Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

insulineresistentie

Hoe kom je van insulineresistentie af?

Obesitas

Insulineresistentie is het voorstadium van diabetes mellitus. Het is een ernstig ziektebeeld dat tot vele andere ziekten kan leiden. Het is belangrijk om snel te genezen van insulineresistentie, niet alleen voor je lichaam maar ook voor je geest, je persoon, je instelling en je sociale leven. Het is niet goed om jezelf te verwijten dat je aan insulineresistentie lijdt. Je bent niet alleen; er zijn vele mensen die supermarktvoeding eten en ziekten krijgen. Het lijkt heel gewoon om naar de supermarkt te gaan en daar je wagentje vol te laden maar de producten die men er verkoopt zijn zonder meer ziekmakend. Het wordt in de westerse samenleving heel gewoon geacht om jezelf te verslaven aan het innemen van industriële producten. Het is veel gezonder om vers voedsel te kopen en dat zelf te bereiden dan te vertrouwen op fabrieksvoer wat supermarkten ons plegen aan te smeren.

Insulineresistentie wordt geassocieerd met een hoger risico op hart – en vaatziekten, Polycysteus-ovariumsyndroom, diabetes melliitus type 2 en obesitas. Dus het is belangrijk voor de gezondheid om hier iets aan te doen.


Wat weten wetenschappers nu over insulineresistentie?

Insulineresistentie kunnen we makkelijk vangen in een definitie, maar hoe het op moleculair niveau werkt is best een gecompliceerd proces. We zouden kunnen zeggen dat insulineresistentie behelst dat lichaamscellen insuline niet meer in voldoende mate opnemen.
Wetenschappers hebben veel ontdekt over insulineresistentie, maar ze weten nog niet alles. Wat wel bekend is, is dat insulineresistentie begint in de hypothalamus, een klier in de hersenen. 

Deze klier bepaalt allerlei hormoongereguleerde processen in het lichaam, maar ook het hongergevoel. Dat gebeurt onder andere met het hormoon leptine.
Nu is het zo dat als het lichaam veel oxidatieve stress ervaart, wat meestal komt door het excessief innemen van industrieel voedsel, het hormoon leptine niet of later wordt aangemaakt, zodat de persoon in kwestie een hongergevoel ervaart, ook als de maag al vol zit.
In feite komt dit door een gebrek aan voeding met voedingsstoffen en een overschot aan voeding dat is geraffineerd in de industrie. Voedsel raffineren betekent eigenlijk dat het wordt ontdaan van belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, flavonoïden, fenolzuren. lignanen, saponinen, tanninen en andere secundaire metabolieten..
De ontstekingen op celniveau, ofwel de cellulaire inflammatie of oxidatieve stress, is de trigger voor het ontstaan van insulineresistentie.


Insulineresistentie en obesitas

Doordat koolhydraten niet worden omgezet vanwege het feit dat insuline niet wordt opgenomen in een cel, wordt de suikermolecuul opgeslagen als vetcel. 

Dat is de reden dat mensen met insulineresistentie de neiging krijgen om aan te komen in gewicht. Wetenschappers maken een onderscheid in gezonde vetcellen en niet gezonde vetcellen. Gezonde vetcellen kunnen ontstaan als er veel ontstekingsremmende polyfenolen en omega 3 in het lichaam zit. 

Dan wordt de ontstekingsreactie minder en kan het vet worden afgebroken, zodat cellen in het lichaam weer energie krijgen.
Deze ontstekingsremmende polyfenolen zitten veel in fruit, kruiden, groenten, granen, noten en zaden. Omega 3 zit in enkele groenten zoals waterkers en postelein, maar vooral in noten en zaden.


Hoe ontstaat insulineresistentie?

Om te begrijpen waarom lichaamscellen resistent worden tegen insuline, is het belangrijk om eerst het hormoon insuline te definiëren.
Wat is insuline? Insuline is een hormoon. Het wordt in de eilandjes van Langerhans gemaakt welke zich bevinden in de alvleesklier. Wanneer we een suikervorm eten wordt het hormoon insuline getriggerd om de suiker te brengen naar daar waar het nodig is, in de lichaamscellen.

Op een gegeven moment zijn de suikervoorraden aangevuld. Dan gaat het lichaam de suiker omzetten in glycogeen om het in de lever of in de spieren op te slaan. 

Ook aan dit opslagvermogen komt een eind. Wanneer de spieren en de lever genoeg glycogeen hebben opgeslagen, wordt suiker omgezet in lichaamsvet.

Bij een teveel aan suiker wordt het omgezet in lichaamsvet


Suiker wordt lichaamsvet

De vetlaag is altijd beschikbaar voor de cellen voor het geval dat het lichaam te weinig brandstof heeft. Maar vetcellen die veel polyfenolen om zich heen hebben zijn veel makkelijker beschikbaar om als brandstof te gebruiken. Als het lichaam te weinig voedingsstoffen als polyfenolen binnenkrijgt, dan blijft de vetlaag even groot of groeit hij aan.


We eten dagelijks te veel suiker

Wat gebeurt er echter in onze moderne maatschappij? We eten elke dag suikerrijke producten, in grote hoeveelheden, waardoor de vetlaag nooit hoeft te worden aangesproken. Doordat we te veel suiker eten in pure vorm, zonder de bijbehorende polyfenolen, blijft het lichaam in staat van ontstekingen of oxidatieve stress.

De insuline blijft suiker naar de lichaamscellen vervoeren maar deze hebben genoeg suiker. 

De cellen leren om niet meer te reageren op insuline. Daarom blijven de suikers in het bloed zitten. 

De alvleesklier blijft in eerste instantie gewoon doorgaan met insuline produceren. Omdat er te veel suiker is besluit het lichaam om de insuline te negeren, totdat er weer voedingsstoffen zijn om de suiker te verwerken. .

Het lichaam is nu resistent geworden tegen insuline. Vandaar dat we spreken van insulineresistentie.


Altijd honger

Normaal gesproken zorgt de productie van insuline ervoor dat het lichaam geen hongergevoel meer kent, doordat na het binnenkrijgen van genoeg ontstekingsremmende voedingsstoffen het hormoon leptine wordt aangemaakt. 

Wanneer de eigenaar van een lichaam zijn zielenvoertuig heeft geleerd om resistent te zijn tegen insuline, zal het hongergevoel nooit meer ophouden!

Daarbij zorgt insuline voor een normale verbranding van suikers. Ook dat gebeurt een stuk minder als het lichaam in staat van ontstekingen is. 

Het lichaam heeft enorm veel opgeslagen energie maar verbrandt bijna geen energie meer. Daarom worden mensen met insulineresistentie snel moe.


Suiker is een drug

Daar komt nog bij dat de insulineresistente persoon vrijwel altijd een sterke suikerverslaving heeft ontwikkeld. Je zou ook kunnen zeggen: de persoon leert zijn eigen lichaam om verslaafd te worden aan suiker.


Suiker is een drug. 

Hoe werkt deze drug? Insuline zorgt er normaal gesproken voor dat het suikerniveau in het bloed op peil blijft. Door insulineresistentie komen er meer pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, iets wat uiteindelijk kan leiden tot suikerziekte of diabetes mellitus.

Men denkt behoefte te hebben aan suiker maar deze suikerbehoefte is slechts een gevolg van een enorme suikerverslaving; men wilt het suikerniveau op peil houden in het bloed. 

In plaats van suikerverslaving kunnen mensen ook een koolhydraatverslaving opbouwen; koolhydraten zijn immers ook suikers.

In dat geval eet men te veel pasta en andere witmeelproducten. Deze laatste categorie gaat overigens vaak gepaard met het eten van suiker, en de industriële zoetstof glucose fructosesiroop, denk aan pannenkoeken, poffertjes, supermarktbrood, koekjes, cakes. en ontbijtkoeken.


Overgewicht en insulineresistentie

Een belangrijk verschijnsel van insulineresistentie is het aanmaken van een vetlaag. Dat kan leiden tot een zware gewichtstoename welke we obesitas noemen. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen:

  1. • Vetopslag omdat we te veel suikers en koolhydraten eten.
  2. • Verminderde vetverbranding omdat de insuline de cellen niet meer aanzet om vet te verbranden.
  3. • Vergroot hongergevoel aangezien we niet reageren op het feit dat insuline zegt te stoppen met eten.
  4. • Verminderde lichaamsbeweging doordat we moe zijn door de verminderde energiehuishouding.

De persoon komt in een soort vicieuze cirkel terecht die doorbroken kan worden door twee handelingen: het eten van polyfenolrijke voeding en het doen van lichaamsbeweging.

Schema hoe insulineresistentie, obesitas en diabetes aan elkaar gekoppeld zijn


Cholesterol en insulineresistentie

Daarnaast kan er een hoger cholesterolgehalte gemeten worden. De lever maakt het hormoon cholesterol aan, wat vooral wordt aangemaakt als er veel ontstekingen plaatsvinden. 

