Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van pruimen

Latijnse naam: Prunus domestica

Prunus domestica De gele pruim is van de cultivar Reine Claude

De pruimenboom groeit goed in Nederland. Er zijn verschillende soorten pruimen. Je doet er goed aan om een paar pruimenbomen in de tuin te zetten, zodat jij en je kinderen ervan kunnen genieten. Niet alleen de smaak van pruimen is genietenswaardig, ook de medicinale aanwendingen zijn legio. Preventie met pruimen is beter dan genezen.

Pruimen staan bekend om hun laxerende werking, maar deze vruchten hebben nog veel meer medicinale werkingen.



Traditioneel medicinaal gebruik van pruimen

Pruimen worden traditioneel gebruikt tegen witte vloed, onregelmatige menstruatie en miskramen. Een werking waarom de pruim bekend staat is zijn laxerende werking. Deze werking is bevestigd door wetenschappers.

In Iran wordt een pruimensiroop gemaakt door pruimen te koken met een ruime hoeveelheid water en vervolgens wat ruwe rietsuiker erin op te lossen. In plaats van rietsuiker is het wat gezonder om echte honing te gebruiken om siroop te maken. 

Deze pruimensiroop wordt traditioneel aangewend bij hoofdpijnen en problemen in de spijsvertering zoals pijnen, constipatie, misselijkheid, onvolledige spijsvertering en bloedingen. 

Kortom: bij diverse ziekten van het spijsverteringsstelsel is de pruim een medicijn. 


Bevestiging laxerende werking pruimen

Er zijn drie belangrijke factors waarom de pruim laxerend werkt. De eerste is dat het veel vezels bevat, en voedsel met vezels heeft altijd een betere en snellere darmtransit dan voedsel zonder vezels. Daarnaast bevat de pruim de stoffen sorbitol en chlorogeenzuur. Van deze stoffen is aangetoond dat ze een laxerende werking hebben.

Uit onderzoek blijkt verder dat de stoelgang zachter wordt van pruimconsumptie, wat mede de reden is dat de darmtransit sneller gaat

Het effect van gedroogde pruimen blijkt meer laxerend te zijn dan gedroogde appels.


Prunus domestica


Pruimen en cardiovasculaire aandoeningen

Het fruit kan het bloedvettenniveau en de cholesterolgehaltes in bedwang houden. Beide parameters zijn indicators van cardiovasculaire aandoeningen.

Insulineresistentie is eveneens een risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. Gedroogde pruimen blijken nauwelijks cholesterolniveaus te kunnen beïnvloeden bij mensen, net als gedroogde appels. 

Verse pruimen en druivensap daarentegen kan wel cholesterol verlagen, zo zien onderzoekers. Wat hoge bloeddruk betreft blijkt dat een glas pruimensap van 11.5 gram gedroogde pruimen net zo goed werkt als een glas water tegen hoge bloeddruk, als het 's morgens wordt ingenomen op een lege maag.

Gek genoeg blijkt dat een dubbele dosis pruimen, 23 gram, minder goed werkt tegen hoge bloeddruk dan deze beide. Het kan zijn dat dat komt doordat de pruimen gedroogd zijn, want dan zitten er toch andere stoffen in dan in verse pruimen. 

Daarnaast is gewoon water drinken of vocht drinken al een medicijn wat helpt bij vele aandoeningen. Een Iraanse arts,  Batmanghelidj, heeft daar diverse boeken over geschreven. 

Ook water als medicijn heeft bijwerkingen wanneer er teveel van wordt genomen. Meer drinken van vocht dan 2 liter water per dag niet per se meer genezend.


Verschil twee pruimsoorten

Behalve de Europese pruim, de Prunus domestica, is er de Japanse pruim, de Prunus Salicina. De Japanse pruim wordt vooral in China gekweekt maar omdat de boom oorspronkelijk alleen op het eiland Japan groeide, wordt het de Japanse pruim genoemd.

