Botanische Latijnse naam: Corylus avellana
Vandaag de dag is Turkije het land wat de meeste hazelnoten produceert, en Italië staat op de tweede plaats. Hazelnootbomen of hazelaars groeien prima in Nederland. Je zou een paar van deze gezonde boom in je tuin kunnen zetten, om er optimaal van te genieten. Hazelnoten hebben een belangrijke voedingswaarde en medicinale waarde.
Koudgeperste hazelnootolie zou kunnen worden gebruikt voor het veilig bakken en frituren van producten, in tegenstelling tot frituurolie op industriële basis.
Voorlopig wordt hazelnoot elk jaar meer populair als voedselitem, maar is het vooral een cosmetisch ingrediënt.
Toch komt daar soms snel verandering in. In de Tweede Wereldoorlog was er een groot gebrek aan voedsel door allerlei blokkades en logistieke problemen, en in die tijd gingen de mensen massaal bakken in hazelnootolie.
Hazelnoten beschikken volgens een studie vooral over veel vitamine E, een in vet oplosbare vitamine en dat is logisch voor noten.
Plantaardige vitamine E is een zeer sterk antioxidant, in tegenstelling tot synthetische vitamine E wat vaak heeft bewezen om pro-oxidant-gedrag te kunnen vertonen.
Verder bevat de hazelnoot vele vetten, een een van de vetten die er het meest in zitten is oliezuur.
Oliezuur staat erom bekend dat het aderverkalking en hoge cholesterolgehaltes kan tegengaan, waardoor het een beschermende stof is tegen cardiovasculaire aandoeningen.
Hazelnoten bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Het vettenprofiel lijkt erg op dat van olijfolie.
Onderzoekers weten eigenlijk nog steeds niet welke fenolzuren er allemaal in hazelnoten zitten, maar men weet wel dat het in verhouding met andere noten over veel squaleen beschikt, een sterk antioxidant.
In de hazelnootvelletjes zit vooral derivaten van benzoïdezuur, cinnamidezuur,. De stoffen die in de het eetbare bruine schilletje om de hazelnoot zitten zijn erg gezond en derhalve niet te versmaden.
Verder bevat zowel dit schilletje als de hazelnoot flavonolen, myricetine en kaempferol.
Er is één anthocyaninen aangetroffen in de hazelnoot, namelijk cyanidine.
Overigens kan het nog altijd zijn dat in de toekomst meer stoffen worden aangetroffen. In elke groente, noot of fruit zitten waarschijnlijk tussen de 1000 en 2000 stoffen, en het is niet gemakkelijk om erachter te komen welke stoffen dat zijn.
Zo is er nu een kleine controverse of er quercetine in hazelnoten zit.
Het zit wel in het velletje, maar waarschijnlijk niet in de hazelnoot zelf. Als het er niet in zou zitten zou dat weinig uitmaken, want dit is de meest voorkomende secundaire metaboliet in planten, maar daarom juist is het opvallend dat deze stof er misschien niet in zit.
Ook is het goed om te melden dat er fyto-oestrogenen in hazelnoten zitten, zoals coumestrol, lignanen en isoflavonen. Dat betekent dat hazelnoten kunnen worden gebruikt in een kuur om de hormoonhuishouding te herstellen.
Een van de voedselsoorten die men op wetenschappelijke sites tegenkwam was de hazelnoot.
Hazelnoot bevat veel anthocyaninen, dat is een stoffengroep die over sterke antioxidantwerking beschikt.
Allerlei parameters van de bloedvaten, waaronder ontstekingsparameters en het LDL-cholesterol gehalte verbeteren als hazelnoten regelmatig worden gegeten.
Dat terwijl de onderzoekers eigenlijk vooral in kaart wilden brengen dat fruit en groenten zo gezond zijn tegen cardiovasculaire aandoeningen.
Men ging er niet vanuit dat noten ook gezond zijn voor het hart, maar kwam dat feit gaandeweg het onderzoek op het spoor.
Vrouwen met deze ziekte produceren teveel mannelijke hormonen.
Het wordt onder andere gekenmerkt door onregelmatige menstruatie of uitblijvende menstruatie.
Een risicofactor is obesitas, dat betekent dat vrouwen die aan deze ziekte lijden relatief vaak obesitas hebben.
Verder zin insulineresistentie en diabetes mellitus type 2 ziekten die vaak samen gaan met polycysteus-ovariumsyndroom.
Een hormoontherapie kan de ziekte genezen. Maar bij hormoontherapie hoef je niet gelijk te denken aan pillen met hormonen erin.
Ook allerlei voedsel kan de hormoonhuishouding in een gezonde richting duwen.
Het blijkt dat de hazelnoot behulpzaam kan zijn tegen polycysteus-ovariumsyndroom doordat ze gonadotropinen, dat zijn sexhormonen, kunnen reguleren.
Samen met andere voedselsoorten zoals aloë vera, fenegriekzaad, groene thee, lijnzaad, granaatappel, venkel, sojabonen en kurkuma, die allemaal hun eigen specifieke werkingen hebben op het hormoonstelsel, of die sterke antioxidantwerkingen hebben zodat ze oxidatiestress kunnen tegengaan.
Onderzoekers beginnen hun studie met de volgende zin
“The interest in traditional bioactive herbal compounds with less detrimental effects on human body than their synthetic counterparts is growing.”
“De interesse in traditionele bioactieve kruidenverbindingen met minder nadelige effecten op de mens dan hun synthetische tegenhangers, groeit.”
Sarcopenie is de afname van spieren in het skelet, en dat wordt meestal aangetroffen bij mensen op hogere leeftijd.
Hazelnoten hebben de beschikking over antioxidantwerking waardoor ontstekingsprocessen die veroudering kenmerken kunnen worden verminderd.
Onderzoekers wilden vooral weten welk deel van hazelnoten over de meeste antioxidantwaarde beschikt en of de hazelnoot mogelijk werkzaam kan zijn bij borstkanker.
In eerste instantie ziet men dat de antioxidantwaarde van de bladeren en de schil van hazelnoten enkele malen meer antioxidantwerking hebben dan de hazelnoot zelf.
Ook de eetbare hazelnoothuid, het bruine velletje om de noot, bevat meer antioxidanten dan de hazelnoot. Men ziet dat op het gebied van fenolen catechine, betasitosterol en protocatechuïdezuur het meest voorkomen.
Men concludeert dat hazelnoten een waardevolle bron van bioactieve componenten zijn en dat het over sterke antikankerwerking beschikt op borstkankercellijnen.
Het velletje om hazelnoten heen is een bijproduct van de industrie, die deze velletjes weggooit.
In de velletjes zitten de meeste fenolen, dus eigenlijk gooit men pure geneeskracht weg.
Wetenschappers hebben de velletjes onderzocht en het blijkt een prima grondstof voor een nutraceutical, en er is natuurlijk ook de mogelijkheid om dit bruine omhulsel va hazelnoten als poeder door fabrieksproducten te doen, zodat deze een beetje gezonder worden.
Meer dan 60% van de fenolen in de huid van de hazelnoot bestaat uit tanninen, een stoffengroep waarvan bekend is dat ze veel medicinale werkingen hebben. Tanninen zitten in veel geneesplanten.
Zo'n 50 jaar geleden wist men nog niet goed dat tanninen medicinale stoffen zijn, en ging men er automatisch van uit dat tanninen antinutriënten waren, maar het zijn juist belangrijke medicinale voedingsstoffen.
De industrie heeft een enorme berg onderzoeksgeld maar gebruikt dat blijkbaar heeft men geen geld over om te onderzoeken hoe men hun producten, zoals de ontzettend ongezonde hazelnootpasta, een klein beetje gezonder kan maken.
Want deze onderzoeken komen niet uit de industrie zelf, ze worden opgezet door wetenschappers die bezorgd zijn over dingen als
In ieder geval zijn tanninen nu geen antinutriënten meet en worden ze erkend als stoffen met werkingen zoals hartbeschermend, spijsverteringskanaalbeschermend en ontstekingsremmend.
Tanninen in voeding zorgen dat andere voedingsstoffen niet oxideren. Ze beschermen dus voedingsstoffen zelf.
Deze andere voedingsstoffen kunnen antioxidanten zijn, dus tanninen zorgen ervoor dat voedselproducten beter hun antioxidantwaarde behouden.
Onderzoekers zijn erachter gekomen dat deze bescherming zelfs tot in de darmen van de mens plaatsvindt, zodat tanninen aldus helpen dat stoffen niet ten prooi vallen aan oxidatieve stress, wat in verband staat met een reeks aan ziekten.
Fenolzuren in het velletje van hazelnoten blijken zo gezond te zijn en over zoveel antioxidantwerking te beschikken dat ze synthetische antioxidanten kunnen vervangen, met name omdat synthetische antioxidanten helemaal niet zo gezond blijken te zijn.
