Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van mispel

Latijnse naam: Mespilus Germanica

Ondanks het tweede deel van de naam van deze boom,' germanica', wat Duits betekent, is de boom een oorspronkelijke bewoner van Zuid West Azië. De mispel groeit goed in Nederland. Er zijn vele cultivars, zoals bij vele fruitbomen, en wat de mispel betreft is de naam van de variant met de grootste vruchten 'dutch'. De mispel moet je volgens sommigen eten als de vruchten overrijp zijn, eigenlijk een beetje melig en bijna rot. Dan zijn ze op hun lekkerst.

Je kunt ze ook vers eten. Als je een jam of gelei wilt maken, gebruik dan gewoon verse vruchten.


Mespilus Germanica Mispel


Traditioneel gebruik mispel

Mispels zijn goed onderzocht door wetenschappers op traditioneel gebruik. 

Men wil graag weten waarvoor het wordt gebruikt, om nieuwe medicinale toepassingen te ontwikkelen.

Mispel wordt in de traditionele geneeskunde van Iran op vele manieren gebruikt. Het is een middel tegen diarree en het gaat keelabcessen tegen.

Verder wordt het gebruik tegen gewichtsverlies, mondabcessen, koorts, als bloedtonicum, bij inwendige aambeien, cholera, keelproblemen, tegen huidproblemen, tegen onregelmatige menstruatie en tegen leishmaniasis, een tropische ziekte die gekenmerkt wordt door moeilijk geneesbare ontstekingen op de huid.

In Turkije, waar de mispelboom, van nature groeit, wordt het fruit gebruikt tegen nierstenen en blaasstenen.


Opvallend veel mineralen in mispel

Er zitten veel mineralen in mispelfruit, en dat is opvallend want over het algemeen bevat fruit minder mineralen en meer vitaminen, dan groenten of noten, zo ondervinden onderzoekers.

Er zit in vergelijking met een appel achtmaal zoveel kalium, calcium en magnesium in 100 gram vruchtvlees van de mispel. Verder bevat de mispel fosfor, mangaan en zink, wat in de appel vrijwel afwezig is.

De voedingswaarde van de mispel staat op hetzelfde hoge niveau als die van de kiwi en avocado.

Onderzoekers melden dat de goede mineraalwaarden, samen met de aanwezigheid van fenolzuren en flavonoïden het cardiovasculair ziekterisico verlaagt, want uit onderzoek blijkt dat het meer dan gemiddeld eten van elke fruitsoort  het risico op deze groep aandoeningen naar beneden bijstelt. Mineralen zijn juist extra goed voor het bloed, waar alle 80 mineralen en sporenelementen in zitten.

Veel mineralen uit planten zijn antioxidanten en gedragen zich dus als vangers van vrije radicalen, de veroorzakers van oxidatieve stress en daarmee de grondoorzaak van vele ziekten.


Mespilus Germanica Mispel


Etnomedicinaal gebruik mispel

Onderzoekers vertellen dat na de wetenschappelijke revolutie de farmaceutische middelen domineerden, maar toch gebruikt 80% van de mensheid op aarde kruidenmedicijnen.

Geneesplanten worden massaal voorgeschreven want ze zijn meer effectief, kosten minder en hebben minder bijwerkingen.

De wetenschappers brengen vooral het etnomedicinale gebruik van de mispel in kaart. 

De bast wordt gebruikt als een poeder wat in alcohol wordt gedrenkt, waarna de voeten ermee gewassen worden. Dit is een middel tegen koorts.

Het houdt wordt overigens ook als antikoortsmiddel gebruikt, maar kan daarnaast worden gebruikt als timmerhout, bijvoorbeeld voor het maken van handvatten van messen.


Mispel tegen lipidenoxidatie

De mispel kan oxidatie van lipiden, bloedvetten tegengaan. Het kan ook ontstekingsreacties in het lichaam stoppen. 

Het is een antioxidant, een stof die vrije radicalen elimineert. Deze factor duidt volgens een groep onderzoekers op een geneeskrachtig effect bij cardiovasculaire aandoeningen en diabetes mellitus type 2.


