Griep en verkoudheid voorkomen en genezen: Kruiden tegen virussen
Een voordeel van de corona-pandemie is dat er veel onderzoek is gedaan naar het gebruik van kruiden tegen virussen. Ook gewone culinaire kruiden zoals knoflook, gember en zwarte peper blijken een prima antiviruswerking te bezitten, zo ziet een groep wetenschappers in een onderzoek uit 2021. Ze werken niet alleen preventief tegen corona, maar ook tegen griepvirussen en verkoudheidsvirussen, dus tegen virussen va de ademhalingswegen in het algemeen. Al deze kruiden zorgen voor lagere aanwezigheid van virussen, stimuleren ons immuunsysteem en het zelfgenezend vermogen van de mens. Ook allerlei fruitsoorten, zoals cranberry, citroen en granaatappel hebben volgens wetenschappers een werking tegen verschillende virussen.
De kans is erg groot dat verschillen in ernst van een virusziekte komen door eetgewoonten. Als iemand de voorkeur heeft voor zwarte peper, knoflook, kurkuma, kruidnagel en kaneel, kan het zijn dat deze persoon geen virusbesmetting oploopt, of slechts zeer mild ziek wordt. Of stel dat iemand elke dag een limonade maakt met verse citroen, dan is het risico op een virusbesmetting eveneens een stuk kleiner.
Waarom kruiden beter werken dan synthetica
Als een kruid werkt tegen een virus, dan werkt het tegen meerdere soorten virussen. Gratis bijwerking is dat deze zelfde plant ook werkt tegen sommige bacteriesoorten, en een virusinfectie gaat in ons lichaam altijd gepaard met een bacteriële infectie. Verder zit het ook nog eens vol met voor het lichaam nuttige voedingsstoffen, zodat ook het lichaam in het algemeen beter wordt van een kruid met antiviruswerking. Kruiden hebben als extra voordeel, in verhouding tot farmaceutische middelen, dat ze het zelfgenezend vermogen van de mens, het immuunsysteem verbeteren in werking. Dat zijn al zoveel voordelen bij elkaar dat het logisch is dat de antivirus werking van kruiden uitgebreid is onderzocht Helaas gebeurt dat echter nog te weinig in westerse landen, omdat daar vaak de farmaceutische industrie wordt gesubsidieerd. Virussen genezen met kruiden is een wetenschap die vooral in Azië, Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika wordt onderzocht.
Gember als beste antiviruskruid
Een van de beste kruiden tegen virussen is gember Het mooie aan dit kruid is dat we het dagelijks kunnen gebruiken in soepen, sauzen, en allerlei gerechten. Ook kunnen we gemberpoeder als thee gebruiken. Verse gember werkt beter in gerechten, en gemberpoeder is meer geschikt als theekruid, omdat gedroogd poeder meer smaak afgeeft aan water. Een thee van verse gember smaakt meestal heel slap en heeft nauwelijks medicinale waarde, hoewel het wel lekker kan zijn.
Traditionele kijk op gember
Gember (Zingiber officinale) is een belangrijke medicinale plant die van nature voorkomt in verschillende landen. Het behoort tot de gemberfamilie (Zingiberaceae) en heeft enkele beroemde planten in dezelfde familie, zoals kurkuma, kardemom en galanga. Gember is inheems in Zuidoost-Azië en wordt verbouwd in verschillende landen, waaronder India. In de Ayurveda staat gember bekend als "Sunthi" en wordt beschreven in oude teksten zoals Charaka, Sushruta, Vagbhatta en Chakra-dutta. In de Unani-geneeskunde staat gember bekend als "Zanjabeel."
In de ayurveda voegt men gemberthee toe aan badwater, zodat tijdens het baden de geuren in de longen komen en daar hun ontstekingsremmende werk doen.