Daarnaast is het natuurlijk zo dat als deze hazelnoten zo gezond zijn, de industrie zich beter de moeite kan besparen om ze eraf te halen.
Dat geldt ook voor de losse hazelnoten die we bij de notenboer kopen, of als we zelf een hazelnootboom in de tuin hebben staan.
Een onderzoek ziet dat er 9 andere onderzoeken zijn geweest die een dieetinterventie met hazelnoten hebben onderzocht op in totaal 425 mensen.
Het blijkt dat de cholesterolniveaus verbeteren, net zoals het triglyceridenniveau, maar dat de mensen op gewicht blijven, of in wetenschappelijke termen, de body-mass-index verandert niet.
De body-mass-index kennen we beter onder de afkorting BMI, en is een instrument om te berekenen of je op het juiste gewicht zit.
De onderzoekers weten net exact hoe het komt dat hazelnoten aderverkalking tegengaan, maar ze zeggen dat de fytonutriënten vitamine E, fytosterolen, L-arginine, selenium, koffiezuur, vezels, galluszuur, p-hydroxyzuur, benzoIdezuur, epicatechine, sinapidezuur en quercetine ermee te maken kunnen hebben.
Het vetgehalte, met name de enkelvoudige onverzadigde vetten zoals oliezuur, zou vooral verantwoordelijk kunnen zijn voor de beschermende werking tegen te hoog cholesterol, zo legt men uit.
Wat vetten betreft lijkt een hazelnootolie erg op olijfolie, en ook op amandelolie, waarvan beide al iets langer duidelijk is dat ze een hartbeschermende werking hebben.
Toevoeging van hazelnoten aan een dieet laat een consistent beeld zien; het zorgt ervoor dat cholesterolniveaus en dus oxidatieve stressreacties dalen.
Men wil eerst dat er een onderzoek komt wat zich uitspreidt over een lange termijn, om te zien wat het permanente effect op de gezondheid is van hazelnoten eten.
Overigens was dat nog in de tijd dat iedereen dacht datje dik wordt van noten, omdat er vetten in zitten.
Hazelnoten worden als calorierijk en vetrijk voedsel gezien, dus in de jaren 80 en 90 werden ze sterk afgeraden aan mensen die obesitas of diabetes hadden.
In hun onderzoek liet men 40 mensen met obesitas dagelijks 40 gram noten eten, zonder verder het dieet te veranderen.
Na 6 weken waren de mensen niet aangekomen, maar zag men wel dat de oxidatieve stress was verminderd.
Waarschijnlijk is het zo dat als men dit onderzoek langer doet, bijvoorbeeld 3 maanden of 3 jaar, dat men dan ziet dat de deelnemers in gewicht afnemen, aangezien de oorzaak van obesitas, oxidatieve stress, wordt verminderd.
De onderzoekers hebben berekend dat 40 gram hazelnoten de mensen dagelijks 261.99 calorieën extra geeft, maar daarvan komen ze dus niet aan.
Het blijkt steeds vaker dat de theorie van calorieën tellen niet werkt, want de ene calorie is de andere niet. Calorieën uit witte suiker, zijn iets heel anders dan calorieën uit hazelnoten, zo laat dit onderzoek zien.
Een echte verklaring voor het niet aankomen hebben de onderzoekers niet, maar het zou de antioxidantwerking kunnen zijn.
Ook zien de onderzoekers dat het lichaam meer lichaamseigen antioxidant enzymen gaat aanmaken zoals catalase en superoxidedismutase. Maar hoe dat in relatie zou staan met het niet aankomen in gewicht, weet men nog niet.
Wel denkt men dat het zou kunnen dat hazelnoten zorgen voor een verzadigd gevoel, en dat daarom misschien minder is gegeten van andere producten dan normaal.
Verder stelt men dat de vetten in hazelnoten niet makkelijk te verteren zijn, en dat de mensen met obesitas wel eens meer feces zouden kunnen hebben uitgestoten.
Zulke factoren vallen niet uit te sluiten, maar toch denken de onderzoekers dat hun studie voldoende inzicht geeft om hazelnoten van de lijst met calorierijke voeding af te halen, en het eerder te geven aan mensen in een dieet tegen overgewicht.
Lees verder:
Artikel 34 Zuiver eten en drinken
Urtica dioica radix Brandnetelzaad