Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Het gevaar van aspartaam

Ken je iemand die is afgevallen van lightproducten? Die kans is klein. Van aspartaam krijg je namelijk honger! Het is slechts een van de vele bijwerkingen. Aspartaam, een stof die 200 keer zoeter is dan suiker, zit in vele supermarktproducten. Niet alleen in lightproducten. Het zit in koekjes, snoep, jam, toetjes en taart. Het staat op het etiket als aspartaam of E951. Aspartaam is een kunstmatig zoetmiddel dat wordt toegevoegd aan frisdranken, taarten, snoep en medicijnen. Helaas is het geen 100% veilig middel zoals veel echte voeding. Dit synthetische product blijkt over vele bijwerkingen te beschikken. Diverse ziekte en aandoeningen worden door wetenschappers gerelateerd aan aspartaam. 

Hoewel het lang geleden is goedgekeurd als ingrediënt pleiten steeds eer wetenschappers ervoor om aspartaam aan een revisie te onderwerpen.


Goedgekeurd betekent niet automatisch veilig

Aspartaam is een goedgekeurde zoetstof, anders had het niet in producten mogen zitten. Het is niet altijd zo dat aan de overheid gelieerde instanties gevaren onderkennen. 

Neem bijvoorbeeld asbest. In de jaren 50, 60 en 70 werden er volop daken van gemaakt en in de jaren 80 was het opeens een gifstof. 

Een ander voorbeeld is kerncentrales. In de jaren 50 tot 2010 kon het niet op, kernenergie was de toekomst maar in beginjaren van de 21e eeuw willen belangrijke industriële economieën als Japan en Duitsland van hun kerncentrales af.


Meest controversiële zoetstof

Aspartaam is een stof waar al jaren een grote controverse over is. Er zijn vele onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken gedaan die wijzen op tientallen ernstige bijwerkingen van aspartaam. 

Helaas is het zo dat als een product een commercieel belang dient deze wetenschap genegeerd kan worden in plaats ervan dat ze vervolgonderzoek krijgen. 

Bedrijven gaan zelf onderzoeken, of financieren onderzoek waaruit blijkt dat de stof ongevaarlijk is.


Aura van gezondheid

Er ontstaan in onze wereld allerlei wetenschappelijke mythes rond producten zodat bedrijven een product een aura van gezondheid kunnen meegeven. Ondanks dat we in Nederland keer op keer wetenschappelijke onjuistheden te horen krijgen zoals dat cholesterol tot aderverkalking en hartaanvallen leidt, is daar geen wetenschappelijk uitsluitsel over. 

Cholesterol lijkt eerder een door het lichaam geproduceerde reactie te zijn om aderverkalking tegen te gaan. Met aspartaam is het zo dat uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het medische risico’s met zich meebrengt. 

De vraag die je kunt stellen is waarom is aspartaam door overheidsinstanties goedgekeurd en geschikt bevonden voor consumptie?


Kankeronderzoekers zijn ongerust

Aspartaam is voor het eerst goedgekeurd in de Verenigde Staten, nadat het jarenlang was afgekeurd. Een product wordt eerst uitgebreid getest voordat het op de markt komt. 

Het wordt op consumenten getest. Consumenten in de VS noteerden maar liefst 7000 bijwerkingen na inname van aspartaam. 

Toch is aspartaam na veel jaren goedgekeurd. Kankeronderzoekers in de VS zien een toename in hersentumors sinds aspartaam op de markt is. Wetenschappers zeggen dat er een vermoeden is dat aspartaam hersentumors veroorzaakt. 

Ondanks hun ongerustheid is aspartaam niet aan allerlei grootschalige dubbelchecks en extra onderzoeken onderworpen.

Onder de minder ernstige bijwerkingen vallen: duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, koude rillingen, tinnitus(oorsuizen) en geheugenverlies.

 

Positieve uitkomsten, gesponsord door farmaceutische industrie

In 1996 waren er 184 medische studies gedaan naar de bijwerkingen van aspartaam. 74 Onderzoeken waren gefinancierd door de voedingsindustrie. Deze onderzoeken concludeerden dat aspartaam ongevaarlijk was. 

De overige 90 onderzoeken waren door onafhankelijke wetenschappelijke onderzoekscentra gedaan. 83 Onderzoeken zagen dat er gezondheidsproblemen aan aspartaam kleven. 

