Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De perzik die zijn haar verloor, waardoor de mens langer leeft

Latijnse naam: Prunus persica var. Nectarine

Prunus persica var. nectarine Nectarine is erg gezond omdat er veel antioxidanten in zitten

De nectarine is eigenlijk een perzik. Deze vrucht heeft dezelfde Latijnse naam als de perzik. Men vermoedt dat een perzikboom in China lang geleden spontaan is gaan muteren waardoor het net iets andere vruchten krijgt. Het verschil zit in de schil. Het enige grote onderscheid in de vruchten is dat de nectarine een gladde schil heeft, en dat de perzik een harige schil heeft.

Perzikhuidjes eet de mens eigenlijk niet zo snel op. De harige schil is niet het lekkerste van een perzik.


We hebben schillen nodig

Maar in de schil van de perzik zitten juist zeer gezonde stoffen, die de mens keihard nodig heeft, aangezien deze stoffen ontstekingen op celniveau, door wetenschappers oxidatieve stress genoemd, remmen, en deze oxidatieve stress blijkt juist de oorzaak van alle ziekten waar de mens aan kan lijden.

Daar heeft de elementale geestnatuur van het plantenrijk wat op bedacht. 

Hij veranderde de schil van perzik, zodat de mens meer antioxidanten, meer levensverlengende stoffen binnen krijgt. Maar hoe verliest een perzik zomaar zijn wilde haar? Via een trucje. 

De perzikenboom, lievelingsfruit van vele mensen, werd door insecten belaagd. En wat doen de insecten in dit verhaal precies?

Medische disclaimer nectarine


De perzik die zijn haar verloor

Er is in onze tijd, om precies te zijn in 2012 in Gretna, Virginia, USA, een boer geweest die een nectarine zag groeien aan een boom die verder vol perziken zat. 

Hij plukte de nectarine niet maar verzorgde hem extra goed, door een net erom heen te doen. 

Zo konden experts dit verschijnsel onderzoeken. Wetenschappers zijn het erover eens dat perziken en nectarines vrijwel geheel gelijk zijn, wat DNA betreft, behalve de schil en de consistentie van het vruchtvlees.

Het was altijd al een raadsel hoe de nectarine duizenden jaren geleden in China is ontstaan. 

Men dacht al voor 2012 dat het of een spontane mutatie moet zijn van de perzik, of de mens moet hem hebben gekruist. Doordat er één nectarine is gevonden aan een boom, die verder jaar in jaar uit perziken voortbrengt, is de eerste optie goed mogelijk, namelijk dat het een spontane mutatie is.

Het artikel vertelt niet of de pit van de mutatie nectarine is ontkiemd, want dat zou in principe een nectarineboom hebben moeten opleveren, en dan is het een stukje duidelijker waarom er ''ineens'' een nieuwe fruitsoort kan ontstaan.

Maar laten we even verder filosoferen over de perzikhuid. Een fruitsoort reageert op zijn omgeving. 


De geneeskracht van perzikschil

In de schil van nectarines  en perziken zitten ruim 20 keer zoveel voedingsstoffen dan in het vruchtvlees.

Deze voor mensen gezonde voedingsstoffen zijn juist de stoffen die insecten ervan weerhouden om de vrucht te eten. 

Als een insect van een vrucht gaat eten, dan gaat de boom automatisch meer voedingsstoffen aanmaken, om te voorkomen dat de rest van de vrucht en andere vruchten aan de boom, ook worden opgegeten. 

Deze voedingsstoffen zijn ook de medicinale stoffen in planten, want er zijn duizenden voedingsstoffen, niet alleen vitaminen en mineralen

Sommige van die stoffen zijn bitter, en daar houden insecten niet van. Het feit dat een plant insecten wil weren, is exact de reden dat er altijd meer voedingsstoffen, ofwel insectwerende stoffen in schillen van vruchten zitten.


Prunus persica var. nectarine


Insectenstress verandert fruit

Dus een insect kan de groeiwijze van een boom veranderen. Het lijkt logisch dat als een vrucht harig is, dan voor sommige insecten lastig is, maar voor andere insecten maakt dit weinig uit. 

Zij lopen over de haren heen. Het zou dus eventueel kunnen, stelt lichtplant, dat de schil van deze perzik, juist niet harig is geworden, maar glad, om een bepaald insectentype dat bij de boom leeft, te weerhouden van het eten ervan.

Aan de andere kant weten we dat het haar bij mensen een soort stralingsveld is voor etherische energie. 

Via huid en haar worden er etherische krachten opgenomen in ons etherisch lichaam. Dus dat zou ook voor planten moeten gelden, zij het dat planten geen etherisch lichaam maar wel een astraal lichaam hebben.