Wetenschappelijke kijk op gember
Gember is rijk aan bioactieve stoffen zoals fenolgroepen, alkaloïden en steroïden, die medicinale effecten hebben. De belangrijkste aromatische stof in de wortelstok van gember is zingiberol, met analogen zoals shogaols, paradol en zingerone. Naast deze belangrijkste bioactieve stoffen bevat gember ook andere stoffen zoals 4-gingerol, 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerolen, 6-shogaolen en 14-shogaolen. Deze stoffen hebben aangetoond dat ze anti-emetische, koortswerende, pijnstillende, anti-artritische en ontstekingsremmende activiteiten hebben. Anti-emetisch betekent dat het misselijkheid en braken tegengaat.
Veel studies hebben aangetoond dat gember en zijn bioactieve stoffen effectieve antivirale activiteit vertonen tegen verschillende virussen, waaronder SARS-CoV-2, het griepvirus, het herpes simplex-virus, het menselijk respiratoir syncytieel virus en het Chikungunya-virus. Gember kan dus nuttig zijn bij de preventie en behandeling van virale infecties.
Kurkuma tegen virussen
Naast gember is ook het zusje kurkuma zeer gezond. Dit is een traditioneel kruid in geheel Zuidoost-Azië. In Nederland zie je steeds vaker verse kurkuma te koop bij de groenteboer. Dat is heerlijk door een soep, rijst of ander zelf gemaakt gerecht.
Kurkuma (Curcuma longa L.): Kurkuma behoort tot de gemberfamilie (Zingiberaceae) en groeit van nature in India en Zuidoost-Azië. De wortelstokken van deze plant bevatten verschillende secundaire metabolieten, waaronder curcuminoïden, sesquiterpenen, steroïden en polyfenolen als belangrijkste bioactieve stoffen. Curcumine is een natuurlijk polyfenol dat geïsoleerd wordt uit kurkuma (Curcuma longa) en al eeuwenlang wordt gebruikt als traditioneel geneesmiddel in Aziatische landen voor de behandeling van verschillende aandoeningen. Verschillende studies hebben aangetoond dat curcumine enkele farmacologische eigenschappen heeft, zoals ontstekingsremmende, anti-angiogene en anti-neoplastische eigenschappen, zonder toxiciteit. Deze medische termen houden in dat het tegen tumors werkt. Tijdens klinische onderzoeken werd een dosis tot 12 g/dag curcumine als veilig beschouwd voor menselijke consumptie zonder bijwerkingen te vertonen. Uit onderzoek blijkt dat curcumine een dynamische antivirale werking heeft die de replicatie van virussen vermindert.
De antivirale activiteit van curcumine is waargenomen tegen verschillende virussen, waaronder hepatitisvirussen, het SARS-coronavirus, influenzavirussen, het humaan immunodeficiëntievirus (HIV), het herpes simplex-virus, het denguevirus, het chikungunya-virus, en meer virussen. Curcumine's antivirale activiteiten kunnen ook worden verklaard door zijn vermogen om verschillende moleculaire doelwitten te reguleren die bijdragen aan diverse celgebeurtenissen, zoals transcriptieregulatie en de activering van cellulaire signaalwegen.
Overige kruiden en specerijen tegen griepvirussen
Er zijn naast gember en kurkuma nog veel meer kruiden en specerijen die een werking hebben tegen virussen. Natuurlijke kruiden kunnen een krachtige verdediging bieden tegen virussen. Hier zijn enkele kruiden die kunnen helpen:
- 1. Zwarte Peper (Piper nigrum): Zwarte peper bevat piperine, een actieve stof met veel farmacologische eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van hypertensie, Alzheimer, depressie, ontstekingen, antioxidanten, koorts, tumoren, astma, pijn, en meer. Piperine kan zelfs virussen zoals het Dengue-virus en Ebola-virus remmen.
