Latijnse naam: Musa x paradisiaca
De banaan komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië, Nieuw Guinea en Australië. Op het eiland Nieuw Guinea is de banaan voor het eerst gedomesticeerd. Overigens komt daar ook de yam en de suikerriet vandaan.
De banaan is een vrucht met een groene schil als hij onrijp is, en een gele bij rijpheid. Hij is langwerpig, licht gekromd en heeft een makkelijk te openen schil. Zijn vruchtvlees is meestal wit tot lichtgeel, maar er zijn ook bananen met oranjekleurig vruchtvlees.
Er is een soort die in plaats van een gele schil, een rode schil krijgt als hij rijp is.
In de botanische naam zie je een 'x' staan. Musa x paradisiaca, heet de banaan in wetenschappelijke termen.
Alle planten waar die 'x' staat zijn door de mens gekruiste planten.
Planten kruisen is in feite een natuurlijke manier van genetisch manipuleren, in principe kan dit ook in de natuur gebeuren, als twee planten op elkaar vallen en een wondje hebben in de stam..
De banaan is zeer populair. Het is de meest gegeten vrucht op aarde. Toch valt er voor de meeste mensen nog veel te leren over de banaan, want nog maar weinig mensen kennen zijn medicinale werking.
De banaan is niet alleen een vrucht die goed is voor topsporters, omdat alle mineralen en vitaminen die we nodig hebben erin zitten, en hij snel nieuwe energie geeft, maar hij is voor elk mens een medicinale vrucht.
Naast bananen als fruitsoort zijn er bananen die we als groenten kunnen eten, wat in het Nederlands bakbananen of kookbananen worden genoemd, maar waartegen in andere landen plantaan (plantain, plantano) wordt gezegd.
Deze bananen hebben dezelfde Latijnse naam als de handbanaan, die zo uit het vuistje gegeten kan worden.
In het begin hadden de plantanen en de bananen andere Latijnse namen, gekregen van Linaeus, de naamgever van planten, maar daar zijn botanici later op terug gekomen.
De Musa x paradisiaca is eigenlijk een hybride cultivar van twee Aziatische bananenpalmen, de Musa acuminata, de rode banaan en de Musa balbisiana, een wilde bananensoort die als oneetbaar wordt beschouwd aangezien hij grote zaden in de vruchten heeft.
De banaan die we kennen heeft kleine zwarte stipjes in het midden van het vruchtvlees, dat is het overblijfsel van het zaad. Deze banaan wordt niet doorgekweekt uit zaad, maar door wortelstekken.
Een hybride cultivar is eigenlijk een spontane mutatie, die omdat hij zoetere bananen opleverde dan andere cultivars, is doorgekweekt.
Je mag het ook een natuurlijke genetische verandering noemen maar het is geen product van genetische manipulatie door mensen.
In Zanzibar zegt een oude legende dat mensen doodgaan als een bananenboom.
Als de bananenboom omvalt, blijkt dat om de boom heen allerlei nieuwe bananenbomen groeien. Dit verhaal uit Zanzibar wijst op de mogelijke onsterfelijkheid van de mens.
Freddie Mercury, die geboren is in Zanzibar, zingt op zijn laatste L.P. In het liedje I'm slightly mad 'I think I am a banana tree.' Hiermee verwijst hij naar zijn aankomende dood.
Freddie Mercury had AIDS, maar dat was in de tijd dat deze L.P. uitkwam niet bekend gemaakt bij het grote publiek. Met deze zin doet hij een vooraankondiging van zijn aanstaande sterven, wat zeer waarschijnlijk door de medicijnen kwam, aangezien in de jaren 80 en begin jaren 90 AIDS-medicijnen dodelijk waren, en er vele HIV-patiënten zijn, die vanaf de jaren 80 HIV hebben maar geen medicijnen willen slikken, nog steeds leven.
Hier volgt een niet volledige opsomming van traditionele manieren om de banaan als medicijn te gebruiken, zoals wetenschappers die hebben opgetekend.
Er zijn verschillende traditionele toepassingen van bananen door de wetenschap geverifieerd.
De antioxidantwerking is een van de werkingen tegen oxidatieve stress die vrijwel elke vrucht heeft.
Daarnaast heeft elke vrucht een specifieke medicinale werking. De banaan als vrucht werkt volgens wetenschappelijke onderzoeken tegen
In bovenstaand rijtje zie je de antimicrobiële werking staan, dat is de werking tegen bacteriën en schimmels.
De banaan werkt tegen de bacteriën Salmonella paratyphi, Shigella dysenteriae, Escherichia coli, en Bacillus subtilis.
Daarnaast is het werkzaam tegen de schimmel, of de fungus Candida albicans.
Bananenblad heeft een werking tegen verschillende pathogene bacteriën.
Onderzoekers denken dat het in de nabije toekomst een medicijn bij bacterie-infecties kan zijn, ofwel een natuurlijk antibioticum.
Nu is het zo dat in allerlei tropische landen van oudsher voedsel wordt verpakt in bananenblad.
De stoffen in de bladeren zorgen ervoor dat het eten niet snel kan bederven. Dus daar is goed over nagedacht.
Er bestaan nog geen plastic verpakkingen die het eten beschermen tegen bederven, dus op dit punt troeft de natuur de industrie af.
Uit onderzoek blijkt dat de bloedsuikerspiegel en het bloedvettenniveau kan worden verlaagd door onrijpe banaan en onrijpe bakbanaan.
