De prachtige, geneeskrachtige boom Hibiscus tiliaceus
De gele bloemen van de Hibiscus tiliaceus sieren de omgeving waarin ze groeien en bieden een visueel spektakel dat blijvend genot biedt. Een glimp van deze prachtige boom is genoeg om de geest te kalmeren en het hart op te vrolijken. In Bangladesh wordt hij 'bhola' genoemd, en in Polynesië zijn de jonge bladeren van de boom zelfs eetbaar. De vraag dringt zich op: kan het eenvoudige genot van deze schoonheid daadwerkelijk bijdragen aan ons welzijn? Zou het kunnen dat er een inherente geneeskracht schuilt in het observeren van de opvallende bloemen?
De Hibiscus tiliaceus heeft een rijke geschiedenis van traditioneel gebruik, met toepassingen die variëren van de behandeling van hoest, bronchitis, en
diarree tot het genezen van brandwonden en infecties.
Medicinale strandreus met eetbaar jong blad
Deze boom is een heuse sierboom die vaak op en nabij stranden groeit. Zijn opvallende gele bloemen maken va hem een zeer mooie boom. Deze bloemen kunnen ook verkleuren waardoor het een blijvend genot is m ernaar te kijken. Je zou bijna zeggen dat het kijken en genieten van zijn schoonheid al een soort geneeskracht biedt, en misschien is dat ook zo. Hibiscus tiliaceus wordt in Bangladesh ''bhola'' genoemd. De jonge bladeren van Hibiscus tiliaceus zijn eetbaar en worden in Polynesië gegeten.
Hibiscus tiliaceus bevat als secundaire metabolieten onder andere
quercetine en
vitamine C, twee krachtige
antioxidanten die meehelpen om meerdere ziekten te voorkomen en genezen.
Geneeskracht van een Hibiscusboom
In Europa kennen we hibiscussoorten als sierplant. Deze hibiscus is een grote, stevige boom die 30 meter hoog kan worden. Hij heeft leuke, gele, enkelvoudige bloemen. In tropisch en subtropisch Nieuw Guinea, Amerika, Afrika, Azië, Australië en Polynesië komt deze boom oorspronkelijk voor. Hij groeit graag aan het strand.
Hij bloeit met mooie gele bloemen die vaak bovenop de boom groeien, en je daar slecht kan zien. Maar als de bloemen van de boom afvallen, liggen ze nog twee dagen mooi te zijn op de grond.
Traditioneel gebruik Hibiscus tiliaceus
De Hibiscus tiliaceus heeft vele traditionele toepassingen. Hij wordt van oudsher gebruikt bij hoest, droge keel, bronchitis, koorts, oorinfecties, slijmvorming in de longen, diarree, dysenterie en tyfus.
In Zuid-, Zuidoost- en Oost-Azië wordt van slijm verondersteld dat het een verkoelend effect heeft en het wordt gebruikt voor het genezen van brandwonden en brandwonden. Het slijm wordt ook gebruikt als medicatie voor de behandeling van hoest, bronchitis, dysurie en menorragie. Verloskundigen brengen het slijm aan om te vergemakkelijken bevalling van pasgeborenen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat de plant allerlei medicinale eigenschappen heeft zoals antioxidantwerking en ontstekingsremmende, ontwormende en antimicrobiële activiteit.
Antibacteriële werking van Hibiscus tiliaceus
Hibiscus tiliaceus heeft een
antibacteriële werking bij een groot aantal pathogene micro-organismen zoals Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus saprophyticus, Streptococcus pyogenes, Plesiomonas shigelloides, Shigella dysenteriae, Vibrio cholera, Salmonella typhii, Shigella flexneri, Shigella boydii, Shigella sonnei en Pseudomonas aeruginosa.
Een antibacteriële werking van
geneesplanten geeft veel aan over de kracht van deze plant. Vrijwel alle ziekten gaan gepaard met overvloedige aanwezigheid van pathogene bacteriën. Zo is bekend dat zelfs de groei van kankertumors gepaard gaat met grotere aanwezigheid van bacteriën die ziekmakende eigenschappen hebben.
Uiteraard zijn alle ontstekingsziekten het gevolg van pathogene bacteriën. Maar ook een virusziekte als een griep wordt vergezeld van grotere aanwezigheid van ziekteveroorzakende organismen zoals bacillen, de andere naam van bacteriën.
Kankerremmende werking
Zowel de schors als het blad van Hibiscus tiliaceus hebben in wetenschappelijke studiën bewezen beschikking te hebben over remmende werking tegen kanker.
Wetenschappers noemen deze werking 'cytotoxisch'. Alkaloïden, saponinen, reducerende suikers, flavonoïden en tanninen worden door wetenschappers verantwoordelijk geacht voor de kankerremmende werking.
