Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van pijnboompitten

Latijnse naam: Pinea spp

Pijnboompitten zijn de zaadjes uit dennenappels die van vele soorten eetbaar zijn, maar van slechts enkele soorten groot genoeg zijn om ze makkelijk te verwerken en verkopen. Er zijn pijnboompitten uit meerdere  boomzaden in de verkoop. Pinus wallichiana en Pinus gerardiana. Pinus pinea, P. koraiensis, en P. sibirica.

Wat opvalt is dat in vergelijking met andere noten en zaden er nauwelijks onderzoek is gedaan die de medicinale werkingen van pijnboompitten in kaart brengen. 

Een oorzaak daarvoor kan zijn gelegen in het feit dat er veel verschillende pijnboompitten op de markt zijn, waardoor een onderzoek aar één soort beperkte reikwijdte heeft, zodat onderzoekers liever een noten of zadensoort onderzoeken die wereldwijd wordt gebruikt.


Pinus pinea Pinus pinea, leverancier van gezonde pijnboompitten


Voedingsstoffen pijnboompitten

Pijnboompitten zijn een rijke bron van betacarotenoïden, de precursors van vitamine A, thiamine of vitamine B1, riboflavone (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), vitamine B6, foliumzuur (B9), vitamine C, vitamine E, vitamine K en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, zink, en kalium.


Medicinaal bewezen werkingen pijnboompitten

Er zijn maar enkele onderzoeken gedaan naar de medicinale werking van pijnboompitten, dus de de bewijzen van de hier beschreven medicinale werkingen zijn niet zo hard als bij andere noten

De schors en naalden van de pijnboom is wel onderzocht en eigenlijk zitten altijd dezelfde stoffen in verschillende delen van een plant, alleen in andere verhoudingen.

In ieder geval kunnen we zeggen dat pijnboompitten uit voorlopig onderzoek de volgende werkingen hebben: 

  1. Antibacterieel, 
  2. Antischimmel, 
  3. Tegen virussen
  4. Beschermend voor de hersenen
  5. Galdrijvend, 
  6. Diuretisch
  7. Slijmoplossend, en 
  8. het is een medicinaal voedingsmiddel tegen hoge bloeddruk

De werking op het hart en de bloedvaten is het best onderzocht.


Nauwelijks onderzochte zadensoort

Pijnboompitten zijn niet goed onderzocht in de wetenschap in vergelijking met andere boomnoten en geneeskrachtige zaden. 

In een onderzoek dat een fytochemische compositie van verschillende boomnoten maakte, blijkt dat er op meerdere fronten geen onderzoek is gedaan naar pijnboompitten, terwijl dat wel naar andere noten is gedaan. Toch is er heel wat wetenschappelijke kennis te verzamelen over deze culinaire pitjes.


De geneeskracht van squaleen

Pijnboompitten bevatten relatief veel sphingolipiden, vooral cerebroside en squaleen. Deze vetstoffen treffen we in het lichaam aan in celmembranen en zenuwcellen. 

Ze spelen een belangrijke rol in de regulering van celgroei. Squaleen staat er om bekend dat het een hartbeschermende functie heeft. 

Squaleen wordt door planten, dieren en mensen aangemaakt. Een andere functie van squaleen bij mensen is dat het de huid beschermt tegen UV-straling. 

Daarnaast bevatten ze sterolen zoals campesterol, stigmasterol, betasitosterol en avenasterol.


Pinus pinea Pinus pinea is een van de pijnbomen die pijnboompitten opleveren


Pinus gerardiana

Er is een Indiaas onderzoek gedaan naar deze pittensoort. In India groeien veel pijnbomen in het Himalayagebergte. De zaden uit de dennenappels liggen te koop op de markt en worden verkocht onder de lokale naam 'Chilgoza'.

In pijnboompitten van de soort Pinus gerardiana zitten de oliesoorten Stearidezuur (0.3%), Linoleenzuur (Omega-6) (51.3 %), Linolidezuur (Omega-3) (1.5% ), Oliezuur (Omega-9) (39.7% Arachididezuur (2.1%) Palmitinezuur (7.2%).43. 

De totale inhoud aan macronutriënten bestaat uit 50% vetten, 30% proteïnen, 10% koolhydraten, 4% droog residu en 6% vocht.


Pijnboomzaden in de Himalaya

Traditioneel worden allerlei delen van pijnbomen gebruikt als vernis, verf en medicijnen, volgens een studie

De zaden zijn vooral een voedingsstof in de Indiase Himalaya en worden toegevoegd aan groente- en vleesgerechten. De zaden kunnen ook rauw worden gegeten, maar vaak worden ze even geroosterd.

De zaden worden verkregen door op de boom te kloppen dennenappels zodat de zaden en dennenappels eruit vallen. 

De bomen zijn vaak te hoog, ze kunnen 50 meter worden, om alle dennenappels uit de bomen te halen, maar dat zou ook niet goed zijn. In de huidige oogsttechnieken blijven er genoeg dennenappels hangen om  te verzekeren dat de boom op natuurlijke wijze, vooral via vogels, zichzelf verspreidt.


Pijnboompittenolie

Een pijnboompittenolie bevat veel oliezuur en is daarom vrij gezond. 

Het blijkt dat het bloedklontering tegengaat, en zou derhalve kunnen worden ingezet tegen cardiovasculaire aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat het tegen trombose en aderverkalking kan worden ingezet. 

Het aantal rode bloedcellen blijft gelijk na het eten van pijnboompitten, maar de cellen vormen minder snel ophopingen, wat verhoogd risico op trombose geeft.


Pinus pinea Pijnboompittenleverancier


Recepttips pijnboompitten

  1. Pijnboompitten kunnen prima geroosterd worden en worden toegevoegd aan een salade.
  2. Pijnboompitten kun je als vervanger van walnoten gebruiken voor het maken van een pesto.
  3. Pijnboompitten kun je door een rijst doen die al gaar is, maar die je extra smaak wilt geven door het op te bakken met een uitje, kurkuma en knoflook.
  4. Pijnboompitten kun je in een keukenmachine vermalen tot een puree om ze toe te voegen aan een een vulling van een chocoladetaart, zodat de vulling veel steviger wordt.
  5. Pijnboompitten kunnen worden vermalen in een blender tot een poeder, zodat je ze kan gebruiken als middel om een soep wat dikker en romiger te maken.
  6. Pijnboompitten kunnen uitstekend meedoen in een notenmix om een notenburger te bakken.
  7. Pijnboompitten kun je als decoratie op een taart strooien.
  8. Maak eens een notencake met alleen noten, notenmeel en 4 eieren. Laat het iets langer in de oven staan, door de eieren wordt het een stevige cake. Een plakje van deze cake is een heerlijke aanvulling op elk gerecht.
  9. Pijnboompittenpuree kun je als basis gebruiken voor een romige, warme saus over een pasta of zoete aardappelgerecht.
  10. Meng pijnboompittenpuree met dadelpuree en gebruik het als vulling voor bladerdeeg. Als het uit de oven komt kun je er wat honing overheen doen en het geheel bestrooien met maanzaad.

Lees verder:

Artikel 5 Vol zijn en toch dooreten 

Pistacia vera, Pistachenoten 

Sinapsis alba Gele mosterd