Kaempferol is een flavonoïde die zeer efficiënt ontstekingen op celniveau remt. Voeding waarin veel kaempferol zit is daardoor erg gezond, ook al omdat de andere secundaire metabolieten vaak een synergische werking aangaan met kaempferol. Wetenschappers zien dat deze stof medeverantwoordelijk is voor tal van medicinale activiteit. Kaempferol is goed in staat ziekten te voorkomen, en kan zelfs ziekten genezen, vooral als het levensstijlziekten betreft.
Kaempferol is een naam die aan een natuurlijk voorkomende flavonoïde is gegeven die in veel planten voorkomt. Elk van deze platenstoffen heeft ook een chemische naam. De chemische naam van kaempferol is: 3,5,7-trihydroxy-2-(4-hydroxyfenyl)-4H-chromen-4-on. Gelukkig kunnen we gewoon kaempferol zeggen.
Een onderzoek meldt het volgende: “Een opvallende afname van bepaalde soorten kanker bij mensen, zoals borstkanker, botkanker en baarmoederhalskanker, is gekoppeld aan het eten van groenten en fruit. Dit beschermende effect wordt toegeschreven aan bepaalde natuurlijke stoffen, waarvan kaempferol er een is. Kaempferol is een belangrijke component die wordt aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen zoals bonen, bijenpollen, broccoli, kool, kappertjes, bloemkool, chiazaden, bieslook, komijn, moringabladeren, witlof, venkel en knoflook.”
Kaemferol zit in vele voedingssoorten, net als vitaminen en mineralen. Toch is deze stof weinig genoemd in boeken, sites en blogs waar het over gezonde of medicinale voeding gaat. Dat terwijl wetenschappers in de afgelopen jaren legio medicinale werkingen van voedsel onder andere wijten aan de hoeveelheid Kaemferol in een voedingssoort.
Mensen zeggen wel eens als ze groente en fruit eten, dat ze dat doen voor de vitamientjes. Echter, mineralen en secundaire metabolieten zoals flavonoïden, fenolen, fenolzuren, saponinen, alkaloïden, en vele andere categorieën stoffen zijn minstens net zo belangrijk. Van Kaemferol is bijvoorbeeld bekend dat het een door alcohol beschadigde lever sneller herstelt, dat het goed is voor de botstructuur en dat het de bloedvaten beschermt tegen aderverkalking. Verder gaat het depressie tegen, beschermt het het zenuwstelsel, voorkomt het geheugenverlies en gaat het maculadegeneratie tegen. Deze medicinale werkingen komen bovenop het feit dat het goed werkt tegen kanker en diabetes.
In deze lijst zie je de hoeveelheid Kaempferol is een flavonoïde die zeer efficiënt ontstekingen op celniveau remt. Voeding waarin veel kaempferol zit is daardoor erg gezond, ook al omdat de andere secundaire metabolieten vaak een synergische werking aangaan met kaempferol. Wetenschappers zien dat deze stof medeverantwoordelijk is voor tal van medicinale activiteit. Kaemferol is goed in staat ziekten te voorkomen, en kan zelfs ziekten genezen, vooral als het levensstijlziekten betreft.
Kaempferol heeft veel nuttige eigenschappen, waaronder antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxidant, antitumor, cardiobeschermende, neurobeschermende en antidiabetische activiteiten. Het wordt zelfs onderzocht als mogelijke component in chemotherapie tegen kanker. Met name diëten die rijk zijn aan voedingsmiddelen met kaempferol worden in verband gebracht met een lager risico op bepaalde soorten kanker, zoals huid-, lever- en darmkanker. Dus het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet kan helpen om het risico op deze soorten kanker te verlagen.
In feite is er door biochemici een een stroom aan onderzoeken op gang gekomen die wijzen op oorzaken en gevolgen van kanker, maar in de medische wereld is deze enorme toevloed aan onderzoeken nog niet opgenomen in de dagelijkse praktijk. Medici in het westen blijven vasthouden aan chemotherapie en bestraling, terwijl de oorzaken van kanker nauwelijks benoemd worden. Biochemici zeggen daarentegen dat de oorzaak van kanker ligt in het feit dat we te weinig voedingsstofrijke voeding binnen krijgen. In feite kun e deze wetenschappelijke gegevens zien als een aanklacht tegen industriële voeding met een minimum aan ingrediënten, en de medicijnindustrie die hun torenhoge winsten niet willen verliezen.
Kaempferol kan volgens onderzoekers vooral goed helpen tegen allerlei vormen van kanker. Deze stof is een hoofdreden dat wetenschappers voeding zien als bescherming tegen welvaartsziekten, waaronder vele soorten kanker. Hieronder komt een lijst die uit een wetenschappelijk onderzoek komt, met kankersoorten waartegen Kaempferol blijkt te werken volgens onderzoekers.
Bij blaaskanker gebeuren er dingen in ons lichaam die sommige stoffen minder actief maken, zoals AKT en CDK4.
Maar andere stoffen worden juist actiever, zoals p38 en p53.
Dit is onderzocht bij mensen en muizen.
In ons bloed gebeuren er dingen die sommige stoffen minder actief maken, zoals ATM, AKT en BCL2.
Maar andere stoffen worden juist actiever, zoals CASP3 en BAX/BCL-2.
Dit is onderzocht bij mensen.
Bij botkanker gebeuren er dingen die sommige stoffen minder actief maken, zoals de mogelijkheid van cellen om te bewegen.
Dit is onderzocht bij mensen.
In onze hersenen gebeuren er dingen die sommige stoffen minder actief maken, zoals bepaalde eiwitten die cellen helpen in leven te blijven.
Maar andere stoffen worden juist actiever, zoals caspase-3, dat betrokken is bij celdood. Dit is onderzocht bij ratten en mensen.
Kanker kan ook in de borst voorkomen. Laten we eens kijken naar wat er in ons lichaam gebeurt als we borstkanker hebben:
Sommige stoffen die ons lichaam normaal gesproken nodig heeft, zoals Bcl2 en E2, worden minder actief.
Maar andere stoffen worden juist actiever, zoals p21 en caspase-3&-9.
Dit helpt om de beweging en invasie van kankercellen te verminderen.
Het veroorzaakt ook celdood, stopt de celdeling in een bepaalde fase en beschadigt het DNA van de kankercellen.
Deze veranderingen zijn onderzocht bij specifieke soorten borstkanker, zoals Triple-negatief BC (TNBC) en zijn uitgevoerd op menselijke cellen.
Bij kanker in de baarmoederhals gebeuren er dingen in ons lichaam:
Sommige stoffen die de groei van kankercellen helpen, worden minder actief, zoals PI3K/AKT en hTERT.
Maar andere stoffen worden actiever, zoals veranderingen in de energie in de mitochondriën van cellen.
Dit leidt tot de dood van een kankercel.
Deze veranderingen zijn onderzocht bij menselijke cellen.
Bij kanker in de dikke darm gebeuren er dingen in ons lichaam:
Sommige stoffen die kankercellen helpen groeien, worden minder actief, zoals CDK2 en cyclinen.
Maar andere stoffen worden actiever, zoals caspase-3 en p53.
Dit voorkomt de aanmaak van schadelijke zuurstofmoleculen, stopt de celdeling en remt de beweging van kankercellen.
Deze veranderingen zijn onderzocht bij menselijke cellen.
Kanker kan ook in de nieren voorkomen. Hier is wat er gebeurt:
Sommige dingen die kankercellen helpen groeien, worden minder actief, zoals MMP-2 en AKT.
Deze veranderingen zijn gevonden in menselijke cellen met de naam 786-O.
Bij leverkanker gebeuren er dingen in ons lichaam:
Sommige delen van leverkankercellen worden minder actief, zoals de mitochondriën (kleine energiefabriekjes in de cellen) en stoffen met namen SOCS3, STAT3 en miR-21.
Maar andere dingen worden juist actiever, zoals PTEN, caspase-3 en JAK1.
Deze veranderingen zijn onderzocht bij leverkankercellen met de naam Hepatoma HepG2. Ze zijn ook gevonden bij ratten en mensen.
Bij longkanker gebeuren er dingen in ons lichaam:
Sommige stoffen die kankercellen helpen groeien, worden minder actief, zoals AKT/PI3K en ERK.
Andere stoffen worden minder actief, zoals TIMP2 en MMP2.
Maar sommige dingen die goed zijn voor kankercellen, worden juist actiever, zoals Bcl-2 en cycline D1.
Deze veranderingen zijn onderzocht bij menselijke cellen.
De gegevens over kaempferol tegen kanker komen uit allemaal verschillende onderzoeken. Niet elk onderzoek onderzoekt kaempferol op dezelfde manier. Vandaar de verschillen in gegevens.
Er is een wetenschappelijk onderzoek gedaan bij diabetespatiënten. Daaruit blijkt dat wanneer mensen met diabetes veel Kaempferolrijke voeding innemen, ze beduidend minder ontstekingen op celniveau ofwel oxidatieve stress in hun lichaam hebben. Oxidatieve stress is een grondoorzaak van diabetes mellitus type 2, samen met verminderde insulinegevoeligheid en verminderde insuline-aanmaak.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.