Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van mandarijn

Botanische Latijnse naam: Citrus reticulata

Citrus reticulata

Van de mandarijn denken we wel eens dat hij minder gezond  is dan citroen of sinaasappel, maar dat is niet helemaal waar. De mandarijn is ook zeer gezond en biedt op een iets andere manier geneeskracht dan de citrusvruchten in zijn familie. Gezond hoeft niet per se heel zuur of bitter te zijn, het kan ook gewoon lekker zijn.

Als je echt houdt van supergezond, dan kun je ook de mandarijnen schil van biologisch geteelde mandarijnen drogen en gebruiken voor een thee of smoothie. 

Deze smoothie is wel extra bitter van smaak maar ze verbetert de werking van het immuunsysteem enorm goed. Gezonde suikervervangers kunnen de bitterheid minder prominent maken.


Antibiotica in de mandarijnenteelt

November 2019 verscheen een alarmerend rapport over antibioticagebruik in de mandarijnteelt in Thailand. Omdat boeren met een ziekte kampen, hebben ze besloten om de antibiotica ampicilline, amoxicilline, tetracycline en penicilline te gebruiken door het in de stammen van bomen te spuiten. 

De onderzoekers hebben als doel om dit gebruik uit te bannen en betere en veiligere methoden in te stellen om de ziekte bij mandarijnenbomen tegen te gaan.

De belangrijkste reden om het antibioticagebruik in de mandarijnenteelt alarmerend te vinden, is de wereldwijde resistentie die is opgebouwd tegen antibiotica, wat inhoudt dat dokters en patiënten niet meer kunnen vertrouwen op de geneeskracht ervan. 

In 2019 is deze antibioticaresistentie al wereldwijd en erg groot, maar doordat mogelijk mensen antibiotica binnenkrijgen als ze mandarijnen eten, zal de resistentie nog verder toenemen. Teveel gebruik van antibiotica levert namelijk een ernstig risico voor resistentie.

Een extra probleem hierbij is dat resistentie betekent dat bacteriën antibiotica als voeding gebruiken. Hierdoor worden de pathogene bacteriekolonies juist groter en gevaarlijker, wat overigens niet alleen voor mensen en risico is, maar ook voor de mandarijnenteelt.

Eigenlijk zou het gebruik van antibiotica in de landbouw verboden moeten worden, uit medisch oogpunt, en in sommige landen is dat ook zo. Tot die tijd kunnen we kiezen voor biodynamische mandarijnen.


Essentiële olie van mandarijn

Essentiële olie van de mandarijnschil heeft allerlei medicinale werkingen, maar wel beduidend minder werkingen dan essentiële oliën van andere citrusvruchtschillen.

Het werkt volgens onderzoekers:

  • Tegen de groei van kanker en tumors,
  • Ter preventie van kanker,
  • Als antioxidant
  • Antibacterieel en het werkt
  • Tegen verschillende pathogene fungi.

Dat zijn 5 verschillende medicinale werkingen, terwijl bijvoorbeeld de schil van limoenen over 18 verschillende geneeskrachtige werkingen beschikt.

Citrus reticulata


Fruit tegen kanker

Volgens een wetenschappelijk rapport kan een extra goede inname van fruit en groenten minimaal 20% van alle kankersoorten voorkomen. Je kan zeggen, dus het biedt geen 100% bescherming.

Dat klopt ook, want veel kankers staan niet zozeer in verband met te weinig fruit eten, maar met te weinig gezonde oliën en een teveel aan ongezonde, industriële oliën en vetten. Vooral margarine, bakoliën en frituurvetten vormen een hoog risico op kanker. 

Als je hier meer over wilt lezen, dan is daar het artikel over Brian Peskin, ''Het verzwegen verhaal over kanker''.

Toch kunnen fruit en groente wel degelijk helpen tegen kanker, al hebben ze nog beter tegen diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, en ter bescherming van de hersenen

Groente en fruit werken ook goed voor de nieren en de lever, waardoor een reeks aan ziekten, zoals de reumatische aandoeningen jicht, artritis en artrose. Eveneens huidziekten kunnen door mandarijnen eten kleiner in risico worden.

Het rapport gaat over het innemen van sappen van citrusvruchten. 

Deze kunnen op verschillende manieren bijdragen aan de genezing van kanker. 

Een manier is dat ze antibacterieel werken. Veel vormen van kanker gaan gepaard met een overgroei van bacteriën, waardoor tumors en uitzaaiingen zich sneller kunnen ontwikkelen. 

Een andere manier is dat stoffen in citrussappen oxidatieve stress voorkomen, wat aan de basis staat van de vorming van kankertumors. 

Deze oxidatiestress kan celschade en DNA-schade veroorzaken, waardoor een gezonde lichaamscel kan degenereren tot een kankercel.


Citrussap maakt chemo meer effectief

Bij sommige kankersoorten, zoals alvleesklierkanker, is in een laboratoriumopstelling aangetoond dat citrussappen voor een spontane dood van de kankercel kunnen zorgen.

