Latijnse naam: Nigella sativa
Zwarte komijn is een beetje lastig om te gebruiken in de keuken, maar de zwarte komijn zaadolie is een stuk eenvoudiger in gebruik. Zwarte komijnolie is gemaakt van het zwarte zaad van de Nigella sativa, een plant die overigens niet verwant is aan de komijnplant. Deze olie wordt culinair gebruikt in het Midden-Oosten en Polen.
De antieke Egyptische en Griekse artsen gebruikten zwarte komijn om verstopte neus, kiespijn en wormontsteking te behandelen; ze gebruikten het ook als vochtafdrijvend en galdrijvend middel.
Zwarte komijnolie wordt in de natuurgeneeskunde aangewend bij allergieën, atopische dermatitis, psoriasis, infecties, pijn, zwaarlijvigheid, hypertensie (hoge bloeddruk) en ziekten van het spijsverteringsstelsel.
Daarnaast is het een middel om het immuunsysteem te reguleren, tegen astma, bronchitis, reumatische aandoeningen, voor de verlichting van bijwerkingen van een chemokuur, en ter afschrikking van teken.
In de ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde, wordt het beschouwd als middel om zwangerschapssymptomen te verlichten.
Andere volksgeneeskundige toepassingen zijn bij indigestie, verlies van eetlust, diarree, oedeem, pijnlijke menstruatie, uitblijvende menstruatie, ingewandswormen en huidziekten.
Wetenschappers van over de hele wereld hebben onderzoek gedaan naar de farmacologische potentie van zwarte komijnolie. Andere onderzoekers hebben al deze werkingen verzameld en in een apart onderzoek neergezet. Momenteel gelden voor zwarte komijnzaadolie de volgende farmacologische, mogelijke toepassingen:
Naast de primaire indicaties zijn er indicaties waarbij Nigella sativa zaden een farmacologisch potentieel lijken te hebben, maar dat is nog niet genoeg onderzocht.
Dit zou je de therapeutische beloften van zwarte komijnzaadolie kunnen noemen. Van elk van de mogelijke werkingen hieronder zijn slechts één of twee onderzoeken. Het kan mogelijk in de toekomst gebruikt worden bij:
In het zaad van Nigella sativa zitten de volgende stoffen in redelijke grote hoeveelheden: thymoquinon (30% -48%), thymohydrochinon, dithymoquinon, p-cymeen (7% -15%), carvacrol (6% -12%), 4-terpineol (2% -7%), t-anethol (1% -4%), sesquiterpene longifoleen (1% -8%) alfapineen en thymol.
Zwarte komijnzaden bevatten proteïnen, aminozuren, terpenoïden, de isochinoline-alkaloïden zoals nigellicimine en nigellicimine-N-oxide, en pyrazol-alkaloïden of alkaloïden die negendelige en nigellicine omvatten.
Bovendien bevatten Nigella sativa-zaden ook alfahederine, een saponine en potentieel middel tegen kanker.
Verder zitten er flavonoïden, mineralen en vitaminen in de zaden. Wat vetten betreft bevat het zaad onverzadigde vetzuren, voornamelijk linolzuur (50-60%), oliezuur (20%), eicodadieenzuur (3%) en dihomolinolzuur (10%).
Verder bevat het de verzadigde vetzuren palmitinezuur en stearinezuur. Alfasitosterol is een belangrijke sterol, die respectievelijk 44% en 54% van de totale sterolen uitmaakt, gevolgd door stigmasterol.
Zwarte komijnzaadolie is een relatief veilig product. Koop een goede, koudgeperste zwarte komijnzaadolie met minstens 3% thymoquinon.
Bij juist gebruik kan zwarte komijnzaadolie langdurig worden ingenomen.
Bij juist gebruik zijn er geen bijwerkingen bekend.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.