Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van zonnebloempitten

Botanische Latijnse naam: Helianthus annuus

Helianthus annuus

De zonnebloem groeit oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika. Hij past zich goed aan aan andere klimaatomstandigheden en wordt daarom nu wereldwijd gekweekt. Je kunt hem in Nederland in je tuin neerzetten. Omdat de bloem spectaculair groot kan worden is het een mooie plant.

Boeren zouden er goed aan doen om een rijtje zonnebloemen te planten naast bijvoorbeeld maisplanten, want vogels eten liever zaden van zonnebloem dat maiszaad, en zo wordt de mais op natuurlijke wijze beschermd tegen vraat.


Zonnebloemolie is niet gezond

Zonnebloempitten zijn gezond, maar zonnebloemolie niet. Hoe kan dat nu weer? 

Laten we eerst zeggen dat het niet de complete waarheid is wat hierboven staat, want in een biologische winkel kun je zonnebloemolie kopen die koud is geperst en nog vele voedingsstoffen bevat. 

Er zijn echter heel weinig onderzoeken gedaan naar het verschil tussen biologische zonnebloemolie en industriële zonnebloemolie uit de ordinaire supermarkt.

De zonnebloemolie uit de supermarkt is de meest gebruikte zonnebloemolie, en deze olie is kankerverwekkend en hartziektenveroorzakend. 

Dat komt met name doordat er geen voedingsstoffen meer in zitten. Er zit alleen nog linolzuur in en er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat olie met relatief veel linolzuur de grote aanstichter is van kanker en cardiovasculaire aandoeningen.

Dit is de meest erkende algemene wetenschappelijke consensus van deze tijd. 

Natuurlijk zijn er allerlei commerciële bedrijven die andere dingen vertellen over linolzuur, maar die bedrijven tellen niet mee. Waarheidsvinding is een proces gaat alleen om wetenschappelijke informatie. 

Marketing is psychologische beïnvloeding en geeft een verwrongen beeld van de waarheid.


Traditioneel gebruik zonnebloempitten

  • Zonnebloempitten worden traditioneel gebruikt tegen ziekten van de luchtwegen zoals longontsteking, bronchitis, hoest en keelproblemen.
  • Zonnebloem wordt ook gebruikt tegen malariakoorts. De bladeren worden op de grond gelegd en overgoten met warme melk, waarna een deken erover wordt gedaan. 
  • De patiënt blijft hierop liggen tot de koorts weg is. De patiënt zal door deze behandeling veel gaan zweten en zweet zo de koorts uit.
  • Bronchitis kan worden verholpen door een tinctuur van de bloemen en de bladeren te mengen met balsamico-azijn.
  • In Mexico worden zonnebloempitten traditioneel voorgeschreven bij allerlei soorten borstpijn. 
  • Wonden kunnen in Mexico worden behandeld door de steel te breken en het sap in overvloed op de wond uit te spreiden, waarna de wond wordt verbonden. 
  • Dit moet het wond helen versnellen en infecties buiten de deur laten.
  • In Bangladesh worden te vroeg geboren baby's ingewreven met zonnebloemolie tegen bacterie-infecties. 
  • Daarnaast is de olie gebruikt in behandelingen tegen huidkanker. In dit Zuid-Aziatische land wordt zonnebloemolie ook uitwendig ingezet tegen acne.
  • Een onderzoek naar zonnebloempittenkiemen noemt dat de zaden van de zonnebloem traditioneel worden gebruikt tegen veroudering, diabetes, leverziekten, nierstenen, hartziekten en het het wordt traditioneel ingezet als antiseptisch middel.



Bewezen medicinale werkingen zonnebloempitten

Er is een aantal medicinale werkingen bekend van zonnebloempitten, hoewel het er niet zoveel zijn als bij de meeste andere geneesplanten. 

Ook betreft het hier alleen de medicinale werkingen van de zaden, en niet de olie. 

De wetenschap heeft de volgende werkingen aangetoond: 

  • Antioxidant
  •  Tegen virussen zoals het Epstein-Barrvirus, 
  • Verlagend voor de bloedsuikerspiegel,
  • Antimicrobieel tegen de volgende pathogene bacteriën en schimmels Staphylococcus epidermis, E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans, Staphylococcus aureus en Proteus vulgaris.


Residu bevat veel antioxidanten

Een onderzoek toont aan dat als zonnebloemolie wordt geperst er in het residu ontzettend veel fenolzuren zitten. 

Men denkt dat dit residu gebruikt kan worden om andere voedselsoorten van gezonde stoffen te voorzien. 

De meeste antioxidanteigenschappen van de zonnebloempit zitten in dit residu, en niet in de olie. 

Dit onderzoek bewijst dat het industrieel verwerken van zonnebloempitten tot een olie leidt tot een voedingstofarm product. 


Zonnebloemolie oorzaak insulineresistentie

Een onderzoek op dieren ziet dat supplementering met zonnebloemolie leidt tot meer oxidatieve stress

Men toont aan dat deze olie juist hart – en vaatziekten kan veroorzaken. 

De onderzoekers zeggen dat ze zonnebloemolie gebruikten, maar verleden niet wat voor olie dat was. In theorie kan het biologische zonnebloemolie zijn maar die kans is klein, anders hadden de onderzoekers dat wel gezegd.

Niet alleen de oxidatieve stress neemt toe door zonnebloemolie, ook de insulineresistentie neemt toe. 

Hieruit blijkt dat industriële zonnebloemolie zowel leidt tot obesitas, diabetes als hart- en vaatziekten, en als we even verder kijken, dan is het ook de veroorzaker van kanker, aangezien de vetsoorten in industriële olie geen zuurstof kunnen binnenlaten in een lichaamscel. 

