Latijnse naam: Citrus paradisi
Grapefruit is een gezonde, enigszins bittere citrusvrucht. Het is een heerlijk fris tussendoortje en heeft ook allerlei medicinale eigenschappen. De grapefruit is een kruising die min of meer bij toeval is ontstaan. Lang had men niet door dat deze sinaasappels extra bitter waren; men was in de 19e eeuw gewend dat vruchten bitterzoet kunnen zijn. In onze tijd worden groeten en fruit gekweekt op zo zoet mogelijke smaken, maar dat is niet bevorderlijk voor onze gezondheid.
We kunnen wel wat bittere planten gebruiken, daar worden we beter van. Het is tijd om gezonde bittere smaken te herwaarderen.
De grapefruit staat bekend als een van de meest gezonde citrusvruchten. Er zitten veel bittere stoffen in. De grapefruit is een spontane kruising tussen de sinaasappel, de Citrus sinensis en de pompelmoes, de Citrus maxima. Een pompelmoes is een totaal andere vrucht dan een grapefruit, maar het is een zeldzame vrucht.
De pompelmoes hebben veel Nederlanders nooit gezien en daarom wordt hij dikwijls verward met een grapefruit. Een pompelmoes onderscheidt zich vooral va de grapefruit doordat hij ruim 20 centimeter in doorsnee wordt, zo groot als een voetbal. Deze vrucht groeit van oorsprong op Polynesië en sommige eilanden van Indonesië.
De eerste grapefruitboom groeide op Barbados, toen mensen de Citrus maxima zaden en sinaasappelzaden opkweekten tot bomen voor een plantage.
De boom groeide op Barbados vanaf 1820-1830, maar werd niet speciaal opgemerkt als zijn een nieuwe soort, dat gebeurde pas in 1940.
Men beschouwde het in de tussentijd als een pompelmoes, hoewel die driemaal zo groot kunnen worden als een grapefruit.
Het grote verschil met groeiwijze met andere citrusvruchten is dat de grapefruit in trossen groeit, waardoor hij in het Engels de naam grapefruit kreeg, want de druif (grape) groeit ook in trossen.
Een medicijn op basis van rozemarijn, Rosmarinus officinalis, en grapefruit blijkt bij oraal gebruik de huid te beschermen tegen schade door UV-stralen, zo blijkt uit een studie.
Een blootstelling aan de zon leidt tot veel UV-straling op de huid, wat in het ernstigste geval kan leiden tot het verbranden van de huid.
Stoffen uit rozemarijn en grapefruit voorkomen UV-straling en bijgaande roodverkleuring, doordat ze veel antioxidanten bevatten, zo verklaren de onderzoekers.
In het onderzoek werd een commercieel middel onderzocht dat oraal moet worden ingenomen, NutroxsunTM, maar deze werking geldt uiteraard ook voor mensen die uit zichzelf al veel grapefruit of rozemarijn eten, en het geldt in feite voor iedereen die zeer gezond eet.
Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan de zon, zal de huid bruin kleuren, maar dit gebeurt minder bij mensen die heel gezond eten, daar komt het in feite op neer.
Daarnaast werden er andere kenmerken van huidverbeteringen waargenomen, zo zag men dat de diepte van rimpels minder wordt door het innemen van het grapefruit-rozemarijnpreparaat, en dat dit effect al na twee weken goed te meten en te zien is.
Verder ziet men dat de elasticiteit van de huid bevordert wordt door dit preparaat.
Ook laten allerlei ontstekingsparameters een beter beeld zien, waardoor de onderzoekers concluderen dat de belangrijkste werking te maken heeft met het vermijden en tegengaan van oxidatieve stress.
Grapefruitsap blijkt over meer antioxidantwerking te beschikken dan citroensap, mandarijnsap en limoensap. Onderzoekers nemen deze gegevens mee in hun onderzoek maar willen eigenlijk de antibacteriële werking van deze vier sappen onderzoeken.
Het blijkt dat de sappen van grapefruit, limoen en citroen vooral werken tegen de bacteriën S. aureus, E. faecalis, en Salmonella spp, en dat mandarijnsap het meest effectief is tegen de bacteriesoort P. aeruginosa.
Tegen schimmels werkt grapefruitsap niet zo goed. Eigenlijk blijkt dat grapefruitsap van al deze vier sappen het minst effectief is tegen bacteriën.
Maar, zo zeggen de onderzoekers, de hogere antioxidantwaarde maakt dat allemaal goed en men vertelt dat de gezondheidsaspecten van de grapefruit waarschijnlijk niet zozeer gelegen zijn op het antimicrobiële vlak, maar dat het wel veelbelovende medicinale werking op andere vlakken kan hebben.
Hesperidine is een stof die in grapefruit en andere citrusvruchten zit. Deze stof blijkt volgens onderzoekers een neurofarmacologische werking te hebben, wat inhoudt dat het geneeskracht biedt voor de hersenen.
Allerlei neurodegeneratieve ziekten zouden hiermee verholpen kunnen worden, zoals
Daarnaast werkt het als antidepressiemiddel, werkt het tegen angsten, is het rustgevend en werkt het ontspannend voor de bloedvaten. Dat laatste betekent dat het een natuurlijke bloeddrukverlager is. Het past in een DASH-dieet tegen hoge bloeddruk.
Het blijkt steeds vaker dat gewone voedingsstoffen uit alledaagse producten beschermend en medicinaal werken tegen problemen die in de hersenen kunnen optreden.
Hesperidine is een flavonoïde die kan voorkomen dat neuronen schade oplopen. Neurodegeneratieve ziekten hebben altijd te maken met neuronenverlies, en hesperidine gaat dit tegen.
Het beschermt neuronen tegen schade die oxidatieve stress kan veroorzaken.
Ook andere stoffen zoals anthocyaninen, curcumine, resveratrol, kaempferol, catechine, naringenine en acacetine kunnen neurodegeneratieve schade tegengaan, en het ligt in de lijn der verwachting dat een dieet waar veel van deze stoffen in zit, kan werken tegen mentale ziekten en ziekten als de ziekte van Alzheimer, wat eigenlijk een vorm van dementie is.
Onderzoekers zien dat in de schil van grapefruit veel naringine en isonaringine zit, en roemen de schil om zijn buitengewoon sterke antioxidantkwaliteiten. De schil heeft allerlei stoffen met medicinale werkingen.
Onderzoekers zien de volgende medicinale werkingen in grapefruitschil: antiallergeen, anti-aderverkalking, ontstekingsremmend, antimicrobieel, tegen kanker, antitrombose, hartbeschermend en bloedvatbeschermend.
Vrijwel al deze medicinale werkingen zijn te koppelen aan de werking tegen oxidatieve stress van stoffen in grapefruitschil.
In hun onderzoek wilde men vooral weten wat het effect is van drogen van de grapefruitschil op 45 graden Celsius of 60 graden Celsius, en wat het effect van vriesdrogen is.
Dit met het oog op de toepassing van gedroogd grapefruitschilpoeder als supplement of nutraceutical.
Het blijkt dat dit geen nadelig effect heeft voor de antioxidantwaarde van de vrucht. Het lijkt erop dat vriesdrogen iets betere antioxidantwerking oplevert, en dat er dus iets minder antioxidanten verdwijnen door dit proces, dan drogen in een oven.
Als een grapefruitschil eenmaal droog is kan het worden verwerkt tot een poeder, en als therapeutisch middel worden gebruikt, maar je kunt het ook zien als een extra kruid waarmee je de smaak van medicinale voeding verrijkt.
In Canada zijn volgens een onderzoek er 85 medicijnen op de markt die een interactie kunnen hebben met grapefruit. Bedenk dat als je medicijnen slikt, je even in de bijsluiter moet lezen of het samen kan met grapefruit.
Grapefruit zelf is zo'n sterk medicijn, voor het hart, dat alle synthetische hartmedicijnen te sterk gaan werken.
Verder kan het problemen opleveren bij antikankermedicijnen, ontstekingsremmende medicijnen, urinewegenmedicijnen, immuunsysteemonderdrukkende medicijnen, rustgevende medicijnen en nog veel meer.
Eigenlijk moet je er naar toe werken om zo gezond te worden dat je geen medicijnen slikt, want het idee dat je sommige ziekten alleen kan tegengaan als je de rest van je leven medicijnen slikt, wordt slechts uit commerciële overwegingen aangepraat, maar is een foutief beeld.
Je kunt namelijk ook voor de juiste voeding kiezen, en gezond blijven zonder medicijnen. Consulteer een fytotherapeut of natuurgeneeskundige met de vraag hoe je van je medicijnen af kan komen, welke voeding je dan moet nemen.
Helaas weten huisartsen in Nederland erg weinig van medicinale voeding, maar hopelijk verandert dit in de nabije toekomst en verkrijgen ze deskundige autoriteit op dit gebied..
Grapefruit smaakt wat bitter en zijn sap is daardoor een extra lekkere toevoeging om de bittere smaakpapillen te vertroetelen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.