Pijnstillende werking Hibiscus tiliaceus
Onderzoek toont aan dat de bladeren en de schors van Hibiscus tiliaceus pijnstillende werking heeft. Er zijn meerdere onderzoeken geweest die dit aantonen. Een extract op waterbasis heeft pijnstillende werking, dat betekent dat je gewoon een thee kunt drinken van de schors of het blad om te genieten van pijnstilling.
Deze thee werd vergeleken met de werking van het sterke middel met veel bijwerkingen diclofenac. Het blijkt dat het bladextract van Hibiscus tiliaceus, wat betreft pijnstillende werking, niet veel onder deed voor dit synthetisch medicijn. Bovendien heeft de boom weinig bijwerkingen, daarom is dit plantmedicijn te prefereren, als je het objectief oftewel wetenschappelijk benaderd.
Hibiscus tiliaceus tegen depressie
Depressie,
angst, apathie en allerlei andere symptomen van hersendegeneratie verdwijnen door het drinken van een kopje thee van de bloemen van Hibiscus tiliaceus. Onderzoekers van deze studie melden dat de
hersenen allerlei functies minder goed uitoefenen.
Dat kan komen door het gebrek aan goede voeding, zoals weer blijkt uit andere onderzoeken. In ieder geval kan Hibiscus tiliaceus ervoor zorgen dat stigmasterol, stigmastadienol en stigmastadienone worden aangevoerd naar de hersenen.
Het blijkt dat dit hele belangrijke stoffen zijn voor het goed functioneren van de grijze massa onder onze hersenpan. Het zijn sterolen, stoffen die een belangrijke rol spelen in onze hormoonhuishouding. Door allerlei verschijnselen hebben vrouwen die net een kind hebben gekregen een risico op post-bevallingdepressie.
Goede voeding kan dit voorkomen maar wie tegenwoordig vertrouwt op vulling uit de
supermarkt komt bedrogen uit. De bijzonder vaak reclameerde artikelen van de
voedingsindustrie die kleurrijk uitgestald in de supermarktschappen liggen, blijken verhoogd risico op
oxidatieve stress te geven.
Deze vorm van stress wordt veroorzaakt door
vrije radicalen. In het kort: we eten te veel volmakende vulling en te weinig echt voedsel.
Echt voedsel hoort een krachtbron van nutriënten te zijn. Als een vrouw nieuw leven in haar baarmoeder draagt zal het lichaam er alles aan doen om dit nieuwe leven een zo goed mogelijk begin te geven, vaak ten koste van de gezondheid van de moeder.
Dat betekent dat allerlei belangrijke stoffen uit het lichaam van de moeder worden gestuurd naar het kind. Dat kan door tekorten aan
voedingsstoffen ten koste gaan van de geestelijke gezondheid van de aanstaande moeder. Oxidatieve stress kan zowel fysieke als
mentale ziekten veroorzaken.
Medicinale werkingen op een rij
Met fytosterolen, triterpenen, triterpenoïden, coumarinen, amiden, fenolzuren en anthocyanen als chemische bestanddelen heeft H. tiliaceus de volgende farmacologische eigenschappen:
- Antioxidant,
- Beschermend voor de lever,
- Antibacterieel,
- Tegen virussen,
- Tyrosinaseremmend,
- Kankerremmend
- Immuunsysteem stimulerend
- Ontstekingsremmend,
- Pijnstillend,
- Tegen allergieën
- Tegen diabetes,
- Tegen verhoogd niveau aan geoxideerde bloedvetten, en
- Anthelmintische activiteiten, wat betekent dat het tegen ingewandswormen helpt.
Wellicht nieuw middel tegen trombose
Een onderzoek uit 2022, uitgevoerd in India, laat zien dat verschillende extracten op basis van Hibiscus tiliaceus een medicinale werking hebben tegen trombose.
Er moeten echter nog onderzoeken op mensen worden uitgevoerd voor wetenschappers dit zeker weten. Daarom staat de werking tegen trombose voorlopig nog niet opgenomen in het hierboven geschreven rijtje met bewezen medicinale werkingen.
Bronnen bij artikel over Hibiscus tiliaceus
- Antibacterieel: https://www.researchgate.net/publication/353293571_STUDY_ON_Hibiscus_tiliaceus_LEAVES_AS_ANTIBACTERIAL_AND_ANTIOXIDANT_AGENTS
- Trombose: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35306945/
- Medicinale werkingen: https://springerplus.springeropen.com/articles/10.1186/s40064-016-2891-0
- Medicinale werkingen: https://www.researchgate.net/publication/306213208_A_review_on_the_phytochemistry_and_pharmacology_of_two_Hibiscus_species_with_spectacular_flower_colour_change_H_tiliaceus_and_H_mutabilis
- Antioxidant: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16968101/
- Medicinale werkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4967069/
- Foto's: Alle foto's komen van Wikimedia commons, Publiek domein
- Alle mooie detailfoto's zijn gemaakt door SAplants