Er zij allerlei planten die haren hebben, zoals de haren van een brandnetel, de bladeren van een meloen en de perzik. Maar waarom is een nectarine dan haarloos? Want een nectarine kunnen we heel goed een haarloze perzik noemen. Bij mensen is het zo dat door stress ineens haar kan uitvallen. Zou de perzikboom die aan stress lijdt, ook zijn haren verliezen, maar niet de wilde streken waar hij in groeit?

Planten zijn soms net mensen, en andersom. Ook hier zien we dat er sprake is van een stressreactie, net zoals het eten van een insect van een plantonderdeel leidt tot een stressreactie bij die plant. 

De plant gaat immers meer stoffen aanmaken. De haarloosheid van een nectarine komt daarom ongetwijfeld als gevolg van stress, maar wat voor een stress?

Mensen raken door veel verschillende oorzaken gestrest, ook door warmte. Als er een hittegolf is, worden we via de media overspoeld door zorgelijke berichten zoals het drinken van genoeg water. 

Een zeer goede methode om beter tegen de hitte te kunnen is naar de kapper gaan. Kan het zijn dat de perzik die het te warm heeft zijn haren afschudt? 

De perzikboom groeit graag in warme en subtropische gebieden, maar niet in de tropen. Dus eigenlijk is het logisch dat een perzik zijn winterjas uittrekt als het warm is.

Daarom ging het wetenschappelijke team van lichtplant even controleren wat voor weer het was in 2012, en wat blijkt? Het was het op 2 na warmste zomer ooit in de VS. 

In Virginia was het 10 graden Fahrenheit warmer dan anders. Alleen, de nectarine groeide al aan de boom in de lente. En de lente was ook al veel warmer, namelijk 6 graden Celsius warmer, en droger dan normaal.

Door de droogte was er wellicht een te weinig aan voedingsstoffen om haren te creëren voor alle perziken.

Hoe het ook zij, het zou mooi zijn als dit soort verschijnselen vaker wetenschappelijk zouden worden onderzocht, dan kunnen we nog meer begrijpen over het ontwikkelen van nieuwe plantensoorten, en misschien zien we dan in dat als er nieuwe plantsoorten worden ontdekt, deze niet door slordige voorgangers in de biologie over het hoofd zijn gezien, maar dat er steeds weer nieuwe plantsoorten ontstaan. 

En soms ontstaat er spontaan een fruitsoort die er al was. De geschiedenis herhaalt zich.

En zo kunnen we zien dat allerlei soorten fruit zich nog steeds spontaan ontwikkelen tot andere soorten. Dat geldt trouwens ook voor het dierenrijk. 

Nog steeds worden er jaarlijks tientallen nieuwe diersoorten ontdekt, of moeten we gewapend met deze nieuwe wijsheid ten aanzien van het plantenrijk zeggen: elk jaar ontstaan er tientallen nieuwe diersoorten!


Nectarine en levensverlenging door antioxidanten

Er zitten dezelfde stoffen in perzik en nectarine, dus de medicinale werking is ongeveer hetzelfde, zij het dat er verschillen in hoeveelheden stoffen kunnen zijn, maar dat is ook voor onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. 

Daarom volgt hier een stuk over het verschil in voedingsstoffen en een onderzoek naar levensverlenging op basis van de nectarine.


Prunus persica var. nectarine Het korstje van een nectarine, als gevolg van insectenvraat


Waarom zijn sommige nectarines gezonder?

Onderzoekers naar nectarines zien dat er veel verschillen zijn in de antioxidantcapaciteit van nectarines. Sommige metingen wijzen uit dat het vol met antioxidanten zit, en andere metingen laten een lagere antioxidantwaarde zien. 

In de wetenschap is men vol lof over antioxidanten in het algemeen, en de aanwezigheid hiervan in vruchten heeft fruit tot 'functioneel voedsel' gemaakt om allerlei ontstekingsgerelateerde ziekten, en dat zijn eigenlijk alle ziekten, beter mee te voorkomen en genezen.

Daarom willen onderzoekers graag weten welke fruitsoort nu het meeste aantal antioxidanten bevat. 

De onderzoekers zien dat de ene cultivar over meer antioxidanten beschikt dan een andere. Men ziet ook dar de seizoenen een invloed hebben op het antioxidantniveau. 

Verder ziet men dat de oogstmethode belangrijke invloed heeft op het totale aantal antioxidanten. 

Wat niet altijd meegenomen is in onderzoeken, is het type bemesting, het type grond, en het verschil tussen biologisch of biologisch-dynamische vruchten en vruchten die worden gekweekt met pesticiden.

