Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het gevaar van wit meel

Wetenschappers zien: Wit meel is verslavend, zorgt voor diabetes epidemie, kanker, beroerte en veel meer ziekten.

Bloem is ongezond! Samen met andere ongezonde producten veroorzaakt bloem dodelijke ziekten. Volkorenbloem is daarentegen heel gezond. De witte bloem, die soms door fabrikanten onterecht als tarwebloem gelabeld wordt, is een sluipmoordenaar in ons voedsel. Het zou verboden moeten worden, mits je de overheid de taak toedicht voor veilgheid te zorgen. Witte bloem voert dagelijks aanslagen op het lichaam. Witte bloem is in feite een vorm van slecht verteerbare suiker. Door volkorenbloem te degenereren tot witte bloem worden ruim 90% van de vitaminen, 80% van de mineralen en 95% van de vezels eruit gehaald. Deze stoffen heeft het lichaam nodig om bloem te verteren.

Wanneer de stoffen er door raffinage uit zijn onttrokken en het meel middels chemische middelen zoals alloxaan wit is gemaakt dan is de voedingswaarde enorm laag, voeg daarbij het feit dat witte meel nauwelijks verteerd kan worden voor het lichaam, zodat de meest waarheidsgetrouwe kwalificatie van bloem is: een sluipende sloper, een langzaam werkend gif!


Volkoren meel is gezonder dan wit meel

Wetenschappers zien dat geraffineerd meel een hele andere uitwerking heeft op de spijsvertering dan volkoren tarwemeel

Volkoren graan is veel gezonder omdat het voor minder ontstekingsreacties zorgt en voor minder levervetten. Een teveel aan levervetten verhoogt het risico op niet alcoholische leververvetting.

Verhoogd aantal levervetten is een biomarker voor diabetes en cardiovasculaire ziekten. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het gezonde effect van volkoren biologisch brood al meetbaar is na het eten van twee dagen volkoren brood,


Meer antioxidanten in volkoren brood

Een Canadees/Frans onderzoek uit 2013 ziet dat volkoren brood meer antioxidanten bevat. Daardoor zijn er meer stoffen in het lichaam die vrije radicalen vangen en zo oxidatieve stress tegengaan.

Er zitten vooral vitamine antioxidanten in brood zoals carotenoïden, de precursors van vitamine A, vitamine C en vitamine E. De onderzoekers melden dat de oxidatieve stress kan leiden tot verhoogd risico op obesitas, diabetes en de vorming van tumors. 

Na het bakken van het brood blijkt er relatief veel ferulazuur in te zitten, en die stof behoort tot de fytonutriënten met antioxidantcapaciteit.


Wit meel leidt tot kanker, psychische aandoeningen en dementie

In 2018 werd een rapport van een Amerikaanse universiteit gepubliceerd waarin het volgende wordt verteld(vertaling redactie): Bovendien kunnen geraffineerde koolhydraten niet alleen leiden tot overgewicht en diabetes, maar ook bijdragen aan dementie, psychische aandoeningen en kanker. Er is tegenwoordig aanzienlijk bewijs dat hartaandoeningen niet alleen worden bevorderd door verzadigd vet en verhoogde dierlijke producten, maar ook door geraffineerde koolhydraten, waaronder witte rijst, wit brood, suiker, honing, ahornsiroop en agavenectar.
De onderzoekers vertellen verder dat een teveel aan calorieën, onder andere uit wit meel en suiker, de levensduur kan verkorten.
We zouden met alle ernstige ziekten die wit meel kan veroorzaken gerust kunnen stellen dat wit meel een sluipende sloper is van ons lichaam.


Bloem, suiker en transvetten zijn verslavend

Bloem is niet het enige ongezonde middel in onze voeding; het is samen met witte suiker, transvetten en E-nummers oorzaak van ziekten als diabetes mellitus, kanker, obesitas en hart- en vaatziekten. In een maatschappij waarin de overheid zich zogenaamd opwerpt als beschermer van de veiligheid worden we dagelijks bloot gesteld aan toegelaten dodelijke gevaren uit de farmaceutische en voedingsindustrie.
Een medische website kreeg de vraag of bloem verslavend was en het wantwoord was dat het geheel aan suiker, transvetten en bloem, waar veel voedselwaren (zoals koekjes, cakes en taarten) uit bestaan verslavend is. Ook is een overeten hieraan verslavend. De combinatie van suiker, bloem en transvetten hebben op de hersenen ongeveer dezelfde uitwerkingen als drugs zoals heroïne en cocaïne.

