Latijnse naam: Olea Europaea Folium
Olijfbomen worden wereldwijd het meest gekweekt in Spanje. Er zijn veel plantages rond de Middellandse Zee, met name in Griekenland, Italië, Frankrijk, Turkije, Israël, Marokko en Tunesië. Oorspronkelijk komt de boom uit West Azië en het Midden-Oosten. Vanuit daar is de olijfboom over heel het Middellandse Zeegebied verspreid.
Olijfbomen kunnen op vele soorten ondergronden groeien en vereisen een subtropisch klimaat.
In Nederland zien we de olijfboom soms terug als sierboom in een grote pot. In de koude wintermaanden zal deze in een kas moeten worden gezet om te overleven.
Het woord ''olie'' komt van de olijfboom, die als Latijnse naam ''Olea'' heeft. Dat geeft al aan dat de olijfboom lang geleden gecultiveerd is om de heerlijke en gezonde olie die het produceert.
De antieke Grieken schreven al over het insmeren van de huid met olie, om te beschermen tegen de zon en uitdroging.
De olie wordt sinds duizenden jaren gebruikt om in te bakken.
Niet alleen de vruchten en de daaruit voortkomende olie is belangrijk, de bladeren worden al eeuwen gebruikt bij wonden en om koortsen te genezen.
Rembert Dodoens, de Vlaams-Nederlandse kruidendeskundige uit de 16e eeuw schreef dat de bladeren van de olijfboom kunnen worden gebruikt bij zweren en zwellingen in het mondslijmvlies en van het tandvlees.
Ook schreef Dodoens dat het kan worden gebruikt bij overdreven menstruatie, buikloop en oogontstekingen.
Van Lis schreef in de 18e eeuw dat olijfblad samentrekkend werkt.
In de 19e eeuw werd een onderzoek gedaan waarbij men concludeerde dat een afkooksel van olijfblad betere koortsverlagende werking heeft dan kinine.
In 2019 verscheen een onderzoek naar olijfbladextract in het wetenschappelijke blad Molecules.
De onderzoekers zien dat er veel olijven worden geproduceerd en dat de olijfbladeren in feite een ''bijproduct'' zijn van olijfproductie en olijfolieproductie.
Ze onderzochten de bioactieve componenten en maakten een lijst van de antioxidantactiviteit van verschillende soorten olijfbomen in Italië.
Zo zagen ze dat drie cultivars, de Itrana, Maurino en Apollo het hoogste gehalte aan fenolische componente ofwel fenolzuren bevatten waardoor deze soorten meer antioxidantactiviteit vertonen dan andere olijfsoorten.
Olijfblad vormt volgens de onderzoekers een goedkope natuurlijke bron van antioxidanten die verschillende toepassingen heeft en mogelijkerwijs bijdraagt aan de gezondheid van mensen.
De primaire indicaties van olijfblad zijn vooral gericht tegen hart- en vaatziekten.
Wanneer sprake is van aderverkalking, dan wordt LDL-cholesterol omgezet in oxycholesterol en stoffen in olijfblad helpen mee om oxycholesterolvorming te voorkomen.
Op deze manier blijven de bloedvaten langer soepel waardoor allerlei doorbloedingsstoornissen minder vaak voorkomen. Olijfblad wordt door fytotherapeuten ingezet bij de volgende indicaties:
Geneeskruiden hebben vrijwel altijd een hoofdwerking, de primaire werking en een mildere werking, een secundaire werking.
De secundaire kan worden toegepast in mildere vormen van ziekten, of in combinaties met andere geneesplanten.
Fytotherapeuten kunnen besluiten om extracten van olijfblad op therapeutische basis in te zetten bij de volgende secundaire indicaties:
In 2017 werd voor het eerst onderzoek gedaan naar de werking tegen kanker van olijfblad en er werd vastgesteld dat olijfblad extract tegen darmkankertumors kan werken.
Stoffen in olijfblad veranderen de tumorgroei en zetten de tumor aan tot apoptose, spontane dood van een kankercel.
De onderzoekers denken dat stoffen uit olijfblad in de toekomst een chemotherapeutisch middel kunnen vormen.
In het blad zitten secoiridoïden zoals oleuropeïne en daarvan afgeleide stoffen.
Oleuropïne is de meest belangrijkste werkzame stof in olijfblad. Verder bevat het oleoside, oleanal, olesterol, flavonoïden, triterpenen, kina-alkaloïden, betasitosterolglycosiden, looistoffen of tannines, organische zuren, mannitol, mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, silicium, zwavel, kalium en natrium, fosfolipiden, glycolipiden, was, gom, enzymen, choline en etherische olie.
Een kuur met olijfblad kan langdurig veilig worden ingenomen, zolang je je aan de dosis hpudt. Je kunt er net zo lang mee doorgaan tot de klachten verminderen of zijn verdwenen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.