De onderzoekers zien nog meer antikankermechanismen en het is voor hun een aanleiding om te adviseren om citrussap als preventief middel in te nemen.

Synthetische middelen ter preventie innemen, heeft sowieso geen zin aangezien synthetische middelen bijwerkingen vertonen. 

Verder zeggen de onderzoekers dat er onderzoeken zouden moeten komen naar het aanvullen van een chemotherapeutische behandeling, of bestralingsbehandeling met het voorschrijven van citrussappen. 

Dat zou wel eens kunnen leiden tot het meer effectief maken van een chemokuur, bestraling of operatie.


Ziekten voorkomen

Daarnaast is er natuurlijk het feit dat het risico op kanker wordt verkleind door het eten en drinken van natuurlijke antioxidanten, want die nemen de oorzaak van kanker weg. 

De grondoorzaak van kanker is oxidatieve stress, ofwel ontstekingen op celniveau, en in mandarijn zitten veel antioxidanten, waardoor de oxidatieve stress tot een halt komt.

Met dit mechanisme wordt niet alleen het risico op kanker kleiner, elke ziekte  wordt ermee voorkomen.


Antivirale werking van tangeritine

Tangeritine is een secundaire metaboliet die in mandarijn voorkomt. Het is een antivirale stof. Het werkt tegen het respiratory syncytial (RS) virus.

Dit virus kan net zoals het coronavirus overslaan van de mond en neus naar de longen. Het wordt ook wel het verkoudheidsvirus genoemd, omdat het een tijdelijke of chronische verkoudheid veroorzaakt. Het is een algemeen voorkomend virus waartegen weinig anders kan worden gedaan dan gezond eten. 

Er wordt wel geëxperimenteerd met een RS-vaccin op zwangere vrouwen en baby's, maar eigenlijk is gezond eten een veel betere en meer bewezen preventie - en geneesmethode. 

Tangeritine kan het RS-virus bestrijden op meerdere manieren, bijvoorbeeld door de cytokinenproductie tegen te gaan. Deze cytokinen worden geproduceerd in de darmen.

Citrus reticulata


Recepttips mandarijn

Mandarijnen kun je zo opeten. Maar er zijn allerlei andere mogelijkheden om de mandarijn in de keuken in te zetten.


  1. Met een citruspers kun je mandarijnensap maken.
  2. Mandarijnensap kun je gebruiken om een fruitige dressing voor een groentesalade te maken.
  3. Biologische mandarijnen kun je raspen. De geraspte schil is een prima en unieke toevoeging in een saus of soep. Dit fruitige kruid is zelfs niet te koop in winkels.
  4. Mandarijnen doen het goed in een groene salade. Meng wat sla, ui, paprika en komkommer en doe er mandarijnpartjes en walnoot bij.
  5. Van biologische mandarijnschillen kun je een azijn maken. Maar je kunt ook een mandarijn met schil en al juicen om de sap toe te voegen aan een azijn, zodat je een azijn met mandarijnsmaak hebt.
  6. Mandarijnen zijn goed voor het maken van een marmelade. Gebruik hiervoor de schillen van biologische mandarijnen.
  7. Een mandarijnenmarmelade is lekker als vulling in een zelfgemaakte cake. Als de cake klaar is kun je deze
  8. Mandarijnensap uit een citruspers en een paar druppels geperste mandarijnenschil uit een slowjuicer kun je samen gebruiken om een siroop te maken. Voeg het in een pan met een beetje water en palmsuiker. Na het inkoken, afkoelen en zeven, kun je er vloeibare honing aan toevoegen. Stop het in een doorzichtige beugelfles en je hebt zelf een mandarijnensiroop gemaakt die nergens te koop is in de winkel.
  9. De schillen van mandarijnen kun je in een slowjuicer stoppen. Het vocht kun je gebruiken in een soep, dressing of saus, maar de schillenpulp is eveneens te gebruiken om te verwerken in een marmelade.
  10. Mandarijnen zijn niet zo geschikt om te blenderen, omdat er pitjes in zitten die het sap te bitter maken, maar met een citruspers kun je de vrucht uitpersen en in een blender stoppen om het toch te mengen met andere producten. Mandarijnsap kun je ook over een havermout, granenontbijt, gerstepap of griesmeelpap doen.
  11. Mandarijnen zijn ideaal om zo te eten als fruitsnack. Neem er 4 mee naar je werk en trakteer je tijdens elke pauze op een medicinaal tussendoortje.
  12. Mandarijnen passen samen met banaan, appel, peer, abrikoos, mango en ananas prima in een supergezonde fruitsalade.


Bronnen bij dit artikel over mandarijn

acs.jafc.5b03482.pdf 

fphar-08-00420.pdf

De geneeskracht van citroen
De geneeskracht van kumquat
Sapkuur tijdens het vasten