Ons lichaam is geprogrammeerd om te denken dat we veel vezels, vitaminenmineralen en andere belangrijke secundaire metabolieten binnenkrijgen als we koolhydraten in de vorm van wit meel binnenkrijgen. Daarom neigen we ons eerder naar het teveel eten hiervan.


Wit meel draagt bij aan de diabetesepidemie

Een rapport uit Amerika verhandelt over de diabetes epidemie die de wereld overspoelt. Men ziet dat wit meel duidelijk bijdraagt aan deze epidemie.

Wit meel is een koolhydraat, net als suiker. Door volkoren meel te raffineren woorden er meer calorieën per gram geteld, verliest het meel 80% van zijn vezels en 30% van zijn eiwitten. Het meel wordt minder voedzaam hierdoor, meer wel een rijke bron van energie.

Mensen die dit eten krijgen dus teveel energie binnen, waardoor het lichaam niet goed op deze stof reageert, wat tot uiting komt in pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.  En dat is een voorwaarde voor het ontwikkelen van diabetes.


Wetenschappelijk onderzoek

In een wetenschappelijk onderzoek gedaan op ratten blijkt dat volkorenmeel de mineralenopname verhoogt. Het is een onderzoek uit 1999 wat vervolg op mensen zou moeten hebben krijgen maar de resultaten van het dieronderzoek is geen positief nieuws voor meelbedrijven.

Vandaar dat vervolgonderzoek uitblijft, of een groep onderzoekers zou onafhankelijk verder onderzoek moeten doen. De vraag is of dat nodig is; iedereen kan op zijn vingers natellen dat als je het overgrote deel van de mineralen, vitaminen en vezels uit de volle tarwekorrel haalt er een voedingtechnisch wanproduct overblijft. Was het nu maar zo dat het geen voedingsstoffen bevat en meer niet. Maar dat is niet zo.

Bloem is voor het lichaam een slecht verteerbare suiker. Wie een witte boterham met jam eet, eet in feite een plakje suiker met broodbeleg, wat voor 70% uit suiker bestaat. Suiker plus suiker is teveel voor het lichaam.


Wat als wit meel wordt vervangen door volkoren?

Franse en Australische onderzoekers zien dat als bakproducten op basis van wit meel wordt vervangen door volkoren meel, dat er een positief effect optreedt op de bloedsuikerspiegel bij mensen.

Men noemde het meel rijk aan amylose, wat een enzym is. Enzymen zijn belangrijk voor de spijsvertering en de omzetting van de ene stof in de andere. Meel met amylose zorgt voor een goede spijsvertering en gezonde darmflora, een verbeterde bacteriebalans in het microbioom.


Bloem = suiker = een drug!

Wit meel behoort tot de koolhydraten die extra snel worden opgenomen, omdat ze geraffineerd zijn. Het lichaam ziet zijn bloedsuikerspiegel na bloem of suikerconsumptie enorm stijgen. Wanneer dat een keertje gebeurt is het nog niet zo rampzalig.

Door dagelijks goedkope industrieproducten gaan eten met de combinatie wit meel, suiker en transvetten. Doordat het bloedsuikerniveau stijgt voel je je even actief maar daarna daalt het weer en heb je weer een suikerkick nodig om je actief en lekker te voelen.

Het is veel beter om de energie geleidelijk tot je te nemen in de vorm van voedsel met veel vezels en veel natuurlijke vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Vezels zorgen ervoor dat de suikers meer geleidelijk aan het bloed worden afgegeven, zodat pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel uitblijven.


Obesitas door bloem

De roep om suiker vanuit het lichaam die je creëert als je vaak witte deegwaren en suiker eet wordt veel mensen fataal. Ten eerste is er de kans op obesitas.

