Latijnse naam: Citrus japonica
De kumquat is een kleine citrusvrucht die met schil en al wordt gegeten. Kumquat betekent in het Chinees 'Gouden fruit'. Van oorsprong komt deze vrucht uit Centraal China. Er zijn vier verschillende cultivars die vooral worden gekweekt en verkocht, namelijk Fortunella japonica, Fortunella margarita, Fortunella crassifolia, en Fortunella hindsii.
In Azië is het een populaire vrucht maar in Europa en de Amerika's wordt het nog steeds als een bijzondere en exotische vrucht gezien.
Traditionele geneeswijzen zijn interessant voor onderzoekers omdat deze een goede indicatie geven hoe de geneesplant werkt.
Dikwijls worden traditionele geneesmethoden bevestigd door de wetenschap, om werkzame plantenstoffen vervolgens om te zetten in een synthetische stof teneinde een commercieel medicijn op de markt te brengen.
In Taiwan gebruikt men de kumquat tegen ontstekingen en ziekten van de luchtwegen. Voor dit laatste doel wordt een hete drank gemaakt op basis van de kumquat vrucht.
In Aziatische landen wordt de kumquat volgens een wetenschappelijke studie gebruikt tegen alcoholvergiftiging, en als middel tegen de ernstige ziekte depressie, die overigens grotendeels wordt veroorzaakt door een voedingsstoffentekort..
Wetenschappers brengen graag in kaart welke plantaardige componenten in een geneesplant huizen. In de schil van kumquat zitten meer fenolzuren en flavonoïden dan in het vruchtvlees.
Een onrijpe kumquat heeft iets meer flavonoïden dan een rijpe kumquat. Er zit vooral margariteen, isonargariteen, fortunelline, rhoifoline en poncirine in. Dat zijn andere flavonoïden dan in overige citrusvruchten.
In vrijwel alle citrusvruchten zitten nobilitine en tangeritine, maar in de kumquat niet. Dat is de reden dat kumquats een net iets andere medicinale werking hebben dan andere citrusvruchten.
In kumquats zitten volgens een onderzoek veel vitaminen, caroteen, pectine, calcium, fosfor, ijzer en flavonoïden. Op het gebied van carotenoIden bevat het onder andere xanthofyllenen luteïne en zeaxanthine.
In totaal bevat de kumquat 11 verschillende soorten betacarotenoïden. Deze worden in het lichaam omgezet tot retinol, ook wel vitamine A genoemd.
In planten zit nooit vitamine A op zich, maar alleen de stof die ons lichaam om kan zetten in vitamine A en andere stoffen. Deze stoffen worden betacarotenoïden genoemd.
In kumquat ze de betacarotenoïde β-cryptoxanteïne, waarvan is aangetoond dat het ziekten kan voorkomen en reduceren, zoals kanker, diabetes en reumatische aandoeningen.
Algemeen wordt aangenomen dat deze werking komt door de sterke functie van voedingsstoffen als antioxidanten, wat de tegenpolen zijn van oxidanten, de oxidatieve stress veroorzakers.
De essentiële olie van Fortunella crassifolia, een van de vier cultivars van kumquat, heeft volgens wetenschappers een antibacteriële werking tegen de pathogene bacteriën E. coli, S. typhimurium, S. aureus, B. cereus, B. subtilis, L. bulgaricus, en B. laterosporus.
Om de olie te maken is de schil gebruikt. Naast de antibacteriële werking heeft het een opmerkelijk sterke antischimmelwerking tegen Candida albicans.
Nu kun je denken, dat is goed nieuws want deze bacteriën kunnen vele ziekten veroorzaken.
Op zich is dat waar en je zou de essentiële olie kunnen toepassen als natuurlijk antibioticum.
Maar waar het de onderzoekers echter om ging, was om de olie in minieme hoeveelheden toe te voegen aan voedselproducten zoals vlees en vis om ze een langer plankleven in de schappen van een winkel te geven.
Kumquats hebben een positief effect op de hersenwerking. Mensen met neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, Multiple sclerose, en amyotrophische laterale sclerose, hebben een verminderde werking van de hersenen.
Deze verminderde werking is niet definitief maar kan worden tegengegaan zodat de werking van de hersenen weer verbeterd wordt.
In hoeverre de ziektebeelden kunnen worden verminderd, dat weten onderzoekers nog niet.
Men weet wel dat op korte termijn de hersenwerking kan verbeteren, waardoor de motoriek, het geheugen, en het aanleervermogen van proefdieren verbeterd wordt.
Zeer waarschijnlijk heeft dit te maken met de antioxidantwerking van verschillende stoffen en de goede werking op de lever, waardoor er meer lichaamseigen antioxidant enzymen worden aangemaakt.
Deze laatste categorie dringt het gebied binnen in de hersenen waar de schade is ontstaan en begint met het herstellen van de schade.
Onderzoekers zien verder dat de nieren en de lever worden verbeterd in werking, en dat ook andere plantaardige producten zoals wortelzaad zowel de hersenwerking verbeterd als de werking van de lever en de nieren.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.