- 2. Basilicum (Ocimum basilicum L.): Basilicum, ook wel bekend als zoete basilicum, heeft antimicrobiële eigenschappen en bevat verbindingen zoals monoterpenen, sesquiterpenen, triterpenoïden en flavonoïden. Het kan het immuunsysteem versterken en is effectief tegen virale oculaire, respiratoire en leverinfecties. Ursolzuur, een stof in basilicum, kan virale infecties van herpes simplex en het HIV-virus remmen.
- 3. Knoflook (Allium sativum L.): Knoflook bevat allicine, dat antischimmel- en antivirale eigenschappen heeft. Het kan de penetratie en proliferatie van virussen in cellulaire culturen remmen. Knoflook wordt al duizenden jaren als medicinaal middel gebruikt.
- 4. Neem (Azadirachta indica): Neem, een traditionele medicinale plant uit India, heeft antimicrobiële, larvicidale, antimalariële en antivirale effecten. Het bevat verschillende terpenoïden en verbindingen zoals nimbin, nimbidin en nimbolide. Extracten van neembladeren kunnen helpen bij de bestrijding van influenza en andere virussen.
- 5. Kaneel (Cinnamomum cassia): Er is weinigverschil in de werking van Cinnamomum verum en Cinnamomum cassia, ook wel Chinese kaneel genoemd. Kaneel is afkomstig van de schors van de kaneelboom en wordt al duizenden jaren gebruikt in traditionele geneeskunde. Het heeft een breed scala aan toepassingen, van het verlichten van flatulentie en diarree tot het behandelen van hoofdpijn en keelinfecties. Kaneel bevat cinnamaldehyde en eugenol, die antibacteriële eigenschappen hebben. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat kaneel antimicrobiële, antivirale, antischimmel, antioxidante en immunomodulerende effecten heeft. Het kan ook de immuniteit versterken en helpen bij de bestrijding van virale infecties.
- 6. Kruidnagel (Syzygium aromaticum): Kruidnagel staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en wordt wereldwijd gebruikt in de geneeskunde en voedselindustrie. Het bevat eugenol als belangrijkste bioactieve component, wat antimicrobiële effecten heeft tegen bacteriën, schimmels en virussen. Kruidnagel kan misselijkheid en braken verlichten en heeft carminatieve eigenschappen. Het wordt als veilig beschouwd voor gebruik als voedingssupplement en kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem.
- 7. Echinacea bevat verbindingen zoals cafeïnezuurderivaten, alkylamiden en polysacchariden die in vitro en in vivo antimicrobiële, antioxidante en immunomodulerende activiteiten vertonen. De antivirale activiteit van deze verbinding tegen AIV (aviaire influenza) in bebroede kippeneieren werd onderzocht door Karimi et al. Ze ontdekten dat AIV significant werd geneutraliseerd door het extract wanneer het voorafgaand aan de inoculatie in de kippeneieren werd gemengd.
- 8. Sambucus nigra., of in de volksmond bekend als zwarte vlierbessen, vertoont in vitro en in vivo antimicrobiële, antioxidante en ontstekingsremmende effecten. Vlierbessen zijn rijk aan fenolzuren, flavonoïden, catechinen en proanthocyanidinen, waarvan sommige flavonoïden in vitro de influenza-virions aanzienlijk blokkeren
Chinese kruiden tegen griep
Natuurlijke kruiden kunnen nuttig zijn bij de behandeling en preventie van verkoudheid en griep, en elk kruid heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Hier is een systematische beschrijving van de kruiden en hun effecten:
- 1. Maoto: Maoto is een traditioneel Japans kruidengeneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan patiënten met influenza. Het bestaat uit vier medicinale kruiden, waaronder Ephedrae Herba, dat kan helpen bij de behandeling van influenza.
- Ephedra sinica.
- Cinnamomum cassia, Nederlandse naam: Kaneelschors,
- Prunus armeniaca, Nederlandse naam: Abrikozenpitten,
- Glycyrrhiza uralensis, Nederlandse naam: Zoethoutwortel,
- 2. Glycyrrhizine (zoethoutwortel): Glycyrrhizine, gevonden in zoethoutwortels, stimuleert de productie van interferon-gamma door T-cellen, wat kan helpen beschermen tegen influenza.
