Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het gevaar van transvetten

Transvetten zijn gezonde vetten die door industriële processen een bedreiging voor de gezondheid worden 


Een wetenschapper zei ooit dat het grootste medische experiment was het toevoegen van transvetten aan eten. Honderdduizenden doden zijn het gevolg van dit experiment. Alleen al in de V.S. heeft men berekend dat het 30.000 doden per jaar kost. Fabrikanten gebruiken transvetten om hun voedsel langer houdbaar te maken. Transvet is welbeschouwd als een ziekmakend gif te kwalificeren, dat al sinds 1978 door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt aanbevolen om van de markt te halen.

Helaas hebben overheden hun hoofd laten hangen naar winstbeluste bedrijven en is de mensheid tientallen jaren voorzien van een ziekmakende vetsoort.


Wat zijn transvetten?

Transvetten zijn geharde plantaardige oliën zoals margarine en frituurvet. Transvet wordt in ruime mate gebruikt in de bereiding van koekjes, chips, pizzabodems, croissants, crackers, koekjes, cakes, bakolie, frituurolie, frituurproducten zoals patat, kroket en kip


Transvetten zijn ziekmakend

Fabrikanten werken liever met geharde plantaardige oliën in hun producten omdat boter snel ranzig wordt. Transvet is echter helemaal niet gezond. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door het eten van transvet. Je zou in plaats van eten bakken in margarine beter eten kunnen bakken in biologische olijfolie, kokosolie, ruwe palmolie, of roomboter. Oliën als paranotenoliewalnotenolie, sesamolie en avocado-olie kun je beter alleen gebruiken over een salade.. 


Neem een biologisch-dynamische olie

Biologisch-dynamisch volgens het Demeter-keurmerk staat niet alleen voor het feit dat er geen pesticiden zijn gebruikt tijdens de productie, maar ook ervoor dat er geen fabrieksmatig uitgevoerde bewerkingen zijn gedaan die een natuurproduct degeneren tot een synthetisch product zonder voedingswaarde.


Hydrogenering

Transvetten ontstaan door het chemische proces dat hydrogenering wordt genoemd, Tijdens de hydrogenering wordt een vet zoals koolzaadolie, palmolie, soja-olie, zonnebloemolie en olijfolie voorzien van waterstofatomen, om er harde vetten van te maken.  

Het harden van deze oliesoorten zorgt ervoor dat het smeltpunt wordt verhoogd. 

Hierdoor blijven de oliën hard bij kamertemperatuur en kunnen ze dienen als basis voor margarine, boterhamsmeersels, frituurvet en vetten die gebruikt worden in industriële bakkerijen en snoepfabrieken.


Transvet veroorzaakt hart- en vaatziekten

In de V.S. worden transvetten als de grote veroorzaker gezien van hart- en vaatziekten en andere bedreigingen voor onze gezondheid. 

Omdat het er razend populair is om naar een fastfood-restaurant te gaan, raken deze enigszins in paniek. Fastfoodrestaurants zijn de grootste transvet-leveranciers aan het publiek. 

Allerlei fastfood-ketens zoals MacDonalds, Kentucky Fried Chicken en Burger King zijn bezig om transvetten uit het productieproces te halen of het gebruik ervan te minimaliseren. 

Dat doet men in de V.S. onder druk van het publiek. In elk land is de frituurolie van een andere samenstelling omdat elk land andere wetten kent. 

Denemarken is bijvoorbeeld veel strenger in hun wetgeving t.a.v. frituurvet dan de rest van Europa.


Transvetten veroorzaken scala aan ziekten

Bloedvataandoening atherosclerose is het grootste gevolg van het eten van transvetten maar er zijn meer ziekten die transvet veroorzaakt. Kanker, suikerziekte of diabetes mellitus, geboorteafwijkingen en grootschalige celafbraak in de celweefsels van organen en zenuwen worden gelinkt aan transvet. 

Bovendien zorgt het eten van transvetten ervoor dat gewone gezonde oliën minder goed door het lichaam worden opgenomen. 