Onderzoekers wilden graag het verschil en de overeenkomsten bestuderen van Europese pruim en Japanse pruim, maar de verschillen blijken marginaal.


Pruimen zijn goed voor de botten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat pruimen goed zijn voor de botten. 

Vrouwen in de overgang hebben vaak last van osteoporose, maar dat kan verminderd worden door het eten van 100 gram gedroogde pruimen gedurende drie maanden, zo blijkt uit een onderzoek. Gedroogde appels heeft dit effect niet.


Pruimen tegen kanker

Uit een onderzoek blijkt dat pruimen een werking tegen verschillende soorten kanker hebben, zoals leverkanker, maagkanker, baarmoederkanker en leukemie en hormoonafhankelijke borstkanker. 

De proanthocyanidine en flavonolen blijken de meest effectieve stoffen tegen kanker. Onderzoekers zien dat antioxidantstoffen toenemen als mensen pruimen eten, al hebben de onderzoeken verschillende uitkomsten.

Een kankertumor in de maag kan het meest makkelijk onderzocht worden. 

Onderzoekers kunnen zien dat allerlei parameters in de maag worden verbeterd door antioxidantstoffen uit pruimen. Een van die parameters is malondialdehyde. Een andere parameter is hypuridezuur, daarvan werd gezien dat er driemaal zoveel wordt afgegeven door het lichaam.

Verder kunnen de onderzoekers in de urine meten dat er verhoogde spiegels van 6-sulfatoxymelatonine zijn na pruimenconsumptie. 

Hierdoor weten onderzoekers dat de antioxidanten uit pruimen gebruikt worden door het lichaam. Antioxidanten zijn belangrijk in de strijd tegen kankercellen.


Pruimen, goed voor de hersenen

Pruimensap blijkt bij proefdieren de cognitie te kunnen verbeteren maar pruimenpoeder niet. 

De cognitie betreft een optelsom van de hersenvermogens. We spreken ook wel over de cognitieve vermogens. Er zin allerlei testen voor proefdieren om na te gaan of hun leervermogen en geheugen toeneemt. Het blijkt dat pruimensap daar goed voor is.

De onderzoekers kunnen zien dat de beta-amyloïdeplaque in ratten andere vormen aanneemt, wat een verklaring kan vormen voor het verbeterde leervermogen en geheugen dat ze zien. Behalve deze parameters hebben de onderzoekers ook gemeten dat er sprake is van verminderde insulineresistentie.

In de hersenen zitten insulinereceptors, en deze kunnen resistent raken, net als bij diabetes. 

Hierdoor krijgen de hersenen minder energie en gaan ze minder goed werken. Vandaar dat vele wetenschappers Alzheimer diabetes type 3, of hersendiabetes noemen. Ook de bloedsuikerspiegel van de proefdieren verbetert en de oxidatieve stress vermindert door pruiminname.


Pruimen tegen angst

Pruimen bevatten veel chlorogeenzuur. Dit fytonutriënt staat erom bekend dat het een angstwerende werking heeft. 

Mensen met allerlei hersenstoornissen zoals depressie, dementie en de ziekte van Alzheimer hebben meer last van angstaanvallen dan gezonde mensen. 

Wetenschappers zien dat benzodiazepine receptors worden geactiveerd als ze in contact komen met chlorogeenzur, waarna het angstgevoel afneemt.

Angst kan ook bestaan in de vorm van overbezorgdheid. Smetvrees is eveneens een vorm van angst.  Iemand die meer dan 2 uur per dag, elke dag het huis aan het schoonmaken is, wordt door angsten geleid. 

Iemand die alsmaar vreest dat haar kind iets overkomt, een overbezorgde ouder, is een bekend voorbeeld van angst in de mens. Door deze angst verlaagt de kwaliteit van het leven.

Deze zorgen zijn normaliter onterecht aangezien we niet in een oorlogssituatie leven of in een wereld die voortdurend wordt beloerd door gevaren uit allerlei hoeken.

