Latijnse naam: Diospyros kaki
Kaki komt van oorsprong uit Oost-Azië en wordt thans gekweekt in Spanje, India, China, Korea, Filipijnen, Italië, Japan en het Midden-Oosten. De kakiboom groeit vooral goed in de warmere delen van deze landen. Er zijn ongeveer 400 soorten kaki die in Engelstalige landen persimmon wordt genoemd.
Er worden slechts een paar soorten op de internationale markt verhandeld, Buiten de vrucht die hier behandeld wordt zijn dat de Diospyros virginiana, Diospyros oleifera, en Diospyros lotus.
Kaki is een populaire vrucht in Azië maar in Europa en rond de Middellandse Zee moeten mensen er een beetje aan wennen, waarschijnlijk omdat het een relatief nieuwe vrucht is.
Het is een vrucht zonder zaden erin, waardoor hij gemakkelijk bereid kan worden in allerlei recepten.
Het vruchtvlees is zeer zoet, zoeter dan van appel, sinaasappel, peer of perzik.
De kleur is knaloranje, wat betekent dat het een ideale snack is tijdens het kijken naar een wedstrijd van het Nederlands elftal. De oranje kleur komt door de anthocyaninen en carotenoïden in deze vrucht.
Kaki's bevatten veel vitamine A, vitamine C en zijn een goede bron van calcium en kalium. Fosfor, magnesium, natrium, ijzer, mangaan, koper en zink zitten er in redelijke hoeveelheden in.
Volgens een onderzoek zit er verder veel fytonutriënten zoals p-coumaarzuur, catechine, epicatechine, epigallocatechine, en proanthocyanidinen in, en deze stoffen zijn allemaal goed in het tegengaan van vrije radicalen, die oxidatieve stress veroorzaken.
Oxidatieve stress is de gemeenschappelijke oorzaak van vrijwel elke ziekte, waaronder ook kanker, obesitas, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.
Cerebrale ischemie is de ziekte na een herseninfarct, waarbij gedeelten van de hersenen te weinig zuurstof hebben gekregen, wat voor allerlei problemen kan zorgen, zoals afasie, maar ook depressie, aandachtsstoornissen, concentratiestoornissen, verminderd leervermogen en geheugenverlies.
Er is hier geen medicijn tegen, maar het blijkt dat verschillende vruchten in staat zijn om de hersengebieden die een tijd zonder zuurstof zaten en aangetast zijn, gedeeltelijk of geheel te herstellen.
Kaki is een van de fruitsoorten die kan helpen en het heeft aldus een hersenbeschermende of neuroprotectieve werking. Uit onderzoek blijkt dat het de PC12-cellen, een neuro-endocrien, of hormoon in de hersencellen, kan herstellen en beschermen. Verder kan het oxidatieve stress tegengaan.
Door het zuurstoftekort vindt er meer oxidatieve stress plaats in de getroffen hersengebieden. Het tegengaan van deze oxidatieve stress in de hersenen is niet alleen goed tegen cerebrale ischemie,
maar ook tegen de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en andere neurologische ziekten.
Een onderzoek uitgevoerd door Braziliaanse en Pakistaanse wetenschappers bracht in kaart wat de medicinale werkingen van kaki in het algemeen zijn, op basis van de voedingsstoffen in kaki.
Er zitten proanthocyanidinen, flavonoïden, fenolzuren, carotenoïden, en voedingsvezels in deze oranje vrucht, en van deze stoffen is bekend dat ze een geneeskrachtige werking hebben.
De onderzoekers zetten op een rij welke geneeskracht de kaki biedt op grond van de aanwezige voedingsstoffen.
Het is onder andere goed voor het hart. Verder werkt het genezend en preventief bij de volgende indicaties:
Onderzoekers melden dat het eten van goede hoeveelheden groenten en fruit in het algemeen zorgen voor een lager risico op cardiovasculaire aandoeningen, maar dat kaki extra goed is omdat het cholesterolniveaus en bloedvettenniveaus kan verlagen.
Kaki bevat veel antioxidanten en kan met de werking hiervan aderverkalking voorkomen.
Een Pakistaans onderzoeksteam heeft in 2013 een onderzoek gepubliceerd naar de cholesterolverlagende werking van de schillen van kaki.
Men merkt op dat in de schil meer voedingsstoffen zitten, dan in de vrucht zelf. Dat geldt overigens voor alle groenten en fruit.
De ontstekingsremmende werking van kakischil zorgt ervoor dat cholesterol wordt verlaagt.
Cholesterol zit namelijk in het bloed omdat het stoffen vervoert die ontstekingen remt.
Wanneer de ontstekingen afnemen, zit er vanzelf minder cholesterol in het bloed, en worden de risico's op hartinfarct en andere bloedvatziekten verlaagd.
Een Portugees onderzoeksteam heeft ontdekt dat de ontstekingsremmende werking van kaki ook van toepassing is op artritis.
Actieve reumatoïde ontstekingen worden tegen gegaan door het eten van kaki.
Overigens is het niet alleen kaki die dit doet, maar zijn diverse fruitsoorten en kruiden goed bij reuma. Reuma komt voornamelijk door verkeerd voedsel zoals wit meel, suiker, alcohol, vlees en eigenlijk ook zaken als alle fabrieksvoedsel, tabak en luchtvervuiling.
De onderzoekers eindigen hun onderzoek met de constatering:
De consumptie van een verse vrucht of van een extract van de vrucht kan een nuttig farmacologisch hulpmiddel zijn bij het beheer van chronische artritis aandoeningen geassocieerd met actieve ontsteking, samen met de identificatie van specifieke bestanddelen van het extract dat nuttig kan zijn bij de voedingssuppletie van patiënten met Reumatoïde Artritis.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.