Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van appels

Latijnse naam: Malus domestica

Appel Malus domestica

Iedereen die iemand anders een rotte appel heeft genoemd, is geërgerd als later blijkt dat hij er niet een is., zei Friedrich Nietzsche. In zijn tijd werden appels het meest gegeten van alle vruchten. Daarom werden er veel spreekwoorden over gemaakt, en werd de appel vaak aangehaald in citaten. Van de filosoof Kierkegaard is bekend dat hij soms dagenlang alleen maar appels at, omdat hij geen zin had om eetgelegenheden op te zoeken..

Bananen is de fruitsoort die in onze tijd het meest wordt geconsumeerd in de wereld en appels staan op nummer twee.


Algemene informatie appel

Appels worden net zoals andere vruchten vaak geënt om de verschillende soorten bomen te verkrijgen. Als we dat niet zouden doen, zouden er slechts hele kleine appels te koop zijn van één soort.

Appels kunnen allerlei ziekten voorkomen en genezen. Er zijn wetenschappelijk bewezen werkingen van appels tegen een groot aantal ziekten.

Appels bevatten vele vitaminen, wat algemeen bekend is,  maar wetenschappers zien ook dat vooral flavonoïden een medicinale werking hebben. 

De appel bevat sterke antioxidanten zoals quercetine, catechine, floridzine en chlorogeenzuur.


Appels tegen diabetes en obesitas

Appels kunnen toename in lichaamsgewicht tegengaan, alsmede toename van vetmassa. Verhoogd bloedvettenniveau en verhoogde bloedsuikerspiegel worden ook door appels tegengegaan. 

Daarnaast gaan appels insulineresistentie tegen en zorgen ze ervoor dat oxidatieve stress wordt verminderd. 

Het is ook goed voor de metabolische endotoxemie, wat inhoudt dat voedingsstoffen uit de darmen beter worden opgenomen in het bloed.

In appels zit floretine. Deze stof gaat AGE's tegen. AGE's staan in verband met het ontstaan van diabetes en obesitas

AGE's worden in gang gezet door Methylglyoxaal, en deze stof zorgt ervoor dat er meer AGE's in het lichaam komen. Floretine uit appels kan voorkomen dat dit proces in ontwikkeling wordt gezet, en voorkomt daarmee complicaties die gerelateerd zijn of gepaard gaan met diabetes.

Uit onderzoek blijkt dat appelconsumptie leidt tot een verkleind risico op obesitas. 

Uit een Finse studie onder ruim 10.000 mensen blijkt dat het consumeren van appels leidt tot een verlaagd risico op diabetes type 2. Uit ander onderzoek blijkt dat vooral quercetine een gezonde stof is om diabetes te voorkomen.

Quercetine zit iets meer in de schil dan in het vruchtvlees van de appel. 

Ook myricetine blijkt een gezonde stof te zijn om diabetes te voorkomen. Van ui, sinaasappel, grapefruit en witte kool konden wetenschappers geen relatie aantonen met het voorkomen van diabetes. 

Dit is een sterke indicatie dat diabetes wordt voorkomen door het eten van appels.


Appels en peren vergeleken met havermout

Mannen en vrouwen in Brazilië hebben profijt van appels en peren als het gaat om overgewicht.  

Men verdeelde 400 mensen in drie groepen, de groep havermoutkoekjes, de appelgroep en de perengroep. 

Het blijkt dat mensen die extra fruit eten gewichtsvermindering laten zien. 

De groep met havermoutkoekjes liet geen verbetering zien. Een ander voordeel is dat de groepen die fruit innamen ook een verbeterde bloedsuikerspiegel laten zien.


Tegen ontstekingen op celniveau

Appels gaan ontstekingen op celniveau tegen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken. 

Deze ontstekingen worden door wetenschappers gezien als de onderliggende oorzaak van een groot aantal ziekten.

In de schil van appels zitten meer antioxidanten dan in het vruchtvlees, dus je zou kunnen zeggen dat de schil nog gezonder is dan de appel zelf.

Het is logisch dat in de schil van alle vruchten meer antioxidanten zitten, meer geneeskrachtige stoffen, omdat dit de stoffen zijn die insecten ervan weerhouden van vruchten te eten. 

Dus: de medicinale stoffen in geneesplanten, zijn dezelfde stoffen die insecten weren. 