Het kan dus goed zijn dat mensen met diabetes bij het eten van onrijpe bananen geholpen zijn. Deze conclusie doen onderzoekers op basis van hun studie op proefdieren.
Vezels, fructose, aminozuren en antioxidanten zijn volgens de onderzoekers de oorzaak van de medicinale werking tegen diabetes.
Andere onderzoekers zagen al dat een dieetinterventie een simpele en goedkope methode is om mensen van diabetes mellitus type 2 af te helpen.
Een groot deel van de ziekteproblemen van mensen met deze ziekte is gelegen in het eten van vezelloze voeding, zoals witte rijst, witte suiker en brood, of beter gezegd slappe deegflappen gemaakt van wit meel, uit de supermarkt,
Zoals iedereen inmiddels hoort te weten is zowel wit brood als bruin brood van wit meel gemaakt, en wordt alleen volkoren brood van een biologische bakker van 100% volkorenmeel gemaakt.
Supermarktbrood bevat slechts een klein percentage volkorenmeel, te weinig om mensen van voldoende voedingsstoffen te voorzien, vandaar dat het ziekmakend is, vooral diabetesbevorderend.
Wetenschappers willen graag in kaart brengen welke stoffen plantaardige medicijnen bevatten.
In 100 gram banaan zit 8% van de ADH aan magnesium en kalium.
Verder bevat 100 gram van het fruit 31% van vitamine B6 en 10% vitamine C. Vitamine B5 of panthoteenzuur zit er met 7% van de ADH in.
In de banaan zitten verder veel anthocyaninen, een stoffengroep die naast voor een rode kleur in rode bessen, aardbeien en frambozen, ook voor de gele kleur van bananen zorgen.
De banaan bevat de vooral anthocyaninen cyanidin-3-rutinoside en 3-rutinosidederivaten zoals delfinidine, pelargonidine, peonidine, en malvidine.
In fruit komen anthocyaninen en carotenoïden niet vaak samen voor, maar in de banaan wel.
De carotenoïden alfacaroteen, betacaroteen, en beta-cryptoxanthine hebben een precursor vitamine A-activiteit, zo melden onderzoekers, maar de carotenoïden lycopeen en luteïne worden niet in vitamine A omgezet, en vertonen toch sterke antioxidantwerking.
Bananen zijn een ideaal onderdeel van een dieet tegen depressie. In bananen zitten veel dopamine, norepinefrine en catecholaminen zoals serotonine.
Verder bevat het tryptofaan, een precursor van dopamine. Deze stoffen stabiliseren de gemoedstoestand en zorgen voor emotionele stabiliteit.
Het lijkt er uit onderzoeken sterk op dat ze de hersenen beschermen voor aftakeling en daarmee een rol van betekenis kunnen spelen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.
Ook bananenschil bevat veel dopamine, L-dopa en catecholaminen en aangezien de schil een bijproduct is van de industrie, wat zeer goed voorradig is, denken onderzoekers eraan om deze stoffen uit de schil te extraheren, teneinde ze te verwerken in een supplement tegen de ziekte van Alzheimer.
L-dopa of levadopa zit ook in Mucuna pruriens ofwel de fluweelboon, en dat is een traditioneel medicijn tegen Alzheimer, wat ook door de wetenschap is bewezen.
De banaan bevat veel plantensterolen zoals stigmasterol, sitosterol, campesterol, 24-methylene cycloartenol, cycloeucalenol, en cycloartenol. Uit diverse onderzoeken blijkt dat deze plantensterolen goed zijn tegen een verhoogd cholesterol.
Onderzoekers melden dat dit gebruikt kan worden door mensen die niet goed tegen statines kunnen, ze kunnen via een bananendieet hun cholesterolgehalte onder controle krijgen.
Abnormale stress zoals een teveel aan oxidatieve stress ontstaan door gifstoffen kunnen ervoor zorgen dat sommige levercellen dood gaan.
Als bananen worden gegeten dan blijkt dat de lever beschermd wordt tegen het doodgaan van cellen in de lever, ook wel hepatocyten genoemd.
Onderzoekers zien hierin een leverbeschermende werking van banaan.
De wetenschappers zien dat in andere onderzoeken naar leverbeschermende planten vaak tanninen en flavonoïden worden aangewezen als de leverbeschermende fytoconstituenten, en denken dat dat voor banaan ook het geval is.
Spermacellen zien er mooier uit, hebben betere staarten en mooiere hoofden, als er onrijpe bananen worden gegeten, zo zien onderzoekers.
De wetenschappers denken dat onrijpe bananen een medicijn kunnen zijn voor mannen met te lage spermakwaliteit.
Niet allen de kwaliteit van sperma verbetert, ook de kwantiteit, er wordt dus meer sperma geproduceerd door stoffen uit onrijpe bananen.
Daarnaast zagen onderzoekers dat de motiliteit van spermacellen wordt verbeterd. Dat is de beweeglijkheid van spermacellen.
Een spermacel moet immers in verhouding tot zijn grootte een flink eind zwemmen eer hij een eicel kan tegenkomen en bevruchten.
Bananen verbeteren deze motiliteit, ofwel zwemcapaciteit van spermacellen, waardoor er een grotere kans is dat een vrouw bevrucht wordt.
Kortom, onrijpe bananen verhogen de mannelijke vruchtbaarheid, iets wat vanuit de signatuurleer al langer bekend is.
De signatuurleer is de leer die vertelt dat de uiterlijke vorm van een plant iets vertelt over de medicinale werkzaamheid bij mensen, en de banaan is een fallussymbool bij uitstek, dus het is goed voor de werking hiervan.