Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Latijnse naam: Pistacia vera
In pistachenoten zitten volgens een biochemische studie veel van de polyfenolen galluszuur, catechine, en epicatechine, drie stoffen die sterke antioxidantwerking hebben. 50% va de pistachenoot bestaat uit vetten, en daarvan zijn 83% onverzadigde essentiële vetzuren wat de meest gezonde vorm van vetten is, zo vertelt een andere studie.
Pistachenoten zijn een uitstekende bron van kalium, koper, magnesium en ijzer.
Ook zit er veel vitamine E in de pistachenoot.
Onderzoek uit 2018 laat zien dat pistachenoten tot de 60 voedselsoorten met de meeste antioxidantwaarde. Wat in vele onderzoeken terug komt is de medicinale werking van noten voor het hart en tegen obesitas.
Het blijkt dat pistachenoten aderverkalking tegen kunnen gaan, doordat er gezonde vetten in het bloed komen, en doordat de antioxidanten de lipidenperoxidatie tegengaan, waardoor de aderwanden weer soepeler worden. Door meer flexibele aderwanden wordt de hoge bloeddruk verlaagd.
Ook uit klinisch onderzoek onderzoek op mensen, blijkt dat pistachenoten goed zijn tegen aderverkalking, en dat allerlei parameters van oxidatiestress verbeteren als mensen pistachenoot regelmatig eten.
Te hoge bloedsuikerspiegel is niet alleen een parameter van diabetes, maar ook van obesitas.
Noten worden sinds het begin van dit millennium in het algemeen gezien, als voedsel dat obesitas tegengaat.
Voor veel wetenschappers is dat een verrassing omdat noten veel calorieën en vetten bevatten.
Een van de dingen die iedereen kan ervaren is dat we van het eten van noten snel verzadigd raken, waardoor we minder eten. Dat komt met name omdat we door het eten van noten sneller het verzadigingshormoon leptine aanmaken.
Chips en zoetwaren hebben dit effect niet, daarmee blijven we ons de hele avond vullen, als we niet uitkijken.
Een onderzoek meldt
“In recent studies, the side effects of synthetic antioxidants are considered. There is an increasing interest to the use of natural substances instead of the synthetic ones. The purpose of this study was the evaluation of antioxidant effects from different parts of pistachio fruits, namely leaves and gum using three in-vitro approaches ”
“In recente studies zijn de bijwerkingen van synthetisch antioxidanten overwogen. Er is een
toenemende belangstelling voor het gebruik van natuurlijke stoffen in plaats van de synthetische. Het doel van dit studie was de evaluatie van antioxiderende effecten uit verschillende delen van pistachevruchten, namelijk bladeren en resine met behulp van drie in vitro benaderingen.”
Er is een wereldwijde, wetenschappelijke beweging naar natuurlijk op gang gekomen. Lang hebben bedrijven en hun onderzoekers gestreefd naar verdergaande synthetisering van het voedsel, maar deze trend is grotendeels stopgezet.
Synthetische toevoegingen worden door steeds meer mensen geëlimineerd, uit hun voedsel, en wetenschappers nemen dezelfde weg.
In het onderzoek ziet men dat de pistachenoten, maar ook het blad en de resine van de plant allerlei antioxidantwerkingen heeft, en dat het gebruik hiervan geen nadelen kent, zoals het gebruik van synthetische antioxidanten, waarvan het grootste gevaar is dat ze snel kunnen omslaan naar pro-oxidanten, dus ontstekingsbevorderende stoffen.
Men ziet bijvoorbeeld dat natuurlijke stoffen goed zijn voor de lever, en dat er nog geen een synthetische stof is ontdekt die goed is voor de lever.
De lever is eigenlijk ons belangrijkste orgaan, want we kunnen er geen minuut zonder zijn functioneren, en er bestaan geen machines voor om de functie over te nemen, zoals bijvoorbeeld nierdialyse-apparaten en hart-longapparaten.
Een onderzoek toont aan dat pistachio's stoffen bevatten die al in miniem lage concentraties een antioxidantwerking en ontstekingsremmende werking vertonen.
De miniem lage concentraties van componenten met biochemische activiteit maken het verhoudingsgewijs makkelijker om de stoffen medicinaal aan te wenden.
De onderzoekers zijn pistachenoten meer uitgebreid gaan onderzoeken omdat blijkt dat familieleden van pistachenoten allerlei traditionele aanwendingen hebben. In de praktijk blijkt dat planten die onder hetzelfde genus, dezelfde soort, vallen overeenkomstige stoffen in zich hebben, en daarmee overeenkomstige medicinale toepassingen.
De Pistacia lentiscus is een famlielid, en hiervan worden het fruit, de noten, de resine en de bladeren gebruikt in de behandeling van eczeem, keelinfecties, astma, nierstenen, diarree en maagzweer.
Verder heeft deze plant adstringerende, of samentrekkende werking, een werking die vaker wordt gezien bij planten die een antidiarreewerking hebben.
Ook heeft deze plant een antikoorts, ontstekingsremmend, antibacteriële en stimulerende eigenschappen. Het heeft zelfs een medicinale werking tegen een aantal virussen.
De Pistachia integerrima is een ander familielid dat groeit in India. Deze soort wordt gekenmerkt door de vorming van plantengal.
Dit plantengal is een Indiaas volksmedicijn bij vastzittend longslijm, overgeefneigingen, gebrek aan eetlust, en reuma. Het wordt gebruikt bij diverse vormen van reuma, zoals heupartrose, jicht artritis en gewrichtspijnen.
De pistachenoot zelf is nog niet uitgebreid onderzocht als medicijn, maar dat gaat binnenkort gebeuren.
De pistachenoot kennen we vooral als zoutige knabbel die je even uit de harde schil moet wippen. Zelfs in deze vorm is de pistachenoot gezond. Maar hij is niet makkelijk te verwerken in recepten. Tegenwoordig is het niet bijzonder moeilijk om via internet aan gepelde, ongezouten pistachenoten te komen, die wel makkelijk te verwerken zijn.
Lees verder: