Hoest tegengaan met kruiden, voedsel en geneesplanten
Hoest kan heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er allerlei goede kruiden voor. Opvallend is het dat de farmaceutische industrie geen effectieve synthetische middelen weet te produceren tegen hoest. Daardoor blijven kruiden te prefereren bij hoest. Bij hoest is het overduidelijk dat je het hebt of niet. De farmaceutische industrie is beter in het maken van middelen die niet door een lichamelijke reactie kunnen worden gecontroleerd, zoals anti-kankermiddelen met als bijwerking dat je er kanker van kan krijgen. Bij sommige kruiden voel je direct al dat de hoestprikkel afneemt.
Farmaceutische middelen tegen hoest zijn vaak corticosteroïden of
antibiotica en deze hebben opvallend grote
bijwerkingen, waardoor hun efficiëntie laag is. Dat stellen wetenschappers, en daarom doen ze onderzoek naar de effectiviteit van
kruiden.
Waardoor komt de hoest?
Kruiden die de hoestprikkel verminderen doen dat omdat ze de luchtwegen openen, of omdat ze het zenuwstelsel tot rust brengen, of omdat ze de juiste doorstroom van slijm veroorzaken zodat ze verzachtend werken. Een product als melk kan juist te veel slijm veroorzaken en daardoor hoestprikkels opleveren. Bij hoest is het zo dat je altijd goed in de gaten moet houden waar het door komt.
Pas op met suiker
Voor mensen met longziekten zoals astma is het belangrijk om een goed middel in te nemen dat tegen hoest werkt. Het is dan goed om te weten dat middelen met suiker sterk worden afgeraden, omdat suiker een onderliggende oorzaak is van astma. Wanneer mensen geen suiker eten, dan is er aanmerkelijk minder risico op astmasymptomen. Dan hoesten mensen ook minder. Wanneer een astmapatiënt zou stoppen met suiker, en focust op kruiden die goed werken bij ademhalingsziekten, dan is het risico op astma enorm lager. Astma is een levensstijlziekte, wat betekent dat als we onze levensstijl veranderen, de astma kan verdwijnen.
Keelontsteking als oorzaak
Hoesten kan ook komen doordat iemand zich vaak verslikt. Dan is het een kwestie van zeer goed achterhalen wat je verkeerd doet, en zorgen dat het niet weer gebeurt. Bij sommige ziekten zoals keelpijn is het lastig om goed te slikken. Dan moet je eerst de keelpijn wegnemen. Dat kan door thee te maken van salieblad. Soms is na een enkel kopje saliethee de keelontsteking al weg. Drink gewoon saliethee totdat de vervelende keelontsteking over is.
Medicinale thee maken
Bij een medicinale thee is het beter om de bladeren even door te koken in een pan op het vuur, en om ze daarna af te laten koelen. Als de thee helemaal koud is, kun je het gewoon in dezelfde pan opwarmen voor een tweede kopje thee. Zo komen meer werkzame stoffen in het water.
Hoest door rook
In sommige gevallen komt hoest door een duidelijke oorzaak. Als je hoest terwijl je rookt dan komt dat eigenlijk omdat je de keel overbelast met gifstoffen meteen erg hoge temperatuur. Het toedienen van stoffen die de keel verzachten, of die keelslijm dat beschermend werkt meer doet vloeien kan dan helpen. Maar natuurlijk is het essentieel om gewoon te stoppen met roken.
Honing tegen hoest
Bij veel hoest helpt het om honing te nemen. Echte honing, dus geen supermarkthoning die is gemaakt van puur suiker met een honingsmaak, en die door de overheid gelabeld mag worden als zijnde honing, maar dure biologische honing, kan zowel acuut verlichting bieden als de oorzaak van hoesten wegnemen. Nog beter is het om een hoestsiroop te maken, of te kopen. Gebruik dan kruiden met honing. Je kunt een sterke thee maken van antihoestkruiden zoals tijm, sleutelbloem en weegbree, en dat mengen met honing. Een paar eetlepels hiervan verspreid over de dag kan enorm goed helpen tegen hoest. Omdat een hoestsiroop kopen erg duur is, en vaak op suikerbasis is, kun je het beter zelf maken.
Ziekten waarbij hoest een symptoom is
Hoest kan een symptoom zijn van verschillende ziekten en aandoeningen. Enkele van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen waarbij hoest optreedt als symptoom zijn:
- 1. Verkoudheid en griep: Hoest is vaak een vroeg symptoom van virale luchtweginfecties zoals verkoudheid en griep. Overigens kan het goed zijn dat de virussen geen ziekten veroorzaken, maar onderdeel zijn van ons immuunsysteem. Een virus is namelijk nooit in een cel gefotografeerd, alleen in ons interstitium, de vochtige ruimte tussen lichaamscellen, waar zowel voedingsstoffen als afvalstoffen verkeren. Voor meer informatie hierover, lees dit artikel.
