Ken je iemand die al jarenlang lightproducten gebruikt en toch dik is? Dat kan kloppen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het metabolisme, de lichaamsstofwisseling, vertraagd wordt door het eten en drinken van lightproducten. Hierdoor ontstaat niet alleen obesitas maar ook vermoeidheid, geheugenverlies en zelfs nog meer ernstige ziekten.
Australisch onderzoek uit 2015 laat zien dat als mensen minstens één light frisdrank nemen, men een groter risico heeft om het ontwikkelen van metabool syndroom, wat een voorstadium is van diabetes type 2. Light frisdrankinnames zijn ook niet goed voor het hart en de bloedvaten.
Het verhoogt het cardiovasculair risico. De Australiërs gebruikten de gegevens van twee onderzoeken naar light dranken en cardiovasculair risico, een uit de VS en een uit Luxemburg. Ondanks allerlei cultuurverschillen en verschillen in eetgewoonten blijkt het duidelijk dat light dranken het risico op metabool syndroom verhogen.
Een groot Europees onderzoeksteam van 43 mensen uit heel Europa wilde graag weten wat het risico op vroegtijdige dood is van het drinken van frisdrank. Het blijkt dat er een verschil is in de risico's voor frisdrank met suiker en light frisdranken. Mensen die frisdrank met suiker drinken hebben een groter risico op een ziekte die te maken heeft met de spijsverteringstelsel, en mensen die light frisdrank drinken hebben een groter risico op hart – en vaatziekten zoals beroerte, hartaanval, hoge bloeddruk, hartfalen en aderverkalking.
Ruim 451.000 uit 10 landen werden onderzocht. Men zag dat sommige ziekten meer voorkwamen bij een bepaalde groep.
Mensen die meer dan twee glazen suiker gezoete frisdrank innemen hebben een hoger risico om vroegtijdig te sterven aan darmkanker.
Beide groepen, zowel de light als suikerdrinkers hadden een verhoogd risico op parkinson. Beide groepen blijken ook een hoger risico te hebben op hart – en vaatziekten, maar de kunstmatig gezoete frisdrank-drinkers iets meer.
Men vergeleek de cijfers met de groep die geen frisdrank dronk en zij leefden langer en met lager risico op ziekten. Beide groepen hebben in de 8 jaar dat ze gevolgd werden een hoger risico op vroegtijdig overlijden door alle oorzaken bij elkaar opgeteld.
De onderzoekers zien verder dat uit andere studies blijkt dat mensen die frisdrank drinken een hoger risico lopen op obesitas, diabetes en hart – en vaatziekten. Men kon niet duidelijk vaststellen of mensen die frisdrank drinken een grotere risico hebben op kanker, maar dat kan volgens de onderzoekers komen door de opzet en beperkingen van het onderzoek.
Dat uit het onderzoek blijkt dat het risico op parkinson wordt vergroot is volgens de onderzoekers de eerste keer dat dit vermeld wordt in een wetenschappelijke studie.
In het tijdschrift Obesity Reviews worden studies gepubliceerd over obesitas. Er was al langer een wetenschappelijk vermoeden dat lightproducten de darmflora of het microbioom veranderen,
Hierdoor wordt het verzadigingshormoon leptine niet aangemaakt. Dit heeft als gevolg dat je geen signaal krijgt dat je vol zit. Hierdoor blijf je maar doorgaan met eten. Op deze manier word je dik van lightproducten.
Daarnaast word de stofwisseling of spijsvertering vertraagd. Dat betekent dat eten minder snel wordt afgebroken. Je krijgt sneller het gevoel moe te worden.
Cruciaal zijn de aanmaak van korte keten vetzuren. Doordat lightproducten in de maag worden verteerd ontstaan er relatief veel meer korte keten vetzuren. Wanneer dit gecombineerd wordt met het nuttigen van gesynthetiseerde fructose, een zoetstof uit mais die veel in jams, koekjes en allerhande supermarktproducten voorkomt, ontstaat er een overvloed aan korte keten vetzuren.
Deze hebben meerdere negatieve effecten in het lichaam. Zo maken ze de maagwand poreus waardoor er sneller bacteriën in ons bloed komen. Dat kan leiden tot ontstekingen.
Duitse en Amerikaanse wetenschappers zetten in 2017 grote vraagtekens bij het feit dat light frisdranken nog steeds worden aangeprezen als minder ongezond, of zelfs gezond.
Lang zijn kunstmatig gezoete frisdranken in de markt gezet als gezonder dan hun suikergevulde tegenhangers, maar uit onderzoek blijkt dat deze stelling wel eens onjuist kan zijn. Onderzoekers zien dat als je alle bewijzen van schadelijke effecten van lightdranken bij elkaar optelt er een beeld ontstaat dat deze dranken in het geheel niet onschuldig zijn.
