Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Leplaea cedrata of Bossé

Houtkap bedreigt een medicijn

Latijnse naam: Leplaea cedrata

Leplaea cedrata

Deze boom is familie van de Meliaceae. In het Engels heet deze plant light bossé of scented guarea  De Latijnse naam voor deze boom was lange tijd Guarea cedrata, en deze naam wordt nog steeds vaak gebruikt voor wetenschappelijke onderzoeken.
Traditioneel worden er kano's, keukenvoorwerpen en muziekinstrumenten van het hout van bossé of light bossé gemaakt.


Leplaea cedrata Geografische verspreiding van Bossé


Houtkap zorgt voor verlies biodiversiviteit

De boom staat op een rode lijst omdat het een kwetsbare boom is. Hij wordt te veel gekapt voor commercieel gebruik. Het hout wordt gebruikt voor vloeren en wanden.

Op een Nederlandse site met informatie over houtsoorten wordt het een goed hout genoemd voor houtsnijwerken, lijsten en gevels.

Houtbewerkers vinden het een fijn hout omdat de stam vrij recht groeit en de eerste 25 meter er geen zijtakken zijn. De boom kan 55 meter hoog worden.


Leplaea cedrata Blad bossé


Traditioneel gebruik Bossé

In Ghana heet het Kwabohoro. De steeltjes en de bast worden in Ghana als traditioneel middel aangewend bij anemie  en maagzweren

Van de schors wordt een etherische olie gemaakt. Vaker wordt de schors gekookt met water om als medicinaal middel te dienen.
Een thee van de schors wordt ingezet tegen buikpijn, voedselvergiftiging en gonorroe, en gebruikt als middel om het lichaam te wassen tegen nierpijn, bloedingen na de bevalling, reuma en lepra.


Leplaea cedrata Jong blad bossé


De zwakste schakel

Volgens een onderzoek naar 15 antischimmelplanten in Ivoorkust, is de Guarea cedrata, wat een alternatieve botanische naam is van de light bossé de plant met de minste schimmelwerking van alle onderzochte planten. Het heeft in ieder geval wel een lichte antischimmelwerking,

De Terminalia superba blijkt uit dit onderzoek de beste antischimmelwerking te hebben. De schimmel die werd gebruikt om de werking op te testen is de Candida albicans.
Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar deze plant. Tot nu toe is het hierboven beschreven feit afkomstig uit het enige onderzoek waarbij deze geneesplant in wordt genoemd.

Aangezien hij de zwakste plant is van 15 antischimmelplanten, zal er niet gelijk een groot aantal onderzoeken op dit gebied naar deze plant plaatsvinden.


Leplaea cedrata De schors van bossé. Hier is een stukje schors van de boom gehaald voor medicinaal gebruik.


Sesquiterpenoïden in Guarea cedrata

In de etherische olie van Guarea cedrata zijn 126 sesquiterpenoïden gevonden. Dat zijn medicinale stoffen.

Deze stoffen zijn onder andere eudesmane, aromadendraan, guaiaan,
caryopflleen, cadineen derivaten, opposiet, humuleen, germacreen, bicyclogermacreen, cadineen, elemeen, bisaboleen, longifoleen, farnaseen, cyclosativeen, himachaleen, isolongifolaan, acorenol, hinesol, cedraan, bourboneen, bergamoteen, santaleen, drimaan, mustakon en eremofilaan.
Verder zitten er veel diterpenoïden en triterpenoïden in.

Allerlei Guareasoorten beschikken grotendeels over dezelfde biochemische fytocomponenten, waarvan sesquiterpenoïden de belangrijkste zijn.

Deze vertonen een scala aan medicinale activiteiten zoals:


  1. Het proces remmen van kanker,
  2. Tegen verschillende soorten virussen,
  3. Ontstekingsremmend,
  4. Antimicrobieel,
  5. Antimalaria
  6. Tegen larven en wormen
  7. Antiparasiet


Links, bronnen, verwijzingen, Leplaea cedrata

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Alle foto's: www.centralafricanplants.senckenberg.de
  • Informatie is opgedaan via reizen. Medische informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2