Eigenlijk is het vreemd dat dit ziekmakend voedselproduct verkocht mag worden, dat het goedgekeurd blijft door voedsel en warenautoriteiten. 

Voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in negatieve werkingen van industrieel bewerkt voedsel heeft blijkbaar geen effect op overheidsbeleid.


Er zijn geen synthetische obesitasmedicijnen

Hoewel iedere medische professional ervan overtuigd is dat obesitas een waanzinnig groot probleem is in de wereld, bestaan er geen synthetische medicijnen tegen.

Onderzoekers roemen de geneeskracht van zonnebloempitten, maar willen vooral kijken wat chlorogeenzuur doet in extractvorm tegen obesitas. 

Je zou zeggen, zijn er niet al genoeg supplementen tegen obesitas op de markt? Misschien wel, maar ze falen allemaal. In het begin van hun onderzoek zegt men:

“Despite the important number of studies in the field of anti-obesity pharmacotherapy, most of the synthetic molecules failed to reach the market or were withdrawn, because of their hazardous side-effects, such as nausea, headache, dizziness, and gastro-intestinal disorders .”


Vertaald


“Ondanks het grote aantal onderzoeken op het gebied van farmacotherapie tegen obesitas, bereikten de meeste synthetische moleculen de markt niet of werden teruggetrokken, wegens hun gevaarlijke bijwerkingen, zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en maagdarmstoornissen.


Zonnebloempittenextract tegen obesitas, diabetes en meer

Er zijn dus geen werkzame, veilige middelen en de onderzoekers willen graag weten of zonnebloempittenextract met extra chlorogeenzuur, ook uit zonnebloempitten wel helpt. 

Overigens is chlorogeenzuur een heel gewone stof en krijgen we dit dagelijks binnen via een normaal menu. 

Het zit naast in zonnebloempitten ook in koffie, pruimen, aardappel, appel en artisjokken

Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat deze stof beschermend is voor de hersenen.

Men onderzocht op 50 mensen wat het effect is van het toedienen van 500 mg zonnebloempittenextract met extra chlorogeenzuur, en zag dat per maand de deelnemers gemiddeld 1.6 kilo lichaamsgewicht verloren. 

Men ziet dat allerlei parameters verbeteren, waardoor het extract, naast tegen obesitas, waarschijnlijk ook werkt tegen cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2 en aderverkalking.  

We zagen eerder dat de vetten uit zonnebloempitten juist ziekteveroorzakend zijn, en dit onderzoek laat zien dat de vetten eigenlijk niet gegeten kunnen worden zonder de bijbehorende fytonutriënten, aangezien deze voor een verbetering van de gezondheid zorgen.


Zonnebloempittenkiemen

Er worden steeds meer kiemgroenten gegeten en ook de zonnebloem is opgenomen in het rijk der kiemgroenten. Voedingsonderzoekers zien dat spruiten van zonnebloempitten een iets andere samenstelling van fytonutriënten hebben, maar ze blijven erg gezond.

Ze werken ontstekingsremmend en kunnen allerlei dodelijke en chronische ziekten voorkomen. 

Zonnebloemkiemen zijn volgens de wetenschappers lekkerder dan andere kiemgroenten vooral omdat ze groot zijn en vettige steeltjes bezitten.


Recepttips zonnebloempitten

De zonnebloemolie laat je voortaan n de supermarkt staan, of je moet je auto hebben omgebouwd tot een die alleen rijdt op biodiesel, want daar is het een goede brandstof voor, maar het is zeer gevaarlijk om dit te eten, aangezien het risico op cardiovasculaire aandoeningen, obesitas, diabetes en kanker wordt verhoogd.

  1. Zonnebloempitten kunnen uitstekend meedoen in iedere groentesalade. Zelfs in een fruitsalade misstaan ze niet.
  2. Je kunt zonnebloempitten in een keukenmachine pureren om ze te mengen met boekweitmeel, waarna je er een burger van kan maken, wel even wat Keltisch zeezout, zwarte peper en groene kruiden toevoegen.
  3. Als je een deeg voor brood maakt, kun je er altijd wat zonnebloempitten doorheen doen.
  4. Zonnebloempitten zijn ook lekker in een rijstmaaltijd of pastagerecht. Doe ze gewoon over je eten als het op je bord is geschept.
  5. Zonnebloempitten kun je door een pap of muesli doen.
  6. Zonnebloempitten kunnen een smoothie iets meer zachtheid en pit geven.
  7. Zonnebloempitten kun je 1 minuutje roosteren in een pan zonder olie, voordat je ze op een salade doet.
  8. Biologische zonnebloemolie is lekker op een salade.
  9. Een mengsel van zonnebloempitten en pompoenpitten kun je maken in de keukenmachine, om het op brood te smeren als zelfgemaakte zadenpasta. Doe er iets door zoals Keltisch zeezout en rozemarijn om het lekkerder te maken.
  10. Zaden als zonnebloempitten kunnen een decoratieve functie vervullen, bijvoorbeeld op een chocoladetaart.
  11. 11. Zet eens een paar zonnebloemen in de tuin en als ze oogstbaar zijn heb je veel zonnebloempitten in schil. Deze zijn gezellig om samen op te peuzelen.
  12. Zonnebloempitten zijn eenvoudig te ontkiemen. Hier bestaat een speciaal kiemglas voor, maar als je een beetje discipline hebt en het water tweemaal per dag ververst kun je ook een jampotje gebruiken om pitten in te ontkiemen.

Verder lezen:

Meditatie 31 Voedsel kiezen wat bij je past 

Juglans regia Walnoot 

Corylus avellana Hazelnoot