Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van watermeloen

Latijnse naam: Citrullus lanatus

Citrullus lanatus Watermeloen, een gezonde en verfrissende snack

Een watermeloen is een zeer zware vrucht. Voor menigeen is het al een topsport om er eentje thuis te brengen zonder te laten vallen. Maar voor sporters is deze verse vrucht een onmisbaar supplement, wil je als ambitie hebben om na de sportprestatie op het ereschavot te staan. Watermeloen is niet alleen lekker en gezond, het is een vrucht waarvan je minder moe wordt.

Fysieke inspanning leidt minder snel tot overbelasting van spieren en wordt naderhand minder begeleid door spierpijnen, na twee weken watermeloen te hebben gegeten.


Meloensap in de sport

Er zijn 11 onderzoeken gepubliceerd naar de werking tegen vermoeidheid van watermeloen na het sporten. In totaal zijn 109 mensen getest in deze 11 onderzoeken. Dat is geen hoog aantal,

Het is zelfs zo laag dat wetenschappers het niet verantwoord vinden om er definitieve conclusies aan te verbinden, maar toch is het onderzoeksresultaat erg interessant. Watermeloensap wordt vermengd met L-citrulline, waarna sporters minder vermoeid lijken te raken van het sporten. Citrulline is een stof die van nature al in watermeloen zit.



Gemengd met granaatappel

In een onderzoek werd geen L-citrulline gebruikt maar granaatappelsap vermengd met watermeloensap. Dat was het enige onderzoek waarbij duidelijk wordt gemeld dat atleten minder last hebben van spierpijn na hun prestatie. 

In de andere 10 onderzoeken gingen vooral de prestaties omhoog. Verder worden de bloedwaarden verbeterd door meloensap. Ook ziet men minder lactaatzuur in de urine, wat wijst op minder spierpijn.

Het zou kunnen zijn dat L-citrulline niet de enige stof is die de prestaties bevorderd; het kan goed dat in de toekomst er andere stoffen komen die nog beter gaan werken. 

In ieder geval is het duidelijk dat L-citrulline met water niet het verschil gaat uitmaken. De onderzoekers zien dat de synergische waarde een belangrijke meerwaarde heeft voor sporters.

Verder zijn er nog allerlei andere groenten, noten en zaden die de prestaties van sporters kunnen verbeteren.


Watermeloen werkt tegen aderverkalking

Uit een onderzoek blijkt dat watermeloen allerlei parameters van aderverkalking naar gezonde niveaus bijstelt. Het lichaamsgewicht wordt lager, cholesterolniveaus worden lager, de verhouding tussen cytokinen die ontstekingsveroorzakend en ontstekingsremmend werken wordt beter, het verloop van aderverkalking wordt verbeterd, en al deze kenmerken vinden plaats zonder dat de bloeddruk wordt verhoogd.

Aderverkalking geeft een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen, waaronder hartinfarct en herseninfarct. Het is dus een ziekte met mogelijke dodelijke gevolgen. Een gezonde levensstijl verlaagd het risico op aderverkalking.

Zoals bij veel ziekten zijn ontstekingen op celniveau, oxidatieve stress de grote oorzaak van aderverkalking. 

Deze ontstekingen worden in gang gezet door het eten van verzadigd vet, waarmee bedoeld wordt margarine, frituurvet, en goedkope supermarktolie.

De onderzoekers melden dat hun studie demonstreert dat watermeloen een geneeskrachtige werking heeft tegen aderverkalking.

Citrullus lanatus


Van watermeloen ga je harder fietsen

Watermeloen heeft een positief effect op de prestaties van wielrenners, zo blijkt uit een studie

De fietsprestaties gaan omhoog met 2-6% en de ontstekingen na een inspanningen dalen met 25-40%. 

In watermeloen zitten makkelijk opneembare koolhydraten, die goed van pas komen voor wielrenners, die erg veel koolhydraten verbruiken tijdens hun inspanningen.

Vroeger werd enkel pasta gebruikt als koolhydraatbron, maar pasta eten gaat gepaard met allerlei ontstekingsprocessen aangezien het vaak is gemaakt van wit meel. Dat is een reden dat topsporters minder lang leven en lijden aan allerlei ziekten zoals diabetes en kanker.