Onderzoekers uit Bulgarije concluderen dat niet alleen chlorogeenzuur maar ook galluszuur en ferulazuur in staat zijn om angsten te weren. Deze stoffen weren eveneens de staat van hyperactiviteit die vaak gepaard gaat met angsten.

Denk maar aan iemand met smetvrees die de hele dag op zijn of haar knieën ligt om het huis schoon te maken. Deze mensen zouden zeer gebaat zijn bij pruimen en andere vruchten die deze stoffen bevatten.

Nog even wachten en dan zijn de pruimen rijp


Pruimenpittenolie

Pruimenpitten is een afvalproduct van de voedselindustrie. Ze moeten ervoor betalen om het afval op te slaan en af te voeren. 

Dat is een reden om op zoek te gaan naar hergebruik van afvalproducten. In de overgangstijd waarin we nu leven, naar een circulaire economie en duurzame samenleving past het om elk afvalproduct te zien als grondstof voor een ander product.

Van pruimenpitten blijkt een prima olie te kunnen worden gemaakt die veel antioxidanten bevat. 

Olie bevat over het algemeen veel tocolen, dat zijn precursors van vitamine E. In het lichaam worden ze omgezet tot vitamine E. Pruimenolie bevat tocoferol, waarvan er allerlei verschillende soorten bestaan zoals alfatocoferol en y-tocoferol. Tocoferol kan in het lichaam worden gemetaboliseerd tot de antioxidantvitamine E. 

Vitamine E is een in olie oplosbare vitamine. Als ezelsbruggetje kennen we de ADEK-vitaminen, deze vitamine zijn vetoplosbaar, maar alle andere vitaminen wateroplosbaar.

Er zit ook proteïnen en polyfenolen zoals caffeoylquinidezuur. Verder bevat het zaad, en dus de olie veel verschillende oliesoorten zoals oliezuur, linoleenzuur, palmitinezuur, palmitoleïnerzuur en arachidonidezuur.

De olie van pruimpitten kan worden gebruikt als voedingsmiddel, maar het kan ook als basis voor een cosmetisch product dienen.


Pruimengom met goud en zilver nanodeeltjes als medicijn

In de zoektocht naar veilige medicatie wordt ook goud en zilver gebruikt in medicijnen. Een onderzoek wilde bestuderen of de gom van de pruimenboom samen met nanogoud – en nanozilverdeeltjes een medicijn kan zijn bij kanker.

Men ziet dat dit mengsel baarmoederkankercellen binnendringt, en dat het een giftige stof is voor kankercellen. 

Dit medicijn blijkt eveneens een antibacterieel effect te hebben op  S. aureus, E. coli en P. aeruginosa. Wetenschappers deden ook onderzoek naar deze werking aangezien tumorgroei altijd gepaard gaat met overgroei van pathogene bacteriën.

Verder ziet men dat de gom gevuld met goud – en zilvernanodeeltjes een ontstekingsremmende werking heeft. Ook heeft dit mengsel een pijnstillende werking. De onderzoekers verklaren waarom men graag natuurlijke gom gebruikt in plaats van synthetische bindmiddelen.

De natuurlijke gom is niet giftig voor gezonde lichaamscellen, kan chemische modificaties ondergaan, is afbreekbaar en is niet een lichaamsvreemde stof. 

Daarnaast hebben de stoffen in deze gom een die een antioxidantwaarde hebben een synergisch of versterkend effect op de geneeskracht van nanodeeltjes goud en zilver.

De onderzoekers vinden dat de huidige chemotherapie niet goed is aangezien ze ook gezonde lichaamscellen doodt, naast kankercellen, en er allerlei bijwerkingen zijn van chemotherapie. waardoor de klinische effectiviteit gelimiteerd wordt.

Daarnaast is dit mengsel van nanodeeltjes van zilver en goud met gom van de pruimenboom goed bij andere ziekten.

Door zijn antibacteriële werking, kan het helpen bij een maagzweer. 