Waar het op neer komt is dat bedrijven zoveel geld hebben dat er voor elk onderzoek met een voor hen negatieve uitkomst een ander onderzoek wordt gedaan met positieve uitkomst. Ook hebben bedrijven de mogelijkheid veel publiciteit te genereren wat gewone onderzoekscentra niet kunnen doen. Daardoor wordt er weinig ophef gemaakt over onderzoeken die concluderen dat aspartaam slecht is.


Monsanto zegt dat het veilig is

Aspartaam werd onder andere gemaakt door Monsanto, dat in 2016 een onderdeel van het Duitse bedrijf Bayer is geworden. 

De naam Monsanto is verdwenen maar het gevaar van synthetische chemicaliën niet.  Deze chemiegigant heeft meerdere bedrijven en één daarvan produceert enkel aspartaam. 

Zij zeggen dat aspartaam ongevaarlijk is. Wetenschappers spreken dat tegen. In 1975 is er al kankervorming ontdekt bij laboratoriumdieren. Maar in die tijd zijn deze zieke dieren buiten het onderzoeksrapport gehouden. 

Aspartaam heeft er zoals al gezegd zeer lang over gedaan om goedgekeurd te worden. Daarom kunnen bedrijven en mensen die bij een voedselautoriteit werken zeggen dat het de meest gekeurde stof ter wereld is.


Donald Rumsfeld

Op het moment dat aspartaam goed gekeurd was, was Donald Rumsfeld, minister van Defensie onder George W. Bush was de baas van GD Searle&Company, die later aspartaam op de markt bracht. 

Hij was geen onbekende in de politiek in de jaren 70 en 80. Hij moest bijvoorbeeld namens Ronald Reagan onderhandelingen voeren met Saddam Hussein. 

Hij is lid geworden van een overgangsteam, toen Reagan president werd. De eerste dag dat hij voor President Reagan werkte heeft hij een ander hoofd van de FDA, de voedselautoriteit in de VS, aangesteld. 

De FDA had destijds al 16 jaar lang geweigerd om aspartaam goed te keuren. De nieuwe baas heette Arthur Hayes. Hij overrulede alle wetenschappers met hun op wetenschappelijk onderzoek gestoelde bezwaren tegen aspartaam. Vanaf die dag is aspartaam op de markt gekomen in de VS. 

Dezelfde soort onderzoeken hebben er ook voor gezorgd dat het niet snel erna wereldwijd werd ingevoerd. Arthur Hayes kreeg snel weer een nieuwe baan, hij mocht voor het PR-bureau van Searle gaan werken! Deze laatste gegevens over de bewezen corrupte Rumsfeld staan niet in zijn biografie op Wikipedia.


Methanol, puur vergif

Aspartaam wordt in het lichaam afgebroken. Een van de stoffen die ontstaan is methanol. Dat is een uiterst giftige stof die slecht afgebroken wordt. Het kan blindheid veroorzaken. 

Bovendien geeft het een verslavend effect, Er zijn gevallen bekend van mensen die zoveel diet-cola dronken dat ze plotseling dood neervielen. Methanol zorgt ervoor dat je steeds weer diet-cola wil. Op een gegeven moment zit je lichaam vol methanol. De dodelijke dosis is 25 gram.


Formaldehyde

Aspartaam zorgt ervoor dat je lichaam formaldehyde aanmaakt. Dat is een kankerverwekkende stof. Er zit meer formaldehyde in het lichaam dan de maximale grenswaarden. 

Het is dus een toxische stof die je teveel binnenkrijgt. Giftige niveaus worden bereikt na het drinken van één glas cola light. Probleem in dit geval is dat veel mensen het niet merken. Door de overvloed aan impulsen van buitenaf zijn we vergeten hoe we naar signalen van ons eigen lichaam moeten luisteren. Formaldehyde vormt zich uit methanol wat in aspartaam zit.


Hoe breekt aspartaam af in het lichaam? 

Eerst breekt het lichaam de aspartaamverbinding af in fenylalanine, methanol en asparaginezuur. Van elke van deze stoffen ontstaan één molecuul. 

De laatste is een lichaamseigen aminozuur. Het verschil zit hem erin dat de asparaginezuur uit aspartaam synthetisch is. 