Tegenwoordig eten wielrenners meer fruit en drinken ze fruitsap tijdens en na het sporten, omdat ze hierdoor op een sterk niveau blijven. 

Iedereen heeft wel gezien dat wielrenners of andere sporters zich helemaal volproppen bananen, dat komt omdat deze vruchten een goede fructose-glucose ratio hebben, namelijk 1 op 1, waardoor de bloedsuikerspiegel redelijk gelijk blijft en men een minder risico loopt op het krijgen van een hongerklap, een te laag bloedsuikergehalte waardoor de prestaties naar ver onder het vriespunt zakken.


Waterratten opgelet!

Niet alleen mensen gaan sneller fietsen, ratten gaan ook sneller zwemmen als ze watermeloen eten. Dat is dus extra goed nieuws voor waterratten! 

Aan de zwemmende knaagdieren werd door onderzoekers een supplement gegeven waar watermeloen met schil in zit.

Door flink te sporten maken zowel mensen als ratten lactaatzuur en ammonia aan. 

Dat duidt op vermoeidheid van de spieren, maar na 14 dagen lang een supplement in te nemen met watermeloensap, werken de spieren een stuk beter, worden ze minder snel moe, en worden lactaatzuur en ammonia minder aangemaakt.

Vooral lactaatzuur is een prima indicatie voor de vermoeidheid, maar daarnaast zien onderzoekers dat ratten een stuk grotere afstand afleggen.   

Onderzoekers denken dat de stof L-citrulline in watermeloen daar voor een belangrijk deel aan bijdraagt. L-citrulline draagt bij aan de activatie van fosfofructokinase, en het is een mediator van enzymen in het  glycolytisch systeem, waardoor de  hersynthese van adenosinetrifosfaat wordt geïnitieerd. 

Daardoor kan watermeloensap in staat zijn om een overvloed van waterstofionen te voorkomen die ontstaan door lactaatproductie en het verwijderen hiervan als metabolisch afval. 

Dat is in lijn met andere onderzoeken die zijn gedaan naar de anti-vermoeidheidswerking voor de spieren van sporters.


Citrullus lanatus


Tips watermeloen

Watermeloensap kun je drinken in de twee weken voordat je een ultieme sportprestatie gaat uitvoeren zoals een triatlon of het lopen van een marathon, maar het is ook gewoon een lekkere drank op een zwoele avond met je geliefde.

  1. Doe watermeloen in een slowjuicer en merk dat er bijna geen vezelpulp uitkomt, maar alleen een heerlijk sap waar een blender niet tegenop kan.
  2. Watermeloen kun je ook in de blender doen, samen met andere meloensoorten om een unieke meloenmengelmoessmoothie te maken.
  3. Doe in plaats van ijsblokjes eens stukken meloen in een diepvriesbakje voor ijsklontjes en verras bezoek dat om een ijsblokje vraagt met een bevroren meloenblokje
  4. Meloenpuree uit de blender kun je toevoegen aan een boekweitpap, gerstepap of ander granenontbijt als fruitig zoetmiddel en suikervervanger.
  5. Voeg meloensap uit een slowjuicer toe aan azijn en maak zo je eigen azijn met watermeloensmaak.
  6. Een watermeloen is de fruitsoort om te eten als je aan het picknicken bent, want op het gras maakt het niet uit dat je knoeit.
  7. Een sap dat net iets te dik is kun je dunner maken met watermeloen, zonder dat je er water bij nodig hebt.
  8. Maak eens een meloenjam van watermeloen, honingmeloen en cantaloupe samen. Voeg er wat extra agar-agar aan toe om het iets steviger te maken, de er een gepaste hoeveelheid palmsuiker in, en vergeet natuurlijk de appelpulp niet als pectinevervanger.  
  9. Als je flink veel watermeloen in de slowjuicer doet, kun je de hele verjaardagsvisite van een glas puur sap voorzien. De overgebleven vezelpulp doe je snel in de vriezer om het later te gebruiken in ene gemengde vruchtenjam.
  10. Watermeloen is misschien wel lekker om van de schil af te knagen, maar als je net een boek aan het lezen bent, of je wilt het toetsenbord bedienen, dan kost het wel een half pak met servetten. Snijd daarom meloenstukjes op een bord en leg er een vork naast om op geciviliseerde wijze van een gezonde fruitschotel te genieten.