De Helicobacter pylori bacterie scheidt urease uit dat de maagwand kan doen ontsteken, maar het gommengsel met zilver en goud kan urease veranderen tot een ongevaarlijke stof. Dit medicijn heeft zogezegd allerlei positieve bijwerkingen.


Pruimen zijn heerlijk sappig en gezond


Recepttips pruimen

  1. Vers pruimensap kan je zelf maken met een slowjuicer. De overgebleven pruimvezels kun je gebruiken in een havermout als extra zoetmiddel, of suikervervanger. Pruimensap smaakt een stuk zoeter dan menig ander fruitsap. Het sap wordt wel redelijk dik. Je kunt dit ook toevoegen aan een granenontbijt zoals een zelf gemaakte muesli.
  2. Gedroogde pruimen kun je als zoetmiddel gebruiken in taarten, cakes, brownies, muffins, muesli en havermout.
  3. Pruimen kun je weken in water, voordat je er een puree van maakt die als taartvulling kan dienen. Het water van de pruimen kun je gebruiken als natuurlijk zoetmiddel, bijvoorbeeld door het taartdeeg met dit pruimenwater aan te maken in plaats van met water.
  4. Verse pruimen zijn heerlijk om weg te snacken. Doe ze op een schoteltje en zet ze op tafel. Je zal zien dat ze zo zijn opgegeten, vooral als het mirabel-pruimen zijn. De gele pruimen zijn volgens velen een stuk lekkerder dan rode pruimen.
  5. In een supermarkt zijn allerlei ontbijtdranken te koop. Maak zelf een ontbijtdrank door muesli een nacht in water te weken. 's Morgens doe je dit in een blender. Voeg er 5 verse pruimen aan toe en je hebt een heerlijke ontbijtdrank. Naar eigen gelieve kun je er roomyoghurt doorheen doen en honing. Als je in de ochtend naar je werk gaat in de auto of trein, kun je dit meenemen en tijdens het rijden opdrinken. Zo spaar je weer een paar minuten uit en geef je jezelf toch een heel gezond ontbijt.
  6. Als je de pruimenpitten uit de pruimen haalt, kun je een fruitschotel maken, met stukken mango, mandarijn, appel, komkommer, wortel en pruim. Dit kan je op een groot bord neerleggen waar bezoek van kan snoepen. Deze eenvoudige snackschotel ziet er vrolijk gekleurd uit en kost weinig tijd om te maken. Daarbij is het ook voor de portemonnee een verstandige keuze.
  7. Pruimen, of een puree ervan kun je op een pannenkoek doen. Zo maak je pannenkoeken met een beleg met medicinale kwaliteiten. Een pruimenpuree kun je gebruiken als een verse jam. Je kunt het op brood doen, samen met kwark. Zo maak je zelf medicinaal boterhambeleg.
  8. Zelf roomijs maken is niet bijster moeilijk. Je klopt slagroom met palmsuiker met wat limoensap en geraspte limoenschil, doet het in de vriezer en na 2 uur heb je heerlijk roomijs. Bij deze variant zit nog geen smaak, maar je kunt met pruimenpuree het ijs een heerlijke saus geven.
  9. Pruimen zijn ideaal als snackfood op je werk, als je een kantoorbaan hebt. Tussen de middag heb je vaak even vrij en kun je een kilo pruimen kopen. Je wast ze en bewaart ze in de koelkast van de kantine. Vervolgens leg je elke dag 4-5 pruimen op een schoteltje en eet je deze gedurende je werktijd op.
  10. Probeer eens een pruimpit open te maken met een notenkraker en eet de noot op. Deze is zeer gezond. De pitten kun je in een vijzel vermalen tot kleinere stukjes, waarna je ze kan toevoegen aan een granenontbijt.
  11. Zet een pruimenboom in je eigen tuin en geniet van de kilo's pruimen die jaarlijks aan de boom hangen. Van deze pruimen kun je een heerlijke pruimenjam maken.
De geneeskracht van kumquat
De geneeskracht van gember
Het goddelijke in de mens