- 2. Bronchitis: Zowel acute als chronische bronchitis kunnen hoesten veroorzaken. Bij acute bronchitis is de hoest meestal tijdelijk, terwijl bij chronische bronchitis de hoest langdurig en aanhoudend kan zijn.
- 3. Longontsteking: Longontsteking kan hoesten, vaak met slijmproductie, veroorzaken. Het kan ernstig zijn en medische behandeling vereisen. Ontstekingsremmende kruiden zoals knoflook en gember voorkomen een longontsteking.
- 4. Astma: Astma wordt vaak gekenmerkt door aanhoudende hoest, kortademigheid en piepende ademhaling als gevolg van ontsteking en vernauwing van de luchtwegen.
- 5. Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Bij GERD kan maagzuur terugstromen in de slokdarm en irritatie van de luchtwegen en hoest veroorzaken. Zoethout is dan de beste oplossing omdat dit zowel hoest tegengaat als maagzuur elimineert.
- 6. Allergieën: Allergische reacties op allergenen zoals pollen, stofmijt, dierenhaar en schimmels kunnen hoesten veroorzaken. Wees je wel bewust van het feit dat een allergische reactie in feite komt door een verminderd immuunsysteem. Gebruik daarom vooral kruiden die het immuunsysteem verbeteren zoals Rhodolia rosea, Siberische ginseng, shilajit en Panax ginseng.
- 7. Chronische obstructieve longziekte (COPD): COPD, waaronder chronische bronchitis en emfyseem, gaat vaak gepaard met aanhoudende hoest en ademhalingsproblemen. Allerlei kruiden die goed zijn voor de ademhalingswegen gaan COPD, een ziekte die te maken heeft et de westerse levensstijl en vertrouwen op industrievoeding.
- 8. Interstitiële longziekte: Deze groep aandoeningen tast het longweefsel aan en kan hoesten als een van de symptomen hebben.
- 9. Luchtwegirritatie: Hoest kan optreden als reactie op irritatie door rook, chemicaliën, stof of andere deeltjes in de lucht. In dat geval is hoest een reactie van het lichaam om gifstoffen uit het lichaam te werken.
- 10. Luchtwegobstructie: Hoest kan voorkomen bij mensen met een vreemd minuscuul voorwerp of insect dat vastzit in de luchtwegen. Stel dat je aan het fietsen bent en je hijgt met je mond open. Er is dan altijd een risico dat je een vliegje of mug in slikt. Dat leidt acuut tot een hoestbui. De oplossing is om minder hard te fietsen, zodat je mond niet openvalt doordat je naar adem snakt.
Aziatisch hoestmiddel
In Korea en China wordt een mengsel van andere kruiden tegen hoest gebruikt dan in Europa. Dit Aziatische mengsel werkt ook goed tegen hoest. Sommige van deze kruiden kennen we in Europa ook.
- 1. Ophiopogonis Tuber (Slangebaardwortel): Traditioneel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) voor de behandeling van hoest, irritatie van de luchtwegen en als een tonicum voor yin-energie.
- 2. Pinelliae Tuber (Pinellia-wortelstok): Gebruikt in TCM om slijm en vochtigheid uit het lichaam te verdrijven, wat kan helpen bij ademhalingsproblemen en spijsverteringsklachten.
- 3. Glycyrrhizae Radix (Zoethoutwortel): Gebruikt als een zoetstof en smaakversterker, maar heeft ook ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om keelirritatie te verzachten en in TCM voor de behandeling van diverse aandoeningen.
- 4. Zizyphi Fructus (Jujube-vrucht): Traditioneel gebruikt als een natuurlijke kalmerende en slaapbevorderende remedie in verschillende culturen.
- 5. Ginseng Radix (Ginsengwortel): Bekend om zijn adaptogene eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een tonicum voor energie, uithoudingsvermogen en immuunondersteuning.
- 6. Oryzae Semen (Rijst): Hoewel rijst voornamelijk wordt gebruikt als voedingsmiddel, is het ook bekend om zijn gemakkelijk verteerbare koolhydraten en kan het worden gebruikt om spijsverteringsproblemen te verlichten. Een meer onbekende werking is dat het de keel kan verzachten en hoestprikkels verminderen.
Hoestdrank, een Aziatische variant
Vooral ginseng, zoethout en rijst kunnen we in Europa ook gebruiken om een thee van te maken tegen hoest. Rijst is natuurlijk een opvallende, omdat we dit doorgaas niet kennen als medicijn. Ginseng wordt doorgaans als oppepper voor lichaam en geest gebruikt, maar zelden tegen hoest. Zoethout is wel een bekend middel voor de keel. Je kan bij lichte hoest ook een zoethoutje pakken om op te kauwen en zuigen. Of je maakt een zoethoutthee, en waarom doe je er niet ook gewoon wat rijstvocht en ginseng doorheen?
Slovaaks onderzoek tegen hoest
Slovaakse onderzoekers zien dat de volgende planten hoestonderdrukkend zijn en verzachtend voor de zenuwen die hoestprikkels veroorzaken:
Zoethout werkt van deze drie het best. De onderzoekers zien dat de polysachariden in deze planten verantwoordelijk zijn voor de antihoest werking. Je kunt gewoon zoethoutthee drinken, op een zoethoutje bijten of een snoepje nemen op basis van zoethout.
Komijn en andere antihoestkruiden
Arabische Onderzoekers zien dat er nog meer planten zijn die tegen hoest werken. De krachtigste hoestonderdrukkende werking werd waargenomen bij Nigella sativa (Zwarte komijn) en Linum usitatissimum (Lijnzaad) bij hoest veroorzaakt door zwaveldioxide. Artemisia absinthium (Absint alsem) vertoonde een sterkere hoestonderdrukkende werking bij hoest veroorzaakt door ammoniak in vergelijking met de andere onderzochte medicinale planten. De hoestonderdrukkende effecten van Cuminum cyminum (Komijn) en Glycyrrhiza glabra (Zoethout) waren krachtiger bij hoest veroorzaakt door citroenzuur dan bij andere medicinale planten.
Lijst met planten tegen hoest
- Hedera helix (Klimop) Deze plant wordt eigenlijk alleen in de homeopathie gebruikt.
- Thymus vulgaris (Tijm) Klassiek anti hoestkruid,
- Mentha piperita (Pepermunt) Werkt verrassend goed tegen hoest
- Althaea officinalis (Heemst) Vooral de wortel is goed voor de longen en verzacht hoestprikkels
- Pimpinella anisum (Anijs) Zelfs anijs verzacht de keel
- Eucalyptus globulus (Eucalyptus) Klassiek tropisch anti-hoestmiddel
- Zingiber officinale (Gember) Werkt eigenlijk tegen vele ziekten, ook tegen keelziekten,
- Ocimum sanctum (Heilige basilicum) Is een panacee, werkt aldus ook tegen hoest,
- Sambucus nigra (Vlierbes) Maak eens een vlierbessensiroop tegen hoest,
- Salvia officinalis (Salie) Klassiek antihoest keukenkruid, werkt zeer efficiënt,
- Inula helenium (Alant) Klassieke geneesplant,
- Prunus serotina (Wilde kersen) Komen zelden voor in Nederland, maar gewone kersen helen ook,
- Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Klassieke geneesmiddel voor de longen en keel,
- Lobelia inflata (Lobelia),Relatief onbekend anti hoest kruid, niet gebruiken als je het niet kent,
- Allium sativum (Knoflook) Onverwachte anti-hoestplant,
- Foeniculum vulgare (Venkel) Verzacht keel door ontkrampende werking op de zenuwen, Zowel de groente als het venkelzaad is hiervoor geschikt.
- Glycyrrhiza uralensis (Chinese zoethout) Europees zoethout werkt ook,
- Sanguinaria canadensis (Bloedwortel) Kennen we in Europa niet,
- Plectranthus amboinicus (Cubaanse oregano) Lokale anti hoest plant in de Caraïben,
- Matricaria chamomilla (Kamille) zeer bekend verzachtend middel en pijnstiller,
- Verbascum thapsus (Koningskaars) Geneesplant, alleen op voorschrift fytotherapeut gebruiken,
- Prunus domestica (Pruim) Voor milde hoest werkt de pruim goed,
- Echinacea purpurea (Rode zonnehoed) Deze booster voor immuunsysteem gaat ook hoest tegen,
- Plantago major (Grote weegbree) Klassiek ati hoest kruid, kalmeert zenuwen die hoest veroorzaken
- Pelargonium sidoides (Kaapse geranium) https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg Afrikaanse anti hoest plant
Bronnen bij artikel over hoest
- Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26840418/
- Aziatische variant: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26666732/
- Nigella sativa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29332022/
- Slowaaks onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23597834/
- Chinees onderzoek: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24348727/
- Medicinale planten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24348727/
- Chinese traditionele geneeskunde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853348/
- Tijmsiroop tegen hoest: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03007995.2021.1960493
- Hoest bij astma: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7943289/
- Tijm en sleutelbloem: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28214817/
- Foto's: Lichtplant, copyright reserved