In tegendeel, ze verhogen het risico op een groot aantal dodelijke ziekten.
Daarbij moet ook in acht worden genomen dat mensen soms in goed vertrouwen voor de rest van hun levensduur deze dranken innemen, en dat onderzoeken slechts een paar jaar duren. Dus het is lastig om een compleet overzicht te krijgen van de schadelijkheid van lightdranken, helemaal omdat ze nog maar sinds de jaren 90 van de 20e eeuw op de markt zijn.
Toch kunnen wetenschappers zien dat lightdranken het cardiovasculair risico verhogen en dat is op zich al een van de belangrijkste doodsoorzaken in het westen.
Insulineresistentie, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2 zijn naast obesitas andere bijwerkingen van lightproducten.
De studieleider in het genoemde onderzoek heet Amanda Payne. Zij zegt zelf geen producten met fructosestroop en geen lightproducten te nuttigen. De darmflora functioneert het best als je fruit, groente en granen eet.
Een ander aspect aan het dikker worden van light-producten is dat deze moeilijker zijn om te verteren. Het kost relatief veel mineralen om een lightproduct te verteren. Je lichaam reageert daarop met een hongergevoel; het vraagt om meer eten om de mineraaltekorten aan te vullen.
Kalium, magnesium, natrium en calcium zijn de mineralen waarvan je een tekort krijgt als je veel lightproducten tot je neemt.
Door inname van light-artikelen raakt de PH-waarde, de zuurtegraad van het lichaam, uit balans. Het lichaam gaat op een gegeven moment zelfs mineralen uit spierweefsel en botten halen. Daarom krijg je een vermoeid gevoel.
Behalve lightproducten spelen medicijnen ook een grote rol in de verstoring van de darmflora of het microbioom. Het is al lang bekend dat medicijnen de bacteriënbalans in de maag veranderen waardoor het eten niet meer goed verteerd wordt. Medicijngebruik kan op deze manier leiden tot bijvoorbeeld ijzertekort, vitamine D-tekort en mineralentekort zoals calciumtekort.
Stress en slaaptekort zijn ook van invloed op de darmflora maar minder dan medicijnen, lightproducten en fructosestroop, zo vertelle onderzoekers.
In de meeste lightproducten zit aspartaam. Dit is een gifstof die nog meer bijwerkingen op zijn naam heeft dan alleen obesitas. Geheugenverlies is daar een van.
Aspartaam is een stof waarover geweldig veel angstverhalen op internet de ronde doen. Zit daar een wetenschappelijke basis in?
Het antwoord is helaas: ¨Ja.¨ Aspartaam wordt in het lichaam omgezet in de giftige stoffen formaldehyde en methanol. De symptomen van een methanolvergiftiging lijken op de symptomen van MS.
Er zijn veel mensen fout gediagnosticeerd met MS terwijl ze gewoon terwijl lightproducten hadden genuttigd.
Daarnaast is ook tinnitus een bekend gevolg van het drinken van cola light. Wanneer je stopt met cola light drinken dan verdwijnt meestal de verschijnselen van tinnitus en MS. Maar er zijn nog meer ernstige gevolgen van lightproducten.
Formalhedyde is een stof die net zo giftig is als cyanide en arsenicum. Ondanks dat wetenschappers weten dat methanol en formalhedyde in het lichaam erdoor worden aangemaakt mag deze giftige zoetstof gewoon in producten zitten die suggereren dat je gewicht verliest terwijl het tegendeel waar is en er meer ernstige bijwerkingen zijn aan aspartaam.
Dr Russel Blaylock is een neurochirug die heeft geconstateerd dat aspartaam verantwoordelijk is voor geheugenverlies. Dat komt door het synthetische aminozuur fenylalanine.
Dit is een synthetische stof die door de hersen-bloed-barrière kan breken als je er teveel van naar binnen krijgt.
Omdat lightproducten vaak in grote hoeveelheden worden gedronken, je moet denken aan meer dan een liter per dag, is deze kans een reëel gevaar.
Maar het zal toch wel ergens goed voor zijn, dachten Spaanse onderzoekers. Natuurlijk is frisdrank niet alleen maar ongezond, zo moet de begingedachte zijn.
Men onderzocht ruim 8400 Spanjaarden tussen de 18 en 60 jaar. 4 jaar lang moest men enquêtes invullen om de wetenschappers op de hoogte te houden.
De conclusie luidt dat de onderzoekers zowel geen fysieke voordelen als geen mentale voordelen van door suiker gezoete frisdrank en kunstmatig gezoete frisdrank zien.
Frisdrank, of er nu suiker of zoetstoffen in zitten, dient geen enkel gezondheidsdoel. Het is alleen maar slecht voor de gezondheid.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.