- 3. Koreaanse rode ginseng: Er is enige controverse over de effectiviteit van Koreaanse rode ginseng bij de behandeling van verkoudheid en griep. Sommige studies tonen aan dat het de symptomen kan verminderen.
- 4. Echinacea: Echinacea wordt vaak gebruikt voor de preventie en behandeling van verkoudheid. Onderzoek suggereert dat het de immuunrespons op influenza kan verbeteren.
- 5. Cranberry-extract: Cranberry-extracten kunnen de symptomen van influenza verminderen en de immuunrespons verbeteren. Ze kunnen ook het aantal symptomen verminderen.
- 6. Carnosinezuur: Carnosinezuur, gevonden in verschillende planten, is effectief gebleken tegen menselijk respiratoir syncytieel virus (hRSV), maar heeft geen invloed op het influenza A-virus. Het is goed op te merken dat het lichaam carnosine kan synthetiseren uit andere aminozuren, waaronder histidine. Plantaardige bronnen van histidine zijn onder andere: Peulvruchten: Linzen, kikkererwten en noten en zaden: Sommige noten en zaden, zoals zonnebloempitten en pinda's bevatten extra veel histidine.
- 7. Thuja orientalis: Thuja orientalis heeft een sterke inhiberende werking tegen het influenza A-virus, wat suggereert dat het nuttig kan zijn bij de behandeling van influenza.
- 8. Clinacanthus siamensis: Extract van Clinacanthus siamensis vertoont activiteit tegen influenza in vitro en in vivo, wat aangeeft dat het bescherming kan bieden tegen influenza-infectie.
- 9. Punica granatum (granaatappel): Granaatappelpolyfenolen kunnen de replicatie van het influenza A-virus remmen en hebben een antivirale werking. Ze kunnen ook het effect van andere antivirale middelen versterken.
- 10. Epimedium koreanum Nakai: Een extract van Epimedium koreanum Nakai kan de immuniteit stimuleren en bescherming bieden tegen verschillende subtypen van influenza A-virus.
- 11. Scutellaria baicalensis (baicalin): Baicalin heeft antivirale activiteit tegen verschillende stammen van influenza A-virus, waardoor het een potentieel middel is voor de behandeling van influenza-infecties.
- 12. Paeonia lactiflora Pall. (Bai Shao): Bai Shao-extract remt de synthese van zowel viraal RNA als viraal eiwit, wat suggereert dat het antivirale activiteit heeft en kan worden ontwikkeld als een anti-influenza-middel.
Supplementen tegen verkoudheid
Natuurlijke supplementen kunnen helpen bij het bestrijden van griepvirussen en het voorkomen van verkoudheden. Vitamine C behoort tot de minder goed werkende https://strato-editor.com/.cm4all/uproc.php/0/voeding%20en%20filosofie/griep/.stable-diffusion-xl%20(2).jpg/picture-400?_=18aacbba9c8 supplementen, maar dat komt vooral omdat een synthetisch analoog van vitamine C is getest, en niet de natuurlijke vitamine C uit planten. Probiotica werken bijvoorbeeld beter. Ook selenium werkt goed, en dat zit vooral in paranoten. Verder is het dagelijks gebruiken van knoflook een goed idee. Hier zijn enkele van deze supplementen
- 1. Vitamine C: Vitamine C kan de duur en ernst van verkoudheden licht verminderen. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling en preventie van verkoudheden.
- 2. Probiotica: Probiotica helpen het immuunsysteem te versterken. Ze zijn nuttig bij de preventie en behandeling van acute luchtweginfecties.
