Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Jatropha curcas

Purgeernoot of biodiesel?

Latijnse naam: Jatropha curcas

Deze struik is lid van de familie der Euphorbiaceae. In Ghana heet het Nkanyadua. De Engelse naam is purging nut, en in het Nederlands heet het gewoon purgeernoot, maar het wordt ook wel schijtnoot genoemd. Purgeren is laxeren, dus de stoelgang wordt bevorderd door deze plant. Tegenwoordig wordt de plant hier niet meer voor gebruikt. Ook vroeger zei een arts als Marsilio Ficino eind Middeleeuwen, begin Renaissance, al dat purgeren niet de meest gezonde vorm van genezing is. Het is dus niet aan te raden deze plant daarvoor zelf te gebruiken. Oorspronkelijk komt de plant uit de tropische regionen van de Amerika's, maar hij is in Afrika goed verspreid geïntegreerd. Soms wordt de Jatropha curcas aangezien voor de bron van castorolie, maar dat is de Ricinus communis, een andere struiksoort.
Jatropha curcas wordt gekweekt voor biodiesel en het wordt gebruikt als een levende heg om vee binnen een weide te houden.

Jatropha curcas



Traditioneel gebruik Jatropha curcas

Jatropha curcas heeft diverse medicinale toepassingen in Ghana. De bladeren worden gebruikt bij wonden, epileptische aanvallen, diarree, guineaworminfectie en candida.

De wortel en het blad worden gebruikt bij de mazelen, impotentie, jicht en gele koorts. Verder dient het als wondkruid en zorgen stoffen in het blad voor een bloedstelpende werking.
De bast wordt gebruikt als ontwormingsmiddel.

De olie dient als middel bij craw-craw, een jeukende huidziekte die we in het Nederlands framboesia noemen. 

Het zaad wordt gebruikt om oedemen tegen te gaan. De wortel wordt verder gebruikt om urineverlies en incontinentie tegen te gaan.


Jatropha curcas Bladgroei purgeernoot


Van biodiesel tot medicijn

Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat de olie uit het zaad van Jatropha curcas het meest wordt gewonnen om te gebruiken als biodiesel. 

De medicinale waarden zijn onterecht onderbelicht. Verder kan de plant worden gebruikt als bron van insectenwerend middel en als schimmelwerend middel.
Het heeft een werking tegen verschillende schimmels en het kan daarom van grote agrarische importantie worden. 

Het kan op deze manier een economisch belangrijk product worden.


Diaserie Jatropha curcas

  • Jatropha curcas kleiner
  • Airlayerjatrophacurcaus
  • K.Pudur_Village_Jatropha_curcas
  • கடட்டடமணக்கு-_2_1(Jatropha_curcas)
  • 640px-கடட்டடமணக்கு-_3_1(Jatropha_curcas)
  • 640px-Jatropha-Früchte
  • 640px-Jatrophacurcuscutting
  • 640px-Jatropha_curcas_seedlings
  • 640px-.கடட்டடமணக்கு-_1(Jatropha_curcas)
  • 640px-Plantula_di_Jatropha_curcas_289jpg
  • 640px-கடட்டடமணக்கு-_4_1(Jatropha_curcas)


Jatropha curcas wortelextract tegen kanker

Een onderzoeksteam uit Duitsland, Italië en Nigeria ziet dat Jatropha curcas kankerremmende eigenschappen heeft. 

Het wortelextract heeft een sterke werking tegen tumorgroei. In de traditionele geneeskunde wordt deze plant al lang gebruikt tegen kanker en dat bracht de onderzoekers op het idee om de kankerremmende werking wetenschappelijk te testen.
Ze laten een sterke werking zien tegen allerlei kankercellijnen zoals baarmoederhalskanker en lymfeklierkanker, maar ze zijn niet gevaarlijk voor belangrijke menselijke cellen zoals neuronen.
Het is vooral de wortel en de schors van de wortel die de medicinale effecten geeft. Maar ook het zaad kan worden gebruikt als purgeermiddel.


Geneeskracht van hout, latex, schors en blad

De ziekten waartegen de schors wordt ingezet in Azië en Afrika zijn koorts, mondinfecties, jicht, guineawormzweren en gewrichtsreuma, meer specifiek artrose en artritis.
Het hout heeft in een studie kankerremmende werking getoond. De latex, het witte sap, en de gekneusde bladeren hebben in een wetenschappelijke studie laten zien te beschikken over een antiparasietenactiviteit.


Jatropha curcas Natuurlijke habitat Purgeernoot


De geneeskracht van de latex van Jatropha curcas

De latex heeft antibacteriële waarde. De twijgjes hebben ook antibacteriële werking en worden gebruikt als kauwstokje om de mond schoon te maken.

De wortels van deze plant worden gebruikt als een mondwasmiddel bij bloedend tandvlees en tandpijn

Verder wordt een wortelextract ingezet bij eczeem, ringworm, schurft, dysenterie en geslachtsziekten als gonorroe.
Herbalisten hebben uit eigen ervaring gezien dat de plant werkt tegen kanker.

Dat is niet voldoende in de wetenschap. In deze studie worden de bevindingen van herbalisten bevestigd en er wordt geconcludeerd dat de plant een sterke antikankerwerking heeft.
Nog lang niet alle stoffen zijn onderzocht maar men benadrukt dat de kankerwerende stoffen synergisch kunnen werken, wat inhoudt dat ze elkaar versterken, en het impliceert dat het weinig zin heeft om ze als één enkele stof in te zetten tegen kanker.


Jatropha curcas Bloemen van de purgeernoot


Zaden zijn niet eetbaar

De zaden, van de Jatropha curcas kunnen ziet zomaar gegeten worden. Het blijkt dat kinderen de zaden af en toe eten en daar ziek van worden.

Er zijn geen doden gemeld door het eten van het zaad en er zijn geen volwassenen gemeld die het zaad eten en ziek worden.
Waar de plant groeit is het, volgens een ingezonden brief in een wetenschappelijk tijdschrift, goed om kinderen te informeren om het zaad niet te eten.

Ook geroosterd zaad is niet goed, hoewel beweerd wordt dat het roosteren de gifstof uit het zaad haalt.


Kankerremmend meel

Een Maleis onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences vertelt dat bij het maken van de olie er een meel vrijkomt.

Dit meel bevat allerlei medicinale kwaliteiten. Zo is het werkzaam tegen twee kankercellijnen namelijk borstkanker en baarmoederhalskanker.
Verder bevat het antioxidanten en heeft het antibacteriële werking tegen minimaal 8 soorten bacteriën. Over de eventuele giftigheid van het meel wordt in dit onderzoek niets gemeld.


Jatropha curcas Vruchten van de ourgeernoot


Verwijzingen, Bronnen, Referenties, Jatropha curcas

  • Kaartje Natuurlijke habitat purgeernoot: Thomas Dijkman
  • Alle foto's komen uit het publiek domein via Wikimedia commons
  • Informatie is veelal verkregen via interviews tijdens reizen. Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5