Latijnse naam: Mespilus Germanica
Ondanks het tweede deel van de naam van deze boom,' germanica', wat Duits betekent, is de boom een oorspronkelijke bewoner van Zuid West Azië. De mispel groeit goed in Nederland. Er zijn vele cultivars, zoals bij vele fruitbomen, en wat de mispel betreft is de naam van de variant met de grootste vruchten 'dutch'. De mispel moet je volgens sommigen eten als de vruchten overrijp zijn, eigenlijk een beetje melig en bijna rot. Dan zijn ze op hun lekkerst.
Je kunt ze ook vers eten. Als je een jam of gelei wilt maken, gebruik dan gewoon verse vruchten.
Mispels zijn goed onderzocht door wetenschappers op traditioneel gebruik.
Men wil graag weten waarvoor het wordt gebruikt, om nieuwe medicinale toepassingen te ontwikkelen.
Mispel wordt in de traditionele geneeskunde van Iran op vele manieren gebruikt. Het is een middel tegen diarree en het gaat keelabcessen tegen.
Verder wordt het gebruik tegen gewichtsverlies, mondabcessen, koorts, als bloedtonicum, bij inwendige aambeien, cholera, keelproblemen, tegen huidproblemen, tegen onregelmatige menstruatie en tegen leishmaniasis, een tropische ziekte die gekenmerkt wordt door moeilijk geneesbare ontstekingen op de huid.
In Turkije, waar de mispelboom, van nature groeit, wordt het fruit gebruikt tegen nierstenen en blaasstenen.
Er zitten veel mineralen in mispelfruit, en dat is opvallend want over het algemeen bevat fruit minder mineralen en meer vitaminen, dan groenten of noten, zo ondervinden onderzoekers.
Er zit in vergelijking met een appel achtmaal zoveel kalium, calcium en magnesium in 100 gram vruchtvlees van de mispel. Verder bevat de mispel fosfor, mangaan en zink, wat in de appel vrijwel afwezig is.
De voedingswaarde van de mispel staat op hetzelfde hoge niveau als die van de kiwi en avocado.
Onderzoekers melden dat de goede mineraalwaarden, samen met de aanwezigheid van fenolzuren en flavonoïden het cardiovasculair ziekterisico verlaagt, want uit onderzoek blijkt dat het meer dan gemiddeld eten van elke fruitsoort het risico op deze groep aandoeningen naar beneden bijstelt. Mineralen zijn juist extra goed voor het bloed, waar alle 80 mineralen en sporenelementen in zitten.
Veel mineralen uit planten zijn antioxidanten en gedragen zich dus als vangers van vrije radicalen, de veroorzakers van oxidatieve stress en daarmee de grondoorzaak van vele ziekten.
Onderzoekers vertellen dat na de wetenschappelijke revolutie de farmaceutische middelen domineerden, maar toch gebruikt 80% van de mensheid op aarde kruidenmedicijnen.
Geneesplanten worden massaal voorgeschreven want ze zijn meer effectief, kosten minder en hebben minder bijwerkingen.
De wetenschappers brengen vooral het etnomedicinale gebruik van de mispel in kaart.
De bast wordt gebruikt als een poeder wat in alcohol wordt gedrenkt, waarna de voeten ermee gewassen worden. Dit is een middel tegen koorts.
Het houdt wordt overigens ook als antikoortsmiddel gebruikt, maar kan daarnaast worden gebruikt als timmerhout, bijvoorbeeld voor het maken van handvatten van messen.
De mispel kan oxidatie van lipiden, bloedvetten tegengaan. Het kan ook ontstekingsreacties in het lichaam stoppen.
Het is een antioxidant, een stof die vrije radicalen elimineert. Deze factor duidt volgens een groep onderzoekers op een geneeskrachtig effect bij cardiovasculaire aandoeningen en diabetes mellitus type 2.
De bladeren van de mispel bieden geneeskracht tegen diabetes. Allerlei parameters van deze ziekte worden verbeterd als mispelbladeren geconsumeerd worden.
Je kunt ze als thee bereiden. Insulineresistentie wordt minder, waardoor suiker beter worden gemetaboliseerd.
Toch zien de onderzoekers dat er geen afname is in lichaamsgewicht.
Het lijkt erop dat mispelblad alleen goed is bij insulineresistentie, wat allerlei diabetessymptomen vermindert. De flavonoïden in het blad zijn daar verantwoordelijk voor.
In het verlengde van de werking tegen insulineresistentie, werken de mispelbladeren goed bij Alzheimer en dementie.
In de hersenen zitten namelijk cellen die insulineresistent kunnen worden en dat is een van de oorzaken va Alzheimer, en tegelijk ook de reden waarom sommige wetenschappers Alzheimer diabetes type 3 noemen.
Dementie en de ziekte van Alzheimer gaan gepaard met afname van cognitieve vermogens. Deze afname wordt sterk geremd door flavonoïden in mispelblad.
Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ratten de ziekte van Alzheimer wordt gegeven door streptozotocine toe te dienen, de ratten veel minder kenmerken van neurologische degeneratie laten zien als ze mispelbladextract als medicijn erbij krijgen.
Overigens is streptozotocine een middel dat in de reguliere geneeskunde soms wordt gebruikt bij alvleesklierkanker.
De flavonoïden in mispelbladeren zijn in staat om nieuwe bloedvaten in de hersenen te maken, nieuwe neuronen meehelpen aan te maken en allerlei schade, vooral rond de hippocampus teniet te doen.
Door deze effecten wordt geheugenverlies, concentratieverlies, aandachtsproblemen en verminderd leervermogen tegengegaan, met andere woorden, de breinwerking wordt beschermd door stoffen in mispelblad.
De mispel is vooral een vrucht om puur op te eten. Toch kan je met de vrucht van alles doen in recepten. Je moet er misschien even aan wennen dat je met een bijna rotte vrucht werkt, maar in dit geval kan dat geen kwaad, zo wordt een mispel gewoonlijk gegeten.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.