- 3. Bifidobacterium: Dit probioticum verbetert de natuurlijke immuniteit door de activiteit van natuurlijke killercellen te verhogen. Het helpt ontstekingen te verminderen en verlaagt de virusconcentratie, celsterfte en ontstekingsbevorderende stoffen. Het kan worden gebruikt voor de preventie en behandeling van influenza.
- 4. Lactobacillus acidophilus: Dit probioticum versterkt de activiteit van natuurlijke killercellen en is effectief tegen het influenza A-virus (H1N1).
- 5. Lactobacillus brevis: Hoewel de exacte werking niet bekend is, kan het helpen bij het voorkomen van influenza.
- 6. Andere soorten Lactobacillen: Verschillende soorten lactobacillen helpen het immuunsysteem in de darmen en luchtwegen te versterken, verhogen de aanmaak van influenza-specifieke antilichamen en moduleren de aangeboren immuniteit. Dit helpt bij het voorkomen van influenza.
- 7. Enterococcus faecium & Zinkoxide: Deze combinatie versterkt het immuunsysteem en wordt gebruikt bij de behandeling van varkensgriep.
- 8. Selenium: Selenium verbetert de immuunrespons en helpt bij de preventie van influenza type A.
- 9. Mekabu Fucoidan (zeewier polysaccharide): Dit supplement stimuleert de productie van antilichamen en helpt bij het voorkomen van influenza.
- 10. Gist-gebaseerd product: Dit product helpt bij de preventie van zowel influenza als verkoudheden, hoewel de exacte werking niet is gespecificeerd.
- 11. Knoflookextract: Knoflook versterkt de functie van immuuncellen en kan helpen bij de preventie van influenza en verkoudheden.
- 12. Lactoferrine: Lactoferrine remt de hechting van virussen aan doelcellen, verhoogt de activiteit van natuurlijke killercellen en cytokineresponsen. Het kan worden gebruikt voor de preventie en behandeling van verkoudheden en influenza.
Het gebruik van deze supplementen kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de kans op het krijgen van griepvirussen en verkoudheden.
10 antivirus kruiden door Estlanders gebruikt
Een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door Amerikaanse en Estlandse onderzoekers ziet dat in Estland veel mensen kruiden gebruiken tegen virussen. Van de kruiden die worden gebruikt zijn er al veel genoemd. Over het algemeen zien wetenschappers het gebruik van kruiden tegen een ziekte als een empirisch bewijs dat kruiden werkzaam zijn, en op basis van dit bewijs uit volksgeneeskundig gebruik, doet men vervolgens onderzoek naar de biochemische werkzaamheden in een plant. De volgende tien meest populaire kruiden zijn door Estlanders gemeld.
- Allium sativum L. (knoflook),
- Allium cepa L. (ui),
- Zingiber officinale Rosc. (gemberwortelstok),
- Citrus x limon (citroen),
- Echinacea purpurea (L.) Moench (paarse echinacea bovengrondse delen, wortels en hun bereidingen),
- Chamomilla recutita (L.) Rauschert als C. suaveolens (Pursh) Rydb. (duizendbladige kamille en ananaswei bloemen),
- Tilia cordata Mill. als T. platyphyllos Scop. (lindebloesems),
- Cetraria islandica (L.) Ach. (IJslands mos),
- Ribes nigrum L. (zwarte bessen, bladeren en twijgen) en
- Rubus idaeus L. (frambozen en twijgen).
Antiviruskruiden in de diergeneeskunde
Veel van de in dit artikel genoemde kruiden worden volop ingezet in de diergeneeskunde, omdat bij dieren synthetische antivirusmiddelen vaak totaal niet werken. Dit roept echter de vraag op: waarom is het gebruik van natuurlijke middelen voor dieren beter geaccepteerd dan het gebruik van natuurlijke middelen voor mensen?
Bronnen bij artikel over kruiden tegen virussen
- Indiaas onderzoek 2021 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8013177/
- Estlands onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590151/
- Voorkomen en behadelen griep: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871211/
- Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30612461/