Overigens is het cholesterolverhaal van 1970 tot 2014 een grote mythe geweest waar eindelijk is doorheen geprikt, onder andere door Dr.. Ravnskov.

Cholesterol vervoert stoffen in de aders naar plekken waar het nodig is, maar cholesterol op zichzelf is geen slechte stof. 

Een hoger cholesterolgehalte zegt dat er iets mis is met het lichaam en proberen om dit cholesterolgehalte met medicijnen te verlagen is lachwekkend en deerniswekkend tegelijk. 

Het stemt tot grote droefheid, verbazing en ongeloof als je bedenkt dat er nog steeds veel artsen zijn die de cholesterolmythe aanhangen.

Ook hersencellen kunnen insulineresistent worden, daarom spreken wetenschappers van hersendiabetes of diabetes type 3


Herprogrammeer je lichaam

Diabetes mellitus type 2  is een bekend gevolg van insulineresistentie. Met de juiste voeding en instelling is het mogelijk om je lichaam te herprogrammeren.

Allereerst dien je rationeel te zijn en te onderkennen wat het probleem is. Een verminderde lichaamsbeweging is één van de oorzaken waardoor insulineresistentie in stand wordt gehouden. 

Door beweging wordt de energie in een cel verbruikt, waardoor het weer openstaat voor nieuwe energie. De insulineresistentie wordt tijdens lichaamsbeweging opgeheven.
Je zult dus tegen jezelf moeten zeggen dat je moet beginnen met lichte sport als fietsen, zwemmen, en wandelen. 

De vetverbranding moet weer op gang komen. Daarnaast moet de suiker- en koolhydraatverslaving onmiddellijk een halt toe worden geroepen.


Serieuze stap om ontstekingen om te keren

Wanneer je echt serieus bent dan stop je met het eten van producten waarin suiker, wit meel of transvetten zijn verwerkt. 

Daarin zitten te weinig polyfenolen die ontstekingen remmen. Je concentreert je dan op ontstekingsremmend voedsel. Voortaan mag je alleen maar snoepen in de vorm van het eten van groente, fruit, noten en zaden.
Verder is het belangrijk om niet alleen suiker maar alle geraffineerde koolhydraten uit je voedingspatroon te weren. Begin de dag eens met havermout of roggebrood in plaats van het eeuwig fabrieksmatig voorgekauwde, slappe, kleffe,  deegflappen die zich schielijk verschuilen het decorum van een broodkorst.

Uiteraard is het niet eenvoudig om te schakelen naar een totaal gezond voedingspatroon. Hierbij kan een orthomoleculair geneeskundige of sommige voedingscoaches je helpen.


Insulineresistentie: behandelbaar, en geneesbaar

Zoals we zagen is insuline een belangrijk communicatiemiddel in het lichaam. Wanneer we onjuiste voeding eten, wordt de communicatie verstoord. Niet getreurd. Met de juiste voeding kunnen we de communicatie tussen lichaamscellen volledig herstellen. Dat geldt overigens niet alleen voor patiënten, met insulineresistentie maar ook mensen met diabetes mellitus type 2 kunnen van hun ziekte genezen.

Met een nieuw voedingspatroon en de hulp van enkele kruiden kan de alvleesklier weer zijn werk optimaal uitvoeren en zullen de lichaamscellen weer reageren op insuline. Neem bijvoorbeeld stevia, wat de alvleesklier ondersteunt in werking. In de reguliere geneeskunde doet men alleen aan symptoombestrijding.

Waarom dat gebeurt is een raadsel want vele ziekten zijn geneesbaar terwijl door reguliere artsen wordt beweerd dat ze alleen behandelbaar zijn maar ongeneeslijk.


Leververvetting

90% van de mensen met diabetes mellitus type 2 in de VS hebben ook last van niet alcoholische leververvetting. Dat maakt het probleem des te lastiger om op te lossen.

Met gezonde voeding verandert de spijsvertering op hormoonniveau snel. 

De hypothalamus kan al binnen 24 uur totaal andere hormonen aanmaken, maar de lever, de spijsvertering en het omzetten van vetten kan een paar weken op zich laten wachten.

Dat komt met name omdat eerst de lever hersteld met worden. 

Een leverherstel is met gewone gezonde voeding een traag proces. Dan kan er beter worden gekozen voor speciale voeding die gericht is op het versterken van de lever.


Bronnen Insulineresistentie

  1. Boek: met verstand gezond Ineke Haisma
  2. • : Suikers en zoetstoffen, Geert Verhelst
  3. Insulineresistentier en wetenschap: https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-015-0123-1
  4. Foto´s: Publiek Domein