Dat is spiritueel gezien goed te begrijpen als je weet wat de oorsprong van dieren en insecten is. Lees daarvoor het artikel de wraak van de dieren.


Appel Malus domestica


Appels voor bescherming van de lever en hart

Appels zorgen voor een verhoogde activiteit van superoxidedismutase en catalase, dat zijn de lichaamseigen antioxidant enzymen met een sterkere werking dan antioxidanten uit groenten en fruit.

Daarnaast zorgen de polyfenolen in appels voor het stoppen van allerlei ontstekingsprocessen, zo ook in de lever. Niet alleen appels maar ook natuurtroebele appelsap, biedt geneeskracht voor de lever. Onderzoekers noemen het een leverbeschermende vrucht.

Als proefdieren een gifstof wordt gegeven, in dit geval cadmium, dan tast dat de lever aan. Maar de schade is een stuk minder als het gepaard gaat met inname van troebele appelsap.

Ook voor het hart is cadmium niet goed, want het levert schade op aan allerlei hartcellen, en ook deze schade wordt door appelsap tegengegaan.


Appel tegen kankercellen

Onderzoekers zien dat kankercellijnen worden bestreden met appels. Het blijkt dat appels allerlei enzymprocessen in gang zetten, waardoor de appel giftig wordt voor kankercellen en uiteraard gezond blijft voor lichaamscellen. 

De enzymprocessen die bevorderd worden door appel en daarmee de kankerremmende werking veroorzaken zijn: lactaatedehydrogenase, superoxide dismutase, catalase, glutathionperoxidase, thioredoxinereductase, xanthineoxidase, en caspase 3.

Onderzoek bij vrouwen boven de 70 wijst uit dat appel beschermend werkt tegen kanker in het algemeen. De onderzoekers zien hierin de waarheid van het Engels gezegde ''An apple a day keeps the doctor away.''

Overigens vinden wij dat niet genoeg, we zouden het liefst willen dat het spreekwoord '5 apples a day make all doctors unemployed.' een waarheid wordt. En eigenlijk zou het mooi zijn als de samenleving geen dokters meer nodig heeft, maar zover is het nog niet.

Uit onderzoek blijkt dat appels het risico op longkanker verlagen. Er was een verlaging van het kankerrisico van tussen de 40 en 50%. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat appels het risico op longkanker verlagen. Antioxidanten uit thee worden niet geassocieerd met verlaagd longkankerrisico.

Uit Fins onderzoek onder 10.000 mannen en vrouwen, wat in totaal 24 jaar duurde, blijkt dat het kankerrisico enorm is gedaald als meer flavonoïden is ingenomen. In Finland zijn appels en uien de belangrijkste bron van flavonoïden, dus de kans is erg aannemelijk dat appels het verschil maken.

Appels zijn de enige vrucht die worden gelinkt aan het verlagen van risico op longkanker. Uit een studie op ouderen in Zutphen blijkt dat de consumptie van appels en thee samen geen invloed hebben op verlaagd kankerrisico, maar appels alleen wel. Groente en fruit worden gelinkt aan het verlagen van kankerrisico's, maar thee niet, net zoals in Finland.


De nieuwe definitie van levensstijlziekten

De definitie van levensstijlziekten wordt steeds ruimer, in die zin dat steeds meer ziekten vallen in deze categorie. 

Onderzoekers zien dat cardiovasculaire aandoeningen en kanker de twee belangrijkste doodsoorzaken zijn, net zoals in andere geïndustrialiseerde landen. 

Deze ziekten hebben volgens de onderzoekers te maken met keuzes in levensstijl, net als diabetes. 

Uit vele onderzoeken blijkt dat het veel eten van groente en fruit het risico op cardiovasculaire aandoeningen en kanker verlaagt. 

De onderzoekers zien dat niet alleen deze ziekten maar ook het risico op de ziekte van Alzheimer en astma worden verlaagd door gezonde voeding.

De beschermende werking tegen allerlei ziekten wordt vooral veroorzaakt door flavonoïden. 

In Nederland  staan appels op de derde plaats als het gaat om flavonoïden-inname. 

Op de eerste plaats staat zwarte thee en op de tweede plaats uien. 

Wat goed is aan appels is dat er vooral veel vrije fenolzuren in zitten. 

Dat zijn stoffen die niet gebonden zijn aan andere stoffen, zodat ze heel makkelijk door het lichaam worden opgenomen.


Appel tegen bijwerkingen chemo

Het risico op kanker is dus veel lager bij mensen die veel appels eten. 

