Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van

kaki fruit

Latijnse naam: Diospyros kaki

Diospyros kaki

Kaki komt van oorsprong uit Oost-Azië en wordt thans gekweekt in Spanje, India, China, Korea, Filipijnen, Italië, Japan en het Midden-Oosten. De kakiboom groeit vooral goed in de warmere delen van deze landen. Er zijn ongeveer 400 soorten kaki die in Engelstalige landen persimmon wordt genoemd.

Er worden slechts een paar soorten op de internationale markt verhandeld, Buiten de vrucht die hier behandeld wordt zijn dat de Diospyros virginiana, Diospyros oleifera, en Diospyros lotus.


Knaloranje

Kaki is een populaire vrucht in Azië maar in Europa en rond de Middellandse Zee moeten mensen er een beetje aan wennen, waarschijnlijk omdat het een relatief nieuwe vrucht is. 

Het is een vrucht zonder zaden erin, waardoor hij gemakkelijk bereid kan worden in allerlei recepten.

Het vruchtvlees is zeer zoet, zoeter dan van appel, sinaasappel, peer of perzik

De kleur is knaloranje, wat betekent dat het een ideale snack is tijdens het kijken naar een wedstrijd van het Nederlands elftal. De oranje kleur komt door de anthocyaninen en carotenoïden in deze vrucht.


Inhoudsstoffen kaki

Kaki's bevatten veel vitamine A, vitamine C en zijn een goede bron van calcium en kalium. Fosfor,  magnesium, natrium, ijzer, mangaan, koper en zink zitten er in redelijke hoeveelheden in.

Volgens een onderzoek zit er verder veel fytonutriënten zoals p-coumaarzuur, catechine, epicatechine, epigallocatechine, en proanthocyanidinen in, en deze stoffen zijn allemaal goed in het tegengaan van vrije radicalen, die oxidatieve stress veroorzaken.

Oxidatieve stress is de gemeenschappelijke oorzaak van vrijwel elke ziekte, waaronder ook kanker, obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.


Kaki tegen cerebrale ischemie

Cerebrale ischemie is de ziekte na een herseninfarct, waarbij gedeelten van de hersenen te weinig zuurstof hebben gekregen, wat voor allerlei problemen kan zorgen, zoals afasie, maar ook depressie, aandachtsstoornissen, concentratiestoornissen, verminderd leervermogen en geheugenverlies.

Er is hier geen medicijn tegen, maar het blijkt dat verschillende vruchten in staat zijn om de hersengebieden die een tijd zonder zuurstof zaten en aangetast zijn, gedeeltelijk of geheel te herstellen. 

Kaki is een van de fruitsoorten die kan helpen en het heeft aldus een hersenbeschermende of neuroprotectieve werking. Uit onderzoek blijkt dat het de PC12-cellen, een neuro-endocrien, of hormoon in de hersencellen, kan herstellen en beschermen. Verder kan het oxidatieve stress tegengaan.

Door het zuurstoftekort vindt er meer oxidatieve stress plaats in de getroffen hersengebieden. Het tegengaan van deze oxidatieve stress in de hersenen is niet alleen goed tegen cerebrale ischemie,

maar ook tegen de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en andere neurologische ziekten.

Diospyros kaki


Medicinale werkingen kaki

Een onderzoek uitgevoerd door Braziliaanse en Pakistaanse wetenschappers bracht in kaart wat de medicinale werkingen van kaki in het algemeen zijn, op basis van de voedingsstoffen in kaki.

Er zitten proanthocyanidinen, flavonoïden, fenolzuren, carotenoïden, en voedingsvezels in deze oranje vrucht, en van deze stoffen is bekend dat ze een geneeskrachtige werking hebben. 

De onderzoekers zetten op een rij welke geneeskracht de kaki biedt op grond van de aanwezige voedingsstoffen.

Het is onder andere goed voor het hart. Verder werkt het genezend en preventief bij de volgende indicaties:



Kaki is hartbeschermend, voorkomt aderverkalking

Onderzoekers melden dat het eten van goede hoeveelheden groenten en fruit in het algemeen zorgen voor een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen, maar dat kaki extra goed is omdat het cholesterolniveaus en bloedvettenniveaus kan verlagen.  

Kaki bevat veel antioxidanten en kan met de werking hiervan aderverkalking voorkomen.

Diospyros kaki


Kakischil verlaagt cholesterol

Een Pakistaans onderzoeksteam heeft in 2013 een onderzoek gepubliceerd naar de cholesterolverlagende werking van de schillen van kaki. 

Men merkt op dat in de schil meer voedingsstoffen zitten, dan in de vrucht zelf. Dat geldt overigens voor alle groenten en fruit.

De ontstekingsremmende werking van kakischil zorgt ervoor dat cholesterol wordt verlaagt. 

Cholesterol zit namelijk in het bloed omdat het stoffen vervoert die ontstekingen remt. 

Wanneer de ontstekingen afnemen, zit er vanzelf minder cholesterol in het bloed, en worden de risico's op hartinfarct en andere bloedvatziekten verlaagd.


Kaki tegen reuma

Een Portugees onderzoeksteam heeft ontdekt dat de ontstekingsremmende werking van kaki ook van toepassing is op artritis

Actieve reumatoïde ontstekingen worden tegen gegaan door het eten van kaki. 

Overigens is het niet alleen kaki die dit doet, maar zijn diverse fruitsoorten en kruiden goed bij reuma. Reuma komt voornamelijk door verkeerd voedsel zoals wit meel, suiker, alcohol, vlees en eigenlijk ook zaken als alle fabrieksvoedsel, tabak en luchtvervuiling.

De onderzoekers eindigen hun onderzoek met de constatering:

De consumptie van een verse vrucht of van een extract van de vrucht kan een nuttig farmacologisch hulpmiddel zijn bij het beheer van chronische artritis aandoeningen geassocieerd met actieve ontsteking, samen met de identificatie van specifieke bestanddelen van het extract dat nuttig kan zijn bij de voedingssuppletie van patiënten met Reumatoïde Artritis.

Fruitsnacks met kaki


Recepttips kaki

  1. Een plakje kaki kun je een bordje serveren samen met ananas, banaan, mandarijn en aardbei, als snack of toevoeging aan een dessert.
  2. In Aziatische landen wordt kaki-azijn als traditioneel medicijn gezien wat de hartwerking ondersteunt en aderverkalking voorkomt. Je kunt zelf kaki-azijn maken.
  3. In een slowjuicer kun je heerlijke kakisap maken, wat een dikke, bijna romige consistentie heeft en zeer zoet is.
  4. Een puree van kaki's kun je maken in een blender, of in een slowjuicer. Als je een slowjuicer gebruikt, kun je het fruitpulp gebruiken. Als je een blender gebruikt, dan moet je wat doen om kakipuree minder vochtig te maken, bijvoorbeeld door het te mengen met bananenmeel of kokosmeel. Kakipuree kun je eten in plaats van vla of yoghurt. Het is extra lekker om er andere verse fruitstukjes foor te doen zoals ananas, framboos en mango.
  5. Een kakipuree uit de slowjuicer, dat is eigenlijk vezelpulp, kun je gebruiken als basis voor taartvulling, om een kakitaart te maken. Met geraspte kokos erop kun je het versieren.
  6. Kakivezelpulp uit een slowjuicer is nog steeds zoet. Je kunt dot ook gebruiken om een granenontbijt te verrijken en zoeter te maken. Daarnaast kun je genieten van de kakisap als energieke ontbijtdrank, want daar gaat het eigenlijk als je sap maakt in een slowjuicer.
  7. Kakivezelpulp kun je mengen met meel om een deeg te maken voor fruitmuffins. Zo gaat de muffin van nature zoet smaken, zonder dat je er een korrel suiker aan hebt toegevoegd.
  8. De kaki is een vrucht die je kunt gebruiken om een smoothie ook echt een smoothie te maken, met een dikke romige massa. Waterige vruchten zoals appels, peren en meloenen kun je binden met dit dikke kakisap, Je kunt daarvoor ook banaan, aardbei of avocado gebruiken, maar kaki is een meer unieke vrucht om dit te doen.
  9. Kakijam is vaak helemaal niet te koop in winkels. Door zelf kaki's op de markt te kopen en er een jam van te maken, maak je een uniek product.
  10. Als je geen tijd hebt om van de vezelpulp een taart of muffin te maken, kun je het invriezen. Deze pulp kun je dan later gebruiken om kakijam, of een tropische vruchtenjam mee te maken.
  11. Kakivezelpulp uit een slowjuicer is in feite een verse jam, het smaakt zoet en heeft veel vezels. Je kunt het niet lang bewaren, maar wel direct op een boterham doen, bijvoorbeeld met kokosolie in plaats van boter. Zo gebruik je twee dingen die beschermend zijn voor de hersenen, dus het past goed in een medicinaal dieet tegen bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer.


Overige bronnen artikel kaki