Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Landolphia owariensis

Witte rubberliaan, van slavernij om een medicinale liaan

Botanische Latijnse naam: Landolphia owariensis

Landolphia owariensis Foto: Ji-Elle

Deze liaan is onderdeel van de botanische familie der Apocynaceae. In Ghana wordt het doorgaans Kooko ahoma genoemd. De wortel en bladeren van deze plant zijn een traditioneel Ghanees medicijn bij malaria.
Over de witte rubberliaan valt iets heel vervelends te vertellen. Zoals iedereen hoort te weten heeft koning Leopold II van België naar schatting 10 miljoen Congolezen vermoord in de 19e eeuw. Hij liet onder andere Congolezen in zijn paleistuin wonen waar ze traditionele klederdracht moesten dragen zoals ze altijd dragen in het hete Afrika. Toen de winter kwam kregen ze geen warme kleren en stierven ze allemaal. 

Miljoenen Congolezen vermoorden is slechts een van de vele misdaden van de beruchte Belgische koning.


Landolphia owariensis Natuurlijke habitat witte rubberliaan


Slavernij met lianen door Belgische koning

Wat hij daarnaast deed was rubberlianen opzoeken in het bos voor de rubberproductie. De lianen werden vervolgens op de ruggen van Afrikanen opengeslagen zodat de latex op de rug kwam te zitten.

Dat ging zo de hele dag door. Aan het eind van de dag werd de rubberlatex van de ruggen afgetrokken, wat een zeer pijnlijke ervaring is.
Tegenwoordig wordt de rubberliaan nergens ter wereld gebruikt voor rubberproductie, omdat het te weinig latex oplevert.


Landolphia owariensis Tekening Matilda Smith, 1906


Rubberliaan troeft standaardmedicatie af

Allereerst een klein stukje uit de tekst van een Nigeriaans onderzoek uit 2014 en de vertaling:


'There is a great need for new antibacterials as a result of high incidence of multidrug resistant microorganisms. For an example, Staphylococcus aureus was discovered to be resistant to ciprofloxacin, erythromycin and clindamycin.'


Vertaald:


'Er is een grote noodzaak voor nieuwe antibacteriële stoffen ten gevolge van het veelvuldig optreden van resistentie tegen meerdere medicijnen. Bijvoorbeeld: Staphylococcus aureus is resistent tegen  ciprofloxacine, erythromycine en clindamycine.'


Hieruit blijkt dat het belangrijk is om plantaardige antibiotica te gebruiken, die nooit resistent kunnen worden. Dat staat nog los van de vicieuze cirkel van antibiotica waardoor het een ziekteverwekker wordt in plaats van een medicinaal middel. 

In onze tijd zijn we nog steeds nauwelijks opgeschoten en wordt synthetische antibiotica voorgeschreven in plaats van veel beter werkende plantextracten.

De rubberliaan wordt als medicijn gebruikt. Uit het wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zaadextract een werking heeft op de volgende pathogene organismen: Candida albicans, Streptococcus faecali, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus en Coliform bacilli.
De werking werd vergeleken met die van standaard antibiotica en antischimmelmedicijnen amoxyline, orazone en levofloxacine. 

Het blijkt dat de witte rubberliaan beter werkt. Deze werkt tegen al de pathogene organismen, terwijl bijvoorbeeld amoxyl en orazone slechts tegen 3 van de organismen een medicijn is.


Landolphia owariensis Foto uit een Belgische botanische tuinkas van Ji-Elle


Rubberliaanblad tegen malaria

De onderzoekers vermelden verder dat een afkooksel van rubberliaanblad tegen malaria wordt gebruikt.

De wortel wordt traditioneel in sterke drank getrokken en als medicijn bij gonorroe gebruikt. 

De witte latex waarvan vroeger rubber werd gemaakt wordt nu gebruikt als conserveermiddel, en het wordt ingezet tegen ingewandswormen.
Een van de redenen waarom de witte rubberliaan nog niet wordt voorgeschreven is dat er nog te weinig onderzoeken zijn die de veiligheid van het gebruik van de plant aantonen.

Een onderzoek geeft weer dat het niet schadelijk is voor de lever, maar dat er wel minder hemoglobine in het bloed zit na gebruik van het plantenextract, dus moet eerst daar verder op doorgezocht worden eer medici het kunnen gebruiken.


Plantaardig breedspectrum antibioticum

Het fruit van de witte rubberliaan is eveneens onderzocht op antibacteriële werking, en bleek een heus breedspectrum antibioticum dat zijn evenknie in de wereld van farmaceutische antibiotica niet kent.

Zo laat een studie gepubliceerd in het International Journal of Current Research in Chemistry and Pharmaceutical Science zien.


Het is werkzaam tegen de volgende pathogenen:


  • Staphylococcus aureus,
  • Streptococcus pyogens,
  • Salmonella typhi,
  • Shigella dysenteriae,
  • Klebsiella pneumoniae,
  • Candida albicans,
  • Candida krusei, en
  • Candida stellatoidea.


Relatief veel antibacteriële en antifungale werkingen

Het is overigens niet effectief tegen Microsporum gypseum, Microsporum spp Candida tropicalis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli en Trichophyton rubrum.

Toch is het aantal fungi en bacteriën waartegen het wel werkt relatief groot, helemaal in vergelijking met antibiotica uit de farmaceutische industrie.

Deze resultaten geven het traditionele gebruik van de witte rubberliaan als medicijn een vaste basis.


Diaserie witte rubberliaan

  • 640px-Landolphia_owariensis-1906
  • EB1911_-_Rubber_-_Fig_7
  • 640px-Landolphia_owariensis-Jardin_botanique_Meise_(1)
  • 640px-Landolphia_owariensis-Jardin_botanique_Meise_(2)
  • 640px-Landolphia_owariensis-Jardin_botanique_Meise_(3)
  • Landolphia owariensis kleiner


Van rubber tot malariamedicijn

Uit onderzoek blijkt dat een extract van de witte rubberliaan helpt tegen malaria.

Hierdoor wordt het traditionele gebruik van deze plant als anti-malariamedicijn geconfirmeerd door de wetenschap. Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen.

De knaagdieren die het plantmedicijn toegediend hadden gekregen kregen eveneens meer lichaamsgewicht terwijl beide groepen het zelfde voer kregen.
Waarschijnlijk kwam dat omdat de aan malarialijdende muizen zonder medicatie minder aten. Mensen die aan malaria lijden hebben eveneens geen honger noch puf meer om op te staan om te gaan eten.


Bronnen links, referenties, downloads witte rubberliaan

  • Kaartje natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Alle foto's: Ji-Elle https://fr.wikipedia.org/wiki/Utilisateur:Ji-Elle
  • Tekening 1906: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Landolphia_owariensis-1906.jpg
  • Tekening 1911: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EB1911_-_Rubber_-_Fig_7.png
  • Informatie is verkregen uit interviews tijdens reizen. 
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande, downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4