Maar je kunt ook appels eten tijdens een chemotherapie, want uit onderzoek blijkt dat bijwerkingen van chemo zoals misselijkheid en overgeven dan een stuk minder zijn.

Besef wel dat als je dit soort dingen bij een arts gaat checken, je altijd met het wetenschappelijk onderzoek moet aankomen, want alles wat hier staat op deze website over geneesplanten, komt uit de wetenschap, en daar baseren medici zich ook op, als het goed is. Maar ze kunnen niet van elk onderzoek op de hoogte zijn. 


Appels tegen cardiovasculaire aandoeningen

Cardiovasculaire aandoeningen worden tegengegaan door het eten van appels. In een studie onder 40.000 vrouwen die bijna 7 jaar duurde, blijkt dat er een relatie is tussen het eten van flavonoïden en hart- en vaatziekten. 

De vrouwen die veel appels innamen hebben een 13- tot 22% lager risico op het krijgen van hartziekten. Er kan geen duidelijke relatie worden gelegd tussen welke hartziekten, zoals hartaanval, en welke flavonoïden.

Ook uit onderzoek in Finland blijkt dat er een relatie is tussen vermindering van hartziekten en het eten van appels en uien, maar dan alleen bij vrouwen. 

Vrouwen die veel appels eten hebben een lager risico op hartaanvallen, in vergelijking met vrouwen die bijna nooit een appel eten.

Het innemen van uien was echter niet gerelateerd aan vermindering van risico op cardiovasculaire aandoeningen. Waarom dit voor mannen niet gold, werd niet duidelijk, een van de mogelijkheden die wordt geopperd is dat vrouwen iets eerlijker zijn, als ze lijsten moeten invullen met de dingen die ze eten, want over het algemeen kunnen mensen geneigd zijn om maatschappelijk gewenste antwoorden in te vullen, waartoe ook regelmatige fruitconsumptie valt.

Men denkt dat vooral catechinen in appels een risicoverminderend effect hebben. In thee zitten ook catechinen maar theeconsumptie kan wetenschappelijk niet worden gelinkt aan risicovermindering op hart - en vaatziekten.

In de Zutphen studie onder Nederlandse ouderen blijkt dat ook daar theeconsumptie niet gelinkt wordt aan het verlagen van de risico's op hartziekten, maar appelconsumptie wel. Appelconsumptie lijkt een vroegtijdige dood door hartaanval te voorkomen, hoewel het verschil niet significant groot was in het onderzoek.


Malus domestica Appels, een hele gezonde vrucht groeit in overvloed


Appels, goed voor de longen

We zagen al dat appels de kwaliteit hebben om het risico op longkanker te verlagen. Uit ander onderzoek blijkt dat totale fruit – en groente inname niet wordt gerelateerd aan vermindering van longziekten als astma, maar de appel wel.

Appel geldt ook traditioneel als versterkend middel voor de longen.

Dat betekent dat de appel extra goed is voor de longen. Wie vitamine C of E inneemt verkrijgt geen gezonder effect op de longen en vitamine A, de synthetische variant, kan zelfs het risico op longziekten zoals astma vergroten.

Maar wie vaak appels inneemt heeft een duidelijk lager risico op astma. 

Hetzelfde geldt voor sinaasappels, wat eveneens een lager risico op astma geeft, maar andere vruchten en groenten zoals grapefruit, uien en witte kool konden niet worden geassocieerd met een verlaagd risico op astma.

Uit een onderzoek dat is gehouden in Nederland blijkt dat zowel de appel als de peer goed is voor de longen, en het risico op allerlei longziekten doet dalen. 

Men vermoedt dat catechine hiermee te maken heeft. Maar er wordt meer catechine uit zwarte thee gedronken en zwarte thee levert geen verlaagd risico op longziekten.

Uit onderzoek uit Wales blijkt dat mannen een grotere longinhoud hebben als ze vaak appels eten.


Recept voor vezelpulp van appels uit de slowjuicer

Als je in de ochtend een appelsap maakt met de slowjuicer, kun je het restant van de pulp die uit een slowjuicer gebruiken om een pap meer op smaak te brengen. 

Deze vezelpulp kun je kruiden met kaneel zodat je een heerlijke smaaktoevoeging hebt.

