Latijnse naam: Pinea spp
Pijnboompitten zijn de zaadjes uit dennenappels die van vele soorten eetbaar zijn, maar van slechts enkele soorten groot genoeg zijn om ze makkelijk te verwerken en verkopen. Er zijn pijnboompitten uit meerdere boomzaden in de verkoop. Pinus wallichiana en Pinus gerardiana. Pinus pinea, P. koraiensis, en P. sibirica.
Wat opvalt is dat in vergelijking met andere noten en zaden er nauwelijks onderzoek is gedaan die de medicinale werkingen van pijnboompitten in kaart brengen.
Een oorzaak daarvoor kan zijn gelegen in het feit dat er veel verschillende pijnboompitten op de markt zijn, waardoor een onderzoek aar één soort beperkte reikwijdte heeft, zodat onderzoekers liever een noten of zadensoort onderzoeken die wereldwijd wordt gebruikt.
Pijnboompitten zijn een rijke bron van betacarotenoïden, de precursors van vitamine A, thiamine of vitamine B1, riboflavone (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), vitamine B6, foliumzuur (B9), vitamine C, vitamine E, vitamine K en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, zink, en kalium.
Er zijn maar enkele onderzoeken gedaan naar de medicinale werking van pijnboompitten, dus de de bewijzen van de hier beschreven medicinale werkingen zijn niet zo hard als bij andere noten.
De schors en naalden van de pijnboom is wel onderzocht en eigenlijk zitten altijd dezelfde stoffen in verschillende delen van een plant, alleen in andere verhoudingen.
In ieder geval kunnen we zeggen dat pijnboompitten uit voorlopig onderzoek de volgende werkingen hebben:
De werking op het hart en de bloedvaten is het best onderzocht.
Pijnboompitten zijn niet goed onderzocht in de wetenschap in vergelijking met andere boomnoten en geneeskrachtige zaden.
In een onderzoek dat een fytochemische compositie van verschillende boomnoten maakte, blijkt dat er op meerdere fronten geen onderzoek is gedaan naar pijnboompitten, terwijl dat wel naar andere noten is gedaan. Toch is er heel wat wetenschappelijke kennis te verzamelen over deze culinaire pitjes.
Pijnboompitten bevatten relatief veel sphingolipiden, vooral cerebroside en squaleen. Deze vetstoffen treffen we in het lichaam aan in celmembranen en zenuwcellen.
Ze spelen een belangrijke rol in de regulering van celgroei. Squaleen staat er om bekend dat het een hartbeschermende functie heeft.
Squaleen wordt door planten, dieren en mensen aangemaakt. Een andere functie van squaleen bij mensen is dat het de huid beschermt tegen UV-straling.
Daarnaast bevatten ze sterolen zoals campesterol, stigmasterol, betasitosterol en avenasterol.
Er is een Indiaas onderzoek gedaan naar deze pittensoort. In India groeien veel pijnbomen in het Himalayagebergte. De zaden uit de dennenappels liggen te koop op de markt en worden verkocht onder de lokale naam 'Chilgoza'.
In pijnboompitten van de soort Pinus gerardiana zitten de oliesoorten Stearidezuur (0.3%), Linoleenzuur (Omega-6) (51.3 %), Linolidezuur (Omega-3) (1.5% ), Oliezuur (Omega-9) (39.7% Arachididezuur (2.1%) Palmitinezuur (7.2%).43.
De totale inhoud aan macronutriënten bestaat uit 50% vetten, 30% proteïnen, 10% koolhydraten, 4% droog residu en 6% vocht.
Traditioneel worden allerlei delen van pijnbomen gebruikt als vernis, verf en medicijnen, volgens een studie.
De zaden zijn vooral een voedingsstof in de Indiase Himalaya en worden toegevoegd aan groente- en vleesgerechten. De zaden kunnen ook rauw worden gegeten, maar vaak worden ze even geroosterd.
De zaden worden verkregen door op de boom te kloppen dennenappels zodat de zaden en dennenappels eruit vallen.
De bomen zijn vaak te hoog, ze kunnen 50 meter worden, om alle dennenappels uit de bomen te halen, maar dat zou ook niet goed zijn. In de huidige oogsttechnieken blijven er genoeg dennenappels hangen om te verzekeren dat de boom op natuurlijke wijze, vooral via vogels, zichzelf verspreidt.
Het blijkt dat het bloedklontering tegengaat, en zou derhalve kunnen worden ingezet tegen cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat het tegen trombose en aderverkalking kan worden ingezet.
Het aantal rode bloedcellen blijft gelijk na het eten van pijnboompitten, maar de cellen vormen minder snel ophopingen, wat verhoogd risico op trombose geeft.
Lees verder:
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.