoest en bij behandeling van een zere keel, zo meldt hetzelfde onderzoek als hiervoor genoemd.

Mosterdzaadolie wordt traditioneel gebruikt als smeermiddel in allerlei mechanische bouwwerken en het is een lampolie, zo observeert een team wetenschappers.

Het zaad heeft volgens ditzelfde team allerlei toepassingen in de volksgeneeskunde zoals antitumor, tegen virussen en het wordt ingezet als pijnstillend middel. 

Verder wordt het zaad gebruikt als longslijmoplossend middel, is het een stimulerend middel, en wordt het ingezet tegen bacteriële infecties die in de darmen of longen kunnen voorkomen.

Jonge mosterdbladeren hebben niet alleen een lekkere, enigszins pittige smaak, maar zijn ook rijk aan vitamine A, C en E. Medicinaal gezien worden deze bladeren gebruikt om het bloed te zuiveren, zo ziet het wetenschappelijke team weer.

In China wordt mosterdzaad al sinds 1400 eeuwen gebruikt tegen kanker en tegen vergrote prostaat. 

Daarnaast is mosterdzaad in China een traditioneel conserveermiddel voor gerechten. Een modern onderzoek bevestigt deze werking en laat weten dat een essentiële olie van gele mosterd nog steeds als conserveermiddel zou kunnen dienen.


Mosterdmeel als natuurlijk conserveringsmiddel

Uit onderzoek blijkt dat een meel van mosterdzaad soms als toevoeging wordt gebruikt aan een product, omdat er veel vitamine E in zit, en door deze antioxidant is het product langer houdbaar. 

Dit onderzoeksverslag maakt melding van het feit dat er bij consumenten een vraag naar producten zonder kunstmatige conserveringsmiddelen is, waaraan nog niet altijd wordt tegemoet gekomen.


Mosterd tegen kanker

Uit een onderzoek blijkt dat mosterdzaad goed is tegen darmkanker. 

Onderzoekers zien dat het ook al eens is getest op baarmoederkanker en willen het testen op darmkanker. 

Hiervoor wordt een onderzoeksmodel gebruikt op basis van proefdieren, waarbij deze kankertumors wordt gegeven door het toedienen van azoxymethaan. 

Dit wordt het azoxymethaanmodel genoemd en wetenschappers vinden dat een uiterst effectief model om de geneeskracht van planten tegen darmkanker te testen.

Het blijkt dat mosterdzaad sterke antioxidanten bevat tegen kankercellen, maar ook dat deze plant de lever aanspoort om meer antioxidantenzym zoals SOD en catalase aan te maken. Deze lichaamseigen antioxidant enzymen werken nog sterker dan een plantaardig antioxidant. 

Men vergelijkt de ontwikkeling van de tumor met proefdieren die geen mosterdzaadextract zijn gegevens en dat blijkt dat mosterdzaad ervoor zorgt dat de tumorgroei geremd wordt. 

Daarnaast is mosterdzaad in staat om kankercellen tot celdood aan te zetten. 

De onderzoekers eindigen hun conclusie met het duidelijke statement: “Thus, MS might be considered a potential anti-tumor food.”

“Aldus kan mosterdzaad overwogen worden als zijnde een potentieel anti kankervoedsel.”

De onderzoekers zeggen dus niet: Mosterdzaad is antikankervoedsel, want dat kan niet blijken uit één onderzoek. Voor een dergelijk statement zijn meer onderzoeken nodig.


Sinapis alba Bloemen van de kruisbloemigen soort Mosterd plant


Antibacteriële werking

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mosterdzaad een antibacteriële werking heeft tegen E. coli, S. aureus, B. cereus, P. aeruginosa, en S. pyogenes. 

Tegen de eerste twee bacteriesoorten is de werking het sterkst. Verder werkt het ook tegen de notoire pathogene schimmel Candida albicans.

Het is bekend dat kankervorming en overgroei van bacteriekolonies samen kunnen gaan, dus dat maakt de mosterdplant een extra goed middel om kanker te voorkomen.

Zowel het blad als het zaad blijken deze werkingen te hebben. In het onderzoek wordt ook gemeld dat mosterd apoptose, de dood van een kankercel, en tumorgroei tegengaat. 

De onderzoekers denken dat mosterd een goede bron kan vormen van antibacteriële middelen in de voedingsindustrie.


De geneeskracht van kruisbloemigen

Mosterd is familie van de kruisbloemigen en daarmee familie van kolen en mosterd. 

Van die planten zijn al langer bekend dat ze goed werken tegen kanker. 

Een wetenschappelijk team heeft dat in kaart gebracht en bevestigt het beeld met harde feiten. de Romeinse tijd werden kolen gekookt met azijn en werd het blad op tumors gelegd. 

Cato de oudere, die van 234 voor Christus tot 149 voor Christs leefde, en dus 95 werd, schreef al in zijn medicijnboek dat kolen gekookt met vet en azijn een geneesmiddel is bij vele ziekten, van alcoholvergiftiging na het drinken van te veel wijn, tot kanker. Ook schrijft hij ‘If a cancerous ulcer appears upon the breasts, apply a crushed cabbage leaf and it will make it well’

'Als een kankergezwel op de borst verschijnt, doe dan een gestampt koolblad erop, en het zal gezond worden.'


Kool als wondkruid

In de Tweede Wereldoorlog waren medicijnen zeldzaam en werden vele wonden genezen door er kool op te doen, en werden maag en darmproblemen genezen door koolsap te drinken. 

Wat heeft dit nu met mosterd te maken zal je denken? In mosterd zitten dezelfde stoffen als in kolen. De meest belangrijke geneeskrachtige stoffen zijn glucosinolaten. 

Dat is een moeilijk woord voor mosterdoliën. Deze olie zit in alle kruisbloemigen producten, waaronder waterkers en zorgt in deze medicinale groente voor de pittige, scherpe smaak. 

Dat is de reden dat waterkers een sterk antikankermiddel is. Maar ook dat mosterd een sterk antikankermiddel blijkt te zijn.


Mosterd als bron van biodiesel

Een onderzoek ziet mosterd niet alleen als voedingsplant voor mensen, maar denkt dat het een goede bron is voor biodiesel, vooral om zijn hoge opbrengst aan olie. 

Daarnaast kunnen bijproducten in de mosterdteelt worden gebruikt.

De mosterdcake, die overblijft na het mosterdolie persen, kan als diervoeder worden gebruikt, en andere delen van de plant kunnen als groen mestmateriaal worden ingezet op het land.

Biodiesel kan worden gebruikt om motoren op te laten draaien. Auto's kunnen erop rijden en het kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.


Recepttips mosterd

Mosterdblad is een lekker blad door een salade. Deze plant is goed te kweken in e eigen tuin en zal zich vanzelf verspreiden. Om verspreiding tegen te gaan kun je het beste er heel veel van eten.

  1. Mosterd is een lekkere saus bij allerlei kaas en vleesgerechten. Het helpt zwaar voedsel beter te verteren.
  2. Maak eens een mosterdsoep met biologische mosterd, eventueel aangevuld net mosterdblad uit je eigen tuin.
  3. Maak eens een ontspannend mosterdvoetbad.
  4. Mosterdblad kun je ook gebruiken door het klein te snijden en door de rijst of pasta te mengen. Zo geef je extra pit en geneeskracht aan een maaltijd.
  5. Mosterdzaad is bruikbaar als theekruid. Het kan een theemix wat pittiger maken. Stel zelf je ideale theemix samen door te experimenteren met kruiden voor de thee als zwarte peper, waterkers, mosterdblad, mosterdzaad, karwij, anijszaad en venkelzaad.
  6. Meng honing met azijn en mosterd, zo maak je de basis voor een honingmosterddressing over een salade. Vul het verder aan met olie en groene kruiden zoals rozemarijn en tijm.
  7. Gebruik mosterdolie als salade-olie om het pittiger te maken. Je kunt het ook over een rijstgerecht of pastamaaltijd doen die al op je bord ligt.
  8. Als snack kun je zelfgebakken brood met olie en zout eten, en er een schaaltje mosterd aan toevoegen als pittig hapje.
  9. Meng een theelepel mosterd met een eetlepel roomkaas en een eetlepel gepureerde avocado om een lekker broodbeleg te creëren.

Lees verder:

Artikel 8 Roeren in de soep 

Bertholletia excelsa Paranoot 

Carya illinoensis  pecannoten