Als je nog gerichter onderzoek wilt doen kun je kijken naar het combineren van plantensoorten tijdens de kweek. De ene soort geeft via de wortels stoffen af aan de grond, die de andere soort juist nodig heeft. Men zou dus onderzoek kunnen doen naar combinatiegewassen, en zelfs naar wisselgewassen.

In de biologisch-dynamische landbouw wordt onderzoek gedaan naar het voordeel van gewasopvolging. De ene soort kan beter groeien na een andere soort. Dit kan ook invloed hebben op een fruitboom, aangezien in de lente een fruitboom andere voedingsstoffen uit de grond haalt, dan tijdens het rijpen van de vruchten.

Uit ander onderzoek blijkt dat wanneer insecten van een boom eten, er meer stoffen worden aangemaakt door de boom om de insecten te weren. Deze stoffen zijn vrijwel altijd antioxidanten en voedzame, functionele, en medicinale stoffen voor de mens.

Wanneer een boomgaard wordt besproeid met insecticiden, dan hoeven de bomen veel minder van deze stoffen aan te maken, en dat is één van de redenen dat biologisch fruit meer voedingsstoffen bevat dan fruit dat is bewerkt met insecticiden, ofwel pesticiden. Dus als het jou om de voedingswaarde en medicinale waarde gaat van een vrucht, kun je beter biologische vruchten eten.

Verder staat vast dat inblikken en het op siroop bewaren van vruchten de voedingswaarde enorm aantast. 

Echter, wanneer je zelf een jam maakt van biologische perziken, dan kun je ervoor kiezen om geen synthetische middelen te gebruiken en gezonde suiker zoals palmsuiker

Bovendien bewaar je een jam in glas, en niet in een blik, waarin alle voedselsoorten snel oxideren.


Hoe meten we of vruchten gezond zijn?

Onderzoekers zijn het erover eens dat een dieet wat rijk is aan antioxidanten uit fruit en groente bijdraagt aan het voorkomen van allerlei ziekten, ook diabetes mellitus type 2

Enzymen zoals alfaglucosidase worden gestimuleerd door stoffen uit fruit zodat de suikers beter verteren. 

Er zijn legio redenen waarom vruchten goed zijn om metabool syndroom, prediabetes en diabetes te voorkomen, waardoor tegelijk het risico op ziekten als de ziekte van Alzheimer, beroerten, cardiovasculaire aandoeningen, hartinfarcten en aderverkalking wordt teruggebracht.

Nu is het zo dat sommige cultivars minder voedingsstoffen en dus minder antioxidanten hebben, zoals we hierboven als zagen in een onderzoek.

Onderzoekers hebben daarom 9 biomarkers aangewezen in perziken en nectarines, zodat men goed in kaart kan brengen of de vrucht nu een gezonde hoeveelheid antioxidanten bevat, of niet. 

Deze 9 biomarkers zijn procyanidine C1, procyanidine trimer isomer 1, procyanidine trimer isomer 2, procyanidin B1, procyanidine dimer, epicatechine-epicatechine-epicatechine, floridzine, kaempferol 3-(2”,6”-di-(E)-p-coumarylglucoside), en luteoline 3’-methyl ether 7-malonylglucoside.


Onderzoek naar levensverlenging

Levensverlenging, waarmee bedoeld wordt het voorkomen van vroegtijdige veroudering en gezond oud worden zonder ziekten, zijn veel onderzochte onderwerpen door wetenschappers

Zoals het er nu op lijkt zijn antioxidanten de belangrijkste levensverlengers. Overigens dacht sommige wetenschappers dat al in de jaren 80, maar ging het destijds over synthetische antioxidanten.

Dit noemen we nu een Ahrimanisch pillenontbijt. Allerlei mensen namen als ontbijt een lading pillen met synthetische antioxidanten en ging vrolijk naar hun werk. 

Hierop kwam men snel en verdrietig terug, aangezien binnen korte tijd duidelijk werd dat synthetische antioxidanten voedsel niet kunnen vervangen. 

Mensen werden ziek van allerlei bijwerkingen van de pillen die ze namen, want veel kunstmatige vitaminen en mineralen blijken gifstoffen te zijn als je er teveel van neemt.

Reacties zoals pukkels in je gezicht, enorm vaak verkouden zijn, langdurig griep hebben, hoofdpijn, diarree, buikpijn, zijn maar kleine aanwijzingen van het lichaam dat je op het verkeerde spoor zit.  Dat hebben de pilleneters ingezien, en ze zijn weer gewoon gaan eten.

In onze tijd is er iets heel anders aan de hand. Er wordt onderzoek gedaan naar dezelfde antioxidanten, maar nu uit natuurlijke bron.