Bladeren tegen insulineresistentie

De bladeren van de mispel bieden geneeskracht tegen diabetes. Allerlei parameters van deze ziekte worden verbeterd als mispelbladeren geconsumeerd worden. 

Je kunt ze als thee bereiden. Insulineresistentie wordt minder, waardoor suiker beter worden gemetaboliseerd.

Toch zien de onderzoekers dat er geen afname is in lichaamsgewicht. 

Het lijkt erop dat mispelblad alleen goed is bij insulineresistentie, wat allerlei diabetessymptomen vermindert. De flavonoïden in het blad zijn daar verantwoordelijk voor.


Bladeren goed voor cognitieve vermogens

In het verlengde van de werking tegen insulineresistentie, werken de mispelbladeren goed bij Alzheimer en dementie

In de hersenen zitten namelijk cellen die insulineresistent kunnen worden en dat is een van de oorzaken va Alzheimer, en tegelijk ook de reden waarom sommige wetenschappers Alzheimer diabetes type 3 noemen.

Dementie en de ziekte van Alzheimer gaan gepaard met afname van cognitieve vermogens. Deze afname wordt sterk geremd door flavonoïden in mispelblad.

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ratten de ziekte van Alzheimer wordt gegeven door streptozotocine toe te dienen, de ratten veel minder kenmerken van neurologische degeneratie laten zien als ze mispelbladextract als medicijn erbij krijgen. 

Overigens is streptozotocine een middel dat in de reguliere geneeskunde soms wordt gebruikt bij alvleesklierkanker.

De flavonoïden in mispelbladeren zijn in staat om nieuwe bloedvaten in de hersenen te maken, nieuwe neuronen meehelpen aan te maken en allerlei schade, vooral rond de hippocampus teniet te doen.

Door deze effecten wordt geheugenverlies, concentratieverlies, aandachtsproblemen en verminderd leervermogen tegengegaan, met andere woorden, de breinwerking wordt beschermd door stoffen in mispelblad.


Mespilus Germanica Mispel is een gezonde vrucht


Recepttips mispel

De mispel is vooral een vrucht om puur op te eten. Toch kan je met de vrucht van alles doen in recepten. Je moet er misschien even aan wennen dat je met een bijna rotte vrucht werkt, maar in dit geval kan dat geen kwaad, zo wordt een mispel gewoonlijk gegeten.


  1. Mispel is vooral bekend van de mispeljam die je ervan kunt maken.
  2. Mispelgelei maak je met agar-agar, een geleimiddel op basis van zeewier, of met gelatine gemaakt van botten en huid van dieren, als je dat liever hebt.
  3. Mispelpuree kan je als warme saus aan desserts toevoegen. Meng het met een klein amandelmelk om het wat meer de consistentie van een saus te geven.
  4. Meng een mispelpuree met vanille, palmsuiker, kaneel en kruidnagel en je hebt een heerlijke taartvulling. Dit kun je gebruiken om een taart te maken.
  5. Een mispelpuree kun je gebruiken om bladerdeeg mee te vullen, zodat je kleine koffiegebakjes hebt. Overgiet na het bakken de mispel in bladerdeeg met wat honing voor een extra lekkere smaaksensatie.
  6. Als je te weinig mispels hebt voor voor een bakgerecht kun je het mengen met appelpuree.
  7. Mispelmoes in plaats van appelmoes is een uniek bijgerecht voor een maaltijd. Doe wat kaneel en citroensap in de mispelmoes om het extra kruidig, lekker en gezond te maken.
  8. Meng mispelpuree met appelpuree bijvoorbeeld uit een slowjuicer, of kook een geblenderde appel mee. Kook de mispelpuree gedurende vijf minuten, voeg er een redelijke hoeveelheid sap van een citroen of limoen en wat kokosbloesemsuiker en poeder van steviablad eraan toe, en je kunt het inmaken in een potje als mispelmoes, voor later gebruik, bijvoorbeeld vulling als gebak.
  9. Een mispel doet het prima in een smoothie, samen met appel, aardbei en peren.
  10. Meng mispels met bananen en cacao in een blender. Maak er een moes van. Doe er kokosmeel bij om het wat dikker te maken. Nu heb je een chocolade-mispelvulling gemaakt die je in bladerdeeg in de oven kan doen.