Intolerantie en allergie zijn twee begrippen die door velen door elkaar worden gebruikt, alsof ze dezelfde betekenis hebben. Dat is een onjuist gebruik van deze begrippen. Beide begrippen hebben met voeding te maken maar verwoorden een andere ziekte. Toch zijn er naast duidelijke verschillen ook sterke overeenkomsten tussen beide aandoeningen. Dat maakt het logisch dat mensen even door de bomen het bos niet meer zien.
Bijwerkingen van voedingsmiddelen worden veroorzaakt door een bepaalde individuele intolerantie voor algemeen getolereerde voedingsmiddelen.
Intolerantie afgeleid van een immunologisch mechanisme wordt voedselallergie genoemd, de niet-immunologische vorm wordt voedselintolerantie genoemd. IgE-gemedieerde voedselallergie is de meest voorkomende en gevaarlijke vorm van ongunstige voedselreactie. Het wordt geïnitieerd door een aantasting van de normale tolerantie voor voedsel. Voedselallergie produceert
Levensbedreigende symptomen manifesteren zich in een snelle anafylactische shock.
Een allergie is een onjuist functionerend immuunsysteem. Intolerantie heeft niks met het immuunsysteem te maken. Bij een allergie wordt er door het immuunsysteem histamine aangemaakt.
Soms wordt er zoveel histamine aangemaakt dat men last krijgt van symptomen. Deze symptomen kunnen zeer ernstig zijn; in sommige gevallen levensbedreigend.
Een intolerantie heeft altijd te maken met een verminderde werking van de darmen en dan vooral de slijmvliezen op de wanden. Het wordt ook wel verhoogde darmpermeabiliteit genoemd.
Een intolerantie kan zich herstellen als de slijmvliezen van de darmen weer gezond zijn. Een intolerantie komt altijd door een tekort aan bepaalde enzymen waardoor een voedingsstof niet goed verwerkt wordt.
Ontstoken darmen staan in verband met voedingsintolerantie.
Kort gezegd is het grootste verschil tussen intolerantie en allergie als volgt uit te leggen:
Het immuunsysteem werkt op basis van een groot aantal verschillende cytokinen. Een disbalans in deze cytokinen kan ervoor zorgen dat ze elkaar gaan tegenwerken.
Er is een aantal allergene stoffen; deze allergenen zorgen ervoor dat we een allergische reactie krijgen. Maar deze allergie geldt niet voor iedereen; alleen mensen bij wie de cytokinenbalans onjuist is wordt een allergische reactie verkregen.
Bij een allergie komt altijd histamine vrij. Histamine zit in bepaalde cellen opgesloten maar als er een allergie is, komen ze vrij om de allergene stof te bestrijden.
Het vrijkomen van histamine heeft echter nadelen; zo leidt het tot een zwelling van weefsel en bloedvaten. De symptomen die hiervan het gevolg zijn heten:
Sommige allergieën worden veroorzaakt door medicijnen. We spreken dan vaak van een bijwerking van het medicijn.
Allergie is moeilijk op te sporen. Een hooikoorts wordt – zou je zeggen - veroorzaakt door pollen. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Vaak wordt een hooikoorts veroorzaakt door het drinken van melk en het innemen van andere melkproducten.
Wie geen melk of melkproducten consumeert heeft een kleinere kans op hooikoorts. In feite hebben veel hooikoortspatiënten een koemelkallergie die een overgevoeligheid voor pollen triggert.
Een ander voorbeeld is eczeem bij jonge kinderen.
Deze lijkt over te gaan en de arts zegt: ´het kind is er overheen gegroeid´ of: ´ de medicatie heeft geholpen. Maar in de praktijk veranderen de eczeemsymptomen van jonge kinderen vaak in een astma of een hooikoorts.
De onderliggende oorzaak, namelijk een koemelkallergie, is niet opgelost. Het eenvoudigweg stoppen met melk en melkproducten kan de symptomen astma en hooikoorts maar ook eczeem doen verdwijnen. Overigens is dit geen algemeen geldende wet.
Er zijn allerlei soorten allergieën en intoleranties die tot dezelfde gevolgen kunnen leiden.
De bekendste intoleranties zijn glutenintolerantie en lactose-intolerantie. Daarnaast zijn er andere intoleranties zoals kraanwaterintolerantie en fluoride-intolerantie. Deze twee soorten intoleranties hebben te maken met gifstoffen zoals residuen van medicijnen in kraanwater.
Fluoride is een gifstof die onder valse voorwendselen in tandpasta wordt gedaan. De wetenschappelijke onderzoeken uit de jaren 50 op basis waarvan fluoride een goede stof zou zijn voor de tanden, zijn wetenschappelijk gezien onjuist uitgevoerd.
Fluoride is juist een stof die de tanden aantast, wat fluorosis wordt genoemd. Daarnaast tast het organen en zelfs de hersenen aan. Fluoride zorgt er onder andere voor dat mensen minder zelfstandig kunnen nadenken.
Men is geneigd om instanties en overheden sneller te geloven, als men fluoride gebruikt. In de jaren 50 werden er allerlei mind control experimenten door de Amerikaanse overheid gedaan door wetenschappers afkomstig uit Nazi-Duitsland via het militaire operatie Paperclip. In Nazi-Duitsland deed men fluoride in het kraanwater om de gevangen kamparbeiders meegaand te maken.
De Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven gebruiken vandaag de dag dezelfde technieken om mensen meegaand te maken. Als je niet met fluoride tanden poetst ben je bijvoorbeeld veel minder gevoelig voor reclame.
Coeliakie is een intolerantie voor gluten. De maag raakt van streek door gluten omdat het maagslijmvlies beschadigd is.
Daarom is het van belang om een glutenintolerantie vroeg te ontdekken; dan is het mogelijk om de slijmvliezen te herstellen.
Een melkintolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan een enzym wat lactase heet; lactase breekt normaal gesproken lactose af.
Hierdoor kan er lactose uit melk in de dikke darm terecht komen alwaar het voor problemen zorgt zoals winderigheid, diarree, opgeblazen gevoel en misselijkheid.
We zien dat allergie door een immuunsysteemprobleem ontstaat. Voeding is niet altijd de oorzaak. Maar het is wel zo dat een groot deel van het immuunsysteem via de darmen werkt. Maagslijmvlies, met name villi, de uitsteeksels aan de binnenkant van de darmen, filtert stoffen uit de darmen; dat is al een belangrijke werking.
Villi kunnen enzymen produceren die stoffen verteren; zonder deze enzymen zijn de voedingsstoffen waardeloos of zelfs ziekmakend, ontstekingsbevorderend. Verder worden er in de darmen stoffen aangemaakt die het immuunsysteem stimuleren.
Deze stoffen worden mede door villi gemaakt. Bij ontstoken maagslijmvlies werkt het villi niet meer goed. Daarom is er een duidelijke relatie tussen allergieën en voeding. Een allergie komt vaak voor als de darmflora of ons microbioom, en het maagdarmslijmvlies verstoord is in werking.
Maar hoe komt deze stoornis tot stand?
De darmflora of het microbioom wordt onder andere verstoord door: medicijnen, alcohol, suiker, witmeelproducten, melkproducten en vlees. Het maag- en darmslijmvlies kan ontstoken raken door deze zelfde producten; we spreken dan van lekkende darmsyndroom, een grondoorzaak van voedselintolerantie maar ook van vele andere fysieke en psychische aandoeningen.
Neem bijvoorbeeld glutenintolerantie: coeliakie en psychische stoornissen gaan vaak hand in hand en hebben niets te maken met het psychisch gestel maar met voedsel.
Een voedsel allergie kan in het meest extreme geval leiden tot anafylactische shock, die de dood kan veroorzaken. Tegenwoordig worden mensen steeds vaker behandeld door onder gecontroleerde omstandigheden, in een ziekenhuis, een minuscule hoeveelheid van een allergisch product toe te dienen, en dit steeds op te voeren.
Op deze manier wordt het immuunsysteem getraind om de voedingsstof te accepteren.
De producten waar mensen het meest allergisch voor zijn.
Onderzoekers uit Australië hebben voor het eerst gesproken van een eliminatiedieet.
Zij zien dat er een aantal toevoegingen zijn aan voedsel dat voor problemen zorgt.
Elk product zorgt voor een andere manier voor problemen, maar vaak is de combinatie van minder goed producten dermate problematisch dat het een ziekte wordt.
Natuurlijke chemicaliën
|
Chemicaliën
|
Voedelbronnen
|
kaas, chocolade, banaan, ham, vis | ||
Glutamaat | Tomaat | |
Salicylaten (anti schimmel spray) | ||
Toegevoegde en synthetische chemicaliën
| Oxiderende stoffen | |
Benzoaten | Frisdrank, wijn | |
Kleurstoffen | Jam, taarten, koekjes, allerlei producten | |
Nitraten | Alle soorten vlees | |
Propionaten | Brood (broodzout) | |
MSG | Chinees voedsel, afhaalchinees, Indonesisch voedsel | |
Sorbinezuur | Synthetische conserveermiddel, alles wat eindigt op sorbaat, | |
Sulfieten | Wijn, frisdrank, gedroogde abrikozen en rozijnen, overig gedroogd fruit |
Bij zowel voedselallergie als voedselintolerantie wordt er histamine aangemaakt. Histaminen veroorzaken ontstekingen. Histaminen kunnen ook extra worden aangemaakt van bepaalde voedingssoorten. Als het lichaam te langdurig in een ontstekingsfase zit, is het lastiger voor het immuunsysteem of het maagdarmslijmvlies om te herstellen. Daarom worden tijdens een herstelperiode vaak histaminenproducerend voedselsoorten geëlimineerd uit het dieet.
Vlees
| alle soorten worst, salami, gedroogd vlees, ham |
Vis
| Gedroogde vis, bewaarde vis zoals haring, tonijn, makreel, sardines, ansjovis, ofwel alle dierlijk zeevoedsel en vissaus |
Kaas
| Alle typen harde, zachte en fabriekskaas |
Groenten
| Tomaten en aubergines (nachtschade), zuurkool (wegens azijn), |
Alcohol
| Alle soorten (De harddrug alcohol kun je beter maar vermijden) |
Overig voedsel
| Avocado, fabrieksproducten als azijn, ketchup, mayonaise, alle azijnhoudende producten |
,