Dat komt niet alleen door de overmatige suikers die je binnen krijgt uit bloemproducten maar ook doordat het een product is zonder nutriënten. De lever heeft nutriënten nodig om het eten te verteren en wanneer je eenzijdige, geraffineerde voeding met een minimum aan voedingsstoffen en een maximum aan suiker eet, dan zal het lichaam reageren met een roep om meer voedingsstoffen.

De automatische reactie die je dan krijgt is: een rammelende maag, een vraag van het lichaam om nutriënten! Maar die krijgt het niet. De moderne mens geeft hem nog meer suikers, waardoor de vertering nog slechter gaat. Overdadig veel eten, slechte vertering en teveel suikers eten zijn drie hoofdredenen dat iemand dik wordt.


Leptine

Ook het verzadigingshormoon leptine speelt hierbij een rol. Leptine wordt door het lichaam aangemaakt en het stopt het hongergevoel. Echter, wanneer we te veel producten zonder voedingsstoffen eten, dan wordt dit hormoon niet aangemaakt. We blijven dan dooreten terwijl we al vol zitten, maar wel vol van vulling met een tekort aan voedingsstiffen.


Diabetes door bloem

De bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd door het hormoon insuline. Wanneer mensen een overdadige hoeveelheid suiker eten wordt een groot beroep gedaan op de alvleesklier, de producent van insuline. Doordat we erg veel frisdrank, koekjes, wit brood, witte pasta´s en sauzen met suiker eten is er onevenredig veel insuline nodig.

De alvleesklier draait overuren en kan de ongebreidelde toevoer van suikers, ook uit wit meel, niet aan. Daardoor maakt de moderne mens zijn alvleesklier ziek wat ertoe leidt dat er te weinig insuline wordt gemaakt. Het logische gevolg is diabetes mellitus ontwikkelt.


Kanker door bloem

Voedingsstoffen in het eten hebben antioxidantwerking. Deze antioxidanten beschermen mensen tegen ontstekingen op celniveau en aanvallen van vrije radicalen.

Wanneer we voedsel zonder antioxidanten eten hebben de radicalen vrij spel waardoor het hek van de dam is. De vrije radicalen nemen het bestuur van celmechanismen over en beschadigen het DNA.

De cel kan niet meer zo groeien als van oorsprong bedoeld is. Er ontstaan kankertumors, Die kunnen kwaadaardig zijn en zich verspreiden door het lichaam waardoor op een gegeven een persoon zo ziek is dat hij of zij vroegtijdig overlijdt.


Hart- en vaatziekten door bloem

Hetzelfde oxidatiemechanisme als bij kanker, door een tekort aan antioxidanten uit voedingsstoffen, kan ertoe leiden dat cholesterol oxideert en als plaque gaat kleven aan de wanden van de bloedvaten, wat aderverkalking wordt genoemd. .

Hierdoor ontstaan afzettingen die los scheuren waardoor er wondjes ontstaan in de bloedvatwand. Deze worden gedicht door gestold bloed. De stolseltjes kunnen los komen en op plaatsen elders in het lichaam voor ziekten zorgen.

Een stolseltje in de kransslagader kan voor een hartaanval zorgen. Een stolseltje in de haarvaten rond het hart kan voor angina pectoris, beter bekend als hartkrampen, zorgen.

Een stolseltje dat in de hersens terecht komt kan voor een beroerte zorgen.

Dat zijn allemaal zeer ernstige ziekten waarvan men of acuut overlijdt of het hele verdere leven op de been blijft door het slikken van een hele rits medicijnen.



Stop met koekjes kopen en gebruik volkorenmeel

Wie bovengenoemde ziekten wilt voorkomen doet er goed om om te beseffen dat vezels een must zijn. Vezels zorgen voor een geleidelijke vertering en een betere opname van voedingsstoffen.

Dezelfde voeding wordt derhalve door het eten van vezelrijke producten beter door het lichaam gebruikt. Daarnaast is het van essentieel belang om voedingsstofrijke maaltijden te eten. In principe zit er bloem in alle deegwaren in de supermarkt; behalve wanneer iets biologisch en volkoren is.

Beginnen met gezond eten is geen medicijn wat direct werkt maar het werkt wel als je het consequent volhoudt en niet als tijdelijke noodoplossing ziet.