Maar omdat wetenschappers ervan uit gaan dat synthetische stoffen hetzelfde werken als lichaamseigen stoffen, vermoeden ze geen gevaar bij asparaginezuur. 

Asparaginezuur werkt echter als neurotransmitter. Als je veel aspartaam tot je neemt, en dat zou zomaar kunnen als je weet dat het in 5000 producten zit, dan doorbreekt het de bloed-hersenbarrière waardoor het rechtstreeks in contact komt met het Centrale zenuwstelsel. 

Waarschijnlijk is dit de oorzaak ervan dat epilepsie een bijwerking is van aspartaam. Maar ook hiernaar is weer nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan omdat de overvloed aan positieve onderzoeken en de niet-bereidheid dergelijke onderzoeken te financieren elke wetenschappelijke handeling doen doodbloeden.


De 92 bijwerkingen van aspartaam

Onderzoeken van de FDA, de Amerikaanse voedselautoriteit, wijzen erop dat aspartaam 92 bijwerkingen heeft die gemeld zijn door 7000 mensen. 

Dat is normaliter genoeg om een stof te verbieden. Dat is ook 16 jaar lang gebeurd, totdat de FDA een corrupte baas kreeg. Onder de bijwerkingen waren: 

  • Hersenkanker, 
  • Melkklierkanker, 
  • Eierstokkanker, 
  • Baarmoederhalskanker, 
  • Teelbalkanker, 
  • Schilklierkanker en 
  • Alvleesklierkanker.


Geestelijke achteruitgang door aspartaam

Op internet staan vele websites met een ´onderzoek´ van Jeanne Wahlen met als basis enkele door de industrie gesponsorde onderzoeken. 

In dit onderzoek staat een conclusie over de drie stoffen waaruit aspartaam bestaat methanol, asparaginezuur en fenylalanine. (vrij vertaald) ¨Alhoewel methanol en asparaginezuur giftig is voor het lichaam...zullen de giftige waarden voor het lichaam nooit overschreden worden...maar een klein beetje fenylalanine kan ernstige hersenschade veroorzaken voor mensen die lijden aan fenylketonurie. Zij moeten dit product mijden.¨ 

Dat is op zich ook een zeer ernstige bijwerking. In Nederland zijn er zo´n 1000 mensen met deze ziekte die allemaal de kans lopen op ernstige hersenbeschadiging door het drinken van lightproducten

Het zou best kunnen zijn dat mensen die deze ziekte niet hebben een zeer lichte vorm van hersenbeschadiging krijgen die op de langere duur ernstig wordt. 

Helaas is ook op dit terrein geen langdurig wetenschappelijk onderzoek gedaan.


Wetenschappelijke onderzoeken die wijzen op gevaren van aspartaam

Doe zelf onderzoek naar aspartaam op internet. Er is een groot aantal onderzoeken waaruit blijkt dat aspartaam veel meer risico’s kent dan werd aangenomen ten tijde van het toelaten van aspartaam op de markt. 

Normaal gesproken zou dat een extra aanleiding moeten zijn om aspartaam te weren, maar de voedselwarenautoriteiten maken geen beweging in die richting.

  1. Aspartaam is kankerverwekkend: 
  2. Aspartaam leidt mogelijk tot neurologische gedragsproblemen zoals leerproblemen, hoofdpijn, inbeslagname, migraine, prikkelbare stemmingen, angst, depressie en slapeloosheid. 
  3. Proefdieren hebben meer risico op kanker wanneer ze aspartaam krijgen: 
  4. Aspartaam leidt tot hoger risico op depressie bij mensen: 
  5. Aspartaam leidt mogelijk tot meer oxidatieve stress en chronische ontstekingen op celniveau, de grondoorzaak van vrijwel elke ziekte 
  6. Aspartaam geeft een hoger risico op zwakke botten en nierstenen: 


Bronnen Het gevaar van aspartaam

  1. Aspartame / NutraSweet - "60 Minutes" News Segment - December 29, 1996 http://video.google.com/videoplay?docid=5805190307148690830
  2. • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-dangers-of-aspartame/
  3. • http://nl.wikipedia.org/wiki/Methanol
  4. • http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Rumsfeld
  5. • http://suite101.com/article/diet-sodas-and-cancer-a33215