Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

de geneeskracht van pecannoten

Botanische Latijnse naam: Carya illinoensis

Gezonde pecannoot

Met deze zin begint een onderzoek naar de pecannoot en de schil van pecannoot zijn studie.

“As a new millennium is beginning, a new era in food science and nutrition has shown up with major intensity. Obesity and the occurrence of chronic degenerative diseases as a consequence of inappropriate diet and lifestyle are an evident concern of consumers and researchers ”

Vertaling van dit citaat uit dit onderzoek:

“Terwijl een nieuw millennium begint, is een nieuw tijdperk in de voedingswetenschap en voeding opgedoken met majeure intensiteit. Obesitas en het optreden van chronische degeneratieve ziekten als gevolg van ongeschikte voeding en levensstijl zijn een duidelijke zorg van consumenten en onderzoekers.”

Met deze zin begint een onderzoek naar de pecannoot en de schil van pecannoot zijn studie.

Het millennium is thans nog maar ruim 20 jaar oud, dus we zitten nog in het begin ervan, en dit begin lijkt een medicinale voedselrevolutie te gaan zonder weerga te ontketenen. 

Waar iedereen in de jaren 90 nog in de ban was van de genetica, hebben we die studies massaal op zijn geschoven als zijnde irrelevant, en focussen we nu op medicinale voeding, een onderzoeksveld dat ook al in de jaren 90 aan het opkomen was maar minder aandacht krijgt. Nu staat het in de volle aandacht.

De onderzoekers deden vooral onderzoek naar de inhoudsstoffen van pecannoten en hun schillen. Het blijkt dat ook de schillen antioxidanten bevatten. Uit hun studie blijkt dat de variëteit Western Schley, van pecannoot over de meeste gezonde stoffen bevat. 

Overigens vergeleek men het met de Wichita-variëteit en dit betekent niet dat deze ongezond is, er zitten alleen een paar vetsoorten die iets minder voorkomen meer in de Western Schley. In pecannoten zitten vooral een uitbundige hoeveelheid mineralen en vitamine E, zo zien de onderzoekers.


Pecannootschillen

Uit ander, Egyptisch onderzoek, dat vier verschillende cultivars onderzocht, blijkt dat deze twee cultivars, de Western Schley en de Wichita tot de cultivars met de minste fenolzuren en dus minste antioxidantwerking behoren. 

De cultivars Sioux en Cherokkee blijken veel meer antioxidantwaarde te hebben. Ook dit onderzoek ziet dat de schillen ook antioxidanten bevatten. De bladeren van pecannootbomen bevatten meer antioxidanten dan de noten.

De schillen bevatten weliswaar goede stoffen, maar het is helaas niet zo dat we deze via het maken van een thee zelf eruit kunnen halen. 

Het blijkt dat de schil ook ongezonde, giftige stoffen bevat. Bedrijven moeten er volgens onderzoek mee rekening houden dat deze stoffen niet in supplementen komen, wanneer men een middel wilt bereiden op basis van stoffen uit de schil.


Pecannoot verlaagt cardiometabole risicofactors

Uit onderzoek naar twee groepen mensen die ongeveer hetzelfde eten, behalve dat één groep pecannoten krijgt, blijkt dat cardiometabole risicofactors en diabetes risicofactors zoals te hoge bloedsuikerspiegel wordt tegen gegaan door toevoeging van pecannoten.

De onderzoekers zien dat hartziekten een belangrijke zorg zijn voor de hele wereld, en dat sterk dieetgerelateerde ziekten zoals hypertensie, diabetes, en obesitas die het risico op cardiovasculaire aandoeningen, waaronder beroerte, doen toenemen, ook groeit. Geen nood, zou je kunnen zeggen, want

 

“A growing body of evidence from observational and intervention studies has shown that a high intake of nuts is associated with a reduced risk of CVD development, all-cause mortality, and mortality from diabetes.”


vertaling


“Een groeiend aantal bewijzen uit observationele en interventieonderzoeken heeft aangetoond dat

een hoge inname van noten wordt geassocieerd met een verminderd risico op ontwikkeling van hart – en  vaatziekten, sterfte door alle oorzaken, en sterfte door diabetes.”


Men onderzocht wat de effecten zijn van het eten van 42 gram pecannoten per dag, voor mensen met overgewicht en obesitas. De rest van het dieet was ''typisch Amerikaans'', want dit onderzoek is gehouden door onder andere de universiteit van Boston. 

De mensen hadden allemaal last van orgaanvetten en een relatief te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot hun lengte. Het blijkt dat pecannoten insulineresistentie vermindert, dat er meer insuline wordt aangemaakt en dat het de betacellen, die insuline aanmaken, meehelpt te herstellen. 

Daarnaast worden allerlei parameters van carddiometabole ziekten verbeterd. Dat betekent dat men een lager risico heeft op hart – en vaatziekten als men veel pecannoten eet. Normaal gesproken hebben mensen met overgewicht een hoger risico op hartproblemen zoals hartinfarct, wat in potentie acuut dodelijk kan zijn.

Zoals het wetenschappers betaamt, wilde men ook de oorzaak weten, waarom vertonen pecannoten deze medicinale werkingen.


Aspartaataminotransferase

Men ziet onder andere dat het enzym aspartaataminotransferase minder in aantal wordt en het is juist dit enzym dat in verband wordt gebracht met insulineresistentie. 

Daarnaast ziet men dat het celmembraan een betere permeabiliteit, of doorlaatbaarheid vertoont, waardoor er meer koolhydraten kunnen worden verteerd. 

Onverzadigde vetzuren nemen plaats in de celwanden en zij laten allerlei stoffen door, iets wat verzadigde vetcellen niet kunnen. Dus het innemen van pecannoten, en de vetten hieruit, zorgt zelfs voor een beter celmetabolisme.

Verder zijn het de gezonde vetten, vezels en fenolen in pecannoten die ervoor zorgen dat de koolhydraten iets langer gebonden zijn in de darmen, waardoor de koolhydraat opname meer geleidelijk gaat, zodat er geen bloedsuikerspiegelpieken ontstaan.


Vetten en insulineresistentie

Daarnaast is de verbeterde permeabiliteit van celmembranen verantwoordelijk voor de betere toelaatbaarheid van insuline, volgens de onderzoekers. 

Dat zou betekenen dat de ongezonde vetsoorten de oorzaak zijn van insulineresistentie, want deze vetten laten geen andere stoffen toe in een lichaamscel. 

Een celmembraan bestaat uit vetstoffen, normaal gesproken uit meervoudige onverzadigde vetzuren, maar als die niet genoeg in het eten en de darmen aanwezig zijn, dan moet het lichaam overschakelen op minder gezonde vetstoffen. 

Overigens is dit zelfde effect ook beschreven door Brian Peskin, maar dan voor zuurstof. In het geval van kanker laat een lichaamscel te weinig zuurstof binnen. 

En zoals het er nu uitziet, laat in het geval van diabetes en obesitas een lichaamscel te weinig insuline binnen. 

Dat zou tegelijk een verklaring bieden waarom al deze ziekten met elkaar in verband lijken te staan, want iemand met cardiovasculaire aandoeningen heeft ook een verhoogd risico op kanker,

Gezonde pecannoten


Bloedsuikerspiegelverlagende werking pecannoten

De bloedsuikerspiegelverlagende werking van pecannoten staat in verband met de aanwezigheid van de activiteit van fenolen. In een onderzoek onderzocht men 4 verschillende cultivars en die blijken allemaal andere antioxidantwaarde te hebben. 

Hoe hoger de antioxidantwaarde, hoe  beter het werkt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. 

De onderzoekers zien eveneens een relatie met betacellen in de pancreas die verantwoordelijk zijn voor de afgifte van insuline. Hoe meer antioxidantactiviteit, hoe meer de betacellen worden gerepareerd en weer insuline gaan afgeven.


Afvalstoffen worden grondstoffen

Het is interessant om te zien dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het hergebruiken van afvalstoffen. 

In het geval van pecannoten worden de schillen onderzocht of de antioxidanten die daarin huizen niet kunnen worden verwerkt tot een supplement. 

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan of de schillen inzetbaar zijn voor de kweek van paddenstoelen. Het blijkt dat pecannotenschillen kunnen worden gebruikt om paddenstoelen op te kweken. Zo wordt een afvalstof een grondstof.

Deze onderzoeken kenmerken de overgang naar een duurzame samenleving door middel van het invoeren van een circulaire economie. 

In een circulaire economie bestaat er geen afvalstoffen, maar is elke afvalstof een grondstof voor een ander product.


Pecannotenschillen tegen pijn en ontstekingen

De schillen van pecannoten worden momenteel gebruikt om een thee van te zetten tegen pijn in alternatieve therapieën. 

Het blijkt uit onderzoek op muizen dat deze schillen inderdaad een ontstekingsremmende en pijnbestrijdende werking hebben. 

Het blijkt dat de schillen van pecannoten geen van de bijwerkingen hebben die worden geassocieerd met synthetische pijnstillers zoals, veranderde motoriek, verstoord maagslijmvlies, nierzwakte, en leverstoornissen. 

Andere onderzoeken melden dat er ook toxische stoffen in de schil zitten, maar in het onderzoek heeft men stoffen in pecannotenschillen toxicologisch onderzocht en kon men niets vinden.

Onderzoekers vermoeden dat in de nabije toekomst er reguliere medicijnen op basis van pecannotenschillen kunnen worden ontwikkeld, maar voor nu wordt de alternatieve pijnbehandeling met pecannotenschillen ondersteund door dit onderzoek.

Pecannoten zijn gezond


Recepttips pecannoten

  1. Pecannoten kunnen aan salades zoals een groentesalade of fruitsalade worden toegevoegd als extra smaakmaker en knabbel in een voor de rest makkelijk eetbare kost.
  2. Een puree van pecannoten is geschikt om een burger te maken. Je kunt het ook me3ngen met andere noten en zaden zoals paranoten en pompoenpitten. Mix het geheel met knoflook en ui, en maak het af met zwarte peper en Keltisch zeezout.
  3. Pecannoten kun je met een vijzel in kleine stukjes hakken en dit pecannotengehakt kun je marineren zoals vlees wordt gemarineerd. Nu kun je het gebruiken in een Chili sin carne, wat je een chili con carne noemt, en dan kijk je of iemand opmerkt dat hij vegetarisch eet.
  4. Pecannoten kunnen goed als medicinale decoratie op een chocoladetaart worden gelegd. Wanneer je bananenpuree met cacao vermengd verkrijg je een zoete taartvulling zonder suiker.
  5. Je kunt pecannoten op dezelfde manier gebruiken als walnoten.
  6. Maak eens een pastasaus met verkruimelde pecannoten en zonnebloempitten erin om het vegetarisch te houden en daarmee extra gezond.
  7. Een traditionele pecan pie of pecantaart kun je ook maken met palmsuiker om het op gezonde manier zoet te maken.
  8. Maak een lekkere pure salade van geraspte wortel, geraspte appel, pecannoten en rozijnen.

Lees verder:

Artikel 8 Roeren in de soep 

Sesamum indicum sesam 

Corylus avellana Hazelnoot