Hoe maakte men vroeger zoete koekjes?

Toen er nog geen suiker was werden er ook zoete eetwaren gebakken. In oud Hollandse receptenboeken gebruikten met dadelwater en rozijnwater om koekjes mee te bakken.
Je kan zelf koekjes bakken zonder suiker door gebruik te maken van natuurlijke zoetstoffen, gezonde suikervervangers zoals banaanstevia, rozijnwater, en dadelwater. Ook andere gedroogde vruchten kunnen koekjes zoet genoeg maken. Hoe doe je dat?

  1. Zet een thee met stevia en maak daar het koekjesdeeg mee.
  2. Week rozijnen in water en maak er een koekjesdeeg of taartdeeg van.
  3. Water van rozijnen of dadels, of steviathee, is erg zoet en gezond.

Daarnaast zijn er zoete kruiden zoals kaneel, anijszaad, zoethout en karwij om koekjes een natuurlijke zoete smaak mee te geven. Speculaaskruiden zijn ook zoet; dit is een kruidenmix waar onder andere kaneel in zit. Soms werd er na het bakken honing op een koekje gedaan m het extra gezond en zoet te maken.
Zelfs in roomboter zitten suikers, maar dan gezonde suikers. Dus als je een koekjesdeeg maakt met roomboter, dan is het nog gemakkelijker zoet te maken.


Tips voor bloemloos eten

Voor veel mensen is het te duur, te onhandig en logistiek te onpraktisch om 100% biologisch te eten. Je kunt echter gedeeltelijk biologisch eten door bijvoorbeeld alleen volkoren pasta te gebruiken.

Zilvervliesrijst in plaats van witte rijst is een must, zelfs als deze niet biologisch is. Verder zijn aardappelen heel gezond maar zoete aardappelen, knolselderij en pastinaak. Het gevaar van vlees en vis eten wordt nog steeds onderschat, vooral varkensvlees is niet gezond. Kip trouwens ook niet.

Eet daarom minstens tweemaal per week vegetarisch en zie het als een uitdaging om een vegetarische maaltijd nog lekkerder te maken dan een vleesmaaltijd.


Tips om bloem te mijden

  1. 1. Koop biologisch brood in plaats van supermarktbrood,
  2. 2. Maak een saus zelf en gebruik biologisch tarwemeel in plaats van bloem,
  3. 3. Bak vaker zelf koekjes en alleen met volkorenmeel,
  4. 4. Bak pannenkoeken uitsluitend met volkorenmeel.
  5. 5. Om jezelf en het gezin te laten wennen aan tarwemeel kun je in het begin half-om-half mixen gebruiken die je langzaam met volkorenmeel aanvult,
  6. 6. Voor een groot gezin is het goedkoper om zelf brood te bakken met biologisch volkorenmeel dan het kopen,
  7. 7. Kies naast meel ook voor zaden, nootjes en pitten omdat er veel voedingsstoffen en vezels in zitten,
  8. 8. Snack tussendoor alleen met fruit omdat het veel vezels bevat,
  9. 9. Leer de vollere smaak van volkorenmeel waarderen boven de platte smaak van wit meel,
  10. 10. Als er ergens ´bloem´ in een recept staat, gebruik dan volkorenmeel, of meel van durum, rijst, quinoa of spelt.


Bronnen

  1. http://www.helium.com/items/1104616-danger-of-white-flour
  2. • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/enriched-white-flour/
  3. • http://www.healthiertalk.com/little-known-secrets-about-bleached-flour-0499
  4. • http://www.dietministry.com/badfoods.asp
  5. • http://www.naturalnews.com/white_flour.html
  6. • http://www.womenfitness.net/ugly_truths.htm
  7. • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10655952
  8. Volkoren gezonder dan wit meel https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17374655/
  9. Meer antioxidanten in volkoren brood: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665520/
  10. Volkoren Meel rijk aan amylase: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35102419/
  11. Bloem, suiker en transvetten zijn verslavend: https://medicalsciences.stackexchange.com/questions/625/can-refined-flour-be-addictive
  12. Foto's: Wikimedia commons