Dat betekent dat gezonde omega3-vetzuren niet door het lichaam wordt opgenomen doordat transvet de opname ervan blokkeert.

In snoep zit niet alleen suiker en kleurstoffen, maar vsak ook transvetten.


Transvet hoort op het etiket te staan

Transvetten staan nog niet als dusdanig vermeld op de etiketten maar het zit eraan te komen dat het verplicht wordt. 

In de V.S. is het al verplicht. Op deze manier worden mensen zich bewust van het feit dat in vele producten zeer ongezond transvet wordt gebruikt. Totdat het verplicht is staat transvet op het etiket als ´gedeeltelijk gehard plantaardig vet´ of ´gehydrogeneerd vet´. 

In de V.S, is momenteel ophef over het feit dat als er minder dan 1% transvet in een product zit, op het etiket mag staan dat er 0% in zit. In de praktijk zullen bedrijven precies tot aan de 0,5% gaan zodat het transvetpercentage naar beneden afgerond kan worden. 

Het lijkt een laag percentage doch 2 gram transvet per dag is volgens het WHO het maximale wat een volwassen persoon eten mag. Met percentages van 0.5% in diverse voeding kom je daar makkelijk aan.


We hebben gevaarlijk voedsel gegeten

Tientallen jaren lang hebben fabrikanten transvetten gebruikt terwijl dit voor mensen zeer ongezonde vorm van vet is, zo blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Je zou kunnen stellen dat de fabrikanten er verantwoordelijk voor waren dat miljoenen mensen ziek werden, onnodig vroeg zijn gestorven of in een melkkoe voor de medische, farmaceutische industrie werden getransformeerd. 

Die tijd lijkt nu over te zijn maar schijn bedriegt. Er zit nog steeds transvet in koekjes, chips, kaas, snoep, chocola, kroketten, frituurvet, broodsmeersels en margarine alleen iets minder.


2 gram?

Volgens de WHO is het ongezond om meer dan 2 gram transvet te eten; daar zit je al snel aan als je je dagelijks te buiten gaat aan het eten van supermarktproducten. Het geeft aan dat het heel gezond is om wantrouwig tegenover industriële voedingsproducten te staan. De industrie zegt dan wel dat er minder transvetten in margarine zit, bijvoorbeeld via de spreekbuis van de Unilever, het Voedingscentrum, maar dat betekent geenszins dat fabrieksproducten gezond zijn. Op de Voedingscentrum site wordt overigens in tegenstelling tot sites uit andere landen zeer laconiek gedaan over het grote gevaar van transvet.

Jonge kinderhersenen worden getraind met transvet om ze hun leven lang verslaafd te maken.


Overbodige toevoeging

Transvet biedt ruime voordelen voor het plankleven van producten. Daarmee wordt bedoeld dat de producten langer houdbaar zijn. Voor mensen en hun gezondheid biedteen transvet geen voordeel.

2 Gram transvet is het maximum wat een mens mag binnen krijgen. Transvet is een onnodige, nutriëntloze toevoeging aan voeding. 


Ga op zoek naar de waarheid

De waarheid over transvetten toont niet alleen de donkere kant van bedrijven, die de gezondheid van de mens van geringer belang achten dan bedrijfswinst maar openbaart ook de dubieuze rol van overheidsorganisaties die falen wetgeving te maken die de volksgezondheid beschermen. 

De Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland en gelijksoortige organisaties in de rest van de wereld hebben hun geloofwaardigheid verloren door ondanks dat al tientallen jaren het gevaar van transvet bekend was, men toch heeft toegelaten dat transvet op de markt mag blijven. 

Als bedrijven en instanties mensen structureel voorliegen dan gaan mensen zelf op zoek naar de waarheid en daalt het vertrouwen in overheid en bedrijfsleven.


Bronnen bij artikel over transvetten

  • Inleidingsfoto: Wikimedia Commons 
  • http://www.naturalnews.com/019410_trans_fat_hydrogenated_oils.html
  • http://www.webmd.com/diet/features/trans-fats-science-and-risks
  • http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/07/19/trans-fat-part-three.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrogenering
  • http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=f6JG656j-lM
  • Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein