Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Justicia flava

Geelgarnaalbos, traditioneel medicijn en vlinderplant


Latijnse, botanische naam Justicia flava

Nederlandse / Afrikaanse naam: Geelgarnaalbos

Dit kruid behoort tot de famiie van de Acanthaceae. Deze vrolijke bloeier kom je veel tegen in tropisch Afrika en het Arabisch schiereiland. In het Afrikaans, de zustertaal van het Nederlands, wordt deze plant geelgarnaalbos genoemd. Het is een klein, grondbedekkend plantje waar ook vlinders op afkomen.


Justicia flava Vlinder op bloem Justicia flava Foto Bernard Dupont


Traditionele geneeswijze met Justicia flava in Ghana

De Ghanese naam is Ntumunum. In Ghana wordt het kruid op meerdere manieren ingezet in de traditionele Ghanese geneeskunde.
De bladeren zijn een medicijn bij aambeien, maagpijnen, en koorts. De schors helpt bij diarree

De hele plant wordt ingezet bij framboesia. De bloemen worden als middel bij aambeien gebruikt.


Justicia flava Natuurlijke habitat van de geelgarnaalbos


1 van de 34

Een studie richtte zich op geneesplanten die tegen diabetes worden gebruikt in het zuiden van Katanga, een gebied in Congo. 

Er blijken maar liefst 34 antidiabetesplanten te worden genoemd door de inwoners van het gebied.

Ook Justicia flava zit daarbij. Overigens wordt deze plant ook gebruikt bij uitblijvende menstruatie en amibiase. Deze laatste ziekte betreft een parasitaire darmontsteking.

Justicia flava Foto JMK, via Wikimedia commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Justicia_flava,_habitus,_Strikfontein_se_Nek,_a.jpg


De wondhelende werking van Justicia flava

Justicia flava is een wondhelende plant, volgens een Ghanese studie. Dat betekent niet dat je wat blaadjes op de wond legt zodat het bloeden stopt.

Het is meer dan een pleister. Wondhelende planten zijn over het algemeen antibacteriële planten. De bacteriën die infecties in de wonden doen ontstaan, worden tegengewerkt door Justicia flava. Maar daar houdt het niet bij op.
De huid bestaat uit meerdere lagen. Planten die wetenschappelijk bewezen wondhelende werking bezitten, kunnen deze huidlaag sneller laten aangroeien, dan wanneer de plant niet behandeld wordt.


Justicia flava Foto SAplants


Plant bevordert angiogenesis

Dan is er nog iets. in de huid zitten vele bloedvaten. Het opnieuw aanleggen van bloedvaten wordt angiogenesis genoemd. Ook daarin is Justicia flava een ster.
Zoals we vaker zien, zijn de Ghanese onderzoekers deze plant gaan onderzoeken omdat herbalisten de plant al langer dan vandaag voorschrijven bij wonden.

Overigens  heeft de plant in Ghana nog veel meer toepassingen. Het wordt aangewend bij hoest, verlamming, koorts, epilepsie, stuiptrekkingen, spasmen, huidinfecties, diarree en dysenterie.
De plant is door de wetenschappers getest op wondhelende werking en deze blijkt het inderdaad te hebben.

Er is nog een plant in dit onderzoek getest, de Lannea welwitschii

Beide planten kwamen even goed uit de bus als zijnde een wondhelende plant.

Beide planten beschikken over tanninen, flavonoïden, alkaloïden en glycosiden. 

Het staat sinds dit onderzoek vast; het traditionele gebruik wordt officieel ondersteund door de wetenschap.


Justicia flava Foto Franz Xaver


Nog meer traditioneel gebruik in Afrika

Het blad wordt gebruikt als een groente verzameld uit het wild. Ze worden gekookt in soep of stoofpot. 

De plant wordt ook beschouwd als een goed diervoer. Daarnaast is er nog een reeks aan medicinale werkingen van deze plant die in Afrika worden gebruikt:


  1. In Kenia draagt de plant bij aan zandbindende vegetatie in kustduinen en zanderige rivieroevers en worden bladeren verbrand tot as om een plantaardig zout te produceren.
  2. In Tanzania zijn de bladeren naar verluidt braakneigingopwekkend, in Ivoorkust hemostatisch, ofwel bloedstelpend. Preparaten worden gebruikt op snijwonden en voor de behandeling van menorragie en bloed in het sputum.
  3. De hele gemalen plant, gemengd met plantaardige as, zaad van de paradijspeper, en hete peper, wordt als klysma gebruikt, of bij uitblijvende menstruatie
  4. In Ivoorkust worden de verpulverde bladeren op de huid gewreven om stuiptrekkingen en koortsachtige pijn bij baby's te behandelen. 
  5. In Ghana wordt de plant intern en extern gebruikt tegen koorts en diarree bij kinderen. De bloeiwijze zou een indicatie voor remedie zijn voor dysenterie.
  6. Een infusie van de plant wordt ingenomen met ei-albumine en kokossap tegen hartkloppingen en bladsap wordt gebruikt als ooglotion.
  7. In Tanzania wordt bladsap genomen tegen haakworm en om hydrocele te behandelen, inclusief het baden van de aangetaste delen. De bittere wortel wordt door de Masai gekauwd om diarree en hoest te genezen.
Justicia flava Foto JMK


Links, verwijzingen en bronnen Justicia flava

  • Traditioneel gebruik: https://www.csir-forig.org.gh/tikfom/justicia-flava
  • Kaartje natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brown-veined_White_(Belenois_aurota)_on_Yellow_Justicia_(Justicia_flava)_(17148045737).jpg
  • Foto SAplants: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Justicia_flava_1DS-II_3-1885.jpg
  • Foto Franz Xaver: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Justicia_flava_1.jpg
  • Foto JMK: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Justicia_flava,_bloeiwyse,_Zoutpan.jpg
  • Informatie is verzameld tijdens interviews, wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
  • 1
  • 2