Uit een onderzoek naar levensverlenging blijkt dat vliegen op een vetdieet langer leven als 4% van hun dieet bestaat uit nectarine. Het vetdieet is vergelijkbaar met wat mensen nu eten, aangezien veel mensen margarine, frituurwaar, koekjes en chips aan de lopende band verorberen. 

Het blijkt dat de vliegen op een gewoon gezond dieet niet langer leven, als ze nectarine krijgen toegediend.

Men onderzocht dit op verschillende soorten vliegen, zoals de fruitvlieg. Verder blijkt dat açaí, een hele gezonde vrucht, hetzelfde effect heeft als nectarine; de vliegen op een vetdieet gaan er langer van leven. 

Onderzoek op muizen toont aan dat als 8% van hun dieet bestaat uit nectarine, dat ze sneller DNA repareren wanneer er sprake is van DNA-schade. Het is namelijk zo dat als we te veel frituurvet, transvetten, margarine, bakolie en ''plantaardige olie'' eten die bewerkt is door de industrie, ons DNA beschadigd wordt. 

Maar dat wist je al, want DNA-beschadiging leidt tot kanker en dat is dé ziekte van deze tijd.

Deze dosering, 8% nectarine in het dieet voor muizen, correspondeert voor mensen met het innemen van 5-8 nectarines per dag. Dus als je ambitie hebt om de oudste mens ter wereld te worden, dan is het misschien een aanrader om 8 nectarines per dag te eten, behalve  als je toch al gezond eet, dan maakt het weinig uit. 

Het is namelijk zo dat alle groenten en fruit, maar ook noten, zaden, granen en kruiden, heel veel antioxidanten bevatten. Maar geraffineerde vulling, zoals suiker, keukenzout, wit meel, margarine, frituurolie en plantaardige vetten van de industrie, zijn juist ontdaan van antioxidanten.

De onderzoekers hebben dit onderzoek op vliegen gedaan ter voorbereiding van onderzoeken op zoogdieren, en uiteindelijk het zoogdier mens.

Prunus persica var. nectarine Perziken zonder haar noemen we nectarines


Recepttips nectarines

  1. Nectarines kun je van de pit ontdoen en blenderen zodat je een puree krijgt. Deze puree kun je warm maken waarna het een heerlijke toevoeging is voor een ijsgerecht, pannenkoek, of zelfs voor een gewone boterham.
  2. Je kunt een verse nectarinesap maken met een slowjuicer. Met een klein beetje gember en een schijfje limoen inclusief schil erbij, geef je de zoete sap extra pit en frisheid.
  3. Je kunt nectarine koken in een pan met water zodat je water krijgt met lichte nectarinesmaak. Dat is een nectarinethee. Je kunt het ook samen koken met verse ananas, of ananasschillen, om het wat zoeter te maken en om het meer ontstekingsremmend te maken. Een citroenschijfje kun je erin doen om het wat zuriger te maken. Pure fruitthee is een veel gezondere drank dan water.
  4. Nectarines zijn ideaal om een jam, gelei of compote mee te maken.
  5. Nectarines kun je pureren en koken in palmsuiker. Na het zeven heb je een nectarinesiroop. De overgebleven pulp kun je gebruiken voor een zoete nectarinesaus over een gebakken kaasgerecht, of je kunt als pannenkoekbeleg gebruiken.
  6. Nectarines kun je in stukken snijden en koken. Zo maak je een thee, en de nectarinestukjes zelf zijn ideaal als vulling voor een bladerdeeggebakje uit de oven. Bakken met bladerdeeg is de meest makkelijke vorm van bakken. Als het uit de oven komt, en enigszins is afgekoeld, kun je eer een eetlepel honing over doen om er een echt gebakje van te maken, lekker voor bij de thee.
  7. Nectarines kun je schillen, en je kunt de schillen gebruiken om er een azijn van te maken, op dezelfde manier als je een appelazijn maakt.
  8. Halve stukken nectarines zijn uitermate geschikt als taartvulling. Snijd en schil 5 nectarines en beleg er een taartbodem mee. Leg wat blaadjes munt op de nectarines en doe vooral over de muntblaadjes vloeibare honing.
  9. Een nectarine is gewoon al lekker als snack, maar je kunt er ook fruitspiesen van maken. Dat is gezellig eten. Maak bijvoorbeeld een fruitspies met nectarine, appel, druif, gedroogde abrikoos en een stukje ananas.
  10. Een nectarine past goed in een smoothie. Maak eens een gele smoothie van alleen gele of witte vruchten zoals nectarine, banaan, cherimoya,  peer en baobabpoeder. Doe er een snufje kurkuma doorheen om het nog geler en gezonder te maken.
De geneeskracht van grapefruit
Natuurlijke bescherming tegen de zon
De geneeskracht van kweepeer