Dit is vooral lekker met havermoutpap of muesli. Bovendien gooi je zo de vezels niet weg, wat zonde zou zijn. Je kunt het vezelpulp niet lang bewaren, dus als je het direct kunt verwerken in een gerecht is dat een goede optie.


Zelf een appeltaartrecept aanpassen

Voorgebakken appeltaarten van supermarkten of van veel restaurants bevatten nooit de gezonde stoffen die je eigenlijk wilt eten. 

Er zit voornamelijk een teveel aan suiker in. Maar je kunt elk appeltaartrecept zelf aanpassen. Gebruik hooguit 10% van de suiker die men zegt te moeten gebruiken en vul het aan met andere zoetmiddelen.

In appeltaarten zit vaak rozijnen. Geweekte rozijnen, en het water daarvan, smaken erg zoet. Dat water kun je gebruiken voor het deeg. 

Dit werd honderden jaren geleden al gedaan in Nederland, en men noemde het toen rozijnwater. En je kunt meer rozijnen gebruiken dan in het recept staan, waardoor het nog iets zoeter wordt en je de geraffineerde suiker vervangt. Daarnaast kun je steviathee gebruiken om zoet deeg mee te maken.

Voor de vulling kun je in plaats van suiker geweekte dadels gebruiken. Ook kun je er één of twee geprakte bananen doorheen doen. Als je dit mengt met het hogere aantal rozijnen, dan zal het al iets zoeter smaken.

Het is ook een goed idee om een gezonde suiker toe te voegen zoals palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Op die manier merk je bijna niet dat je slechts 10% witte suiker hebt gebruikt.

Voor een appeltaart kun je speciale appels gebruiken die in Nederland altijd gebruikt worden. Bij de groenteboer kun je om goudreinetten voor de appeltaart vragen. Deze zijn echter extra zuur. Als je zoete appels gebruikt heb je minder suiker nodig. 


De bloesem van appel


Recepttips appel

  1. In winkels is troebele appelsap te koop, maar het is nog veel lekkerder en gezonder als je het zelf maakt. Met drie appels maak je 250ml appelsap in een slowjuicer. De hoeveelheid hangt er een beetje vanaf hoeveel appels je gebruikt.
  2. Een appel kun je raspen en door een warme pap of muesli doen bij het ontbijt. Doe er ook wat kaneel bij en je hebt een heerlijk ontbijt gemaakt.
  3. Maak zelf een appelmoes, vraag aan de groenteboer welke appels je nodig hebt, en gebruik zelf steviapoeder, Roomse kervelpoeder, palmsuiker of dadels om het zoet te maken. Doe de appelmoes in potten, net als jam. Je kunt kleine potjes gebruiken, die je alleen bij één maaltijd gebruikt.
  4. Probeer als je appelmoes gaat inmaken in potten een paar potten te maken met appel-bananen moes, of appel peren moes, of een zelf bedachte creatie, gewoon om te kijken of je dat ook lekker vindt.
  5. Pureer appels in een blender samen met een schijfje citroen, eventueel met schil, en gebruik dit als vulling voor een bladerdeegtaartje uit de oven.
  6. Maak voor een appelsap uit de slowjuicer eens gebruik van een combinatie van appels, bijvoorbeeld zure appels en zoete appels door elkaar. Doe de appelpulp direct in de vriezer met wat citroensap, als pectinevervanger voor wanneer je een jam gaat maken.
  7. Een appelpannenkoek kan erg lekker zijn, maar hoe maak je die het best? Bak eerst alle appelschijfjes apart in een koekenpan. Daarna doe je het pannenkoekbeslag in de pan. Dan leg je de gebakken appel erop, en wacht tot je de pannenkoek om moet draaien. Zo blijft de pannenkoek stevig en worden de appelschijfjes toch aan twee kanten gebakken.
  8. Maak vaker een stamppot rode kool, of stamppot bietjes, met lekker veel appel. Dit zijn traditionele Nederlandse gerechten, die iedereen heel makkelijk kan maken.
  9. Doe eens een appel door de stamppot zuurkool.
  10. Behalve pure appelsap kun je in een slowjuicer ook een sap maken met meerdere groenten en vruchten. Dat kan nog lekkerder smaken. Vooral de combinatie met wortel is erg goed. Pure wortelsap smaakt niet erg lekker, maar in combinatie met limoen, appel en gember is het een waarlijk genot voor de smaakzintuigen.
De geneeskracht van amandelen
De geneeskracht van sinaasappel
We stoppen met vlees eten